-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #40498 üzenetére
Pedig az alapján, amiket futsz meglenne a kitartásod a jógához is. Azt nem teljesen értem mi benne a nehéz, legalábbis csináltam pár hónapig az alap gyakorlatokat, kutya, kobra, stb. Gondolom van még egy csomó más is, aztán mindegyikbe bele kell tanulni. Nekem a pilates jobban bejött, szerintem egyszerűbb is, meg a jógát nem szerették az ízületeim. Ha gondolod próbáld ki azt is.
Ha akarsz még leszedni belőle kalóriát, akkor a narancslé (tudom jó a kávé mellé) és a sajt, amiben viszonylag sok van. Én hozzátennék még zöldségeket, paradicsom, paprika, uborka, saláta, gyalult répa, ilyesmik. Akár még görög salátát is lehet csinálni ha zsírszegény túrót használsz feta sajt helyett. Az olajbogyó érdekes kérdés, én nem bírom ki nélküle, de valszeg sok benne a kalória. Olaj nélkül (vagy minimális olajjal) tepsiben sütve esetleg teljes őrlésű liszttel meg lehet próbálni tócsikat többféle zöldségből, pl a szokásos krumpli, karalábé, patiszon, cukkini, de akár még csicseriborsó is jó lehet. Cukkini, patiszon jó magában is sütve, a sütőtök sem rossz. Rizs helyett vagy mellett ezek is lehetnek köretek a napi csirkédhez. Én mondjuk váltogatnám a csirkét, halat, túrót, hüvelyeseket fehérje bevitel szempontjából, úgy nem annyira unalmas. Persze embere válogatja, valakinek a monotonabb dolgok jönnek be. Én valahogy képtelen vagyok egymás utáni napokon ugyanazt enni.
A kólával még ha cukormentes is, az a baj, hogy foszforsav van benne. Laborban annak idején pH mérésnél citromlevet és kólát mértünk hidrogén elektróddal, és szinte ugyanaz a 3 körüli pH jött ki mindkettőre, szóval kb. annyira savas, mintha citromlevet innál higítatlanul. A gyümölcslevek és a kávé is elég savasak amúgy, csak az édesítők és cukrok miatt nem érzed annyira, de pH papírral bármikor kipróbálhatod egy cseppel. A kóla kinyírja egy idő után a fogaidat emiatt. Ezen felül azt mondják, hogy a csontoknak sem tesz jót a túlzott foszfor bevitel, de nem tudom ebben mennyi az igazság, illetve, hogy a napi 1 liter kóla túlzottnak számít e.
Ja én is így vagyok, hogy kéne valamit felső testre is, de kedv az nincsen elkezdeni. Pilates lesz egyelőre. A héten megpróbálom valamelyik nap netes videokkal, hátha úgy jobban megjön a kedvem hozzá.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #40478 üzenetére
Na az laza, akkor végülis a sörért futottál.
Én megálltam most 72-n. Elkezdtem tolni a gyümölcslevet meg az édességet, az megállította a fogyást. Majd idővel elhagyom megint, aztán folytatom, most így elmegy a súly. Olyan 2013 körül volt ennyi egy jó darabig. Magasságra te mennyi vagy ehhez a súlyhoz?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Csináltam ma 10k-t melegben [link] [link]. Félúton felvett egy kocsi, hogy navigáljak nekik, úgyhogy ketté kellett vágni az edzést. A lábam most egy fokkal jobb volt, de nem éreztem ma sem igazán az erőt, talán olyan 70%-os lehettem, ami végülis javulás ahhoz képest, ami a héten volt. Újra bizakodó vagyok. Azt hiszem ezentúl igyekszem inkább a délutáni, mint az esti edzéseket erőltetni, kevésbé lesz hideg, és világosban jobb most az egész. Talán tudom úgy szervezni a napomat, hogy megoldható. A halastavas útvonalat, amit a héten mentem nem szeretem, nem megyek mostanában arra többet. Esetleg 10k-s edzés második felének még jó lehet néha, de 5k-ra pocsék. Odafele folyamatosan emelkedik, vissza meg folyamatosan lejt. Sokkal jobban szeretem, ha van 100m emelkedő, utána meg 100m lejtő, változatosabb az egész, és pont bemelegítésre nem hiányzik 2km emelkedő. Ezen felül szeles, árnyékos, és úgy általában hidegebb van arra, mint bármelyik másik útvonalamon. Not good.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40466 üzenetére
Nem nagyon merültem el ebben, de azért egy kicsit vitatkoznék. [link] Ő pl egész tempósan futotta a hosszú távokat is. De mást nem ismerek a témában. Ahogy nézem Lubics Szilvi valamivel gyengébb 100km alatt, de gondolom ő meg az extrém hosszúkra van berendezkedve. [link]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #40460 üzenetére
Nem jó félmaratont ennyire terepen menni, ha PB-t akarsz, a terep fél-egy percet is simán jelent. Jó ötlet ez a Majna parti parti, meg azért is jó, mert akkor mész, amikor érzed az erőt, nem neked kell alkalmazkodnod.
A regeneráción én is meglepődök. Minden most már harmadik napja érzem a sarkam, csonthártyát is, menni alig tudok, reggelre meg szinte semmi bajom. Nagyon meglepő az eddigiekhez képest, azért nem hiszem, hogy jó vége lesz. Megyek én is ma 10k lazát, szerintem bekocsizok a szomszéd faluba, és inkább ott. Már unom ezt a környéket, az itteni embereket meg pláne, amikor beszólogatnak, hogy mit nyújtok az oszlopnál. Nem tudom van egyfajta primitívség, hogy "conform or die", nem is tudom magyarul hogyan lehetne megfogalmazni. Kicsit ez a vidéki élet hátránya, nagyvárosban ez annyira nem volt érezhető. Mondjuk ez kisváros, és szerintem hosszú távon megyek a szomszéd faluba, mert ezerszer szimpatikusabb az egész légkör, és az őseim is oda valósiak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ma 10-15 fokban futottam, vettem pulóvert meg sálat, plusz az első két km-t vettem 6:30-6:00 tempóra, hogy legyen ideje bemelegedni a rendszernek. Igy egész jó volt, bal oldalt a csonthártyát éreztem kicsit a szokásos boka körüli helyen, de sokkal jobb, mint volt. Szerintem a hirtelen váltás 20-25 fokról 5 fokra, ami betette a kaput tegnapelőtt. Az is lehet, hogy valami influenzát összeszedtem, mert éreztem a torkomat is. Ma már rendben volt az is úgy ahogy. Remélem mostantól fokozatosabb lesz a lehűlés, aztán nem lesz gubanc. Elkezdtem szedni a szokásos, cink, szelén, magnézium, D-vitamin, B-vitamin, proenzi3 kombót, valamit az is használ. Görcs közeli állapot sem volt úgy, mint tegnap. A henger már megvan, hogy milyet veszek Rad Helix lesz nagy valószínűséggel. Remélem valamit majd az is dob az összképen, illetve elkezdtem alaposabban nyújtani, meg elkezdem a pilatest is, hogy a hátam is helyretegyem. Meglátjuk. Átgondoltam közben, és végülis legrosszabb esetben visszatérek a gyaloglásra ha az lesz, hogy nem bírja a lábam a hideget. Időben egy kicsit több, de egyelőre belefér, ha úgy alakul. Úgyhogy nincs vész. Vagy mondhatnám azt is, hogy [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz I02S3F #40449 üzenetére
Nem, ha van csillapítás a cipőben. Igazából ha már kiment belőle, még akkor sem nagyon. A mozgás hiány és a túl sok mozgás, amitől el tud kopni. A túl sok meg relatív, szerintem erősen függ attól, hogy mennyire gyorsan tudsz regenerálódni. Tomcica, amiket fut attól nekem már nem sok porc lenne a térdemen, vagy inkább sehol a lábamon. Nem érdemes túl gyorsan elkezdeni a futást, ha nem építed fel fokozatosan, pörgeted fel a regenerációt , akkor gondok lesznek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #40445 üzenetére
Nem tudom, én szenvedek a hidegtől. Lehet, hogy beteg leszek, fogalmam sincs, hogy mi van. Reggelre most elmúlt a gyulladás úgy nagyjából a lábamról, de elég ijesztő volt. Ha olyan marad, mint tegnap este volt, akkor a mai futásnak lőttek volna.
Ha kicsit még gyakorlod a tempót, akkor szerintem bőven 5:00 alatt menni fog a félmaraton. Én is kb. ilyesmiket futottam, amikor 1:40 körüli lett, és még csak interval sem kellett hozzá komolyabban. Csak simán megküldtem erősre a dombokat, amikor olyan kedvem volt. Na jó csináltam havonta egy dombos intervalt is, de simát sosem, mert nem volt futópálya. Mennyi most a PB?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Corpuscle #40440 üzenetére
Én pont fordítva vagyok, a hideg kicsinál, a nyári hőséggel meg szinte sosincs gondom. Most már 1km helyett 3km kell, hogy bemelegedjen a rendszer, a sarkam és a bokám fáj, mint állat, meg érzem a húzódást, amit 2-3 hete összeszedtem. Mellette 130-as pulzussal úgy érzem, hogy hulla fáradt vagyok. Ez gyakorlatilag a tegnapi nappal lett ilyen, előtte nem volt semmi komoly gondom. Talán idővel megszokom, majd kiderül. Most nem vagyok valami optimalista.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ti hogy vagytok a hideggel? Nekem fájt a tegnapi 5 fok. :S
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Lehet, hogy a gyári selejtet lenyúlják a dolgozók, aztán eladják a neten, vagy bármi ilyesmi. Persze lehet az is, hogy eredeti, outlet, akciós, lopott, franc tudja. Általában szokott egy kicsi sorja lenni a cipőkön, mert nem számít semmit. Ha a talpon van, akkor is egy használat alatt lejön ahol számítana...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40426 üzenetére
Ja írták ezt is, hogy van olyan elmélet, hogy az izom fáradtság hozza ki. Logikus az is.
Közben a vásárnapi relatív gyors 12k után a hétfői nap elég sokkoló volt. Mármint nem volt semmi komoly probléma, csak nem számítottam arra, hogy ugyanúgy fogom magam érezni, mint félmaraton versenyek után szoktam. Párszor 5-5 másodpercre úgy éreztem, hogy összeesek, vagy hogy valami nem stimmel, aztán persze elmúlt, ahogy szokott. Inkább extra lazát futottam minden extra nélkül valamikor 120-as pulzussal. Láthatóan 1 nap nem volt elég a regenerációhoz, keddre viszont már helyre jöttem, talán a pulzus volt még egy kicsit magasabb a szokásosnál kedden. de egyébként jól éreztem magam. Sokkal jobb ez a minden napos edzés, mint a szaggatott, mert napról napra látni, hogy van e valami változás, és lehet alkalmazkodni hozzá, ha olyan.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Balup1979 #40417 üzenetére
Ja kimaradt, hogy ez a 4 órás felszívódás hülyeség. Ahogy a bélbe kerül elkezdi felszedni a szervezet.
Egyébként olyan szempontból fura, hogy használ valamit a görcsökre, hogy a nagy része a csontokban tárolódik, és bármikor hozzáférhető. Valszeg tényleg csak hiánynál fordulhatnak elő görcsök, amikor próbál spórolni vele a szervezet. És talán mégiscsak lehet értelme olyankor csinálni egy kúrát és utántölteni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Balup1979 #40417 üzenetére
Ha már ennyire foglalkoztat mindenkit, akkor utánajártam kicsit. Vitaminok szempontjából talán jobb a D-vitaminnal külön szedni, ha nem tölteni akarjuk éjszakai görcsök miatt (bár állítólag azokra nem jó a magnézium [link], gyakorlatilag nekem használt eddig mindig), hanem csak versenyre kell, mert a D-vitamin ha megugrik, akkor inkább a csontba fog beépülni, ahelyett, hogy a vérben lenne és az izmok használnák. Állítólag. A B6 és B12 elvileg javítja a felszívódását. A kalcium rontja a felszívódását. Érdemes elosztani nap közben, pl oldottat vízzel elkeverni, vagy magnéziumban gazdag ásványvizet kortyolgatni egész nap, ahelyett, hogy egyszerre beküldenénk 500-1000mg-ot, mert annak a nagy része nem fog felszívódni, aztán lehet wc-re járkálni, ha valaki érzékenyebb rá. Egy nagy dózisnál még a vese is elkezdi jobban üríteni azt, ami már felszívódott, úgyhogy amiatt is jobb felosztani. A hozzáférhetőség szempontjából fontos, hogy vízben jól oldódjon, úgyhogy talán az ásványvizek és a folyékony magnéziumos tápkiegészítők jobbak lehetnek, mint a kapszulák vagy tabletták. Ez utóbbiakat nem érdemes úgy teszelni, hogy csapvízben keverjük el a kapszula tartalmát, mert a belekben más a pH, és emiatt valszeg jobban fog oldódni. A felszívódás szempontjából nincs nagyon értelme 1-200mg-nál nagyobb dózist egyszerre bevinni, mert telítődnek a transzporterek a bélben, és úgysem fognak többet felvenni. Ha mégis többet akarunk beszedni egy nap, akkor el kell osztani időben. Hosszú versenyeknél, edzéseknél lehet 1-2-3 óránként beszedni egyet, vagy ahogy már írtam a folyadékkal bevinni folyamatosan a verseny alatt. [link] [link] [link] stb
Egyébként nem világos, hogy hogyan okoz ásványi anyag hiány görcsöket. [link] Mármint nézték nátriumra és vízhiányra, és elvileg a többi izomnak is görcsölnie kellene, mégis csak azok görcsölnek, amiket használunk. Ezért nem tűnik valószínűnek, hogy só vagy kálium hiány okozza. A kalcium és magnézium szükséges az izom összehúzódáshoz, ezért logikusabb, hogy ezeknek a hiánya okozza a görcsöket olyan izmoknál, amiket használni akarunk. Persze ezek is csak saját vélemény. Irnak még itt olyat, hogy akkor gyakori még a görcs, ha az izmot berövidült helyzetből próbáljuk összehúzni. Pl úszóknál gyakori emiatt a vádli görcs. Én azt tapasztaltam úszásnál mondjuk, hogy Hévízen 30 fokos vízben semmi bajom nem volt, a Balatonban meg ahogy beérek a hideg vízbe a partról, úgy 10 percen belül begörcsöl a vádlim. Kalcium és magnézium szedése valamit használt erre azt hiszem, de talán még az se volt elég neki. Nekem azért nem az igazi a vénás keringésem a lábaimban, és valszeg ennek is köze van ahhoz, hogy nem tudja rendesen fenntartani a hőmérsékletet a szervezet, kihűl a vádlim, és görcsölni kezd. Irnak még olyat is, hogy talán elfárad az izom a túlhasználattól, és amiatt görcsöl be, ami szintén lehetséges. Szerintem még az is elképzelhető, hogy több dolog okozhatja a görcsöt, akár külön-külön, akár egyszerre, azért nehéz mindenkinél egyformán működő megoldást találni. Egyéb észrevétel, hogy sok kísérletet olyanokon végeznek, akik nem magnézium hiányosak, és elképzelhető, hogy akik meg hiányosak, azoknál jön csak elő a görcs, és azért célszerű pótolni. Állítólag sokan hiányosak. Nekem személy szerint úgy tűnik, hogy vannak sok hónapos időszakok, amikor minden rendben van, aztán van, amikor egyre gyakrabban kerülök görcs közeli állapotba, majd később jönnek éjszakai és edzés közbeni görcsök is, ha nem pótolom. Cinknél és szelénnél hasonlóakat tapasztalok, bár a cinket elég egyszerű monitorozni, mert térképnyelvem van, amikor cink hiányom van, és gyakran égetem meg a nyelvem vagy maratom le savas ételekkel, italokkal, az meg azért szemmel látható.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Never79 #40412 üzenetére
Érdekes, akkor lehet, hogy placebo, de nekem 1 órával előtte bevéve is ugyanúgy hat. Gondolom felszívódásnak azt gondolja, hogy mennyi idő alatt szívódik fel a 100%, de kétlem, hogy várna 4 órát a belekben, aztán hopp egy másodperc alatt felszívódna...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Balup1979 #40406 üzenetére
Én sokkal valószínűbbnek tartom a magnéziumot, de persze nem lehetetlen a só hiány sem. Nálam eddig összesen egyszer volt, hogy sót kellett pótolnom, pedig azért lement a félmaratoni táv egy párszor már, meg 25k is volt. Persze nem mindenki egyformán van összegyúrva, azért nem is zárnám ki. Nincs más hátra, újra le kell futnia.
Közben endomondo lehalt. Már nem lehet GPX fájlt importálni vele. Irtam a supportnak, meglátjuk mire jutnak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Vertigo18 #40392 üzenetére
Nem kell tölteni, egyszerűen csak verseny előtt fél-egy órával beveszel egy adagot, esetleg verseny közben még egyet, ha maraton, aztán annyi. Jól írják, hogy azért fosat, mert túl van adagolva és így ürül a szervezetből. Én Béres tablettákat szedek vagy most éppen Swanson kapszulákat (nem ismerem a céget, de ezt adták a gyógynövényesnél), de vannak, akik a folyékony magnéziumra esküsznek. Szerintem tökmindegy.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Erre esetleg valami? [link] Vagy jó lesz neki a Saucony, aztán a Brooks-ot felejtsem el? Itthon nem tűnik annyira nagy márkának, legalábbis nem nagyon emlegettétek még.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Vertigo18 #40376 üzenetére
Nem baj, a nőt vitted így is.
Magnéziumot és talán kalciumot is kell tolni minden verseny előtt ez a tanulság. Nekem a kedvencem, amikor Balatonon egyszer úgy döntöttem, hogy bemegyek a mély vízbe úszni egy kicsit, mer' hát az fun. A hideg víztől először a bal vádlim görcsölt be, aztán a jobb combom, alig tudtam valahogy oldalast kievickélni. A comb görcsnél nem sok szarabb dolog van. Talán olyasmi, mint amikor megszorzod a vádli görcsöt 10-el. Még az volt hasonló, amikor letoltam full kreténbe 25k bringázást elég komoly szinttel, aztán hazaértem, és ahogy leszálltam a bicikliről begörcsölt mindkét farizmom és összeestem. Gratula az utolsó 10k-hoz, nehéz újra elindulni ilyesmi után!
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40372 üzenetére
Na hát attól nem csodálom, én egész héten nem futok annyit. Ma toltam 12k-t 5:20/155 körül emelkedőket felkapva 4-el kezdődőre 170 és 180 közé. [link] Hát nem így terveztem, kb. félúton jutott eszembe, hogy dupla nap van, de akkor már késő volt. Ahhoz képest egész jól ment, de holnap extra laza lesz. Valamiért jobban bírják az ilyen jellegű futásokat a lábaim, mint a döcögést állandó tempón vagy a tömény résztávot. Nagyjából most 1-2 hétig ilyesmi lesz, hogy szokjam a dombot. Gondolkodtam, hogy még a hétfői és pénteki extra lazába is beletegyek e ilyen gyors dombozós részeket, mert tényleg csak 1-2 dombról van szó azon az útvonalon, amit most 5k-ra csinálok, de az talán már túlzás lenne.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Közben rájöttem, hogy a guggolás mégiscsak hasznos futás mellé. A combot edzi meg valamennyire, illetve a térd fájásomnak is úgy tűnik, hogy hasznos, ha átmozgatom vele. Persze elképzelhető, hogy a bringázás ugyanúgy jó lenne rá. Csak azért jött elő megint, mert ma megküldtem egy kicsit dombnak, és úgy néz ki, hogy combból előbb elfogyok hegymenetben, mint keringésből. Meg fájt ma a térdem egy kicsit, és csak estére jöttem rá, hogy guggolással tudom kiroppantani a legjobban, minden más, amit próbáltam nem működött.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
"Na meg az optikai pulzusmérésnél még mindig ott van, hogy jó rá kell húzni a csúklóra, aminél szerintem egy kényelmes mellkaspánt azért komfortosabb."
Azért nem kell olyan nagyon meghúzni, mert akkor is pontatlanul mér, ha elszorítod az ereket, nem beszélve arról, hogy elkezd zsibbadni a kezed... Annyi a lényeg, hogy ne lötyögjön meg felül legyen, mert ha alul van, akkor az inak miatt besüthet a fény alája, ha hajlítod a csuklót. Én észre sem veszem futás közben, hogy rajtam van. Csináltam már spinninget mellkaspánttal, az is kibírható, de nekem ez az optikai komfortosabb, meg az se utolsó szempont, hogy nem kell mosni.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem fejezd be a mesedélutánt. Képzeld csináltam én is a 77-esen esőben neonzöld esőkabátban behúzódtam középre, mert meguntam, hogy közel mennek el mellettem. Utána a BMW-s 100 felett lassítás nélkül ment el mellettem úgy, hogy jöttek szembe. Ugyanígy még 10 kocsi. Valóban nagyon hasznos, ha akarsz néhány halál közeli élményt. Azt mondjuk aláírom, hogy egy része inkább lelassított, mert nem akart belemenni ilyen necces szituációba, de közel sem az összes. A másik legszarabb szituáció Hárskútnál volt, pótkocsis faszállító hegynek fel. Jöttek szembe ugyanígy, gondolta inkább áthúzza rajtam a pótkocsit, csak ne kelljen visszaváltani. Gyakorlatilag a végén már a padkán mentem, úgy pont elfért. Gondolom ha kivasal, akkor is hajtott volna tovább. Annál mondtam azt, hogy nekem ennyi volt a bringázás, majd ha csinálnak bicikliutat Veszprém fele, akkor megfontolom, hogy a balatonira lemegyek néhányszor. Vezetés közben szoktam még látni hasonlókat, van hogy én húzódok le szembe jövőként, hogy a selejtje elférjen a biciklis mellett. Nagyjából az a mondásom, hogy mindenki rohadt jól tud itthon vezetni, csak közlekedni talán 5-10% ha tud, a maradéknál jobb lenne, ha versenypályára mennének, vagy megmaradnának az autós játékoknál, főleg az a 10-15%, aki nyomja neki bármi van. A buszosok meg a BMW-sek között valamiért eléggé felülreprezentáltak. Gondolom mindkettő fajta úszik az önbizalomban... A fuvarosok érdekes módon gyorsan mennek, de mégis tudnak közlekedni, bár sokan szidják őket. Inkább akkor van gond velük, ha nem alusszák ki magukat.
Egyébként futásnál valami fordított logika van, mert ha jönnek szembe vagy mögöttem, és lehúzódok a padkára, akkor sokkal nagyobb ívben kerülnek, mintha az úton maradnék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
"Meg kell tanulni közlekedni meg kell tanulni! Terültet kell foglalni akkor belassítanak majd átmenve a záróvonalon kikerülnek."
Ez elméletben kurva jó, a gyakorlatban meg vagy téged szorítanak le, vagy a szembe jövőt sok esetben ahelyett, hogy lassítanának. Persze, meg kell tanulni közlekedni, csak nem nekem, hanem az autósok 95%-ának kb. Amúgy tapasztalatom szerint a 4 sávos utak a legjobbak ilyen szempontból. Ott van hely, hogy a majmok is kikerüljenek. Ahogy két sávosra vált, úgy zúzzák be a bicikliseket. Itt a környéken a 77-es a legszarabb ilyen szempontból, mert annyira keskeny, hogy alig két sávos. A 71-es egész tűrhető. Helyben kisebb forgalmú utakon általában azokkal van a baj, amiket felújítottak, és tolják neki. Ami kátyús, azok egész jók bringával.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem szívesen tekerek már, mert minden alkalommal volt valami halál közeli élmény. Most már ott tartunk amúgy, hogy elkezdték az egyik telket is lebontani az autósok. Van egy beton gyűrű a kocsi bejárónál, hogy az árokban elmenjen a víz, aztán annak tolatott neki valaki teherautóval, szét is törte így 50 év után. Igazi profik ezek... Anyámat is a 2km-en amíg teker a szomszéd faluba simán leszorítják az útról...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40340 üzenetére
Valamelyik alföldi faluban csináltak dombot azt hiszem néhány száz évvel ezelőtt valami nemesnek. Ti is simán összerakhatnátok egyet. Meg lenne egy kráter is akkor már, ahonnan kitermelitek. Dupla élvezet.
Én meg pont az ellenkezőjével szívok, képtelenség sík terepet találni. Emelkedő viszont van bőven, ez pl egy 30km-es szakasz, ami gyakorlatilag végig emelkedik. [link], de a szomszéd faluban is van egy szép 3km-es emelkedő, amit nem mondanék enyhének. Majd ha jobban belerázódtam csinálok ilyen extrém dombozós edzést 20km körüli távon. 10 emelkedő, 10 vissza.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40328 üzenetére
Ja nézem közben nem is a harmadik közepén, hanem a negyedik közepén adtam fel. Mindegy, a lényegen nem változtat. :-)
Persze csináltam már 5k felmérőt nem maxon futva még Hévízen. Olyan 4:45-4:50 volt 175-180-as pulzussal. [link] A 4:35 szerintem a reális most, legalábbis már a mai felmérő előtt is 4:30 körülre saccoltam volna. Az se új, hogy gyakorolnom kell a magas pulzust, nem csináltam már évek óta. Mindegy, most legalább már biztosan tudom.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40323 üzenetére
Jó, de 5x1km-t mondtál 180-185-ös pulzussal. A 400-asok jövő héten lesznek, de azok is conconi teszt keretében fokozósra. Nem igazán jött össze ez az 5x1k amúgy, jobb lett volna azt csinálni, amit terveztem 5:00-5:10 min/km 5km-en. Nincs most meg a tüdőm az erősebbhez, a hidegre előjön az asztmám, szokni kell... Az első km elég hörgős lett emiatt. Az első pihenőnél elmúlt a hörgés, elérte az üzemi hőfokot a rendszer, gondolom. Utána a 2. km-en beszúrt az oldalam, meguntam egy idő után, aztán megálltam, akkor enyhült egy kicsit. A harmadiknál fel is adtam, mert ugyanúgy beszúrt nagyobb tempónál. [link] Dolgozni kell még rajta. Inkább november vége felé és decemberre terveztem a komolyabb megterheléseket, addig csak alulról akartam karcolni ezt a 180-as tartományt, most sem igazán sikerült belekerülni, 183 volt a max 187 helyett, és inkább 175-180 között voltam, mint 180-185 az idő nagy részében. Nem igazán volt rá alkalmas a terep sem, 4:40 és 4:00 között ingadozott a pace attól függően, hogy lejtő vagy emelkedő volt, és volt néhány kanyar, ahol lazán elcsaphattak volna, ha éppen kocsi jön, mert nem volt belátható. Inkább keresek majd valami mást, ez az útvonal így nem jött be. 400-ra sem alkalmas, mert túl lejtős. Ami sík, azon sajna nagy a forgalom, és az is csak 500m lehet. Körülnézek, talán ennél kicsivel jobb útvonalak lehetnek 1k-ra, de igazán jó nincsen, valszeg marad arra is a 400-as körpálya Veszprémben amíg le nem fagy. Télen van olyan időszak, amikor azt se takarítják, úgyhogy érdekes lesz decemberben résztávozni, de valahogy majd csak megoldom. 5k tempót most olyan 4:35-re saccolom, 2 éve 4:20 lehetett az alapján, amit 10k versenyen futottam. Le akarom húzni odáig december 31-re, hogy 4:30 körül tudjam futni a 8k-t hegyes völgyes terepen. Egyelőre viszont még dolgozni kell az alapon. Nem is a sebességtől tartok most igazán, az szerintem meglesz, hanem az emelkedőktől. Van a versenyen egy 2km-es emelkedő, amin az első km elég durva, és ha nem figyelek oda teljesen kicsinálhat vagy sok időt veszthetek rajta. Majd jövő hónaptól elkezdem gyakorolni azt az útvonalat is. Egyelőre még nem akartam, mert síkabb terepen nem megy annyira fel a pulzus, alapozni meg bőven van mit...
Ja a bemelegítésre tényleg kevés az 1k, inkább 2-2.5k kellett volna. Szoktam előtte dinamikusan nyújtani, de azt is lehet inkább 1k kocogás után kellene, csak hát megvan a megszokott helyem rá a ház előtt egy oszlopnál, az meg nem pótolható. Olyat esetleg lehet, hogy az utcában kocogok oda-vissza 500-500-at, aztán nyújtok az oszlopomnál, utána meg elkocogok a résztávos helyre, ami kb 1k. Szerintem az úgy jó lenne. Ami pozitívum a mai napból, hogy ma a sarkam alig fájt, igaz 3-4x rányújtottam edzés előtt, hátha javul tőle. Illetve a vádli, amit meghúztam, az se rendetlenkedett, szóval lehet, hogy megúsztam egy pár napos fájdalommal, és már helyre is jött. Sérülésnél ezért jobb azonnal megállni, akkor nem csesződik szét még jobban...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #40307 üzenetére
Na akkor ez egy jó edzés volt. :-)
Ha félmaraton PB-t akarsz, akkor muszáj szokni egy kicsit az anaerob zónákat is. Én legalábbis az egész versenyt abban szoktam futni, meg ahogy nézem tomcica is. Ha kigyorsítasz talán még 1:40 alá is beférsz idén.
Nekem 70.9kg volt valamelyik nap múlt héten, utoljára 2012 körül lehettem annyi. Most visszakúsztam egy kicsit 72 körülre, névnap, születésnap, stb. van a családban, aztán pont a kedvenc sütijeimet csinálják. Jövő héttől fekszek rá megint, 70 alatti súly a cél meg 20% alatti testzsír.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40298 üzenetére
Megoldható, hogy kihagyom azt a szakaszt, aztán oda-vissza futok egy viszonylag sík részen. Folyamatos enyhe lejtés vagy emelkedés lesz benne így is, de nincs ennél jobb itthon. Okés, megpróbálom ezen a 180-185-ön. Szerintem kocogok előtte egy bemelegítő km-t, mert a sarkam általában 1km után járódik csak be, mióta megjött a hideg, azóta fájni szokott. :S Nyújtani nyújtok vádlira mindig, de úgy látszik az már nem elég. Berendelek SMR hengert, jövő hétre szerintem itt is lesz, meg elkezdek egy glükózaminos kúrát, hátha javul valamit. Igazából szerintem nem fog, de jobbat most nem tudok. Jegelni lehetne még esetleg meg kenegetni. A húzódásom úgy látszik nem volt annyira súlyos, ma már alig éreztem, szerintem holnap sem lesz gond a gyorsakkal.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40280 üzenetére
Én úgy gondoltam néha ránézek, hogy ne szálljon el annyira 200 felé. De végülis... Elvileg van ott defibrillátor ha gond lenne. Csütörtökön elválik, hogy mi van a lábammal. Ma már alig éreztem edzésen, de a csütörtöki gyorsnál ki fog jönni, hogy mi a helyzet. Egyelőre most olyan 5:00, amit tervezek folyamatos 5k-ra. Ha az megy, akkor utána csütörtökön beugrok Veszprémbe conconit mérni vagy résztávozni. Amit már régen csináltam az a hullámkör, lehet az is lesz egy kicsi, hiányzik. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40276 üzenetére
Ja hogy úgy értetted a real time-ot, hogy nem kell kimászni a medencéből. Ja tudnak mérni úszás közben, bár pontatlanok valamennyire. Mi arról beszéltünk, hogy van késése ezeknél a pulzus mérésnek, ami olyan 5-10 sec, vagy talán akár 15 sec is lehet. Szóval a korábbi pulzusodat mutatják, nem az aktuálisat. Ebben lenne jó, ha valami javulás lenne, mert pl résztávhoz így nem túl hasznosak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem tudom, hogy alapból miért van ez a késése amúgy. Nem hiszem, hogy bármi indokolná, hacsak nem nagyon átlagolni kell a pulzus adatokhoz, de szerintem nem kell. Már az alapján, hogy optikaival láttam olyat, hogy mutatta, ahogy a bébi fejében pulzál a vér meg ilyesmik... Az is valami magyar találmány volt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj a Vantage M-el, hogy hivatalosan csak cseppálló, magyarul ha vizes lesz nem állja a garancia... Ahogy nézem a Vantage V 500$ körül van, a Spartan, amit linkeltem régebben meg 350$, ami kb 105k, igazából egy Ambit3 multisport is annyiba került, szóval a Spartanra se mondanám, hogy túlárazott lenne (legalábbis mostanra már), nagyjából ez a reális ár érte. Viszont ha sokat késik a HR a Spartannál az optikaival, akkor az nem tetszene. Továbbra sem nekem kell az óra amúgy.
szerk:
Érdekes, hogy árukeresőnél írták, hogy csak cseppálló, viszont Polar oldalán 30m-t írnak. [link]
"Hátrányok
Nincs kifejezett vízálló tanúsítványa, elvileg csak úszni volna vele szabad (medencében). A WR30 szabvány miatt csak cseppálló elvileg, gyakorlatilag ezek már tesztelt termékek, nem véletlen ajánlja a gyártó úszáshoz is.
Én arra is használom, egyelőre semmi baja, remélem így is marad."
[link][ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Mik a vélemények a Polar Vantage V-ről? Mondjuk a Fenix 5-höz képest többet tud? Az is érdekelne, hogy amit írtatok korábban, hogy a Fenix 6-nál meg az FR 935-nél nincs késés a csuklós pulzusmérésben, azt hol írják, és vajon a többi órára is van ilyen adat?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Helyesen úgy kéne, hogy kimész futópályára lehetőleg szélcsendben, aztán elkezded nyomni a 400-akat viszonylag lassúról indulva kitartva egy körig ugyanazt a tempót vagy pulzust, aztán utána csavarsz rajta egy kicsit minden körben, ameddig bírod. Utána felrajzolsz egy sebesség - pulzus grafikont az adatok alapján. Elvileg két egyenest tudsz majd illeszteni a pontoknál az egyiket a laktát küszöb előtti pontokra, a másikat meg az azok utáni pontokra, a törés a kettő között meg a laktát küszöbnél van. Próbálkoztam a városban bemérni, de nekem pont a küszöb környékén belekerült egy emelkedő és egy lejtő, és ugyanaz a pulzus lett bemérve 5:00-ra és 4:40-re, ami gyakorlatilag elcseszte az egészet. Talán 170 - 4:45 lehet nálam, vagy valami olyasmi. Amúgy fontos még, hogy sebesség-pulzus és ne pace-pulzus grafikont rajzolj, szóval km/h legyen az érték ne min/km. Lehet 200m-enként is növelni, valaki úgy csinálja. A végeredmény, ha minden jól alakul, akkor valami ilyesmi lesz:
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Számítógép alkatrésznél úgy szokott menni, hogy új bontott csomagolás, de még van garancia 70%, ha használt garancia nélkül, akkor 10-60% az új árához képest attól függően, hogy mennyire régi technológia. Persze hirdetik drágábban is néha, csak nem veszi meg senki. Szerintem erre mehet 60%, mert gondolom néhány éves lehet, és csak most jött ki újabb generáció. Újan ahogy nézem 250k [link], szóval 150k körül tudnád eladni szerintem, ha a karc nem nagyon von le a kinézetéből. Lehet 170-el is próbálkozni az extra szíjak miatt, ha megvan, hogy azok mennyibe kerültek, de nem hiszem, hogy annál többet adna érte bárki. Mindenképp érdemes kiírni, hogy újan mennyibe kerül.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz ígyvanferi #40240 üzenetére
Elvileg 5%-ot is simán tévedhet. Ami eddig lejött, hogyha edzés után mérsz, vagy mérés előtt kajálsz/iszol, akkor jó eséllyel téved. Én mindig reggel wc után, reggeli előtt szoktam mérni, akkor súlyban is hozza a minimumot, meg nagyjából pontos. Ilyen masszív megterhelésnél, mint ami neki volt előfordulhat akár az is, hogy 1-2 napig nem áll be az érték. Legalábbis ez alapján. A zsír és az izom is fel szokott ilyenkor lazulni szerintem. A másik, hogy az izom köti meg jobban a vizet, úgyhogy ha ki vagy száradva, akkor kevesebb izmot mér, vagy talán még az is lehet, hogy az izmot zsírnak számolja. Most itt nehéz megmondani, hogy mi a helyzet, én az RFM-el is kiszámolnám, mert vagy az egyik, vagy a másik jó testzsír %-ban, aztán az is egész jól közelít, és talán eldönti a kérdést.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Összehasonlítottad már watt mérésnél, hogy számít e a puha és a kemény cipő? Elvileg a keménnyel spórolósabban lehet futni ugyanazt a tempót ugyanazon a terepen, mint a puhával, legalábbis úgy lenne logikus, hogy a puha több energiát elnyel, és érzésre is nekem gyorsabb a Saucony, mint a Mizuno.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #40229 üzenetére
Tolj súlyzót felső testre jó magas EPOC-al. Talán az after burn, ha létezik olyan segít lecsapni a maradékot. Elvileg ha intenzíven edzel, akkor az izom javítását zsír, és nem szénhidrát égetéssel fedezi utána a szervezet a regenerálódásnál. Gyakorlatilag franc tudja, hogy igaz e, és ha igen, akkor ez mennyit számít.
Érdemes lenne kedd reggel is lemérni. Azt mondják közvetlenül edzés után és evés/ivás után csal az elektródás mérleg, illetve pontosabb a 4 elektródás. Még mellé RFM-et is érdemes nézni, hátha az mutat valamit. Az derékbőség alapján becsül zsír százalékot. [link]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azt mondta, hogy olyan $250-400 a keret rá. A Suunto Spartan tetszik neki: [link]. Inkább bringa és úszás az ő sportja, mint futás amúgy. Elvileg a nikkellel vannak ilyen alergiás gondjai, azt mondja az olcsóbb óráknál fordult elő, hogy kiütése lett tőlük, a rozsdamentes acéllal valszeg nem lesz ilyen gondja, szóval talán ez nem kizáró ok. A szíj meg gondolom cserélhető mindegyiknél ezen a szinten.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz dabgergo #40212 üzenetére
Mindegy, menet közben ajánlottam neki Garmin Fenix szériát, Garmin FR *35 (935, 735), Suunto Spartan, Polar Vantage. Ezek elvileg tudják a nagyját annak, amit akar. Meg írtam neki, hogy 250 és 850 dollár között vannak, aztán majd eldönti, hogy mi fér bele a keretbe. A Timex-eket nézte, annál meg talán még a TomTom is jobb, legalábbis pár éve az volt a benyomásom, amikor körülnéztem a témában.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azt nem tudjátok, hogy az optikai pulzusmérés lehetséges e úszás közben? Elvileg a vezeték nélkül BT vagy ANT jel küldés nem működik vízben, de ha az órába épített optikaival megoldható lenne, akkor végülis mérhető úszásnál is a pulzus...
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Egyik ismerősnek kellene óra. Multisportot akar, jó lenne ha lenne optikai pulzusmérés, lépésszámláló, legyen vízálló meg tudjon navigálni neki előre beállított útvonalon. Nem vagyok annyira képben a drága órákkal kapcsolatban. Mik a lehetőségek?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40207 üzenetére
Ez nem rossz ötlet, lehet, hogy van olyan futós outlet, aminek van webshopja nálunk is. Aztán akkor nem kell átutaznom a fél világon, hogy megvegyek egy cipőt. Próbáláshoz persze így is kell majd utaznom, mert valamikor csak huszadikra találok olyat, ami tényleg tetszik.
Mai kocogás nem ment valami jól, csak 6.5 lett a 10 helyett, inkább rövidítettem. Lehet, hogy kiszedem a gyors és a hosszú napot egy hónapra, amíg helyrejön a lábam. Csütörtökön derül ki mennyire bírja a gyorsat, de szerintem nem fogja szeretni. Ma a nagyobb emelkedőknél és a hirtelen fordulóknál szúrt be. Vészesnek annyira nem vészes, de óvatos vagyok vele. Volt már ilyenem, és az hónapokig tartott, igaz akkor sokkal jobban meghúztam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz danielsz #40202 üzenetére
Igen, én megpróbáltam sokat, és szerintem márkaspecifikus, bár annak idején itt sokan lehülyéztek miatta. Aztán idővel mégiscsak kiderül, hogy nekem volt igazam. A sarkam most sem az igazi, de azért a jó cipő kb. annyi különbséget jelent, hogy tudok e futni vele, vagy marad a gyaloglás. Nekem széles, magas lábfejre a Mizuno és a Saucony váltak be eddig, de kíváncsi vagyok más márkákra is. Néztem a Pegát, nekem sajna nem volt jó a lábamra, már nem emlékszem hol, de valahol nyomott. Ami érdekelne, hogy valami olyasmi rémlik, hogy bizonyos márkáknak van szélesített változata. Azokban bízok még, mert a Mizuno egy kicsit húzós árban ahhoz képest amilyen gyorsan elkopik, a Saucony meg túl kemény ahhoz, hogy állandóan csak azt használjam.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40197 üzenetére
Árukeresőn itt 50k-t írnak: [link] :S
Veszprém környékén létezik bármilyen futócipős bolt vagy outlet? Most nyílik majd egy Spuri az Almádi úton Veszprémben, meg van Decathlon, de kb. ennyi, amiről tudok. Bármi egyéb, ahol olcsón lehet jó cipőket kapni?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz danielsz #40193 üzenetére
" úgy tűnik, sokkal kevésbé szaggatja az Achillesemet, mint az Asicsek"
Az Asics-ek ütik az Achilles-t a sarokmerevítéssel, nem szaggatják. Nekem is pont ezért lett fűnyíró cipő az első Asics-ből, a másikat meg visszaküldtem Spurinak, hogy semmit nem ér. Egyébként az emberek többsége nem annyira érzékeny erre. A Saucony-kat tudom ajánlani. A Mizuno sem rossz. Nekem egyik sem tökéletes, de közel van hozzá. Én is majd veszek új cipőt nem sokára. Kelleni fog az esős, havas időkre.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40189 üzenetére
"Preciz intervalozashoz nem lenne jobb egy korpalya v. pontosan kimert aszfalt szakasz? "
De, beugrok majd Veszprémbe, hátha engedik pénz fizetés nélkül az egyetemen. Itt nálunk sajna nincs még körpálya, elvileg lesz néhány év múlva, ha elkezdik felújítani a parkot. Olyan, hogy sík itt nem nagyon létezik, szóval a kimért aszfalt sem az igazi, talán 50-100m, amit össze tudnék úgy hozni. Szerintem van stopper az órámban, csak sosem használtam pont emiatt, mert nincs körpálya.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40177 üzenetére
Én edzés közben azért rá szoktam nézni a pulzusra és a pace-re párszor, hogy ne fussam el nagyon. A múltkori fokozó különösen rossz volt ilyen szempontból. Nem volt egyszerű beállni pl 5:45-re, folyamatosan vagy 5:30 vagy 6:00 lett belőle. Mondjuk ha úgy vesszük semmit nem számított volna, hogy 5:30-al futom 5:45 helyett. A 4:00-hoz közeledve meg azért már sokkal jobban érezni a pace-ben a 15 másodperceket.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40177 üzenetére
Baromi sok edzést kell csinálni, sok adatot gyűjteni, aztán utána statisztikázni elég keményen, hogy kijöjjön valami szabályrendszer, képlet, stb. Megoldható, csak tényleg kell hozzá egyetemi matek... Van egy két kötetes könyvem a témában, kb a 10. oldalig jutottam vele, pedig aztán én szeretem a száraz szövegeket, de még nekem is sok, hogy a legtöbb - szerintük alap - fogalmat nem értem. Ez van. Nekifutok majd megint később. Kell az ANOVA meg DOE a tudományoskodáshoz.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
"Én főleg ezért szeretem, de ahogy írtam is túlárazott, ha emészthetőbb ára lenne, akkor jó alternatíva lenne akár olyanoknak is akik sokat edzenek fedett pályán vagy futópadon."
A 20-30k nekem is emészthetőbb lenne. Annyit még kiadok egy pulzusmérőre vagy egy footpodra, többet már nem szívesen. Lehet, hogy körülnézek olcsóbb footpodok terén. Egyelőre nem életbevágó az instant pace, de ha elkezdek komolyabban résztávozni, akkor kelleni fog. Az optikai pulzusmérő mellé is idővel veszek mellkaspántot. Hülye voltam, hogy elajándékoztam, mert 10-15 másodperces késés van az optikaival, és úgy elég nehéz beállni egy pulzusra főleg hegyes-völgyes terepen. Amúgy a kalibráció hogyan megy ezeknél a footpodoknál?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
"Megvan, hogy a korábbi felmérő alapján mit bír a lába és azt kell tartania a teljes távon, aztán a végén lesz egy időeredménye, ami lehet hogy 4:50-es átlag lesz, lehet hogy 5:10, de ennyi volt benne."
Ha így nézzük, akkor talán nem számít annyit, hogy eltérő eredményeket ad a Garmin és a Stryd. Kiválasztod valamelyiket, aztán az alapján letolod teljesítmény alapon. Ha viszonylag jól követik le a változást, akkor nem lesz probléma úgy sem függetlenül attól, hogy mennyi a valós érték. Akkor lehet gond, ha rosszul követik le, és visszaveszel, mert túl sokat ír, vagy túltolod, mert túl keveset ír a ténylegeshez képest. Próbáltál már egyébként 1-2 edzést így watt alapon?
Az emelkedőzést külön gyakorolni kell. Lépcsőn felfutással, dombozással, ilyesmikkel. Ami nekem legjobban tetszett, hogy amikor Veszprémben edzettem, ott lementünk a völgybe futni, aztán minden utcán felfutottunk a völgyből, ami ott volt. Azt hiszem összesen 7 utca, darabonként talán 300m lehetett felfele 90-100% körüli intenzitással, lefele meg lehet kocogni. De ugyanezt meg lehet egyetlen emelkedőnél is csinálni, csak jóval unalmasabb. Ha sokat gyakorlod, akkor már nem érintenek meg annyira az emelkedők, és szerintem sebességben is javulsz valamennyit. Az érdekesebb kérdés, hogy teljesítményben többet adsz e le, vagy amiatt leszel jobb, mert hatékonyabban futod őket. Én inkább az utóbbira tippelnék, mert a combnak sokkal nagyobb a szerepe az emelkedőknél, a síkot meg szinte csak vádliból futod. Nem véletlen, hogy egyedül a veszprémi félmaraton után szokott comb izomlázam lenni, sehol máshol...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azért kíváncsi lennék, hogy Ambit3-hoz képest a Stryd mennyit dob az instant pace mérésen. Elvileg ez az óra gyorsulásmérővel elég jól tudja hozni az instant pace-t. Gyakorlatilag érzek benne 5-10 sec késést, ami főleg akkor zavaró, amikor tartani akarok egy tempót, és korrigálásnál túlzottan alá vagy fölé megyek. Amikor fokozót csináltam órával tempóra, akkor elég hullámos lett emiatt a pace. Igy utólag visszanézve viszont nincsenek olyan hatalmas kiugrások, úgyhogy talán elmegy ez így is. Most nincs feles 70 pénzem footpodra, wattmérőre, inkább cipőt meg ruhát veszek futáshoz annyiból. Később majd meglátjuk, hogy belefér e. Ahogy nézem a Suunto óráknál csak footpodként lehet hozzáadni, és pace és távolság adatok lennének jobbak tőle. Persze a logokat így is ki lehet nyerni, de kényelmetlen lenne. Akkor ha vennék Strydet, már órát is cserélnék egyúttal olyanra, ami teljesen kompatibilis vele, és az úgy együtt 2-300k is lenne. Az meg már olyan, hogy az ember elgondolkodik, hogy elmenjen e inkább belőle nyaralni egy hetet, esetleg télen síelni... :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
" még csak nem is teljesítmény alapú edzéstervet követek, hanem tempó és pulzus"
Nekem nem jött le hol írt mást. Annyit írt, hogy néha ránéz a strydes statisztikákra, mert látszik belőle, hogy még min kell javítani. Az edzésterv az egy teljesen más dolog.
"A legjobb talán azoknak akik sokat futnak szintes terepen, mert ott nagyon sokat segít"
Szerintem ő a hegyi futásra gondolt itt (vagy mi a pontos magyar neve), és nem a terepfutásra. Van benne némi logika, hogy arra jó lehet, mert azonos teljesítménynél az emelkedő dőlésszögétől azért rendesen függ, hogy mekkora lesz a sebességed, szóval ha egyenletesen akarod letolni az edzést, akkor nem hagyatkozhatsz a sebesség adatokra. A pulzus esetleg segíthet, ahogy a watt is, ha kellően pontos.
Nekem az a benyomásom, hogy a watt érték önmagában nem adna számottevően semmi extrát a pulzushoz képest. Ami miatt érdekel a Stryd az az egyéb adatok, mint a fenti "RE [kg/N]". Ha odáig jutok, hogy veszek Stryd-et akkor elképzelhető, hogy az ilyen extrák miatt mégiscsak lesz Garmin órám, ha jól emlékszem a komolyabbak tudnak olyat is, hogy mutatják mennyire dőlsz be oldalra futás közben, és hasonlók. Az pl hasznos lehet sérülések elkerülése érdekében, mert tudod melyik lábadat terheled jobban.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
"Futókaland néven új spuri pont nyílik Veszprémben. Keressétek az Almádi út 19-ben!" - Állítólag. Már ideje volt, bár Nyúlcipőnek jobban örültem volna, Spuriban annyira nem szoktam nekem való cipőket találni.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem hiszem, hogy valaha lesz Garmin órám, annyira nem szimpatikus nekem az a cég. Aztán majd még meglátjuk, hogy a konkurrencia alulmúlja magát, akkor lehet, hogy a következő mégis felső kategóriás Garmin lesz. Most egy jó darabig azért még marad ez a Suunto.
Persze Ambit3Run is bőven elég. Igazából még a pulzusmérőm is bőven elég lenne óra nélkül rendesen beállítva a színkód zónákra...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40130 üzenetére
Elsőnek szerintem 3-5k lesz, be akarok végre menni 20 perces 5k alá. Jövőre szerintem csak erre fogok koncentrálni. Utána tolom fel csak 10k-ra, de az már csak 2 év múlva lesz szerintem. A félmaratont most kihagyom egy darabig, bőven lesz még időm rá később is, meg úgy érzem, hogy genetikám inkább ehhez van, mint a hosszabb távokhoz.
Tudsz nekem későbbre valami edzéstervet mondani erre a 3-5k-ra? Csak úgy nagyjából kéne, hogy mire számítsak, semmi nagyon konkrét. Inkább az arányok érdekelnek, hogy mennyi laza nap van, mennyi erős, és mekkora mennyiséget kell futnom alapozásnál meg kigyorsításnál.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azért a szél bele tud zavarni rendesen ebbe a wattozásba szerintem. Hacsak nem veszel fel valami szélsebesség mérő sapkát, elég nehéz kalkulálni vele... Nekem szimpatikus ez a Stryd így. Majd még olvasok a témában, ha lesz időm, nem életbevágó, mert még legalább le kell tolnom egy téli alapozást rendesen, hogy értelme legyen megvenni, ha nem kettőt...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ja lehet benne valami, hogy sok múlik azon, hogy a futó technikával mennyit vesztesz, és nem feltétlen csak azon múlik, hogy mennyit kell izomból belenyomni. Körülnézek majd, hogy csinált e bárki méréseket futásnál teljesítmény leadásra. Ez a hét sajnos elég sűrű, de talán ma vagy holnap este belefér egy kis kutakodás. Nem nagyon akarom megismételni ezt a hajnal 5-ig fennlétet, meg a futásnak sem tesz jót. Tegnap fájt a sarkam, mint atom, és ma se jobb.
Mennyi egy Stryd? Megéri megvenni? Én azt se tudom, hogy tudnám e egyáltalán csatlakoztatni Sunnto-hoz. :S
Hmm ha megnézed, ki lehet számolni, hogy nagyjából mennyit veszítesz ezen.
RE [kg/N] = Speed [m/s] / Power [W/kg]
4min/km = 15km/h = 4.17m/s
Power [W/kg] = Speed [m/s] / RE [kg/N]
4.17m/s / 0.94kg/N = 4.43W/kg
Speed [m/s] = RE [kg/N] * Power [W/kg]
1.10kg/N * 4.43W/kg = 4.88m/s
4.88m/s = 17.55km/h = 3:25min/kmSzóval 35 másodpercet veszítesz a futó technikán ha 4:00min/km-ről indulunk ki. Ez jó, mármint végre van valami kézzelfogható arról, hogy mennyit számít a futó technika. Ezek szerint ha ez a 4.43W/kg a max, amit le tudsz adni izomból egy félmaratonon, akkor 1:12h a legjobb idő, amit elérhetsz. Gondolom a 4.43-as érték növelhető edzéssel, fogyással és doppinggal.
Ha ezt tudja a Stryd ilyen szinten, akkor én is veszek egyet. Kezdhetek gyűjteni. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40122 üzenetére
Ezek szerint 187 körül le tudnék tolni idővel egy félmaratont, ha rendesen edzek. Egyelőre még bőven alap építés van, a decemberire egy kicsit kigyorsítok majd, de az is lehet, hogy hagyom úgy, ahogy van, és folytatom tovább a km gyűjtést inkább. Max 5k felett kicsit megrogyik a sebesség, de belefér az is a mostani formámnál. Régen, amikor atlétika szakkörre jártam sokkal jobban bírtam a magas pulzust, de akkor rendesen edzettünk is rá. Úgy látszik mostanra leépülhetett, mert elhanyagoltam. Szerintem sincs most még értelme komolyabban foglalkoznom vele, még az is lehet, hogy a decemberire sem fogok kigyorsítani, hanem lefutom azzal, amim van. Tavaly csak arra tellett, hogy lekocogjam, szóval idén kb. tökmindegy mit csinálok, akkor is jobb lesz, mint a tavalyi. Alapot építeni fontosabb. Amit viszont nem tudok, hogy 3,5,10k körüli versenyeket akarok jövőre vagy félmaratont, esetleg maratont. Nekem most inkább az első a szimpatikus, és hagynám a hosszabb távokat most 1-2 évre. Alapozásnál mennyiségekben ezek mit jelentenek? Gondolom jóval többet kell hosszabbakat futni, ha félmaratonra vagy maratonra készülsz...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #40120 üzenetére
Rossz a kérdés, sajna szerkeszteni már nem tudtam. Fáradt vagyok már így 5 fele. Nem feltétlen kell kétszer annyi energiát leadni ahhoz, hogy kétszer akkora mozgási energiát fenntartson valaki. Az egész energia leadást ki lehet számolni a súrlódási energia veszteségből és közegellenállásból az adott sebességen. Az izom által hozzáadott energia ezekkel kell, hogy egyenlő legyen ahhoz, hogy állandó maradjon a sebesség és a mozgási energia. A dupla mozgási energia csak azt jelenti, hogy kétszer annyi energiát kell belepumpálni, hogy verseny sebességére felgyorsuljon, és nagyobb terheléssel jár neki az irányváltás és a megállás majd újraindulás. Holnap megcsinálom, hogy mennyivel több izommunkát rak bele, most muszáj aludnom egy kicsit. Valszeg nem lesznek ekkora különbségek. A légellenállás a sebesség négyzetével arányos, de elég kicsi, ezért elhanyagolható, a súrlódásra meg így hirtelen azt találtam, hogy a tömeggel és a sebességgel arányos, de ez csak egy egyszerűsített modell a témában, Kíváncsi lennék ténylegesen mérési eredményekre. Kicsit azt hiszem megint túltoltam ezt a tudományoskodást. Most húzok aludni, talán egy 5 óra belefér.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azért az gondolom világos, hogy ezek a percek, másodpercek a pace-nél nem egyenesen arányosak a sebességgel és a mozgási energiával, és idővel egyre nehezebb lesz emiatt:
4:30 - 5:00 = -0:30min/km
13.33 - 12 = 1.33km/h
480 - 388 = 92J (70kg)
4:00 - 4:30 = -0:30min/km
15 - 13.33 = 1.67km/h
609 - 480 = 129J (70kg)
3:30 - 4:00 = -0:30min/km
17.14 - 15 = 2.14km/h
793 - 609 = 184J (70kg)Pl az 5:00 -> 4:30 váltásnál csak fele annyi mozgási energiát teszel hozzá pluszban, mint a 4:00 -> 3:30 váltásnál. Na meg persze megvannak a fizikai korlátaid, és a tökéletes edzéstervet sem ismerjük, amivel teljesen kiaknázhatnád a lehetőségeidet.
Összehasonlítva a világcsúcs 58:18 Abraham Kiptum. Súlyra sajna nem találtam adatokat, olyan 50-55kg-ra saccolom a fazont, de lehet még kevesebb, úgyhogy megnézzük 45-re is.
2:46min/km
21.71km/h
1000J (55kg)
909J (50kg)
818J (45kg)Érdekességként kiszámoltam tomcica régi félmaratoni eredményére, meg az én PB-mre is, és tök érdekes, hogy mennyivel kevesebb mozgási energiát tartunk fent futás közben, mint a világcsúcstartó. Tomcicának 571J lett (54kg-al számolva), nekem 433J (a 72kg megdobja, 54-el 325J lenne). Nyilván azért annyival kevesebb a miénk, mert jelentősen gyorsabb a kenyai. Az érdekesebb kérdés inkább az, hogy hogyan tart fent ekkora mozgási energiát? Számoltam légellenállást pár hónapja, és az jött le, hogy szélcsendben nem annyira számottevő a vele kapcsolatos veszteség, szóval valószínűleg nem azon múlik, hogy vékonyabb. Az energia nagy része a talajjal való súrlódásnál veszik el, és izommunkával pótoljuk, hogy fenntartsuk. A súrlódás múlik valamennyire a cipőn, de azért nekünk is elég jók a cipőink. A talaj sem annyira más. Szerintem a talaj fogási technikánk sem gyökeresen eltérő. Szóval én azt mondanám, hogy az izmokon múlik a dolog legnagyobb részt. Még a genetika is közrejátszhat, pl állítólag a kisebb vádli térfogat a négereknél azt jelenti, hogy kevesebb energiát pazarol el a vádli lengetésére, és emiatt több marad a futásra. A fazon egyébként tolja a doppingot is, legalábbis lebukott vele tavaly, és azt hiszem most eltiltáson van. Tényleg ennyit számítana a dopping, vagy van rá jobb magyarázat, hogy miért képes kétszer annyi energiát (vagy kétszer olyan hatékonyan) leadni?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40098 üzenetére
Nekem akkor majd ez a 200/200 fog kelleni később. Decemberben tervezek kigyorsítani 8k-ra. Egy hónap szerintem elég lesz rá, nem várok csodákat, csak hogy normálisan lefussam ezt a fél távot a versenyen.
Amit nem értek, hogy ez az anaerob küszöb hogy működik. Azt írják, hogyha átléped, akkor sebesség és időtartam függő is lesz a pulzus, tehát minél többet vagy abban a sebesség tartományban, annál jobban megnő. Én versenyeken teljesen mást tapasztalok.
Van 3 elvileg anaerob küszöb feletti fokozatom: 169-176, 177-187, 188-199, mindegyik ritmus váltással jár, legalábbis tudom mikor melyikben vagyok, mert máshogy futom őket, cadence-en viszont csak annyi változás látszik, hogy 87-ről átmegyek 88-90 környékére, illetve a harmadikban a sprinteknél azért meg szokott ugrani az is. Inkább a tartásban, talaj érintésben, lábmunkában, ilyesmiben mások ezek a fokozatok, jobban előre tolom a csípőm, kevésbé engedem le a sarkam, és magasabbra emelem a lábam a második fokozatban és a harmadikban. Az elsővel félmaratont szoktam menni, de emelkedőkön átlógok a másodikba is, ha PB-re megyek, mert nem veszek vissza a sebességből. A másodikban 10k-val próbálkoztam legutóbb, de nem jött össze. Talán tartható azon a távon, ha jobban hozzá szokok, aztán lehet, hogy inkább 5k vagy valahol a kettő közötti távra lesz jó. A harmadikat csak sprinteknél szoktam látni, nem tudom, hogy meddig tudok benne maradni, nem próbáltam soha 1km-nél hosszabb távra, és az is nagyon odatesz. Igazából egy ideje nem nagyon erőltetem vagy maradok a tartomány alján 195 alatt, mert amikor legutóbb maxon résztávoztam, akkor mellkasi fájdalmam volt tőle, bár állítólag csak valami bordaközi izomgörcs vagy ilyesmi lehetett.
Ami versenyeken előfordult már, hogy a verseny feléig semmi gond, megy a tervezett pace a tervezett tartományban. Néha felmegy a felső határáig a tartománynak, ha emelkedő van, vagy ha az elsőről van szó, akkor átengedem a másodikba egy darabig, de általában ebből nem szokott gond lenni. Aztán a verseny közepén hirtelen befigyel egy 190-es érték valahol, és onnantól elfogyok, és vagy visszaveszek, vagy teljesen elszáll a pulzus. Nem tudom mire vélni. Futottam már félmaratont 176-os átlaggal, és simán ment, PB lett. A következő évben lefutottam ugyanazt a félmaratont, a 176 nagyjából ott is stimmelt, aztán a felénél bejött a 190, és kénytelen voltam visszavenni 0:30-al, mert végem volt. Olyan mintha az első két tartomány jóval kevésbé függne az időtartamtól, mint a harmadik.
Azért nem értem ezt, mert az ember azt várná, hogyha sok a pace és anaerobban van, akkor fokozatosan kúszik fel a pulzus, de nem ezt tapasztalom, hanem egy darabig stabilan ott van az adott tartományban a pulzus (főleg a 187 nálam az a korlát, amit nem szokott átlépni hosszú versenyen), aztán jön a fal, és onnantól elszállna 190 fölé, ha hagynám. Mit gondolsz mitől lehet ez?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #40097 üzenetére
Ilyen lett: [link].
Bejött a jóslatom, hogy 4:30 körül fogyok el, de érdekes volt, mert olyan asztmás jellegű lett a légzésem, eléggé hörögve vettem a levegőt. Igazából eddig csak a fagyos hidegre jött elő komolyabban az asztma, azért meglepődtem egy kicsit. Ahogy megszokom az őszi hidegebb levegőt szerintem elmúlik majd. Ha mindent odateszek, akkor 4:00 körül lehetett volna a vége, de a 4:15 már kezdett erőlködős lenni, úgyhogy inkább elengedtem, és 4:24 lett az utolsó. Megint olyan 90% intenzitás volt a terv, és valahol 85% körül álltam meg, úgyhogy nagyjából teljesült.
Közben esett le, hogy ez valami hasonló, mint a Conconi teszt, csak hosszabb a táv, és nem nagyon van itt igazán sík terep, úgyhogy nehezebb kimérni a pulzust. Azért nagyjából kijött. Csináltam diagramot, de túl kevés a pont laktát küszöb felett, mert hosszú a táv. Endomondo alapján 170 körül lehet, movescount adatok alapján 165 körül. Érdekes, hogy becslésre azt írják, hogy a max pulzus 85%-ánál van az anaerob küszöb, ami 169. Lol, most nézem, hogy a 4:45 kimaradt, és 5:00 után 4:37 a következő, amiből azt hittem, hogy 4:30-nál járok, és 4:15-el folytattam. Nem csoda, hogy kevés a pont anaerob küszöb felett. Ezek a 0:15-ös váltások egész jól belőhetőek amúgy ebben a 6:00-4:00 közötti pace tartományban, a 0:10 szerintem már inkább az 5:00 alatt működne csak.
Majd csinálok még ilyesmit, de a következő inkább pulzus és nem pace alapon fog menni 400m-es rendes körpályán Veszprémben. Szerintem 2 hét múlva csütörtökön meg is ejtem. Azon max pulzusig el fogok menni, ha ez lehetséges 400m-en. Azt is újra akarom mérni. Néztem tegnap a nyugalmit is, az felment 54-re a 2-3 évvel ezelőtti 41-ről. Mondjuk nem alvásnál mértem, úgyhogy talán mehet még pár ütéssel lejjebb. Majd megnézem úgy is. Nem számít amúgy olyan sokat: (170-54)/(199-54) = 80%, (170-41)/(199-41) = 82%.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen processzort vegyek?
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest