Aktív témák

• guga

Közösségépítő

Muszáj megosztanom veletek, nem saját kútfő hanem Gerzson [link]

[QUOTE]Álszent hazugok vagyunk
    Az utóbbi években, elsősorban a belpolitikai témákban szinte nem fordul elő írás vagy vélemény, amelyben az „igazság” vagy a „hazugság” kifejezés ne fordulna elő valamilyen formában. Biztos, hogy előítélet furkálja az oldalam, de nagyon nem szeretem ezeket a szavakat használni.

Kezdjük azzal, hogy milyen alapon állítja magáról valaki, hogy nála van az igazság? És ha igaz is (hoppá, most tetten értem magam!), miért kell azt hangsúlyozni? Jó, szeretünk versenyezni, és persze győzni, és a „nekem van igazam” nem más, mint egy győzelemittas kifejezés. Kijelentjük magunkról, hogy győztünk, és kész. Többször is kijelentjük, akkor az több versenyt jelent, több győzelmet? Hát akkor mondjuk sokszor!

Az igazságok közül a tényigazságokkal nem lehet vitatkozni. Ma hazamentem, ez tény. Ha valaki azt állítja, hogy nem mentem haza, akkor hazudik. Illetve egyáltalán nem biztos, lehet, hogy csak rosszul informált vagy összetéveszt valakivel. De mi azonnal felcímkézzük, ő egy hazug disznó és kész.

Ma „hazaoldalogtam”. Hazugság, mert egyenes léptekkel egyszerűen a kertkapuhoz mentem, elővettem a kapukulcsot, beleillesztettem a zárba, bementem a kertbe, fel a lépcsőn, ott megálltam, újabb kulcsot újabb zárba illesztettem, és kinyitottam a lakásajtót stb.

Mi az, hogy „hazaoldalogtam”? Rosszul látta, tehát nem hazudik, csak téved. Úgy tűnt neki, hogy én oldalgok, pedig csak mentem – mint ember szokott – az utcán. De őneki van valami sejtése az én belső világomról, és úgy értelmezte a mozdulataimat, mintha oldalogtam volna. Lehet némi igaza… Lehet, hogy oldalogtam, és ez messziről feltűnt a kívülállónak, de nekem nem.

És mi van, ha viccel? Fokozza a hangulatot. Talált egy kifejezést: „oldalog”, és megtetszett neki. Amikor elmentem előtte, ez a szó ugrott be neki. Oldalog haza a Gerzson.

Nem, ez hazudik. A múltkor is láttam, amint ellopott egy … , mit is? Franc tudja, olyan lopós fajta. És aki lop, az hazudik. Lop, csal, hazudik. És ha tévedek? Netán hazudok? Magamnak miért hazudnék?

Jóistenem, bizony-bizony hazudik az ember magának! Mást se csinál egész nap. Mondhatjuk: szépíti a valóságot. Az hazugság, nem? Hát nem annyira… Mert ha nem csinálnánk, lehúzhatnánk magunkat a vécén – naponta többször is. És hogy ne így legyen, egész nap hazudunk.

És akkor még az igazságról nem is pisztomáltam…
    [/QUOTE]

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés