Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6151) harry


harry
veterán

Kipróbáltam ma ezt, rám fért a sok zabálás után :D +pár snatch még a végén, hogy 200 legyen. 24-gyel persze, kellemesen átmozgatott.

2 perc: snatch 6-6-6-6
1 perc: military press 3-3
1 perc: viking push press 6-6
8 kör (32 perc)

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6152) lkereki válasza harry (#6150) üzenetére


lkereki
tag

Köszi!

OnePlus 8 Pro 12+256 Gb

(#6153) vojna válasza harry (#6145) üzenetére


vojna
csendes tag

Érdekes, hogy ez a téma időnként előjön. Természetes szerintem, hogy aki csinálja már egy ideje a kettlebell edzést a Pavel-féle rendszerben, és utána meglátja a GS-ben a szinteket, esetleg kétségei támadnak, hogy az RKC nem is olyan kemény.Miért lehet letenni a súlyt a szakításteszt alatt, miért lehet kezet cserélni, és miért nem úgy néz ki a mozgás, mint a GS-ben? Sokáig nem találtam erről semmit,csak egy-két félmondatot.
A válasz a "Nyers Erő" 55-56. oldalán. Engem mindenesetre megnyugtatott, az ott leírt magyarázat.
Alapmű szerintem, ha érdekel valakit az erőededzés elmélete.

Ne aggódj!

(#6154) Lacika_LP válasza vojna (#6153) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Ezen most lehet, hogy ki fogtok akadni, de szerintem a kettlebell marhára nem jó erőt fejleszteni. Maximum egy bizonyos szintig. Ha valaki erőt akar, ott az olimpiai súlyemelés. Gyönyörű sport. Vagy az erőemelés.
Ez persze csak az én véleményem. Én tuti az olimpiai emelést választanám, ha erőt szeretnék fejleszteni.
Szerintem csak szimplán rá lehet kattanni a kettlebellre, mindegy, hogy melyik fajtája. Érdekes a súlypontja, az alakja és a gyakorlatai miatt. Aztán persze van rendszer, ami erőt fejleszt vele, van ami állóképességet, van ami csak simán rekreációs sportként működik. Azon pedig teljesen fölösleges vitatkozni, melyik a fontosabb, vagy jobb. Mindenkinek más. A legtöbb embernek egyébként szerintem teljesen mindegy. :) Ha jó az edző és jól tanítja meg a dolgokat, majdnem mindegy, mit választ egy ember, aki csak heti kétszer szeretne mozogni és egészséges lenni.

Ha valaki ennél többet szeretne, majd eldönti úgy is, hogy miben szeretne még jobb lenni és esetleg ahhoz választ egy másik sportot. Ez valószínűleg már úgy is egy speciálisabb mozgás lesz. Mondjuk a gs, vagy a súlyemelés, erőemelés, testépítés. Ezek tényleg arra a legjobbak, hogy kimondottan egy dologban legyél jó.

(#6155) koxx válasza Lacika_LP (#6154) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ezzel egyetértek :) nekem is nagyon szimpi a súlyemelés, de 35 évesen elkezdeni...Vállmobilitásom szar a szakításhoz, lökés az még ok. Néha amiket látok videókon a kínaiaktól vagy oroszoktól, 85 kilósan 300+ os súlyokkal guggolva, 200+ okat szakítva, tényleg nagyon erősek.

(#6156) Ájvé válasza Lacika_LP (#6154) üzenetére


Ájvé
veterán

Igaz, valakinek elég ez a bizonyos szint is. Nem mindenkinek van lehetősége se súlyemelést tanulnia, erőemelés mondjuk egyszerűbb, de ahhoz is sok minden kell eszköz téren. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kötetlen időben, mondjuk este 10-kor nem biztos, hogy mindig örülnek a szomszédok, de ez van, rámjön akkor edzek.
Egyébként volt idő amikor nem volt tárcsa, meg rúd és akkor is voltak erős emberek. Persze volt dumbbel a barbell őse. Kettlebell és erőről mindig ez jut az eszembe. Tudom, hogy soha az életbe meg se fogom közelíteni ezt, de nem gyenge. Persze más kérdés hogyan edzett/készült, milyen eszközökkel, de egészen biztosan ott volt mindig a kettlebell is.

(#6157) Lacika_LP válasza Ájvé (#6156) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Igen, de nem is ezt mondtam. Es most nem is azt, hogy kinek mire van lehetoseg. Csak, hogy ha a korulmenyeket nem nezzuk, vannak profibb rendszerek az ero fejlesztesere.
Regen lehet, hogy nem volt manapsag viszont van.
Es azert egy sulyemelo max egy ora alatt biztosan megbirkozik egy akar 48kg -os bellel, de egy belles nem fog mondjuk egy 100 kgos szakitassal.
De az is biztos, hogy egy 10 perces lokestol infarktust kapna, ha nem keszulne ra :D

Egyebkent igazad van, nyilvan sok embernel az is szamit, hogy mondjuk nem tud eljarni edzesre, eszkozre pedig nincs epp minimum 2-300.000 forintja. Es helye hozza.

(#6158) Lacika_LP válasza Ájvé (#6156) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Ez a csavo durvan egyben van :D :D

(#6159) koxx válasza Ájvé (#6156) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ah igen, Dikul egy állat, erőemelésben is nagyon a topon van/volt.

Valentin Dikul Powerlifting (450kg/990lb Squat, 260kg/572lb Bench, 460kg/1012lb Deadlift) [link] ~60 évesen :Y

(#6160) vojna válasza Lacika_LP (#6154) üzenetére


vojna
csendes tag

Én nem akadtam ki, de inkább úgy fogalmaznék, hogy nem a legjobb a max, erő növelésére.Arra a legjobb a barbell. A szakításnál pl ha egy súllyal 12-nél többet tud csinálni valaki, és tovább növeli az ismétlésszámot, akkor már nem az erő, hanem az erő-állóképesség fejlődik inkább.Ami persze szintén nagyon fontos.
Szerinted hivhatjuk a GS-t állóképességi súlyemelésnek?
Azért a beast chalange sikeres teljesítése után nem mondanám senkire, hogy gyenge. Meg vannak még nagyobb golyók is... Kérdés,hogy aki ilyen súlyokkal dolgozik, az csak kettlebellt használ, vagy mással is erősít?

Ne aggódj!

(#6161) Ájvé válasza Lacika_LP (#6157) üzenetére


Ájvé
veterán

Igen, igaz vannak már újabb eszközök, azért régi erős emberek "trükkjeit" ma sem sokan csinálják meg, bármennyire is erősek, szóval szerintem nem feltétlenül kellenek újabb eszközök se. Mondjuk régen is volt elemelés, felvétel és nyomás stb. Ezek a régi erős emberek azért elég sok mindent tudtak amit ma nem látsz viszont egy súlyemelőtől vagy erőemelőtől.
Siegmund is írt a kettlebellről, ő sem volt gyenge, na tőle szívesen olvasnék vagy tanulnék, elképesztő mire volt képes, mindössze 75 kilójával.

(#6162) Lacika_LP válasza vojna (#6160) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

En sem mondanam, nem is mondtam.
De azert szerintem 150-200kg-ot lokni tobb ero kell. Nem veletlen edzenek egy jo eredmenyert minimum 10 evet. A beast hez egy 80-90kg-os sracnak szerintem eleg egy ev, ha csak arra keszul.

Mondhatjuk siman, ez teljesen az allokepessegrol. A max suly 32kg. Ha ehhez eleg eros vagy, csak akkor tudsz tobbet csinalni, ha jobb az allokepesseged.
Profiban mar mindenkinek jo a technikaja es mindenki jol tud sporolni az energiaval.
Az amatoroknel sok mindennel lehet nyerni.

Sulyemelesben ugyan ez. Amatoroknel eleg lehet, ha ugyesebb vagy. Mert sok mulik a technikan. De a profik kozott mar mindenki jo, az nyer, aki erosebb.

Persze meg hozza jon, hogy versenyrol van szo. Meg kell tanulni versenyezni, format idoziteni, mentalisan is erosnek kell lenni. Ebben is lehet sok kulonbseg.

(#6163) Lacika_LP válasza Ájvé (#6161) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Igen, ez a szemszog is tok erdekes.
En nem lennek benne biztos, hogy ha a mai eros emberek nem arra keszulnenek 10-20 evet, nem tudnak megcsinalni.

De ezek mar sokkal specialisabb sportagak, sajat kovetelmeny rendszerrel. Nagyon sok embernek ez a kiugrasi lehetosege. Es szeritem egyik olimpiai felkeszulesi programba sem fer bele, hogy kozben olyan dolgokkal faradszak magukat es tanuljanak meg, amitol nem lesznek jobbak abban, amire az egesz palyafutasuk alatt keszulnek.

(#6164) Lacika_LP


Lacika_LP
csendes tag

Pavel video, 2003-bol. Most lattam a facebookon, gondoltam megosztom, erdekes.

https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=gLeRzQVc8xw

(#6165) harry válasza Lacika_LP (#6164) üzenetére


harry
veterán

Ezt a stílust nagyon bírom :D
Jó is, hogy mutatta a bent-presst, jó lenne megtanulnom rendesen, elég király lenne mondjuk egy emberrel bent presst nyomni (mint pl. Ervin :) )[link] Azt hiszem ez még odébb van :) A vállmobilitásom elég rossz amúgy, azon mindenképp kéne javítanom ehhez. Ahogy kezdek lehajolni, úgy jönne velem a karom is. Vagy ha pl. állok, fej felett nyújtott kézzel, benne súly, akkor nem igazán tudok leguggolni, mert előrejönne a karom (mert guggolásnál kicsit előre dől a test, a karom meg maradna a testem vonalában, hiszen így függőleges esetén hátrébb kerülne, az meg annyira nem megy). Ezen jó lenne javítani, csak mindig elég alacsony prioritást élvez, nem nagyon foglalkozok vele...
Ha már itt tartunk, esetleg bevált tippek, gyakorlatok ehhez?

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6166) harry válasza Ájvé (#6161) üzenetére


harry
veterán

Az egyik linkről sikerült elnavigálnom valahogy egy youtube csatornára, ahol a strongman-ek edzőtermeit mutatják be, köztük van Nagy Ákos is, egy kis érdekességképpen itt hagyom: link

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6167) Ájvé válasza harry (#6165) üzenetére


Ájvé
veterán

Nem kell hozzá nagyobb váll mobilitás, mint a TGU-hoz, igazából könnyebb a bent press, mint egy military press. Pont a vállról veszi le a terhet, ami militarynál nagyon nehéz, tartod a súlyt és közben lefelé dőlsz (törzsből) kicsit haránt, kinyújtod a kezed, majd felegyenesedsz. Nehéznek tűnik, de egyébként nem olyan nehéz. Gyakorlatilag olyan, mint a szélmalom, csak nem felfelé van kinyújtva a kezed, hanem rackbe van.
Eleinte én is paráztam tőle, de kisebb súllyal begyakoroltam, 36-al is megy már, nyomás is megy vele, de bent presst könnyebbnek érzem. Bal kézzel mondjuk nehezebben megy, szóval azzal a kézzel lehet nekem is van valami problémám, vagy nem megfelelő az állás és testtartás (nem ugyan úgy állok be mindkét kézzel, konkrét okát nem tudom, talán bal oldalam nem olyan mobilis vagy lehet nem jó az állásom).
Amivel megy a malom azzal mennie kell a bent pressnek is.

(#6168) harry válasza Ájvé (#6167) üzenetére


harry
veterán

Néha csinálok én is, tehát az útja nagyjából megvan. Azzal a résszel van inkább gondom, amikor a kart a törzs vonala mögé (ha egyenesen állnék, akkor a függőlegestől hátra) kell vinni. Itt ez valahol úgy jön elő, hogy rackben van, kihozod oldalra a kart, alkar függőleges, elfordulsz kicsit, majd elkezdesz behajolni, na ennél a résznél azért forogna a váll, illetve az alkarom nem marad meg függőlegesben, kicsit beljebb jön a csuklóm (ami amúgy lehet nem is gond, hisz a súly ott van a túloldalán, nem is lehetne végig függőleges, ebből a síkból nézve...?). Szóval kb. itt, 5:15-nél: link

De jobban átgondolva, itt sem megy a hát mögé a váll, lehet akkor egyszerűen jobban be kell hajolnom alá, s jobban oldalra fordítani a törzset, hm. Na majd játszok még ezzel valamikor.
Szélmalmot aránylag ritkán csinálunk, de az kb. rendben szokott lenni.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6169) Ájvé válasza harry (#6168) üzenetére


Ájvé
veterán

Pont nem szabad súlypontot hátra vinni, a lényeg, hogy a súlyt a tested közép súlyponti vonalába tartsd, szóval nem mehet hátra. Itt is mondja, leaning back is not allowed (5:44).
Szóval a golyó marad ahol rackban is volt (kicsit elfordul persze a kéz, hogy a súly a tested súlyponti középvonalában maradjon) törzs meg bedől előre, kicsit nehéz megtartani ugyan abban a pozícióban, de kis gyakorlással kisebb súllyal segít ezen is.
Igen, be kell dönteni előre, lényeges a láb állása is, mint malomnál is, kicsit haránt kell állni, nekem jobbal jobban megy, valószínűleg az állásom miatt is, lényeg a golyó marad fent középen súlypontban.

[ Szerkesztve ]

(#6170) harry válasza Ájvé (#6169) üzenetére


harry
veterán

Jep, szerintem az lehet a gond, hogy ebben a pozícióban (5:34), most a konkrét példát nézve, a bal vállam nem jön be eléggé, ha pedig hátrébb van, akkor az eredményezi azt, hogy a súly a váll mögé kerül, szóval jobban be kell fordulnom a súly alá.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6171) Ájvé válasza harry (#6170) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát az lehet, te érzed igazán, vagy nézesd meg instruktorral esetleg. Kicsit nehéz középen súlypontban megtartani, de annyiban könnyebb a military pressnél, hogy kevésbé megterhelő a vállnak, persze nagyobb mobilitás kell hozzá, legalább is én így látom.

(#6172) lorcsi


lorcsi
veterán

Sziasztok!

szerintetek otthoni szobai edzésekhez ez az 1 cm vtg elég lehet?

[link]
csillapítani a letételkori ütközést, kopást szomszédok miatt..és a padló miatt is
vagy vastagabb kellene ?

(#6173) Ájvé válasza lorcsi (#6172) üzenetére


Ájvé
veterán

Rajta edzeni nem, puha, nem stabil és gyűrődik is szerintem. Én biztos nem venném meg.
Kemény kellene, nem feltétlenül a vastagság számít, anyaga fontosabb.

(#6174) lorcsi válasza lorcsi (#6172) üzenetére


lorcsi
veterán

lehagytam hogy 16 kg golyót használok

Ájvé:
tudsz esetleg ami jó lenne erre a célra?

[ Szerkesztve ]

(#6175) Lacika_LP válasza lorcsi (#6174) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Gumipadló, vagy fa. Vagy mindkettő :) :)

(#6176) Ájvé válasza lorcsi (#6174) üzenetére


Ájvé
veterán

Gumi ahogy előttem is írták, vagy volt teszkóban mozaik műanyag szőnyeg, arra is hallottam, hogy jó, meg olcsó, csak már nincs. Decathlonba ha akad ilyesmi,a lényeg hogy stabil legyen és kemény a felülete, ne mozogjon, ne gyűrődjön, ja és ne csúszón. Vettem én is ilyen fitness szőnyeget, de pénzkidobás volt csak, még swingelni rajta esetleg jó, de TGU-nál gyűrődik és eltereli a figyelmed, sőt akadályoz.

(#6177) harry válasza lorcsi (#6172) üzenetére


harry
veterán

Ha csak a golyó alá kell, akkor elég egy szőnyeg darab (nekem ez van a szobában), arra jó, hogy nem koppan letevésnél, és védi a padlót, de nyilván ejtés ellen sokat nem véd, így hát nem kell leejteni :) Kb. lábtörlő méretben (vagy akár az, fürdőszobai szőnyeg, padlószőnyeg maradék darab, vagy bármi).

Vagy egy szép nagy szőnyeg (pl 2m*2m), amire rá is állhatsz.

Esetleg megfordítani a dolgot, s a golyó aljára tenni ilyen öntapadós filcet (vagy bármi anyagot ráragasztani).

Ha ejtés / nagyobb koccanás ellen is védeni akarod, akkor egy 1-2cm vastag tömör gumilap a nyerő.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6178) Lacika_LP


Lacika_LP
csendes tag

Mai challenge:
2016 masodperc (33:36) lokes, 2*16 kg al, letetel nelkul. :)
307 darab lett a vege, eleg durva volt. Nem azert mert faraszto, kb 15 perctol mar nagyon fajtak a kezeim.

https://instagram.com/p/BAILB4RN3gI/

(#6179) Pxs


Pxs
aktív tag

Üdv, leendő újoncként szeretnék pár égető kérdésre választ kapni. :)

Dióhéjban: 71 kg, 183 cm, deréktől lefelé jó erőben (5 év riksasofőr meló Bp-n + rengeteg bringázás), deréktől felfelé átlagos (Powerball-on kipörgettem a 9500 RPM-et, ami nem mérvadó :D ), súlyzós edzés vagy felsőtestet igénybe vevő sport nagyon régóta nem volt. Ezek fényében mekkora 'bell-lel lenne érdemes kezdenem?

Őket néztem ki: [link] és [link].

(8 és 12 kg, de csábítóan hangzik a kétkezes gyakorlatok -és az azokkal járó remélhetőleg gyorsabb fejlődés- miatt két azonos súlyú & típusú is)

Továbbá:

-edzőkesztyűt érdemes hozzá viselni?
-a derekam eléggé merev, sok ülőmunka miatt, illetve az ízületek mindenhol ropognak, el lehet így kezdeni és segít is az ízületes gondokon?

Van itthon egy 4 kg-os Spartan kettlebell példányom, ami talán kulcstartónak jó lenne, de régebben óvatosan akartam kipróbálni. :D

Edzés eleinte itthon lenne, autodidakta módon (begyűjtöttem egy rakat videót, 1-2 Android alkalmazást és a "Kezd el a Kettlebellt" könyvet Mr. Tsatsouline tollából), aztán lehet csoportos edzésre is járnék.

Előre is nagy köszönet a válaszokért! :R

'The key to success is just that - standing up one time more than falling.' Regisztrált: 2005-09-29 21:12 - fanatikus tag

(#6180) lorcsi válasza Pxs (#6179) üzenetére


lorcsi
veterán

Edzés eleinte itthon lenne

itt cseszed el az egészet..
el kell menni csoportba edzeni...kezdőként
hogy megmutassák mi a helyes és mi nem az
minden más csak ezután jöhet

(#6181) koxx válasza Pxs (#6179) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Olvasd el az ide vonatkozó Pavel könyveket, majd ahogy fentebb ajánlották keress a közeledben egy kezdő bell csoportot és min 3 hónapos kurzust csinálj végig. Ezután már nagyobb biztonsággal tudsz otthon edzeni.

(#6182) Ájvé válasza Pxs (#6179) üzenetére


Ájvé
veterán

Ahogy előttem is írták ajánlott legalább pár hónapot okításra járni, utána, ha megvannak az alapok tudod otthon is csinálni. Azért is lenne jó eljárni, mivel egyből nagyobb súlyt vehetnél otthonra, egyébként is legalább 16-os lenne ajánlott kezdő súlynak. Pár hónapot járnál, lehet vehetnél legalább 20-as esetleg 24-est is. Ez utóbbi a leginkább optimális súly egyébként, később is használható, akkor is ha nagyobb súlyokkal is tudsz már edzeni. Ehhez viszont erős alapok kellenének.
Ha saját kútfőből vágnál neki (ami abszolút nem ajánlott, sérülés veszélyt rejt magában), akkor is legalább 12 kg esetleg 16 Kg-os lehet (sérülés kockázat csökkentése érdekében inkább 12-es).
A kinézett súlyok viszont nagyon jók, ha eljutsz idáig, nyugodtan vehetsz a Force szériából.

Lacika_LP:
Ha már challengek, kipróbálhatnád a Deep6 nevű kihívást is:
www.strongfirst.com/how-to-conquer-the-dreaded-deep-6/
kezd szerintem 24Kg "advenced"-el, én 3 kört tudok "intermediate" nehézséggel, elég kemény szerintem (24-el biztos vagyok benne, hogy megcsinálod, 32-vel nyomások miatt nem vagyok biztos, hogy megy, persze mit beszélek, én egy kört se tudnék 32-vel :D ).

[ Szerkesztve ]

(#6183) Lacika_LP válasza Ájvé (#6182) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

–5 Swings
–5 Snatches
–5 Clean and Presses
–5 Front Squats
–1 Get up

Ebbol 100%, hogy megy 5kor 32lg-al.

Tegnap ezt nyomattam:
Szakitas 16kg, 1ora, 1200 ismetles letetel nelkul. Kezet 20-30 ankent csereltem.
Ez azert mar megviseli a tenyeret sajna.
Egyebkent ez most egy orosz kihivas, hogy 2016 ot kell szakitani letetel nelkul. Kivancsi voltam, mennyire vagyok messze. De a kozeleben sem vagyok. Meg max 2-300 darabot tudtam volna lasabb tempoban, viszont akkor pedig mar nagyon sokaig tartana. Es a legnagyobb baj meg nem is a faradtsag, nem anyira faraszto, hanem, hogy maradjon bor a tenyeren..Szoval akarhogy nezem, aki ezt megcsinalja brutalis.
Egyebkent kozuluk sem sokan csinaltak meg eddig.

(#6184) Ájvé válasza Lacika_LP (#6183) üzenetére


Ájvé
veterán

Ez egy kéz, utána másik kéz, ebből pedig 5 kör pihenő nélkül, de elhiszem, hogy megy, Simple&Sinistert is iszonyat gyorsan lenyomtad.
Láttam, Denisov állatkodott, iszonyat mire képes.
Grat neked is, nekem már az is elképesztő amit te mesélsz, 16-al még snatcheltem régebben, 270-280 körül ment 10 perc alatt tizesével, de a végén már oda volt az alkarom.
Egyébként alkart hogy erősítitek? Swing, vagy valami más is van? Pár tippet adhatnál, ami még nem műhely titok :)

(#6185) Antonio


Antonio
senior tag

Sziasztok,

kb pont 1 éve kérdeztem hasonlókat (de aztán erőemelés irányába mozdultam el a kettlebell "csak" kiegészítő volt).

De most családi/anyagi okokból, visszatérek az otthoni edzésre. (6 évig nyomtam csoportban szóval alapok megvannak)

most van otthon 2x24 kg meg egy 32g.

most elkezdtem a Teljes feszítés kettlebell komplex-et (2x24 el a 32 vel meg mennek az evezések.
[link]

3 kérdésköröm van:
1.
kérdés nem tudom milyen bell be fektessek bele ha majd ezt a komplexet befejezem.
- még egy 32-es? de nem tudom hogy dupla 24-es ről dupla 32 re való ugrás 28 kg kihagyásával menne?
- vagy inkább 1 db 36 ost vegyek (na persze most épp nem lehet kapni) és egykezes gyakorlatokra gyúrjak és ha már megy 36 os biztosan akkor dupla 32 vel bepróbálkozhatok?

2. nincs itt valakinek -aki komolyabban foglalkozik a témával- valami exceles táblázatban évek alatt összegyűjtött edzést tervek? mert az ember hol itt hol ott talál valamit. Pavel féle könyve(ke)t még nem olvastam érdemes őket haladóként megvenni elsősorban edzés terv/edzés elmélet miatt? konkrét edzéstervekkel csináld ezt és ezt ennyiszer annyiszor, így növeld úgy növeld stb.

Nekem valami olyan komplexebb rendszerbe foglalt edzéstervek kellenének mint ez a fenti teljes feszítés komplex. melyeket céljaimnak megfelelően tudok alkalmazni (mind 1 mind 2 kezes súlyokra) akár építkezni akarok erősödni (értsd súlyokat növelni), akár ballisztikus /aerob képességeimet akarom előtérve helyezni.

3.

mi a hivatalos TGU? mi még úgy tanultuk hogy felállunk és a mozdulatsort visszafelé is megcsináljuk a kiinduló fekvő pozícióig (ez egy egység) majd váltjuk a kezet, de most sok videóban azt látom hogy csak felállnak és onnan simán csak lerakják a bellt oszt kész ... :Y

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

(#6186) Lacika_LP válasza Ájvé (#6184) üzenetére


Lacika_LP
csendes tag

Ugy gondoltam en is. :)

Alapbol mindent egy kezcserevel csinalunk.
Peldaul soha nem szakitunk tobb kezcserevel. Eleinte nem faraszto, mert az alkar leszabalyoz. Ez a kezdoknek meg jol is jon szerintem, nem serulnek meg, mert nem tudnak annyit csinalni. :)
Kesobb amikor mar javul a fogas, sokkal erdekesebb lesz a jatek.

Lengetni is ilyen 40-40,50-50,60-60.. -as sorozatokban szoktunk.

Olimpiai ruddal is lehet erositeni. Csak siman nyujtott kezzel tartasz 30-50 kg-ot es az ujaiddal "emelgeted".
Ez eleg durva.

Illetve ami nagyon komoly, az a szakitas kesztyuben. Sima cerna kesztyu, 10 perc, egy csere.
Na annal meg a 16kg-tol is leszakad a karom. :D 200-at szoktam vele, de nem is mindig sikerul. Attol fugg, elotte mennyi rendes szakitas van.
Ez arra is jo, hogy javuljon a technika. Mivel csuszik, nem lehet erobol csinalni, mert elrepul a golyo. Es mivel kicsi a suly, a fogason kivul nem nagyon terheli a testet, szoval edzes vegen nyugodtan lehet csinalni. :)
Ezt mindenki utalja akit ismerek, tenyleg borzaszto, probald ki. :D (a kesztyu ujjait ne vagd le, a golyo pedig ne legyen kretas)

(#6187) Ájvé válasza Lacika_LP (#6186) üzenetére


Ájvé
veterán

Köszi, majd próbálkozom, 16-os golyóm éppen nincsen nálam, meg le leszek korlátozva 24-re, majd azzal kísérletezgetek.

(#6188) Antonio válasza Antonio (#6185) üzenetére


Antonio
senior tag

RKC Military és a Full Force bell közt mi a különbség?Csak zért mert RKC ben van 36 kg. (RKC az kifutó széria?)

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

(#6189) koxx válasza Antonio (#6188) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Más a felületkezelés és a fogantyú kialakítása. Rkc nekem kicsi, nagy a kezem. A 360Gears bellek nagyon kényelmesek, bár az új ff elite széria már túlságosan csúszós.

(#6190) Antonio válasza Antonio (#6185) üzenetére


Antonio
senior tag

Sehol senki?

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

(#6191) Ájvé válasza Antonio (#6185) üzenetére


Ájvé
veterán

TGU végül is csak felállást jelent, de szerintem teljes a jó, én mindig úgy csináltam.
Kettlebell complex jó.
Alapvetően döntsd el mit akarsz, erősíteni vagy állóképességet javítani (vagy mindkettőt valamennyire).
Ha erősíteni akarsz helyedben felvétel és nyomásokra mennék rá, nem kell két bell hozzá. 32-vel megy az 5-ös létra (váltott kéz 1-1 2-2 3-3 4-4 5-5 folyamatosan) akkor jöhet nagyobb bell, személy szerint 40-el folytatnám, 36 nem lenne olyan nagy különbség.
Még ha nem is megy mindjárt a nyomás 40-el, TGU-val és Jerk+ negatív nyomással tudsz erősíteni vele úgy is (én 24-ről 36-ra ugyan ezt csináltam és megy már vele a nyomás).
Szoktam írni az edzéseimet, de nem mennél vele sokra.

(#6192) Antonio válasza Ájvé (#6191) üzenetére


Antonio
senior tag

Ha végig csinálom a komplexet utána megnézem hogy megy a 32-essel az egykezes Clean press létra, aztán ha úgy látom hogy okés akkor lehet tényleg 40 est veszek.

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

(#6193) Ájvé válasza Antonio (#6192) üzenetére


Ájvé
veterán

Hidd el nincs nagy különbség 32 és 36 között, próbáltam mindkettőt, annyiban jó lenne, hogy tudnád párban használni a kettőt, de szerintem két bell teljesen más világ, egy nagyobbal jobban lehet erőt fejleszteni.

(#6194) vojna válasza Antonio (#6192) üzenetére


vojna
csendes tag

Csak a tapasztalataimat tudom megosztani.
Nekem van dupla 32-es, dupla 36-os és egy 40-es is.Amikor kész vagy a létrákkal egykezes 32-vel, elvileg jöhet a 40-es.Nekem azonban ez már nagy ugrás volt.A 36-os és a 32-es között tényleg alig volt nekem különbség, amit eleinte nehezen értettem. Egyszer aztán megmértem a súlyokat, és kiderült, hogy a 32-esem 32.5kg, a 36-osom 35kg, a 40-esem pedig 41kg! Ez sok mindent megmagyaráz.
A dupla 32-essel az a bajom, hogy nem tudom szakítani, pedig a Kettlebell visszatérben úgy indulnak a nyomások, hogy szakítással viszed a súlyt a fejed fölé.Úgyhogy ilyet csináltam vele állapottól függően:
3-4 C&P 3-as 4-es létra a léták végén 2-3 elölgugolás
3-4 :Farmerwalk lépcsőn 2 emelet+ 10dupla swing . A lépcső igencsak meg tudja növelni a súlyt, amúgy az eredeti sétához nagyobb súlyokat kéne használni.
A dupla 32-es kinyomásához úgy érzem nem kell annyi erő, mint a az egykezes 40-eshez.Szóval lehet jobban tudsz erősíteni egy 40-essel.
Sokszor az sem jó, ha túl sok féle súly van otthon, mert hajlamos az ember a csapongásra a lehetőségek között...

Ne aggódj!

(#6195) Lacika_LP


Lacika_LP
csendes tag

Ha valakit esetleg érdekel a dolog:

Kettlebell Sport Szeminárium, Budapest
:) :)

(#6196) Antonio válasza vojna (#6194) üzenetére


Antonio
senior tag

Köszi,

csak most olvastam a válaszod, de pont tegnap mikor írhattad a levele véletlen pont a Pavel kettlebell visszatért videót néztem a tecsőn, :)

De ha jól emlékszem abban a PP (push pres-t) mutatták és nem MP úgy hogy kezdőpont csak a PP nél a szakítás felső pozíciója. Mivel PP nél más a mozgás dinamikája (lendület, comb csip rásegítéssel) mint MP nél ahonnan mindig rack ből indulunk és erőből nyomás/végig feszítés.

Amúgy nem szent írás hogy szakítás felső pozícióját -kiinduló pozíció gyanánt- csak szakításból szabad elérni kiindulásnál :DD szépen néznénk ki :DDD
Elég ha "csak" kinyomod. Dupla 32 vel szakítani az már embertelen

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

(#6197) holyburger


holyburger
csendes tag

Sziasztok!
Keresnék eladó 16kg-os 360gears márkájú, RKC/Military/Girya/FullForce kettlebell típusok valamelyikét :)
Ha netán akad, írjatok privátban.

[ Szerkesztve ]

(#6198) Ájvé válasza Antonio (#6196) üzenetére


Ájvé
veterán

Én PP és MP esetén is mindig normál rackből indítok és GS-be is innen megy tudtommal a lökés, felsőből csak visszaejted alsó rackbe, onnan megy a lökés vagy nyomás. Nyomás esetén van értelme a felső racknek, ha nem megy még a rendes MP, akkor PP-vel fel lehet lökni a sújt és "negatív nyomással" lassan a lehető legnagyobb erőkifejtéssel visszaengedni. Nekem csak így ment sokáig 36-al, de egyébként TGU-t sokkal jobbnak éreztem erősítés szempontjából. TGU-val jutottam el 36-al a nyomásig.

(#6199) harry


harry
veterán

Fél-off, bár hátha érdekel valakit, Lidl-ben lesz 5k-ért ilyen TRX féleség: link

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#6200) Ájvé válasza harry (#6199) üzenetére


Ájvé
veterán

Csak le ne szakadjon, azért ennek bírnia is kellene.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.