Hirdetés
Aktív témák
-
Bodor
veterán
válasz robyeger #13237 üzenetére
Szerintem két dologról beszéltek. De majd bluobluo megmondja.
Ha takarításról van szó, akkor szerintem bluobluo a windows és a programok szemetelésének a kitakarítására gondolt, amit a Ccleaner igenis tökéletesen és biztonságosan megold (persze konfigurálni kell ) , és nem zavarja össze a rendszert, csak a felesleges szemetet törli. Én évek óta használom, és még sosem okozott galibát. A másik ilyen program, ami biztonságos és merem ajánlani, a Glary Utilites.
Teljesen mindegy, hogy a program ssd-t vagy hdd-t takarít, ssd-nek nem lesz kára belőle.A Garbage-collection megint egy másik dolog !
Ezt írják róla: Garbage-collection: SSD-szintű hulladékgyűjtő szolgáltatás
Annak érdekében, hogy a fent leírtakat elkerülhessük, azaz az eleve hulladék adatot tartalmazó blokkokat ne kelljen írás előtt még egyszer beolvasni az SSD vezérlője amikor a meghajtó épp nem csinál semmit elkezd hulladékot gyűjteni. Ez annyit tesz, hogy a felesleges adatokat tartalmazó blokkokat megjelöli, így a rendszer tudni fogja, ha írásra kerül a sor, hogy az adott blokkban csak “szemét” van, azaz üresnek tekinthető, tartalma azonnal felülírható. Ezáltal gyorsul az írás folyamata, vagyis az új SSD teljesítményéhez hasonló írási mutatókat érhetünk el. Ez a szolgáltatás az adott SSD firmware-ében kap helyet és alkalmazásáról az SSD vezérlője gondoskodik, amikor a rendszer tétlen. A garbage-collection funkció elég régóta jelen van a különböző gyártók termékeiben. A meghajtó üresjáratban összegyűjti a szükségtelen fájltöredékeket és megpróbál helyet felszabadítani azáltal, hogy átmozgatja, illetve törli a szükségtelen adatot.Ha olyan régebbi vezérlőjű ssd van a gépben , ami nem támogatja a TRIM-et, vagy RAID0-ban használod őket, akkor a Garbage Collection programként használható az O&O Defrag 14 PRO, és a Diskeeper with Hyperfast alkalmazás, melyek alapvetően kiváló hdd töredezettségmentesítő programok, de emellett már felkészítették az ssd-k optimalizálására is, vagy ha úgy veszzük akkor nevezzük egyfajta "Garbage-collection: SSD-szintű hulladékgyűjtő szolgáltatásnak."
A harmadik dolog a Disk Wiper programok csoportja, amik enyhén paranoiás felhasználók csoportjának készült, és hdd-knél használatos. Röviden: Ha törlünk valamilyen fájlt, akkor ténylegesen nem törlődik az adat a lemezen a következő adat írásig ami oda ír, hanem csak a címzése törlődik, így a windows nem találja, töröltnek minősíti. A "törölt " adatok így egy programmal könnyedén visszaállíthatóak egy ide illő programmal. Ez egyesek szerint biztonsági probléma, ezért valamilyen wiper programot használnak, ami többször is felülírja különböző algoritmusokkal a kérdéses területet, ezáltal az adatok már biztosan nem állíthatóak vissza. Erre az ssd-n szerintem ( és hdd-n sem hacsak nem publikus gépen teszel-veszel) semmi szükség, sőt a sokszori írás még hátrányos is lehet az ssd élettartamára.
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
válasz robyeger #13257 üzenetére
Nagyjából tisztában vagyok vele, mit csinálnak azok, amiket kilőttem. Ezekről tájékozódtam, csak úgy üresben nem szoktam lelőni valamit.
A lapozó file azért marad, mert a torrent általában egész nap megy, játék mellett is. nem tartok torrentes gépet.
Akkor Prefetch, Superfretch -et nyugodtan visszakapcsolhatom?
Don't Tread On Me
-
Colos1
őstag
válasz robyeger #13257 üzenetére
Én régebben kísérletezgettem a prefetchel, hogy milyen gyors a BOOT.
Az eredmény:
Prefetch on: 26-32 sec,
Prefetch off: 28-30 sec.A következtetéseket mindenki vonja le maga.
Kevesebb memóriánál nem szükséges kikapcsolni a prefetchet, mert egyrészt a ReadyBoot 90 másodperccel a win7 felállása után törli a RAM -ból az általa létrehozott pár 100 megás fájlt, másrészt meg a superfetch által betöltött cuccok - a rendszergyorsítótár - törlődnek, ha aktív memóriaterületre van szükség. Lehet hogy gyorsabb, ha nem kell a passzív adatokat törölni, de azt senki sem fogja észrevenni, viszont a kikapcsolásával HDD esetén elvesztett 8...15 sec BOOT időt annál inkább, SSD esetén meg nem lesz tapaszhalaltató semmilyen teljesítményváltozás.
Én amúgy egy hétig próbálgattam, hogy prefetch -el vagy anélkül, és arra a következtetésre jutottam, hogy ha valaki a gépemen titokban bekapcsolná, a sebességen tuti hogy nem venném észre.
A lapozófájlt pedig szerintem érdemes hagyni, de nem kell több GB -ot beállítani. A Win7 nem viccből pakol bele, 4 GB RAM mellett is.
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek a környezetében van egy seggfej. Ha a tiédben nincs, akkor valószínűleg te vagy az...
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest