Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zitrone88
aktív tag
A brikka cremát csinál. Vagy legalábbis ahhoz hasonlót. Én szeretem, mert hidegen indítva finomabb a végeredmény, mint, ha a vizet előmelegíteném. A mokánál viszont úgy finomabb, ha előforralod a vizet, és melegében teszed bele a kávékosarat és a tetejét. Szerintem tejjel tökmindegy, nem éreztem még tejjel különbséget nagyon az elkészítések módja között, bár én feketén iszom, és lehet, hogy csak a tudatalatti dac nem hagy különbséget érezzek
Mokát vennék személy szerint, tejhabosítónak meg egy french press főzőt, de mondjuk utóbbiban nem vagyok mérvadó, mert utálom a habos dolgokat
-
kuntics
aktív tag
válasz
zitrone88 #447 üzenetére
Napi szintű kávézás biztos nem lesz, havonta jó, ha 15 kávét innék otthon, de ez is optimista verzió. Akkor marad a bialetti, már csak a típusát kell kitalálni. 2 személyes brikka 2x annyi, mint a 3 személyes moka express. Minőségben is van ennyi különbség?
aztán már csak tejhabosítót kell keresnem
-
zitrone88
aktív tag
Egyrészt a kapszulásba fér vagy 5g kávé, ami hígf.st jelent, max nagyon kevés vízzel értékelhető, másrészt környezetszennyezőbbé teszi az amúgy sem túl környezetbarát kávézás intézményét. Vagy körülményessé, ha utántölthető kapszuláznál. Fentiek alapján én bialettit mondanék. Igazából a válasz leginkább csak tőled függ.
- legyen egyszerű? -kapszulás
- nehéz legyen elrontani a főzetet? -kapszulás
- legyen finom? -bialetti
- legyen lehetőséged, hogy lehessen finomabb? -bialetti
- hol keletkezik kevesebb hulladék? -bialetti
- számít e a hulladék mennyisége?
- van kedved "pepecselni"? -bialetti
- vagy csak dőljön a lé? -kapszulás
- legyen az olcsóbb verzió? -bialetti (bekerülési + kávé bele)Válaszolj a kérdésekre, súlyozd, és szerintem megtalálod a számításod
De, ha belefér a büdzsébe, egy legolcsóbb automata Tschibo gép a legkényelmesebb, és darálgatni sem kell azért cserébe, hogy frissebb legyen a potion. Ha viszont annak ellenére sem innál minden nap kávét otthon, hogy meglenne rá a lehetőséged, akkor szerintem bialetti. Az kielégíti az elfogadható/jó kávéhoz jutás igényét, és a szöszmötölés igényét is, ezen igények bizonyos mértékű növekedése mellett is (amit abból, hogy ezen a fórumon egyáltalán megkérdezted, amit amúgy könnyedén eldönthetnél, ha tényleg nem számítana, következtethetünk, ha nem is vallod még be magadnak)
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Nespresso gépem feladta a harcot, nem főz többet. Ennek már kb másfél éve, szóval most már ideje lenne egy kávéfőzőt vennem. Ebből azért leszűrhető, hogy itthon mennyi kávét iszok itthon, munkahelyen néha 1-2 automatás lé lecsúszik 12 óra alatt. Viszont tényleg kellene itthonra is valami. A kérdés, hogy nespresso kapszulás, vagy valami bialetti? Ha az utóbbi, akkor darált kávét vennék, örlésbe meg ilyenekbe nem kezdenék bele. Daráltból legalább normálisat, helyi pörkölésűt vennék (kapucziner). Egyedül élek, kapszulásnál nincs választék méretben, kotyogósnál annál inkább.
-
#85578752
törölt tag
Leül az aljára mint az iszap, a többi meg úszkál, ezt mikrofilterezni lehetne membránnal, de eltömődne rögtön.
Inni pedig - ezt elfelejtettem említeni - egy szem datolyán keresztül érdemes. Mármint iszod és közben rágcsálsz egy datolyát. Nem ám belekevered a cukrot, mint a görög kávénál a dzsezvába. Dzsezvában is próbáltam, pocsék volt, nem forrta ki magát. -
hmatyas
tag
Ha filterbe rakod akkor is működhet? (Akkor gondolom nincs zacc az alján)
-
#85578752
törölt tag
Kaptam finom kardamomos kávét az Emirátusokból. Egy liter forrásban lévő vízbe négy evőkanál púderfinomságú kávét kell rakni, tíz percig főzni kell, épp hogy csak forralva, tíz percnél éppen elforrja a habját, ami utóbb szivárványszínekben pompázik. Aztán három négy perc pihentetés után szépen le lehet önteni a zaccról a kávét. Nincs ennél egyszerűbb kávé.
-
fradi81
veterán
bw-cmm2 gépnél habosítás után nem lehet egyből kávét főzni? Ez a 'gőz mód' jön be.
-
#85578752
törölt tag
válasz
zitrone88 #437 üzenetére
De bármilyen más megoldás is jó. Én is sokat vacakoltam hogy csak egy adag legyen, ehhez a Philips automata tökéletes, 8 grammot őröl, 24g amit lefőz, rövidre van állítva, így a legtöbb az aroma, legkevesebb a csersav és koffein. De egy automata drága, használtan baktérium- és penésztanya.
-
zitrone88
aktív tag
válasz
AeSDé Team #436 üzenetére
Én támogatom az ötletet. Felterjesztem.
köszönöm!
Ha nem, mert jobbra vágynak, akkor konzumpronak köszönöm, mert akkor az a gép lesz -
AeSDé Team
őstag
válasz
zitrone88 #434 üzenetére
A szarvasihoz adnak gyárilag egy hat-, és egy kétadagos szűrőt. A kétadagosból (ha esetleg nincs meg) utólag is lehet venni olcsón: [link] [link]
A használati utasítás szerint a Szarvasi 36g-ot tekint 6 adagnak, szóval kb. 12g férhet a 2 adagos szűrőjükbe, ami már majdnem annyi, mint az eszpresszóhoz használt 9g kávé.
Ezzel a kétadagos szűrővel nem lehet úgy játszani kevesebb vízzel, kevesebb kávéval, hogy annyi főzet jöjjön ki belőle amennyit ő szeretne?
-
zitrone88
aktív tag
hejhó
Feleségem 80 éves mamájának sok, amit a szarvasi lefőz. Felmerült, hogy kéne neki valami, ami egy adag presszót főz le. Adja magát, hogy egy karos kéne, ami nem profi, vígan főz a bóti daráltból valamit. Volt ez a Blitzwolf, amit most adtam el kb egy hónapja. Addig kínálgattam a családban, hátha kell valakinek, de neeeeem.... Na mindegy, ne is menjünk bele, mert megzeberedek.
Kérdés, ha már így alakult: van e ennél a blitzwolfnál jobb vétel (mert amúgy egészen értékelhető kávét főzött a bóti őrleményekből). A plafon 30ezer, de minél olcsóbb, annál jobb.
-
fradi81
veterán
"Amikor lekapcsoltad a főzőt és levetted azonnal tartsd egy rövid ideig a kotyogós alját hideg folyó víz alá, így a gőzképződést megállítod."
-Ez egy bialetti venus fényes felületének nem árt meg?
-
#85578752
törölt tag
A profi topikban árult valaki Melitta kerámia filteres főzéshez tölcséreket, eszembejutott hogy láttam már valahol és találtam párezerért háromlyukas verziót egy online régiségboltban. Nagyon szép állapotú, tiszta darabot kaptam.
Ez nem korlátozza a lefolyást, így beehouse módszerrel lehet felöntögetni.
16 g közepes őrleményre megy összesen 270g forró víz0:00 32g a bloominghoz, hogy a légbuborékok ki tudjanak szabadulni,
0:30 111g-ra öntjük a mérlegen,
1:15 191g-ig emeljük a beletöltött víz mennyiségét,
2:00 270-ig öntjük és várunk,
3:00 kész!Egyszerűbben, az első 30 grammos átnedvesítés után 80 grammokat öntünk háromszor, 45 másodpercenként.
Ez a legjobb módszer, próbáltam többfélét, simán felöntve mint a későbbi Melittáknál a peremig, vagy folyamatosan egyenletesen öntve vékony sugárban, egyik sem olyan kellemes, kesermentes, gyümölcsös ízeket kihozó, mint ez a módszer.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Digitalpimp #426 üzenetére
Na, rászóltam, mától akciósok az országneves Spar Prémiumok.
-
fradi81
veterán
Mernétek venni ilyen főzőt? Időseknek lenne régi kotyogós helyett, gondoltam ha már új akkor lehetne elektromos, karost nem akarok azt nehezebb tekergetni.
-
zitrone88
aktív tag
válasz
Digitalpimp #424 üzenetére
Utóbbik amúgy nem olcsók annyira, de abból a brazil pl egészen finom.
-
zitrone88
aktív tag
Ha koffeintartalmat nézünk, akkor bármelyik, amire az van írva, hogy 100% arabica (hacsak nem ragaszkodsz a jellegzetes robusta ízhez). Mert a robustában jóval több koffein van. Ha viszont nem a koffein, hanem az erős íznél gyengébbet keresel, akkor nem hiszem, hogy tudok hasznodra lenni. Világosabb pörkölésű kávét kell keresni, és nem hagyni megégni a kávét, de abban az ársávban nem valószínű, hogy lesz, a legtöbb bolti kávét szénné pörkölik, hogy egyenízük legyen kb. Régi bevált gyakorlat a "főzök egy jó erős kávét", amikor is az általad említett kávét jól betömik a kotyogósba, és mikor lefő, hagyják az utolsó cseppet is kiprüszkölni magából, miközben a pokol lángjai nyaldossák az alját, ezzel jól megégetik az eleve sz.rrá pörkölt kávét, és kész az "erős" kávé. De szigorúan úgy, hogy a biztonsági szelepet is ellepje a víz belül.
Szóval a kérdésed összetettebb lehet, mint gondolnád, kérdés, hogy főzöd a kávét most, és mennyit szeretnél fejlődni és költeni kávézás terénHa mindkét kérdésre "semmivel sem többet a jelenleginél" a válasz, akkor az egyetlen megoldás, ha hígabbra főzöd, esetleg odafigyelsz arra, hogy ne égjen meg nagyon.
-
Dr Bubo
MODERÁTOR
Tudtok ajánlani olyan kávét, ami gyengébb a Tchibo Family-Omnia jellegű kávéknál?
-
Soulfly842
addikt
Üdv,
Kávédarálót tervezek 20-25K-ig, van valamilyen tanácsotok?
milyet ajánlottok?
Egyszerű topicba jövök, a jó kávét szeretem, de Bestbuyozott Delonghi EC 685-t használok
(25K volt, jól szolgál
)
Nálunk a hozzám közel lévő kisebb aldiban pont figyelt ebből egy folyamatosan, láttam, ahogy lépegetett fel az ára ennek a kávédarálónak, pedig szemeztem vele anno, hátha lentebb megy, de nagyon nem - manapság ezen nincs mit megleődni, mindennek felfele liftezget az ára.
Más:
Amikor szeptemberben olaszországban voltam szabad bőröng kapacitásomat többfajta olasz kávéval tömtem tele, de furcsa mód egy óccóbb fajta jött be(3,8 euró volt fél kiló random kisebb boltban Rómában), valószínűleg a magasabb robusta arány miatt bejövős nekem.
Ilyet lehet Mo-n venni valahol?
-
mekker
őstag
válasz
#76500480 #417 üzenetére
Tesco Finest Costa Rican (arany csomagolás), L'Or Brazil, Mantaro Calma, Lavazza Oro. Barátnő szerette a Lavazza Crema e Gustót is. Vergnano Antica Bottega az, amit még ki szeretnék próbálni bolti kávék közül. Általában akkor szoktam venni, ha a Tescóban clubcardos kedvezmény van rájuk, és még viszonylag frissek.
Illetve van még MediaMarkt/BestByte-ban AVX és Bialetti Delicato, ami jó. Általában hosszú hónapokig az üzlethelyiségben állnak, szóval nem nagyon szoktam ott kávét venni. Bialetti is olasz mintaboltból van (itthon sokkal olcsóbb btw). Online jobb a helyzet. AVX honlapjáról nekem pl. az Ethiopia Guji ízlett annyira, hogy emlékezetes legyen.
Másik topikban ajánlották az Alzacafét is, mint "bestbuy".
Szerk.: Többi Mantaro, Bellarom, többi Lavazza (Rossa-t ajánlották Brikkás vidi alatt mondjuk), többi Tesco Finest szerintem felejtős.
-
zitrone88
aktív tag
válasz
#76500480 #417 üzenetére
Nehéz már jó áron hozzájutni, legutóbb még 2800ért vettem fél kilót, most EZT találtam. Aztán ez is drága lesz előbbutóbb, de még nem kézműves árban. Ebből jó presszót főzök, és a kotyogós is egészen iható.
A Lidl bio szemes kávéja is használható.
Ami viszont Brikkában nekem nagyon bejött, az az Auchan Bio Arabica De ezt meg már sajnos egy ideje nem kapok....
Ennél már csak jóval drágábbakat tudok mondani személy szerint, ami mind specialty. Nem specialtyból ezeket találtam mindennap fogyaszthatónak. -
#76500480
törölt tag
Sziasztok!
Szeretnek kérni ajánlásokat, hogy milyen szemes kávét érdemes legalább egyszer kipróbálni. Eddig Mantaro Calma fogyott, Cafe Freit drágának találom, szezonon kívűl vagyunk de a bubistro vagy cafe maran kávénak jövőre adok egy esélyt. -
szekzol
tag
Ehhez időgép is kellene...
Mostanában is láttam ezt a fajta főzőt az Aldiban (nyilván nem ennyiért), tetszik, hogy keskenyebb mint a Lidl-ös. Viszont csak hétvégén iszunk itthon kávét. Erre a mennyiségre meg nem akarok venni gépet. Van egy 3-as és egy 1-es Bialetti Moka Express.
Most éppen ez megy bele: -
mekker
őstag
válasz
bmxbandita #381 üzenetére
-
zitrone88
aktív tag
Jah, a Macikávéra én is ráizgultam pár éve, és rájöttem, hogy ugyanolyan íze van, mint a 3in1 kávéknak.
Csak a cukor és a tejben feloldás a lényeg
A sooook cukor... Mindenesetre most kíváncsivá tettél, rendelni fogok ilyen inkát, amit fentebb linkeltem, és megkóstolom
Néha innék este egy ilyet, ha finom vóna'
-
mekker
őstag
válasz
zitrone88 #411 üzenetére
Nálam úgy kezdődött, hogy egyszer vettem a vietnámi boltban Inkát, mert hogy milyen jó volt 5 évesen a macikávé. Aztán utána nem találtam, csak Ricorét, ami pedig már nem koffeinmentes. Biobolt és hasonló helyeken viszont ehhez képest hatalmas a választék: van ilyen pellethez hasonlító cikória, illetve a Jánossomorja Multi Cikória brandnek van többféle terméke, ízesített is.
És így néha elővettem őket próbálgatni, de nem tudom, hogy melyiket érdemes venni, mi a jó recept. Valami irányadó arány van rájuk írva, de úgy ennyi. Nem tudom, hogy milyennek kéne lennie egyáltalán a késztermékeknek.
Egyébként most ezek vannak itthon (Zamat maláta és ez a nagyszemű cikória). 88C-os víz, 33:1, 5 perc a szűrés előtt. Kb ezzel próbálkoztam most.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, én ehhez totál nem értek, de abból, amit írsz, feltételezem, hogy az Inka ízlik. Meg úgy látom, párszáz Ft 180g, és egy adaghoz kb 4g cucc kell. És az összetevők meg olyan változatosak, hogy cikória vagy maláta nem lesz elég "olyat" főzni. Fentiek tükrében én már azt sem értem, miért akarsz főzőcskézni, ha az Inka finom, olcsó (15 Ft/adag
), kiadós, és egyszerű, mint a faék?
Kérlek, humorral vedd az értetlenkedésem, ne szúrkálódásnak, és komolyan érdekel a válasz!
-
mekker
őstag
Valaki szokott cirok vagy maláta "kávé"italt készíteni? Próbáltam már többfélét, de sehogy sem lesz olyan, mint az Inka instantból.
-
#85578752
törölt tag
Ha túl keserű, 15 grammhoz 240 ml víz, 45g bloom fél perc alatt és egy perc alatt a többit ráönteni. A 3-as chemex geometriája miatt be kell mélyíteni a kávékupac közepét, nem jó laposan.
Akkor elvileg 10 grammhoz 160 ml víz és 30g bloom 20 másodperc alatt, a maradék 40 másodperc alatt. Hát ez jó gyors hattyúnyakúhoz. Legközelebb kipróbálom mennyi a legkevesebb idő amíg át lehet folyatni rajta, meg akkor kicsit több kávé is kell.
Bocsi hogy ide jegyzetelek, de ha beválik, akkor igazán egyszerű délutáni kávézást tesz lehetővé, minden más nélkül is.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#85578752 #135 üzenetére
Chemex 3-hoz, sima papírfiltert középvonalig visszahajtva lehet használni, de az előzőhöz képest 45 fokkal elforgatva, hogy a csőr vájatba beakadjon a visszahajtott papír éle.
7,5g kávéból 150ml vízből, kis kínai hattyúnyakúval.Időt nem nagyon mérek, a lényeg hogy ne váljon szét a vízsugár apró cseppekre, csak surranjon a második bloom után.
Teltebb íze van mint a V60-nak, így jó olyan savas kávékhoz, amik nem akarnak kiegyensúlyozottak lenni azzal a módszerrel. Emiatt érdemes kicsit durvábbra őrölni. Nagyon tiszta, áttetsző sötétnarancs-barna a végeredmény. -
-
fradi81
veterán
Akkor jólvan köszi.
-
hmatyas
tag
Mire odaértem, hogy berakjam a kosárba elfogyott
-
fradi81
veterán
válasz
Digitalpimp #398 üzenetére
Akkor ezt most eléggé BB. Ha már szóba került, amikor folyik ki rajta a víz, régebben nálam sugárban jött mint a tusolófejből, most meg csak így.
Citromsavas átöblítéstől nem változott. Ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Filmvilág
- GTA VI
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen videókártyát?
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- További aktív témák...
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest