Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• moha21

veterán

válasz #90088192 #64503 üzenetére

A NAF hálózatok ( 120,220,400,750kV) közvetlenül földelt hálózatok. Kompenzált hálózatokon a föld meg a csillagpont közé egy Petersen tekercset raknak ( olyan KÖF hálózatokon , ahol a hálózat természetes kapacitásából eredő földzárlati áram a ~10 A nem haladja meg. )

• Kernel

nagyúr

válasz #90088192 #64503 üzenetére

Ha az a kérdés, hogy nem leválasztott áramkörnél mi védi a javító szakembert a föld felé záródó körtől, ennek klasszikus módja a leválasztó biztonsági trafó, ami nélkül hivatalosan nem is lenne szabad javítani semmit.

Ennek hiányában a szigetelt cipő, illetve "talaj" lényeges. Meg az is, hogy soha nem szabad két kézzel nyúlni veszélyes helyekre, mert a két karon-szíven keresztül záródó áramkör végzetes lehet, elengedni pedig azt már nem tudja az ember, mert az izom összerándul.

Marokkal is rászoríthat, tehát ezt a lehetőséget is kerülni kell.

Más fórumon olvastam, hogy egy csupaszított végű, bekötésre előkészített hálózati kábelre ráfogott valaki, majd bedugta a konnektorba. Egy másikat akart bedugni, csak eltévesztette. Innen kezdve úgy rámarkolt, hogy nem bírta elengedni. Kapálódzott össze-vissza, míg valahogy zárlatba ment a két szál és lenyomta az automatát. Ez volt a szerencséje, csak a keze égett meg.

Amikor kar-könyök rándul úgy össze, hogy pont elránt a feszültségtől, az "jó". Nyilván az sem kellemes, de szerintem kivédhetetlen, ha sokat dolgozik valaki feszültséggel / árammal, vagy legalábbis nekem még nem sikerült.

Új hozzászólás Aktív témák