Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
runner 125 #89947 üzenetére
Alföldnél keletebbre? Az már Ukrajna....
-
dewil666
őstag
válasz
runner 125 #89947 üzenetére
Hajdúdorog. Igaz ismerőstől de ugye üzletben nincs barátság.
Én debreceni vagyok és most adjuk el a panelt. -
LámaZ
addikt
válasz
Tarill #89942 üzenetére
Hidegben sok festék és lakk elhal, de úgy, hogy soha nem köt már meg.
A csomagolásra rá szokták írni az alkalmazási feltételeket, érdemes elolvasni.A lenolaj-bázisú termékek külön téma. A lenolajnak nem árt különösebben a hideg, bár - mint minden zsír - az is megmerevedik, de utána feléled. Viszont - mint már írtam máshol - egy örökkévalóság, amíg a kezelt felület száraz lesz. Ráadásul, büdös is.
-
dewil666
őstag
válasz
runner 125 #89943 üzenetére
Építkezni?
Telek + Ház (90-100nm) mennyibe kerülne?
Ez viszonylag fiatal és 9m ft-ért meg tudnám venni. Annyi pénzből nem tudok egy telket és rá akár csak egy hasonló házat is.
Erre ráköltök 6m, szigetelés, belső összes burkolás, + kondi kazán (végszükség esetén) még a napelem és hőszivattyús fűtést is ki tudom hozni. 15m ezt nem lehet megvalósítani a 0-ról szerintem. -
runner 125
nagyúr
válasz
dewil666 #89940 üzenetére
Aljzatcserét szerintem felejtsd el. Próbáld meg a terveket előkerestetni, abból ki kell derüljön van-e benne aljzathpszigetelés.
De utólag egy komplett aljzatcsere egy átlagos méretű családi háznál több millió ft-os költség! Nem beszélve arról, h minden hideg és melegburkolatot is cserélned kell, majd egy komplett festés, tehát a járulákos költségei is elérik az 1 millió ft-ot pluszba.A mai használatingatlan árak mellett csak szélsőséges esetben éri meg. Ha ragaszkodsz hozzá, inkább építkezz, vagy keress olyat, amiben van.
-
Tarill
őstag
üdv! asszonykám meg akart lepni, lefestett egy új küszöböt(fenyő) amit nem rég csináltam valami százéves lakkal, tök szép meg minden csak így 3 nap eltelte után se akar megkötni
mi a francot tudok kezdeni vele? új lakkal fessek rá hátha úgy kiköt a régivel együtt? vagy passz
-
LámaZ
addikt
Stopp!
A radiátorról írta, hogy acél, azt lehet RO-55-özni.
A csövek rézből vannak, azokat nem kell passziválóval kezelni.
A rézfelületen patina alakul ki, amely védi, de ha agresszív folyadék kering benne, akkor lehet, hogy mégis védeni kell.
Külsőleg a mechanikai hatások ellen szokták úgy védeni, hogy műanyag védőcsövet kap.Egyébként a RO-55-tel szépen meg lehet tisztítani a rézfelületeket, hogy megint régi fényükben csillogjanak, csináltam én is ilyet. Nyilván utána lemostam, és szárazra töröltem. Ha ilyenkor az ember lefesti pl. színtelen lakkal, akkor megmarad a szép rézszín. Ha sárgarézről van szó, amely eleve kevésbé korrodálódik, úgy néz ki a cucc, mintha aranyból lenne.
Értem?! -
lemmy71
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #89930 üzenetére
Már a nyolcvanas években dolgoztam ilyen anyagokkal, úgy hogy van némi tapasztalatom. Részemről ez a téma lezárva.
-
Dr.Zoo
őstag
Ha van rá igény, készítek előtte utána fotókat, a nyílás zárók cseréjéről.
37m2 üvegfelületet cserélne ki 2 nap alatt, Debreceni cég.Avangarte OVLO 8000 Winkhaus pro, üvegezés 3 rétegű 0.6 LOW értékű tokok+üvegekkel szerelve.
-
Manitou
veterán
válasz
dewil666 #89933 üzenetére
A padlóban biztos nincs szigetelés téve ? Ha ez 2004-es építés akkor kb 5-6cm-nek kéne benne lenni, abban az időban annyi volt a hőtechnikai követelmény kb padlóra. Ma már 12cm-rel felel meg.a költségoptimalizált határértéknek. Ablak ha 2004-es, akkor szerintem olyan 1,8W/m2K U értéket tudhat kb, ettől ma már vannak valamivel jobbak, de ha már cserélném én is 3 rétegűre cserélném.
A homlokzaton kb 30-40cm magasságig lábazatra Austrotherm XPS (zártcellás ) hőszigetelést tegyél. A költséghatékony megoldás járdáig szigetelve. De ha korrekt akarsz lenni, akkor járda és kavicságy is visszabontva a fal mentén és lemenni kb 20-30 cm-t még a járdaszinthez képest a lábazati fal mentén, de kb -0,20-on valószínűleg bele is fogsz ütközni az alaptest felső síkjába.
-
dewil666
őstag
válasz
Manitou #89931 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes kimerítő tájékoztatást.
Padlóra 5cm lépésállót gondoltam rá meg 5-6cm beton. De lehet úgy lesz hogy marad ahogy van. A lábazat is kb 40-50cm magas és úgy is az is szigetelve lenne.
Erről lenne szó amúgy:
Az látszik hogy keskenyek az ablakok. Jövő héten mindent lemérek és felírok. -
Nerazim
őstag
-
Manitou
veterán
válasz
dewil666 #89914 üzenetére
Az elég hülyén nézne ki, ha az ajtó pl 210cm helyett 193cmr lenne
Az összes ablak parapet lecsökkenne 17 cm-rel, a belmagasság is kevesebb lenne. Egy nagyobb agybaj lenne az hidd el: ) Én a helyedben a padlószigetelést hagynám a fenébe. Vagy csak akkor csinálnám meg ha előre feltárnám a jelenlegi rétegrendet, megnézni valójában miből mennyi cm van benne, utána lehetne esetleg tervezni rá egy oilyan réteget ami jobb hőtechnikailag, és belefér a meglévő vasatgságba már ha van egyátalán lehetőség rá.
Homlokzatra 15 cm Austrotherm AT-H80-at ráteszel a B30-ra az teljesen ok. Grafit hőszigetelést mi pl olyan helyre tervezünk, ahol szűkös rétegrend miatt indokolt, tehát pl 10cm-ben kéne tudnunk azt az értéket, amit pl 12-15 normál eps tudna. Ráadásul a grafitos szigetelés sokkal instabilabb mint a sima. Napfénytől, hőtől védeni kell , kivitelezésnél pl ha süti a nap, az annyira nem szereti, védeni kell, szóval nyűgösebb téma.
Ablak: a meglévő műanyag ablaktól is függ érdemes-e cserélni, ha régebbi hőszigetelt műanyag, akkor lehet nem olyan korszerű már. 2 tétegű üvegezésű műanyagból ha valami újabb, akkor azt lehet nem cserélném. Persze nyílván a 3 rétegű jöbb lesz bármelyik 2 rétegű üvegezésűnél. Azzal számolj, hogy kb 70 ezer forint / m2 egy ilyen ablak ára nettó ! Ez az anyag+munkadíjjal együtt értendő ár.
Az ablakcsere viszont ilyen épületfelújításoknál/energetikai korszerűsítéseknél mindig külön figyelmet igényel. Ha marad a meglévő ablak, akkor az ablakkávába nem tudsz csak nagyon kis vastagságú hőszigetelést befordítani, általában ez kimerül kivitelezők részéről a 2-3cm-ben, aztán jólvanazúgy.... jó kis hőhíd alakul ki ezeken a kritikus részeken.
A korrekt megoldás ilyen esetekben, ha homlokzati hőszigetelés is készül, akkor ablakcsere, ami vagy toktoldó profillal készül , ablakgyártó toktoldója ( ez nem olcsó ) , vagy eheyett egydileg kitalált hőszigetelt megoldású épületszerkezet, vagy körbe purenit az ablak köré( ami szintén nagyon drága ). Vagy ablak kitolása külső falsíkra és a hőszigetelést ráfuttatni a nyílászáróra, úgy hogy rátakarjon a tokra, ebben az esetben nem kell beforgatni a kávába semmit. A toktoldózás mérete attól függ egyrész mekkorát gyárt az adott gyártó belőle, már ha van neki egyátalán. Illetve mennyi hőszigetelést akarsz beforgatni a kávába. A realitásoknál maradva ez 8-10 cm-nél nem nagyon szokott több lenni a valóságban.
Zórófödémre 30-40 cm üveggyapot ok! Vagy ha járni is akarsz rajta, akkor lépésálló kőzetgyapot, vagy pl Austrotherm AT-PA padlás szigetelő. De ebből elég csak közlekedési utakra tenni, pl tetőkibúvóig, kéményhez elvezetni kis utat belőle. -
ctrlaltdel13
őstag
-
lemmy71
őstag
válasz
dewil666 #89927 üzenetére
Már egy jó pár éve nem foglalkozom nemes vakolással, de szerintem a Revco és Weber anyagai közt találsz megfelelő vakolatot. A Ceresit és a Baumitos anyagokat nem ajánlom. Lehetőleg anyagában színezett vakolatot válasz, de ha minden áron színezni akarod kerüld az erős színeket és a piros pigmenteket. Ezek a mostani színező anyagok egy két év alatt kifakulnak a napsütéstől sajnos.
ctrlaltdel13
Azt hogy a levegőt és a párát átereszti, magyarul szellőzik és a vizet lepergeti magáról. Az ilyet azzal teszik tönkre hogy hogy pár év múlva átfestik valami műgyantás festékkel és ezáltal lezárják a pórusokat. Az hogy mi az a SD érték fogalmam sincs, nem vagyok laboráns. -
lemmy71
őstag
válasz
dewil666 #89924 üzenetére
Az 20 - 30% jó ha a 10-t eléri, de hát minden új terméket el kell valahogyan adni
Vakolókanalatokból pedig van légáteresztős, én 14 évvel ezelőtt nemesvakoltam a házam, már akkor a peakstonak a kék dobozos gördülőszemcsés anyaga olyan volt. Most nem tudom hogy miket gyárt, mert a cég struktúrája megváltozott mióta megalakult a kingstone. Volt még akkoriban egy másik is, ami üvegszál erősítéses volt, magyarul üvegszál volt bekeverve az anyagba, próbaként a garázsomat csináltam azzal, valami brutál erős anyag. A Revconak is van vagy volt ilyen anyaga, a fürdőszobámat anno azzal csináltam, mosható nem penészedik stb. És nem csak nemes vakolatban léteznek lélegzős anyagok, vannak simító vakolatok is amiket vizes vagy régi vályog vagy vert falra használnak
-
dewil666
őstag
válasz
lemmy71 #89919 üzenetére
A sima nikecellnél 20-30% jobb hőszigetelő a grafitos. A kőzet gyapot nem jobb hőszigetelő nála csak jobb hangszigetelő.
És a grafitos és kőzetgyapot rendszer között ami nekem kellene mennyiség (15cm vastaggal számolva) több mint 600e ft a különbözet. Ezt már soknak találom. Abból már kijön a födém szigetelés és egy kondenzációs kazán.(#89922) Morris
Én sem ismerek olyan vakolatot ami légáteresztő és közben a vizet meg nem engedi át. -
Kiskokó
veterán
Halló
Gyors kérdés.
Nem arany áron ilyen stílusú tetőt egy lábbal egyedi méretben hol tudnék gyártatni?Köszönöm
-
mezis
félisten
válasz
dewil666 #89907 üzenetére
Én is mostam már át a fűtési rendszert, de ülepítés után ugyanazt a vizet töltöttem vissza, amit leeresztettem.
Ehhez kellett kb 8m slag, amit felvittem a padlásra. És türelem. 34 éve átforgatás nélkül fűtenek az acéllemez radiátorok. Hazai gyártmány.LámaZ: Aha ! Te voltál, aki a 90-es években rozsda oldózta a MOL üzemanyag vezetékét, aztán a maradéktól meg sorra rohadtak szét a nyugati autók üzemanyag szivattyúi ?
A REZET szétmarja a rozsda oldó ! -
lemmy71
őstag
válasz
dewil666 #89914 üzenetére
Amennyivel drágább a grafitos szigetelő annyival nem tud többet a sima nikecelnél. Ha már ennyire profi szigetelést akarsz, akkor közetgyapotottal szigeteld kívülről a házat, az legalább lélegzik ha nem zárod le valami gagyi vedres nemes vakolattal. Nekem a fűtés rendszerem úgy van megoldva hogy rávankötve a hálózatra és átmosáskor nem kell leszedni a radiátorokat csak a csapokkal kell játszani
-
orion1025
őstag
válasz
dewil666 #89916 üzenetére
Ha egybe ki tudod szedni, teljesen jó az is, de nem lesz egyszerű feladat. Nem írtad (vagy legalábbis nem láttam), hogy miből készült a válaszfal. Ha normál válaszfal tégla, akkor az talán nem akar lentebb vándorolni, de szerencsésebb esetben még egysor kisméretű téglát is rakhattak az áthidaló fölé, így kevesebbet kell vésni/vágni.
-
dewil666
őstag
válasz
macilaci78 #89915 üzenetére
Én is erre gondoltam.
Áthidalóból jó lesz vissza amit ki bontok vagy újat jobb betenni?
Tudom amatőr kérdés de még nem csináltam ilyen át helyezést.
Igazából nem is sok csak 7db ajtón kell emelni. -
dewil666
őstag
válasz
macilaci78 #89908 üzenetére
És ha úgy is cserélni akarom a beltéri ajtókat akkor tudok emelni rajta 16-17cm-ert.
De majd jövő héten megnézem pontosan.
Lehet úgy meg nagyon magas lesz a padló a radiátorhoz, ablakhoz mérten.
Gondolom sokkal nagyobb meló a mostani ajzatbetont felverni és az alá betenni a szigetelést utánna meg újra betonozni.
Az is lehet hogy csak 5cm szigetelés+beton fér el.
Gondolom az is több a semminél?! Vagy 5cm szigetelés nem ér ekkora beruházást?
90-100nm házról van szó amúgy.B30téglából épűlt erre 15cm grafitos nikecell menne iletve a födémre 30-40cm üveggyapot.
Jelenleg műanyag ablakok vannak benne 2 üvegezéssel. Ezeket ilyen szigetelés mellett érdemes lenne 3 rétegűre cserélni? Vagy ez sem hozná vissza az árát? -
Orlin
addikt
Sziasztok!
A bejárati ajtót szeretnénk esetleg a ház hátsó részére tenni.Most a ház oldalán van és az utcáról látni eléggé a ki-be mozgást.
Kérdésem lenne kell engedélyeztetni?Azt mondják igen?Hol tudom pontosan megérdeklődni?Építésigazgatási Iroda?
Az ajtó helyére egy nagy üvegablak kerülne voltaképp így a bejutó fény nem lenne kevesebb,sőt...
"Ha az épület nincs védelem alatt (helyi vagy műemlék) és az átalakítás nem érint szerkezeti elemet (áthidaló, gerenda stb.) akkor nem kell."Ilyent is olvastam...
Köszönöm!
-
LámaZ
addikt
válasz
lemmy71 #89906 üzenetére
Nem lehetne adni neki egy kis RO-55-öt?
(Mondjuk nekem ez a mániám. :-D )(#89910) dodopek
Horganyzott cuccokhoz van külön cink alapú festék. Én azt használnám.A betonporhoz meg ízlés szerint kell vizet adni, persze ésszerű határok között. Nem tudhatják, hogy hová kell neked, milyen gyorsan dolgozod be stb. így nem adhatnak meg pontos vízadagot.
-
dodopek
addikt
Sziasztok!
Baumit kész betonhoz nem tudjátok mennyi víz kell egy zsákhoz? Nincs rá írva, csak úgy 15l beton lesz egy zsák anyagból.Más. Melyik Hammerite festéket ajánlják rozsdás horganyzott eresz festéshez? Vagy tudtok más, barátibb áru festéket erre a célra?
Köszönöm!
-
lemmy71
őstag
válasz
dewil666 #89905 üzenetére
Nem a rézcső miatt kell cserélni a radiátort. Sajnos ezek a mai acél radiátorok nem olyanok mint anno a régi Radar alu radiátorok, amiket örök életre készíttek. Az acél lap radiátorok hajlamosabbak a korrózióra, a szűkebb kisebb járatok hamarabb leiszapolódnak. Én két három évente átmosom őket, amúgy nem rosszak hamar leadják a hőt, de ugyan olyan hamar ki is hűlnek
Nekem is volt egy fekete CBF600SA 10évvel ezelőtt, még karbis volt, csak nekem alacsony volt és fájt a térdem a hosszabb utaknál (600 -700 km), amúgy egy rendkívül kezes gép volt, az elejét kivéve, mert nagyon könnyű és hajlamos volt a beszitálásra
-
lemmy71
őstag
válasz
dewil666 #89902 üzenetére
Réz csöves rendszerrel miért lenne baj, gondolom kétsoros acél radiátorok vannak a helyiségekben. Ha a kivitelező "szaki" pontosan kiszámolta az átfolyási keresztmetszeteket és szépen igényesen építette ki a rendszert akkor örök élet meg egy nap. Maximum húszévente kicseréled a radiátorokat ha szükséges
A réz csöveket falszínre fested és bele olvad a környezetbe, lényeg hogy legyenek melegek a csövek, tehát menjen a fűtés mert akkor szép csík mentes lesz a festésed. Tizenöt éves beltéri ajtókat cserélni, nem lehet felújítani? Max hívsz egy asztalost ha nagyon nagy a vész, a festés házilag is megoldható akár hőlégfúvóval csontra lekaparni a festéket és pácolni vagy színre mázolni. Igaz már 15 forint körül néha árul az obi és társai festet fa utánzatú beltéri ajtót, de az biztos hogy egy eredeti fa ajtóért én nem cserélném le.
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Amit kinéztem házat 2004-ben épült.
A fűtés az radiátorokon keresztűl történik amelyek falon kívűli réz csöves vezetékekkel vannak kiépítve. Ez mennyire megfelelő megoldás?
Illetve a ház alja teljesen vízszigetelt de az aljzat beton alatt nincs hőszigetelés. Ez nagy probléma lehet vagy érdemes szigetelni utólag és arra betont önteni? Igaz ekkor a belmagasság kissebb lenne de beltéri ajtókat amúgy is cserélni kellene mindenhol. -
RexpecT
addikt
válasz
orion1025 #89900 üzenetére
Én is megvoltam velük elégedve, nekem bruttó 300-ba jött ki tavaly szállítással együtt(bruttó 19k), a legolcsóbb debreceni cég szállítás nélkül került volna ennyibe. Ahol lakom itt meg 450 ezres ajánlatot kaptam ugyanerre a típusú nyílászáróra.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csúsztak vagy 1,5 hetet a szállítással, de ez a mai világban már nem meglepő.
Neked a szerelést is ők csinálták? Régebben volt ingyenes beépítésük is, most ezt nem látom.
Szerk:
Idén 500k felett szállítanak ingyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Eredeti játékok OFF topik
- Microsoft Excel topic
- Külpolitika
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest