Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Papa-Georgo
senior tag
Kicsit belenyúltam énis... remélem nem gáz.
Helyesírásért bocsi, azt még tegnap elég későn írtam, és nem figyeltem nagyon rá...
-
Papa-Georgo
senior tag
válasz
Papa-Georgo
üzenetére
Ilyenkor jön az elő, hogy kicsit többet és jobban kellet volna figyelni biosz illetve kémia órán...nem csak az a póker és egyebek

-
Papa-Georgo
senior tag
Keszonbetegéség, pont most volt TV-ben is róla szó, hogy a nagy nyomás miatt túl sok nitrogén oldódik a vérben.
De itt mivel nincs nyomás alatt, vagyis folydék belülről kiegyensúlyozza
bár lehet hülyeség, nem oldódik annyi nitrogén
VAGY
ez az oldat nem is tartalmaz nitrogént...
Izé..Sztem levegőből, nekünk csak oxigén kell, nem
ezek után többi felesleges, az más tészta, hogy kis nitrogén is oldódik de ez elhanyagolható, nem szükséges, nem
vagy de?
És akkor ez csak oxigént tartalmaz, ami bőven elég.
[Szerkesztve] -
Papa-Georgo
senior tag
Valakinek esetleg megvan maga a filml? Nagyon rég láttam már...

-
Papa-Georgo
senior tag
Egy kis kedvcsináló képpen, lefordítottam egy odalt:
Folyadék Légzés
Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek, láttátok az ''The Abyss'' című filmet. Ha nem az sem gond, amit tudni kell róla, az összesen egy merülési technika amit alkalmaztak. Ezt Folyadék légzésnek nevezték. Nem sokkal ez előtt, az emberek azt gondolták, ez csupán kitalálció volt és ez lehetettlen, de a valóságban, több igazság van benne mint hinnéd!
Az egyik fő folyadék amit a US navy, és egyéb tengerészetek? használnak szerte a világban, az egy perfluorocarbon oldat. Az odat egyébként lehet fluor vagy bróm. Mindazonáltal, az egyetlen gond a brómmal, hogy erős üvegházhatású gáz, de ezt különféle szűrökkel kilehet küszöbölni gyártás, előállítás során.?
Előnyök:
- sűrűségének köszönhetően, 25* annyi oxigént tud szállítani mint a vér, így akik különféle légzőszervi betegésben szenvednek, adott esetben jó lehet.
- mivel folyadékkal telt a tüdő, mélyebbre lehet merülni a vízben, légzés könyebbé válik.
- ez kizárja a nitrogén narkózis lehetőségét, és egyéb búvár ''bajokat''
- Egy oxigénnel dúsított fluorcarbon oldat 3* annyi oxigént tarlamaz, mint a vele egynértékű levegő, vagy vér (térfogatilag)
- kapcsolódva a filmhez, ott 4800láb volt a merült mélység, ami kb. 300atmoszféra külső nyomást feltételez! Egér teszt során, a szimulált mélység 8000 !!! láb volt, és túlélte, tehát sikeres volt a tesz.
Kis Történelem
Az elképzelés, a '60-as évek közepére vezethető vissza, amikor is Dr Kylstra fiziológusnak szembe ötlött a tény, hogy a só oldotaok telítődni tudnak oxigénnel magas nyomáson. Mindazonáltal, több kísérlet után arra jutott, a keverék a széndioxid felgyülemlése miatt lesz mérgező. Ezért ki kellett találni egy új keveréket, amely tele van oxigénnel és így gyorsan megszabadul a széndioxidtól.
Késöbbi kísérlezetezései során, 1969-ben, Dr Clark rájött arra, hogy a zoxigén és a szén dioxid nagyon jól oldódik fluorcarbon folyadékokban, mint pl. a freon. Feltételezvén, hogy ez az anyag, a tüdővel együtt tud ''működni'', Dr Clark rájött arra, hogy ezek a fluorcarbon folyadékok segíteni tudják az állatok légzésést.
Így gyorsban ezt tudtam összedobni, lehet pár helyen nem világos vagy egyértelmű, ezt tudjuk be kései óráknak
Eredti példány itt: [link]
Szerk: asszem sikerült az eltés cucc forrását meglelnem, csak enyém kissé hadirokkant fogalmazásilag...
[Szerkesztve] -
Papa-Georgo
senior tag
Nah, emberek ez egy érdekes téma, és senkit nem érdekel?

-
Papa-Georgo
senior tag
válasz
zsiga667
üzenetére
''A méhben nem a magzatvízből veszed fel az oxigént, hanem minden más szükséges anyaggal együtt a placentán át az anyai vérből. A születés pillanatáig nem is működik a tüdőd.''
'Méhen belül a gyerek tüdeje is folyadékkal teli, a'la magzat víz, és vezetéken kapja a friss vért. Tehát, ebben esetben szimplán csak folyadékkal telt a tüdő.''
Evvel erre akartam utalni
Lehet nem volt tiszta a megfogalmazásom, de arra gondoltam, hogy köldökvezetéken kapja táplálékkal és minden egyébbel dúsított cumót, beleértve a zoxigént is a magzat, tehát innen lélegzik, és a tüdeje csak magzatvízzel van telítve, és ezért szipolyozzák szegényként azzal a gumicsővel születés után, de ezt már fentebb írtam, olvasss vissza légyszives
Tehát ez a része világos. Itt csak arra akartam utalni, hogy ebben esetben, folyadékkal van telítve tüdeje, de légzés nem onnan történik közvetlen. -
Papa-Georgo
senior tag
Két újabb dolog jutott eszembe.
1, Méhen belül a gyerek tüdeje is folyadékkal teli, a'la magzat víz, és vezetéken kapja a friss vért. Tehát, ebben esetben szimplán csak folyadékkal telt a tüdő.
2, másik, meg ha bemegy folyadék, annak vhogy kikell jönnie, mert ugye cserélődnie kell, hisz oldott oxigén mennyisége felvétel miatt csökken, nem
gugli semmi értelmeset nem dob ki ebben a témában magyarul
-
Papa-Georgo
senior tag
jójó, azt értem...vmi fluor akármi, most nem emléxem pontosan.
De a levegőben a zoxigén, elég szabadon mozog, és ugye a tüdőben pedig az apró léghólyagok amik felveszik ezt, illetve ezen keresztül jut be a véráramba. Igaz
Bármi folyadékban, azért kötötebb formában van jelen a zoxigén, mivel tudomáson szerint, de lehet tévedek, nem vagy kémikus, szerves kémia meg végképp kiesett nekem, többi meg régen volt...hogy folyadékokban, a zoxigén, vmiféle kötést csak létrehoz...és ezt felkell szakítani. Ha jól emléxem, akkor talán az ionos kötés a leggyengébb
, és ebben a cuccban mármint a Fluor akármicsodában is talán ilyen van...
mintha ez rémlene, de amíg nem erísíti meg senki, addig csak fikció.
Namármost...
Ennek tudatában(ojjajj..hová is akartam kilyukadni
)...kérdem én, hogy akkor ezek szerint a tüdőbeli léghólyagok, vmi határ közt tudják felvenni a zoxigént, mármint hogy kötésileg oksa legyen a dolog.
Kopoltyúnál hogy néz ki uan ez? Ott mi az aminek hatására vizbűl kivonja a zoxigént a halacska?
-
Papa-Georgo
senior tag
Egyébként, nem kéne ehhez esetleg vmi magas nyomás, aminek hatására tüdő feltudja venni a zoxigént?
MErt amúgy meg majdnem olyan mintha kopoltyú lenne, az meg hülyeség.
Azt értem, hogy ez a folyadék, a zoxigénben túlvan dúsítva...de attól még nem fog belemnni a tüdőbe... vagy de?
-
Papa-Georgo
senior tag
Igen, a film kapcsán, bennem is megindult pár magvas gondolat, és arra jutottam, már amennyit akkor nézegettem utánna, hogy létező dologról van szó. Ilyen kísérleti körülmények közt, patkányok meg egereken tényleg volt, hogy sikerült.
Másik része, meg ugye, amíg méhen belül vagy, ott is folyadékkal teli a tüdőd, lényegében mikor megszületik, és felsír, akkor jut ki, akkor tisztul ki a tüdő. Drasztikusabb esetekben, ezért szoktak ilyen vékony oxigén csövet (vagy éppen szívót
)benyomni gyerek orrába (elég bizarr látvány akkor), hogy kitisztítsák a légutakat.
Sztem is egy absolute létező dologról van szó, csak nem forog annyira nyilvánosságban.
Nekem, csak az nem világos teljesen, hogy ha folyadékkal teli a tüdő, akkor honnan veszi fel az oxigént?
Magyarán a folyadékból tüdő kitudja vonni a Zoxigént
(nem vagyok egy nagy biológus...
, ezért kérdezek
)
Majd kicsit nézelődök még, csak most nincs időm
, este majd még megpörgetjük témát 
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Valami baja van a tápomnak
- Zyxel NAS326
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Építő/felújító topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Telefon tokok, telefon fóliák kedvezményes áron!
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3995, 100% Akksi
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060 (ELKELT)
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

bár lehet hülyeség, nem oldódik annyi nitrogén