Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• alkonyfeny

csendes tag

válasz talmida #1298 üzenetére

Ma már, szinte mindenre azt mondják, hogy veszélyes és ezt meg azt okoz... de hát valamiben meg kell halni. :)

Amúgy, én mostanában raklett grillen csinálok mindent.. jó a levest nem... :DDD

Elégedett vagyok, mert alig adok vagy szinte nem is kell semmilyen zsiradékot hozzáadni az elkészítendő ételhez. :R

• ngabor2

nagyúr

válasz talmida #1298 üzenetére

mint vegyéz, tudom, hogy az alumínium igen reaktív fém, de a felületén védő, passziváló oxidréteg alakul ki. ezt a réteget durvább mechanikai behatás (karcolás), vagy extrém savas, vagy lúgos kémhatás megbonthatja. a túlzottan lúgos (pH>9-10) dolgok elég ritkák a konyhában, de az erősen savas (pH<3-3.5) már gyakoribb. ezesetben valóban megvan a lehetősége minimális reakciónak az alumínium és az étel között. a lényeg itt a lehetőségen és a minimálison van. amit utána megeszel, abban megintcsak vegyületeiben lesz jelen az alumínium, nem fémként. leginkább nem vízoldható oxid/hidroxid, esetleg részben, vagy jól oldható sók formájában (ez a ritkább). alapos kutatásról én se tudok, ami igazolná, vagy cáfolná az alumínium szervezetre gyakorolt esetleges káros hatását, de azért nem az a jellemző, hogy egy alumínium teáskannában főzött tea után az ember záros határidőn (1-2 év) feldobná a pacskert. véleményem szerint a sötét-biók túlmisztifikálják. szerintük miben kellene főzni? cserépedényben? megsúgom, az agyag, amiből ezek a köcsögök vannak, szintén aluminoszilikát-ásványok...

nagyapáink korában valóban sok egészen más volt. mint ahogy 5-10 éve is, és mint ahogy 5-10 év múlva lesz. ezt hívják úgy, hogy fejlődés.

Új hozzászólás Aktív témák