Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Somatom
veterán
Megébredtem. Még gondolkodom azon, hogy egy kávéval beindítsam a napot, vagy visszadőljek szundizni. A pótlás nem számít, mert a hétvégén úgyis többet állok, mint 24, és azzal meglesz a pótlás. Most azon agyalok, hogy átváltok munkaidőre, hogy a csütörtök reggeli induláskor ketyegjen le a 45 -öm. Akkor hiába jön holnap a kontroll, nem tud megbüntetni.
-
HoTaZo
addikt
válasz
Somatom #4998 üzenetére
He-he, te se tudsz aludni?
Kikeresem a könyvből, csak hadd ébredjek fel+kv.
Ha szerencséd van, még pótlod is a rövidítettet, vagy annyit nem állsz?Nekem úgy jött ki ez az ünnepes hét, hogy szombat este álltam meg, hétfőn 1½ óra vezetés után derült ki a lerakón, hogy nov. elsején van bookingom. Gurultam 20percet és várok 1-éig. Lerakó után, szerintem jövök vissza, mert otthon nem lesz senki munkában, hogy felrakót adjon.
-
Somatom
veterán
A múlt héten nem volt meg a 45 -ösöm. Most, hét közben állok vagy 50 órát. Ha ezt heti pihenőnek tekintjük, akkor egyrészt volt egy egynapos hetem, másrészt ezt a pihenőt nem tölthetném autóban. Viszont, akkor most csüt., pént, szomb. lenne egy három napos hetem, majd egy 24 -es pihenőm. Ha viszont ez a két napos állás nem számít heti pihenőnek, akkor tölthetem az autóban, viszont akkor hétvégén 45 -öst kell csinálnom. Nos?
-
zsid
senior tag
válasz
Somatom #4993 üzenetére
Próbáltam visszakeresni, de csak vezetési idős dolgokat találtam.
Ami ezzel kapcsolatban lényeges, hogy mi volt az előző héten. Ha megvolt a heti pihenőidőd akkor következő héten elég lehet a csökkentett is, ha annál többet állsz és jön egy kontroll akkor nem büntetnek meg - szerintem- mivel te nem rendes heti pihenőidőt töltesz
A hét az a vezetés szempontjából lényeges, a pihenőre csak az van megszabva hogy legkésőbb mikor kell megkezdened a heti pihenőidőt. A saját munkahetednek nem kell egybeesni a naptári héttel ( gyakran ez nem is lehetséges), tarthatsz te heti pihenőt hét közben is, nem kell annak hétvégére esnie.
Az logikailag tényleg hülyeség, hogy közlekedési korlátozás miatt nem gond a 46 óra a fülkében, pihenőidő miatt meg gond
Szar ez az egész 561, egy reformáció már ráférne, azt talán még én is megünnepelném
-
törölt tag
válasz
Somatom #4995 üzenetére
Szerintem (és szigorúan csak szerintem) ha múlt hét végén legalább 24 órás de 45 óránál kevesebb pihenőidőt töltöttél, majd hét közben több mint 45 órán át nem dolgoztál hanem pihentél az autóban, akkor a következő hét végén elég lesz egy legalább 24 órás pihenőt kivenni.
btw ha a sertéspörkölthöz vörösbabot és csicseriborsót rax, szabálysértést követsz el, melynek büntetési tétele 2-8 adagig terjedő körtepálinka elfogyasztása, előre megfontolt szándékkal.
-
Somatom
veterán
-
HoTaZo
addikt
válasz
Somatom #4993 üzenetére
"... ezért a hétközbeni 24-45 órás állás nem minősül heti pihenőnek." Én ezzel vitába szállnék azért.
Pl. itt angliában mennek szombat egész nap sőt egyesek vasárnap is. Namármost, ha olyan fordulóm van, indulok szerdán, szombat esti bookom van vasárnap még gurulok a hétfő reggeli felrakóhoz s azzal végezve kiveszem a 45- öst, majd szerdán indulva ugyanilyet futok, csak hétfőn meg kedden nem megyek, akkor hol a hiba?
Tudom, nem ez volt a kérdés, de heti pihenő, tudomásom szerint eshet a hét bármely napjaira. Az csak praktikum miatt kerül általában hétvégére, de a szabály nem tiltja.S most nem ittam, még.
-
Somatom
veterán
Segíthetnétek megértenem valamit. Egy korábbi csörte végén abban maradtunk, hogy a hét hétfőtől, vasárnapig tart, ezért a hétközbeni 24-45 órás állás nem minősül heti pihenőnek. Mármost, holnap, meg holnapután németben a fű sem nő, ami minimum 46 óra állást jelent. De, ha ez nem lehet heti pihenő, akkor autóban is tölthető. Vagyis, kedden, szerdán tölthetek az autóban 46 órát, de szombat, vasárnap 45 -öt nem. Csak én érzem úgy, hogy ebben van némi logikai bukfenc?
-
dlaj
őstag
válasz
Somatom #4983 üzenetére
Majd számolj be légy szíves arról, milyen információt kaptál telefonon. Az egész topik (mind az 5 fő) feszülten várja a fejleményeket!
Ahogy magamat ismerem még nagyobb szarba is kerülhetnek, mert én hajlamos vagyok nem foglalkozni az okmányok lejárati idejével.
Pár éve megállított a rendőr, és egyikünk se akarta elhinni, hogy 9 (kilenc) éve lejárt a jogsim. A rendőr az mondja nekem: "megyek megkérdezem a kollégámat, hogy most az év van elöl, vagy a nap, mert ez így sehogy se jó!"
Megúsztam egy ötezres büntetéssel. Ha azt nézzük olcsóbban kijöttem, mintha 5 év után megújítom a jogsit. -
zsid
senior tag
válasz
Somatom #4976 üzenetére
Én elsőre is értettem, hogy mi a probléma de azt az eshetőséget kellene lefixálni előre, hogy mi van akkor ha késik az új kártya. Ha megjön két héten belül akkor semmi gond, de ha nem ? Erre szerintem a cégnek kellene csinálni valami vésztervet, hogy ne kelljen kártya nélkül autóba ülni, mert ha nincs szerencséd akkor ugye ez következik be.
HoTaZo
tehát nála marad a kártyája és a papírral tudja igazolni, hogy folyamatban van az új.
Ha jól tudom Somatom beszéli a nyelvet annyira, hogy megértesse a rendőrrel, hogy várja az új kártyát.
Az, hogy egy bankkártyát nem tudsz használni dátum után megértem, de egy sofőr kártyát, miért ne lehetne?Azért nem lehet a sofőr kártyát lejárat után használni, mert a tachográf visszadobja érvénytelen kártya hibával így használni sem tudod. Ha éjfélkor jár le és épp vezetsz akkor az első megállásnál automatikusan kidobja a készülék a kártyádat. Magyarázhatod te anyanyelvi szinten, ha lejárt a kártyád és nincs új akkor az kártya nélküli vezetés. A sofőrkártyák gyártási adatai meg vannak osztva az unión belül a hatóságok között, egy BAG-s kontrollnál pár perc alatt meg tudja mondani hogy neked lejárt a kártyád anélkül, hogy az igazolványaidon kívül bármit is megnézne.
Mostanság meg szokott jönni két héten belül a kártya, reméljük szerencséje lesz Somatomnak. Ha nem lesz akkor meg azért szurkolunk, hogy megússza az átmeneti időszakot.
-
HoTaZo
addikt
válasz
#27070592 #4978 üzenetére
& (#4980) Zolás
Megkövetlek benneteket, igazatok van. Az a 90 nap elkerülte a figyelmem (nem is emlékeztem rá).Somatom, bocsi! Hátha valami felárral tutira gyorsítható az eljárás.
Régebben, a franciáknál bevitted a forgalmit egy olyan garázsba, mely foglalkozott rendszám táblával és ők előtted megcsinálták. Majd rákérdezek, hogy így van-e még.
-
Somatom
veterán
Ember! Nem érted? Ha akarnának sem tudnának korongos autóra ültetni, mert egyáltalán nincs korongos autó a cégnél. Semmi baj sincs a szabályokkal. A baj azzal van, hogy igényléskor nem nyomják azonnal a kezembe a kártyát, miközben ennek nem lenne technikai akadálya. Hiányzik a szabályhoz a megfelelő technikai háttér.
-
Zolás
addikt
Jogszabályilag és törvényileg van ez szabályozva, nem az ésszerűség szerint. A papírral csinálhatsz kisrepülőt, mehetsz wc-re, és egyéb aktivitásokat végezhetsz. Nem fogadják el. Nemzetközibe meg pláne nem. Ha nincs kártya nem vezetsz. Nincs meg minden feltétele a munkavégzésnek, így meg kell tagadnod a munka elvégzését. Mintha szar gumi lenne rajta, vagy nem lenne fék. Igen nonszensz, igen a fax kivan vele, igen a dunába kell lőni minden idiótát aki meghozta a szabályokat, de amíg érvényben vannak, vagy aszerint játszol, vagy fizetsz vastagon.
90 nappal a lejárat előtt lehet kérni az újat. Most kellett volna kikérnie, mire hazaér ott várta volna. Ennyi. Igen hibázott, és ez most ilyen szarul jön ki.
Kollégám kikérte az új kártyát, és nem tudott kiindulni, mert a régit nem vette be a tacho. Még volt rajta 2.5 hét, beült, és kidobta neki. Főnök nem örült, de nem küldte ki, mert nem szabad. Ha fuvar közben dobja ki akkor nyomtatás. De így nem indulhat neki.
Kollégának lejár, nem meghibásodik. Mondanám hogy rontsa el véletlen a kártyát, de a kártya akkor is a kezébe lesz, rajta a lejárati dátummal.
Ördögi kör, szarul jön ki, ha nem lesz meg az új amíg itthon van, sajna ez van.
Nem bunkóságból írtam a korongost, az az egyetlen megoldás, ha nem lesz kártya. Ott igazolod hogy itt a régi a 21 nap vezetéssel, és most kértem ki az újat, majd jön, itt a papír. -
törölt tag
Gyerekek, elfelejtitek hogy Orbánisztánról beszélünk (no political offense!), ahol minden központosítva van, ráadásul a lehető legidiótább módon. Nálunk egy szaros rendszámot is csak a Nagy Központi Csókos Kft gyárthat le, mert ha bevezetnénk a német gyakorlatot ahol egy random kisváros okmányirodájában hiteles és szabályos rendszámot gyárthatnak, akkor jujjujjjujjj minden bűnöző hamis rendszámmal bűnözne mint állat (és egyéb bullshit)
Szóval nálunk nem a hivatal van a polgárért hanem a polgárnak örülnie kell hogy a méltóságos hivatal kegyeskedik megengedni a létezését, btw a sofőr dolga hogy a kártya lejárati dátumát észben tartsa és időben elindítsa a csereprocedúrát.Mindegy, akárhogy reszeljük a fingot, első számú szabály: érvényes kártya nélkül nem vezethetsz kártyás autót.
-
HoTaZo
addikt
(Basszus el se ment a hsz.-om.
)
Hadd idézzem magam:
"azzal és a jelenlegi kártyáddal", tehát nála marad a kártyája és a papírral tudja igazolni, hogy folyamatban van az új.
Ha jól tudom Somatom beszéli a nyelvet annyira, hogy megértesse a rendőrrel, hogy várja az új kártyát.
Az, hogy egy bankkártyát nem tudsz használni dátum után megértem, de egy sofőr kártyát, miért ne lehetne? Persze nem hónapokat. De mi is van akkor, ha te (én) itthon dolgozva, olyan lehetőséggel, hogy bármikor át is vehetjük a kártyát, mégse jön (posta, stb. hiba). Akkor nem dolgozhatsz, nem kereshetsz pénzt? Ez elég nonsense.
Szerintem meg van egy kifutási idő, hiszen van hibalehetőség a rendszerben. -
Somatom
veterán
Nem műszak közben jár le a kártyám. Normál esetben több, mint egy hónapot lennék itthon addig. Csak, bevállaltam egy hathetest. De még így is kártyaérvényességen belül végzek. Probléma csak akkor lehet, ha a Magyar hatóságok nem fogják tudni két hét alatt prezentálni az új kártyát. Sztem ebben az esetben kenjék a hajukra a rendszerüket, mert egyszerűen alkalmatlan a mai világban. Mégis, hány nemzetközis sofőr tud két hetet otthon lenni, amíg a kártyájára vár? Fizikailag mennyi idő lehet egy ilyen kártya legyártása? Adat bepötyög, a gép meg kiszarja a kártyát. Miért nem tudják ezt realtime csinálni? Nekem senki se mondja, hogy azért kell rá várni, mert több igénylés érkezik, mint amennyit a gép gyártani tud.
-
zsid
senior tag
válasz
Somatom #4974 üzenetére
A szag magyarázható lenne a kártya hátulján szereplő dátummal. Ha szabadság nincs is, egy műszak eltolással vagy valahogy biztos meg lehetne normálisan oldani.
No offense, de ehhez amúgy mit szól a munkáltatód? Azért itthon baromi nagy balhé szokott lenni belőle, ha az út közben derül ki, hogy lejár a sofőr kártyája. Főleg akkor - tudom ott két ünnep között nincs - ha olyan kontrollba futsz bele, ahonnan nem is engednek tovább lejárt kártyával/kártya nélkül, a kocsi meg agyig van rakva.
Én ezeket a főnökömmel vitatnám meg első körben, főleg ha még időben vagyok ( mert azért még van másfél hónapod ) és hátha leszervezi úgy, hogy jó legyen a cégnek is és nekem/neked is. Szerintem ez lenne a korrekt módja az intézésnek és döntsön ő, hogy vállalja-e az esetleges buktát vagy nem. Nem kell, hogy kontroll legyen, elég egy kisebb baleset és kész a baj.
-
Somatom
veterán
Nem. Nálunk nincs szabadság, mivel havonta két hetet otthon vagyunk. Meg aztán elég "szagos" lenne, hogy pont szilveszterre szeretnék szabadságot. Egyébként sem valószínű, hogy a két ünnep közötti hétvégén kontrollozzák a 45 -özést. Olyankor tök üres minden, tényleg mindenki otthon van.
-
zsid
senior tag
válasz
#27070592 #4966 üzenetére
A VDO és a Stoneridge is kidobja, vissza se tudod többet rakni.
Somatom a német tényleg máshogy viszonyul a dolgokhoz. Nemrég elkezdték a parkolókban a német rendszámú autókat baszogatni hétvégén, mert szúrja a hatóság szemét, hogy német autóban is több hétig laknak a vendégmunkás sofőrök. Ha belefutsz egy ilyenbe épp kártya nélküli vezetés közben az tényleg nem ejnyebejnye lesz. Oké a Bussgeldkatalog azt írja ez 250 naponta, de van mellette olyan mező is hogy ebben az esetben ez 750 euro a vállalkozónak! Az már mindjárt ezer euro/nap.
Nem lehet esetleg pár nap szabadsággal megoldani valahogy?
-
Somatom
veterán
Nekem mások a tapasztalataim. A német rendőrnek is más a hozzáállása, ha megpróbálsz az ő nyelvén kommunikálni vele, és papírokkal igazolod, hogy bár hibáztál, de igyekeztél mindent megtenni az ügy érdekében. Láthatja, hogy hat hétig voltam kint, a papírból meg azt, hogy rögtön utána elindítottam a folyamatot. Nem hiszem, hogy ezek után ne a minimális büntetést szabná ki.
A távügyintézés viszont megbukik a fényképezésen, mett azt csak náluk, az ő gépükkel lehet megtenni.
Egyébként meg persze, hogy dühös vagyok. A holdig tudnám felrúgni az államigazgatás összes illetékesét, mert a központban, személyes ügyintézéssel egy ilyen kártyát ott, helyben ki kéne adjanak. Ugyan, mi a technikai akadálya? -
Zolás
addikt
válasz
Somatom #4969 üzenetére
Szerinted az segítség, hogy menj nyugodtan lejárt kártyával, meg a papírral, amivel igényeltél újat? Végül is csak bírósági feljelentés lehet belőle, ha összefutsz egy nagyon gyökér rendőrrel, tényleg, menj csak nyugodtan.
Nincs megoldás az ügyedre. Te is tudod, és dühös vagy.
Bár még sose hallottam róla, hogy így is lehet, de a kapott telefonszámon kérdezd meg, hogy felhatalmazással egy családtag, barát, ismerős esetleg igényelhet e neked újat. Átvenni át tudod személyesen is. 2-3 hét mire megjön, addigra itthon leszel és átveszed, megvár ott ahova kéred. Ha csak személyesen intézheted akkor ez van.
Ja, ha esetleg lekapcsol a rendőr, és pár napig vesztegelsz, mert megteheti, hogy megszívat, akkor is bukhatod az állásod, meg még lesz egy kisebb bünti, amit fizethetsz, meg bíróságra járás.
Pontosan tudod, hogy ebben a szakmában minden szarért egy vagyont lehet fizetni, és hogy több a szabály, mint az engedmény. Mérlegeld, hogy megéri-e a kockázatot, vagy sem. -
Somatom
veterán
Ebben mi volt a segítség? Az, hogy felhívod a figyelmem arra, hogy lejárt kártyával nem szabad vezetnem? Ezt én is tudom, úgyhogy nem lettem vele előrébb. Tán ne menjek ki melózni és bukjam az állásomat? Ez sem opció. Ez egy olyan élethelyzet, ami nem passzol a szabályokkal, és erre kéne gombot varrnom. Ebben tudsz segíteni? Látod, mástól kaptam telefonszámot, amin informálódhatok. Az pl. segítség.
-
törölt tag
válasz
Somatom #4965 üzenetére
Azért azt nem árt tudni milyen tipusú a tacho az autódban, előfordulhat hogy a kártya lejárati napján éjfélkor egyszerűen kilöki a régi kártyát és hiába is próbálod visszarakni, hibaüzenettel el fogja utasítani.
De nem kell szerintem rögtön temetni a halottat, ha hazaérkezés után azonnal elindítod az igénylést jó esélyed van rá hogy megkapod az újat. Ha jól számoltam dec 7-től dec 26-ig van majdnem három hét. Úgyhogy no para.
-
-
Zolás
addikt
Mondd csak mester, kártya nélkül hogy vezetsz? Itthon még talán elmagyarázod a rendőrnek, hogy nagy a család, a gyereknek ajándék kell karácsonyra, de ha kint a német elkap lejárt kártyával még a tavalyi államhiányt is rádverik büntetésnek.
Nem vezethetsz kártya nélkül. Sokan összekeverik a meghibásodott kártya nevű dologgal, amivel mehetsz egy hetet, nyomtatsz mindennap, stb. Ez lejárt. Nem ugyanaz. A tacho is kiírja hogy le fog járni, ha leolvassák a tachot látni fogják hogy lejárt a kártya ami benne volt, és nem lett másik berakva.
Tipikus példája, hogy haza tudnál menni 10 óra vezetés felett, és hogy mit választasz. Szabálysértés, és a kártyára vezeted, vagy csalás aminek büntetőjogi következménye lehet, és kiveszed a kártyát. A büntetési tételek is ehhez mérten magasak. Túlvezetés 50k huf a kártya nélküli vezetés meg 1500eur.
Azzal a papírral semmit nem bizonyítasz, külföldön meg pláne.
Itt az egyetlen megoldás a kollégának, hogy szerez egy korongos autót amíg nem lesz meg a kártyája. Ahhoz nem kell kártya. Azt vezetheti lejárt kártyával. -
Somatom
veterán
-
törölt tag
válasz
Somatom #4959 üzenetére
Ezek csak a hülye "szabályok".
Akkor is kérhetsz új kártyát, ha a régi már lejárt.
Lehet hogy a tizenöt nappal csak arra akartak utalni, hogy ennyi az átlag átfutási idő mire a pénzjegynyomda megcsinál egy új kártyát vagyis ha nem akarsz lejárt kártyával otthon ülni akkor legalább tizenöt nappal korábban érdemes elindítani az igénylést.Azt nem tudom hogy lehet-e sos igénylést indítani. Útlevélnél (felár ellenében) lehet.
-
Somatom
veterán
-
törölt tag
válasz
Somatom #4954 üzenetére
Esély mindig van, de úgy tudom neten nem lehet elindítani az igénylést, mert mindig új fényképet csinálnak. Én nyáron cseréltettem, kevesebb mint két hét alatt postázták. Elvileg a kártya lejárta előtt leghamarabb 90 legkésőbb 15 nappal el kell indítani a cserét.
Én Egerben csináltattam, azt mondta a mámi aki a papírokat intézte hogy 28 napig tartsam magamnál a régi kártyát, majd adjam le nekik. Hát peeersze.
-
dlaj
őstag
válasz
Somatom #4954 üzenetére
Akkor mégiscsak lett új munkahelyed? Vagy bevállaltál másfél hónapot?
Netes cserelehetőségről nem tudok, de a legalsó telefonszámon biztosan el tudod intézni időben!.
Digitális tachográf kártya cseréje, pótlása iránti kérelem
Gépjárművezetői kártya, üzembentartói kártya, ellenőri kártya, műhely kártya, digitális tachográf, tachográf kártya
Országos Telefonos ÜgyfélszolgálatFelvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.Elérhetőségeink:
Tel: 1818
E-mail: 1818@1818.hu
Külföldről: +36 (1) 550-1858 -
Somatom
veterán
Én is feldobnék egy témát. A sofőrkártya-cserét el lehet indítani neten? Szerdán vettem észre, hogy dec. 14. -én lejár a kártyám. Én dec. 7. -én megyek haza legközelebb, és 26. -án kell visszajönnöm érvényes kártyával. Szerintetek van esélyem?
-
dlaj
őstag
Elég hamar feladtam, hogy csináljak egy összeállítást az ellenőrző szervekről. Nem igazán a lustaságom, vagy a rendelkezésre álló idő gátol ebben (esküszöm tegnap este belekezdtem), hanem inkább a kevés (nekem kevés) és lassú net. Megint csehben töltöm a hétvégét egy pálya melletti kúton, és hát hogy is mondjam...... a rádió minősége meggyőzőbb. Hátha majd az új telefonommal jobb lesz.
De azért, hogy nem maradjunk téma nélkül, feldobok egyet.
-
dlaj
őstag
válasz
zsolt19900 #4949 üzenetére
+ (#4950) zsid
Köszi szépen!
Jó lenne tudni minden országról, hogy a rendőrséggen kívül melyek azok a szervek (genyók), amelyek ellenőrizhetnek minket. Ha nem leszek lusta, a hétvégén összedobok egy táblázatot fényképekkel illusztrálva.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Háztartási gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- TKSTAR TK905
- Építő/felújító topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest