Hirdetés

Aktív témák

• Slax

senior tag

Elég sok idő telt el a legutóbbi bejegyzésem óta. Mondtam, hogy azért ez sem lesz sokkal naprakészebb. Az igazat megvallva, az élet szép csendben folyik errefelé. Szakaszbejárásokat végzem folyamatosan, nincs olyan nap, hogy ne mennék ki a területre. Tudatosítani kell az emberekben, hogy a gátőr igenis van, és figyel. Mondjuk ezt igyekszem is fenntartani, mert hétvégén is ki szoktam menni, igaz akkor csak a sorompókat nézem meg. Még egy zsilip kitakarításával végeztem, kicsapkodtam pár bokrot, amik nem igazán voltak útban senkinek, csak egyrészt semmi keresnivalójuk ott, másrészt meg van mit írni. Két napig ücsörögtem az őrjárásom sorompótlan végén, hátha megcsípem az ott járkálót, de még madár sem járt arra, így arra tippelek, hogy éjszaka járnak arra az orvvadászok. Na majdcsak meglesznek. A faültetést, jobban mondva a facsemeték pótlását, a főnök elhalasztotta, majd meglesz (mondjuk ebben biztos vagyok). A leesett hó elolvadt, vasárnap még esett rá egy kis eső is, az automata vízmércéken 20-30 centis emelkedést látni. Hm, még a meder sem telik meg tőle, védekezéshez kb 6 méternyi emelkedés kellene. Sajna a rézsűn maradt szénát nem tudtam leégetni. Pedig a tavaszi anyaszéna, és a nyárvégi sarjú is rajta van, ami télére kiváló menedék mindenféle rágcsálónak. Amiknek persze a legnagyobb kedvtelése a rézsűfelület rongálása. Na jó, nem kedvtelése, a vastag szénaréteg alatt nem fagy meg a fű és a talaj felső rétege, a rágcsálók azt fogyasztják, és mivel járkálnak is, így a felső réteget erodálják rendesen. Nem beszélve arról, hogy tavasszal a fűállomány sokkal nehezebben, és később hajt ki. Már amelyik kihajt, és nem kirohadt, vagy kizabálták/túrták a télen. A vízminőségvédelmi betonplaccot is le kellett takarítani (az a rész a víz közvetlen szélében, ahova a gépek állhatnak a vízen úszó uszadék kiszedéséhez, vagy ahova a vízen/vízben úszó olajszennyeződéseket, döglött halat, ilyesmit, ki lehet szedni a talaj szennyezése nélkül). Sok marharépa kijön a természetbe szalonnát, kolbászt sütni, bográcsozni, de az egész elcseszett ártérben egyetlen egy helyen van kb 40 négyzetméter beton, persze, hogy azon kell tüzet rakni, meg széthányni mindenféle hulladékot. Amikor meg szólok, még nekik áll feljebb. A fűben nem jó, mert szúr, bogarak vannak, hideg, a szék, az asztal, a bográcsállvány belesüllyed a földbe, a tűz elmászik, és még kigyullad a határ. Idióták. Hoznak baltát és fűrészt, hogy más fáját kivágják, abból legyen tűz, mindenféle vackot (szék??, asztal??, megáll az eszem) hoznak, és a végén az egész hóbelevancal egy darab beton kellős közepére ülnek. Mondtam nekik, hogy legközelebb maradjanak otthon, mert ha még egyszer így csinálják, kivágom őket mindenestől. Ha 5 méterrel arrébb telepednek le, köszönök, és elmegyek, de így?? És még értetlenkednek is. Szal ettől függetlenül jól telt az elmúlt hét. Kagome megkapta a téli papucsokat, errefel meleg van, süt a nap, vagy esik az eső. :DDD Lassan, 3 év után, csak megtanulom, hogy kell a láncfűrész láncát kiélezni reszelővel. :B Gyakoroltam a hegesztést is, de ezt még sokat kell gyakorolnom. :DDD A fa összevágásával lassan végzek, majd kiderül, kellesz e még hozzá valahonnan beszerezni. Rönkben 2-5k/mázsa fajtától függően(persze friss vágás, tele vízzel), plusz még el kell hozni valahogy (szenet nem használunk, mert és csak). A rotakapa motorjához mégiscsak kell még pár dolog, így azt csak lazán összeraktuk addig, nehogy elvesszen valamije. A körfűrész hajtásházába perselyt/csúszócsapágyat halasztjuk januárra, így beszéltük meg az esztergályossal. Jövőre nagy generáloztatni kellesz a láncfűrészt. Vasárnap voltunk a kgst piacon, persze szakadt az eső. Zégergyűrű fogót sikerült venni, de nem láttam normális satut, így azt majd a később. Ja, háromrészes csapágylehúzó is meglett. Lassan sikerül a háztáji műhelyt megtölteni. Bár egyköves normális köszörűt, nem horror áron, még nem sikerült találni. Kétköves hobbi köszörű az van, mint égen csillag. No, csak lassan, csak lassan.

Aktív témák

Hirdetés