- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
A lati 5320 és 5330 között mennyi a valós teljesítmény-különbség? Mennyire használható ezeknek a kijelzője kültérben?
-
t72killer
titán
válasz
DonThomasino #75062 üzenetére
komolyabban nem sztem. Nagyobb adatmozgásnál igye az is dolgozik, de a nagyobb adatmozgás alapból dolgoztatja az ssd-t.
-
t72killer
titán
válasz
DonThomasino #75060 üzenetére
Ha dolgozik is, akkor teljesen. A régi samu 850-esem ha nagyon meggyötörtem+nem volt alatta a bekapcsolt notihűtő, volt, hogy kilőtte a hővédelem
-
t72killer
titán
Latitude 5330 - al van közelebbi ismeretsége valakinek? Úgy tűnik a toughbookomtól akksipara miatt könnyes búcsút kell vennem még a visszaküldési határidő előtt
.
Ami nem szimpatikus: a RAM nem cserélhető. A kiszemelt példányban mondjuk van 16 giga, ami azért kb mindenre is elég amit egy ilyen kislapos elbír, de nem tudom mennyire esélyes RAM-hiba? mert akkor kuka az egész gép
.
Másik, hogy kültérben olvashatónak kéne lennie, mennyire lehet ezeknek felcsavarni a fényerejét
?
-
t72killer
titán
Az E7450-es laposomhoz keresek új akksit, az eredeti 6cellás 54Wh, amit most látok pedig 4cellás és 54Wh. Lehetséges ez? A régi kódján már csak utángyártott darabokat találok, ami feltételezem 20-30%-al gyengébb a Dell cuccnál - bármit is írjanak rá a kínai kartársak.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Sziasztok! 12V-os autós töltőt használ valaki? Csak azért kérdem, mert tudomásom szerint a dell hárklis az utángyártott töltőkre, viszont erről azt írják, hogy dell csatija (=+azonosítóchip?) is van.
Nem valami szörnyeteg 17"-os XPS, hanem egy max 40W-ot fogyasztó E7450 alá kéne
Bár ha sufniban meghekkelték, feltételezem/remélem, hogy az univerzális töltőgyártó is tudott hasonlót alkotni
-
t72killer
titán
Ma reggelre (ill pontosan nem emlékszem, mikor) a Latim elfelejtette hány óra van. Kérdés: okozhatja ezt valami Biosban is matatós vírus? gyorsan nekiesek rescue-diskkel, van-e bármi az oprendszerben (nem valószínű...), BIOS frissítés meg amúgy is aktuális volt már, 4 verziót nőtt a legutolsó óta.
-
t72killer
titán
Szokásom, ha zsírúj oprendszert teszek rá, ami újabb kiadású, mint a fentlévő BIOS. Eddig nem volt bajom BIOS-updateből sosem, sőt, olyan is volt, hogy fura belassulásokat tudtam javítani az aktuális BIOS reflash-elésével (újabb nem lévén).
#48651: Ha nem tudtam vna nélkülözni a gépet, tuti rájuk eresztem a jogi osztályt vagy a corporate IT-t.
#48654: Debizony, adni akarok neki egy próbát. Asztalin egész használható.
-
t72killer
titán
válasz
mutyuru #48645 üzenetére
Többszörös E7450-es alaplapcserét én is tudok felmutatni
egyetlen gép esetében, így a párom már inkább Elitebookot kapott - hátha egy kicsit jobb a statisztika. Behalt a gépem, a szervizes sz&r lapot hozott bele zsinórban 3x egymás után
. Aztán cserélték az egészet, ami 3hétbe került - igaz, előnye, hogy megbízhatóbb SSD-t kaptam bele. Egyelőre kipp-kopp stabil a gép, bár a BIOS-update még nem volt meg (A03 van rajt', sztem feltolom a 07-et vagy ha 1 hónapon belül érkezik, az utódját), +teszek bele RAM-ot+felrakom a win10-et.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
premete #48470 üzenetére
Nem is áramkimaradásra - flashelési hibára gondolok, hanem alkalmasint hibásan megírt BIOS-ra, ami a gyári konfin ugyan megy, de ha változtatsz a gépen (=új RAM-ot teszel bele), valamit elront és megöngyilkolja magát. Persze szabványkövető megoldások esetén nem szabadna ilyennek előfordulnia.
-
t72killer
titán
Papíron minden kóser - figyeltem, hogy L-es/1.35V-os modult vegyek (igaz, tuningolható a kicsike), a BIOS-ban ilyesmit nem lehet piszkálni - jaigen, BIOS-frissítésem is volt nem sokkal a haláleset előtt. Kérdés, hogy bármi módon nem tudott-e a RAM belesz#rni a levesbe. Bár tényleg a lap/BIOS lehetett a bűnös (utóbbiból azóta 3 újabb verzió is kijött...)
-
t72killer
titán
Hol nézel amúgy utána? Nekem nem azonnal jött a haláleset, pár napig tesztelgettem, használtam a gépet. Az SSD-t is cseréltem 1tb-os 850 EVO-ra és win8.1-et toltam fel rá. Egy alvásból aztán nem tért magához, többszöri szerencsétlenkedés után végül cserélték az egész gépet.
Elképzelhető, hogy bizonyos körülmények között (pl alvásból felriasztva) feszcsúcsot generál egy RAM-modul?
-
t72killer
titán
Érdekes cikk: a DDR3 megöli a Skylake-et. Vajon a Broadwell mobilprocikat nem öli meg? Az e7450-em hirtelen elhalálozásán gondolkodom (CPU vagy alaplaphibát villogtak a LED-ek) nemrégiben, Broadwell-es lapos, amibe új, hivatalosan DDR3L RAM-ot vettem (HyperX Impact Black Series - DDR3L).
Elképzelhető, hogy a RAM ölte meg a lapost
? Papíron DDR3L, de mi van, ha mégiscsak nagyobb feszt generált, mint kéne?
(A cserenoti RAM-ját még nem cseréltem, úgyhogy újabb élet-halál teszt nem volt
)
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Nem értem, a laposom support oldaláról totál eltűnt a BIOS-kategória, épp frissíteni akartam
Valami gond lenne a legújabb verzióval és visszavonták az egész opciót?
Közben megtaláltam, csak a win7-es opciók közül maradt le, mindenesetre gyanús
-
t72killer
titán
válasz
oszi666 #48256 üzenetére
Én eddig csak egyféle csavarral találkoztam laposban, ez a Philips #000 (pici kereszt). Amúgy a conrad-tól van egy ehhez hasonló készletem, 000-ás kiegészítőhegyekkel (utóbbit nem találom, pedig pont ez kéne a laptopszereléshez).
-
t72killer
titán
Valami nem 100-as az e7450 házatáján, egy hónapon belül a 3. Bios-frissítést adják ki ”sürgős" megjegyzéssel. Nem szokásom a biosokat windows-frissítés módjára telepítgetni, de ezt már felrakom.
-
-
t72killer
titán
válasz
stevve #48171 üzenetére
Játékügyben utána kell nézni a notebookcheck-en, hogy milyen igp/dVGA üti meg a megcélzott szintet Játék lehet valami igp-n is simán elfutó 10éves nosztalgiadarab, meg lehet egy modern cucc, ami asztali gépet kíván alapbeállításokon is. Attól, hogy néha játszanál, még ugyanolyan erős grafikus kell, mintha minden nap tolnád.
Ahogy nézem, Geforce 830M van benne, ami max arra jó, hogy létező de nem nagy grafikus igénybevétel mellett tehermentesítse a procit, így az nem fog throttlingolni. Teljesítményileg alig hoz többet az igp-nél (az én 840m-em, ami ennél kb 20%-al fürgébb, dupláz rá az 5500-as IGP-re), szóval nem erőltetném, ha nem muszáj.
"Még a E7450-ből van i7xxxU procival és dGPU-val-az viszont még használt sem nagyon van,ha igen,még elég drága." - jah, 600kHUF környékét súrolja -
t72killer
titán
Max ha nagyon szorít a pénztárca
Jó régi Pentium M-es darabok, jó régi + drága DDR-RAM-mal. SzVSz max akkor van értelme vesződni vele, ha bontóban találsz olcsóért töltőt és min. 1GB RAM-ot, ill valami erőforráskímélő Linuxot teszel rá (főleg, hogy win7-8-10 támogatás már messze nincs ezekre a gépekre, az XP pedig erősen ellenjavallott a foltozatlan rések miatt). Máskülönben a legalapabb mai celeronos netbook is gyorsabb nála.
-
t72killer
titán
válasz
tomee007007 #48159 üzenetére
Kóser módszerekkel biztos nem, a Dell azért rakta be az ellenőrzést, hogy az emberek az ő töltőjüket vegyék, ha ez BIOS-ban megkerülhető lenne, semmi értelme nem lenne a chipnek.
-
t72killer
titán
válasz
tomee007007 #48153 üzenetére
Hm, a dellnél van chipes töltőazonosítás, lehet, h ez ment gajra. Másik töltővel ki tudod próbálni?
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #48141 üzenetére
Wifi-gomb: mi baj az Fn-es billentyűkombinációval? Ok, 2 gombot kell lenyomni... A hangerőt se szabályoztam soha gyorsgombbal, sokkal precízebb a hangfal/füles potmétere. Spórolás mindenesetre van, azt láttam, amikor a szervizes 3-adjára is sz@r alaplapot hozott
.
Régebbi modellel az intel vga-driver spórolásába fut bele hamarabb az ember. A Broadwell új, kap rendes támogatást még 1-2évig, a Haswell-re már csak ímmel-ámmal írnak és hamarosan azt is abbahagyják.
Makró sztori: sztem hagyjuk, kéne a pontos szoftverkörnyezet a hiba kiderítéséhez. Ghostolt céges rendszernél pláne érthető a driverkavarodás miatt.
-
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #48130 üzenetére
Ha nem túl bonyi, illetve nem túl bizalmas (...céges cuccoknál mi nem az
), leírod, hogy mit csinál a makró? Szivesen reprodukálnám a saját 7450-emen (igaz, ebben nem i5 van, az asszonynál meg Libreoffice-on macerás lenne
), kizártnak tartom, hogy a proci legyen a hunyó (esetleg a paszta/túlmelegedés...).
Ohó, SSD! az én gariztatás előtti modellemben PM851 = OEM 840 EVO volt, ami közismerten gázos széria. "érdekes módon" a cseredarab a régebbi PM830-al jött (= OEM 830).
"a regi 6430 mindkettőt verte cpu-ban." - nem csodálom, az az Ivy M-es proci kb az én i7-emmel van pariban - viszont kell alá a vastagabb hűtés+akksi.
#48129: owner's manual-t kéne netről levadászni.
-
t72killer
titán
válasz
#16820480 #48126 üzenetére
A nejemnek 5200U van, egy Aidát lefuttattam rajta, kb 20%-kal marad el az én i7-5600U-mnál, azért ez nem olyan vízválasztó, ami megy-nemmegy különbséget okozna. Inkább adatkiírási bakira gyanakszom az ominózus makró-ügyben. Más tészta, h a VBA csak egy procimagot használ, és messze nem a legoptimálisabban - bár ami egy régi gépen ment, annak új gépen is mennie kellene.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #48115 üzenetére
Excel makróról van szó? Azért elég meredek, hogy bármelyik generációs i5-nek ez probléma lenne, vmi egyéb gebasz lehet
(szoftveres-driveres baki)
-
-
t72killer
titán
válasz
#16820480 #48096 üzenetére
Jó messziről írsz
Biztos az ottani árverseny az oka, 2évnyi gari komoly összeg a gyártóknak a jelenlegi gyártási minőség mellett
.
Ja, még1 dolgot elfeledtem: ha nem sürgős a dolog érdemes lehet picit várni, nagyon valószínű, hogy fél éven belül frissítik a sorozatot (7460?) skylake procikkal - amik ugyan nem lesznek lényegesen jobbak a Broadwellnél, de legalább tovább támogatják az igp-t, és jó eséllyel USB 3.1-es csatikkal, amik alsóhangon 3-4x gyorsabbak az usb3-nál.
#48098:
"Plusz az 50-esek wwanja sem mini pcie, hanem valami megint nem kompatibilis az előzőkkel" - hogyan? Mégsem lehet bele PCIe (nem Achi...) m.2 ssd-t tenni? A 2242-es méret miatt én is falramászok, ha a nejem 12.5"-os elitebookjába belefért a 2260, akkor egy 14-esbe miért nem voltak képesek... -
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
#16820480 #48091 üzenetére
A gari létfontosságú a mai világban, sajna üzleti kategóriában is gyakran előfordul a silány alaplap/egyéb alkatrész, gyártótól függetlenül. 3év gari alatt max pendriveot vennék
.
9.5mm-es tuti nem megy bele, de ez nem akkora gond, 7mm-es notis HDD-kből nincs hiány. Azért biztiamibizti nézz utána, hogy a 7es tleg belemegy-e, vagy 5-ös kell. (Nekem dVGA-s 7450-em van 2.5"-os bay nélkül, így sajna nem tudom megnézni neked).
-
t72killer
titán
válasz
#16820480 #48083 üzenetére
PCIe csatolós 2242-es kell, nem SATÁs, ez pedig még ritkább a fehér hollónál.
Az átrakás akkor előny, ha hdd-t akarsz mellé raktárnak, bár itt óvatosan kell eljárni, a 7450-be csak 5mm vékony hdd-k férnek, nem tomm, mi a helyzet a 7440-nel.
Ja, amúgy 7450/7250=Broadwell, 7440=Haswell, előbbi jobb grafikával érkezik és elvileg energiagazdálkodásban is többet tud.
Pöcökegér: én nem vagyok hívő, ha jól tudom, a thinkpadek ebben verhetetlenek...
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #48077 üzenetére
Elhiszem
, egymás mellett kéne látnom a két gépet ehhez.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #48059 üzenetére
Nekem a külsővel nincs semmi bajom, a billentyűzet is köröket ver a legtöbb konzumer vacakra. csak az alaplapja lett garis kb három hét használat után. Azóta panaszmentes
. Azt mondjuk elképzelhetőnek tartom, h az előző eresztésnél kisebb erre az esély.
Kijelző: mi is a baj a fhdips-el?
M.2 : bizony, itt elvileg jó esélyeink lesznek a jövőbeni NVMe megoldásokra. Végülis fejlesztésről van szó, mondjuk 2-3 év múlva.
-
t72killer
titán
válasz
Mikulásbá #48011 üzenetére
Egyelőre a lustaság/időhiány miatt se vesződök vele. Egy win10-es gép már van a családban, ha nagyon nézegetni akarom, akkor kezembe veszem azt
#48012: igen, gondolom végre az EDGE-el is elkészülnek, mert az eléggé béta még
-
t72killer
titán
válasz
Yiggdrasil #47912 üzenetére
Ha jól értelmeztem, a secure boot megakadályozza, h a bootpartícióval machináló kártevők érvényesülni tudjanak, némi extra biztonság...
-
t72killer
titán
válasz
Yiggdrasil #47906 üzenetére
Én bekapcsoltam a secure-bootot a notimban, ezért csináltam uefi-s telepítőt, semmivel sem bonyolultabb, mint MBR-BIOS verziót készíteni, sőt, nálam annyi volt, h simán, segédeszköz nélkül fat32-re formáztam egy pendriveot, felmásoltam az anyagot és már mehetett is a telepítés.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #47884 üzenetére
és #47885/thefreeman:
Próbáltátok kivenni az akksit kikapcsolt állapotban? Problémázott esetleg, hogy áramtalanítva volt a rendszer?
Továbbra sem értem a dolgot, lehet a notimon várok még a win10 upgrade-del
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #47876 üzenetére
kikapcsolt gépnél az akksi is merül..<-
? Ez SzVSz hardverprobléma, vagy nincs ténylegesen kikapcsolva a gép.
-
t72killer
titán
válasz
AssAssynn #47811 üzenetére
Idei gép új vezérlőkkel, max a win10 teszi fel a drivereket alapból. Egy másik gépre töltsd le a support oldalról a wifi+lan drivereket és ha engedi, csomagold ki, és tallózd be eszközkezelőben.
#47813-4 Lassan írok
-
-
t72killer
titán
válasz
Mikulásbá #47774 üzenetére
Az én verziómban egy mSATA és egy m.2 (2242) slot van, az mSATA-n ül az egyetlen meghajtó, de később, ha vmi jófélét (nvme, gyors pcie) ki lehetne sütni az m.2-re, akkor szivesen tenném oda a rendszert + progikat.
Amit kérdeztem, az m.2 tuti nem tud SATA protokollt (itt próbálták), csak PCIe-t. Ha PCIe 2.0 x1, az már SATA3 sebesség, úgyh csak a kompatibilitás kell, sebességgel rendben leszünk. Átalakítónak nincs hely, 2242-es m.2 ssd kell bele. Kérdés, hogy mivel kompatibilis ez a hely?
-
t72killer
titán
Valahogy meg lehet állapítani, hogy a wwan slot mit tud? (E7450) Konkrétan pl bele lehet majd varázsolni pcie m.2 SSD-t, ha lesz ilyen 2242-es méretben? Az Aida nem túl beszédes, a chipset->south bridge-nél nem írja, hogy lenne üres PCIe-slot, márpedig a wwan kari helye üres
.
-
t72killer
titán
válasz
Avicularia #47095 üzenetére
Van ennél rosszabb is, nekem 27.-ére hozzák a cserenotit, nem vagyok elájulva a sebességtől
. Igaz, nem a céges IT-n keresztül intéztem, ha legközelebb vmi baj van, akkor rájuk sózom.
-
-
t72killer
titán
válasz
premete #47087 üzenetére
Még luxusgari mellett sem örülök a dolognak, ha ez céges úton történik, úgy, h másnap előadást kell tartanom, durva szívás lehet belőle. Tudom, hogy Precision-t kellett volna venni, abból viszont nincs kicsi-könnyű 14"-os.
Ahogy hallom, a Thinkpadek se brillíroznak mostanában ilyen téren
-
t72killer
titán
Nna, kicsi gariügyintézős huzavona, Dell-ék úgy néz ki, belemarkoltak egy rossz alaplapszériába
:
Szóval Latitude E7450.
Felhívtam a szervizt, másnap már nálam is volt a szaki, helyben rögtön kicserélte a hibás lapot - poén: a cserelap is hibás volt! Másnap jött is vissza - akkor meg a billentyűzet nem működött. Harmadnap pedig újra bekrepált az alaplap, úgyhogy kicserélik az egész notit
Nem baj, végülis a "régin" összegyűlt pár ujjlenyomat, jöhet a vérfrissítés
#47087: Hja. Azért elég nevetséges, amikor a kiszállított, átszerelt alkatrész is kuka. Ez úgy sacc/kb alsóhangon 200EUR-jába került a helyi képviseletnek, akkor is, ha az alaplapot ők <50EUR-ért veszik.
-
t72killer
titán
válasz
extasymajom #47045 üzenetére
Benthagytam a melóhelyen a cuccost, inkább a hétfőt cseszem majd el vele
Fura, hogy minden előjel nélkül ilyen fiatalon beadta a kulcsot.
-
t72killer
titán
válasz
premete #47039 üzenetére
Külső monitorral is halott, mostmár a LED-ek se akarnak reagálni se akksiról se töltőről. Otthon van egy másik tápom, este megpróbálom azzal.
Szerk: a venti felpörög, és egy idő után a három LED mégiscsak közölni akar valamit:
hdd villog
power+wifi: fixen világít.A kézikönyv táblázata alapján ez "possible processor failure has occurred" - mivaan
-
t72killer
titán
Üdv mindenkinek, gondban vagyok: adott egy Latitude E7450, friss windows 8.1 telepítéssel. Elment aludni, azóta semmiképp sem tudom életre kelteni. Bekapcsoláskor fekete képernyő, a ledek világítanak, de semmi post/bios, stb. akksikivétel, ill alaplapi elem lehúzás után ugyanez, gyakorlatilag sem a BIOS-ba sem az OS-be nem tudok belemenni. Iletve visszatettem az eredeti Dell win7-et tartalmazó SSD-t, de az sem segített, a képernyő be se kapcsol. Külső monitor szintén nem reagál - legyen akár közvetlenül a notiba akár a dokkolóba dugva. Vigyem gariba?
-
t72killer
titán
Ha windows 8 van rajta, akkor ez még épp igaz is lehet (a win8 kiadása előtt befejeződött a gép alkatrészeinek támogatása és a windowsban van az utsó driver), ill ha anno az utsó drivereket felraktad a gépre - bármilyen rendszer is legyen rajta.
Én se használnék sose 3rd party alkalmazást drivertelepítésre, szó se lehet róla, hogy egy akármilyen progi a rendszer mélyén turkáljon, súlyos hibalehetőség - ha feltesz egy db instabil drivert, lehet nekiáll kékhalálozni a géped, rakhatod rajta újra az egész wint. Manuálisan letöltöm a hardvergyártó (intel, amd, nvidia, realtek) vagy a station-drivers oldaláról a legfrissebb WHQL verziót, kicsomagolom és eszközkezelővel betallózom a mappáját, hogy a win szedje ki magának a szükséges elemeket - a szemetet hagyja ki és kész.
#46792: szemét: a driverek részeként érkező ilyen-olyan "központok", szolgáltatások, stb, amit alkalmasint a driver telepítésénél kiX-elhet az ember, míg egy full automatára állított driverfrissítő pakol mindent, ha kell ha nem. (OFF)Extra bloatware (nem tom van-e ilyen a progiban, ál-vírusírtók és "rendszeroptimalizálók", toolbar-ok, stb) - na még csak ez kéne
(/OFF)
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #46687 üzenetére
Holnap-holnapután megy rá tiszta win 8.1 + esetleg a procit is alaulfeszelem 1 csöppet, akkor gombelemmel is elmegy majd
. Eddigi legtartósabb notim amúgy - a hasonló célt szolgáló családi eeePC-nek kb 2x ekkora akkumonstrum kellett volna ennyi időhöz, sejtettem, hogy jó választás lesz ez az U-sorozatú proci.
#46688: Driverhiba kizárva? Mit lép a gép, ha cseréled a VGA-drivert? Másik 5let, hogy a fényerőváltástól vmi bug miatt változtatná a felbontást, erre esetleg BIOS-frissítést próbálj.
-
t72killer
titán
válasz
hoffman_ #46658 üzenetére
Adalék az akksiidő kérdéshez: most nyúzom leghosszabb ideje az optimusos 7450-et, reggel fél 9 óra lógok wifis neten sacc/kb másfél órát lehetett időközben lecsukva a gép fedele és most ír 44perc maradék akksiidőt. Azaz 6 óra wifin lazán megvan. (gyári win7, ie11 5-10 tabbal, amiből min 2-n folyamatosan gyúr vmi apróságot a flash.
Kérdés: intel downloadcenteres drivereket hogy lehet feltenni? A gyári néha kifagy
.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #46660 üzenetére
Tényleg, most nézem, hogy nem 840m (ami szintén nem egy erőművi graf, de azért már komolyabbat villant az igp felett). Annyi előnye van ennek a pici dvga-nak, hogy nem throttlingol a proci, ha a vga is aktív - azaz olyan játékok, mint a Diablo III (inkább prociigényes) jól mennek rajta.
-
t72killer
titán
válasz
hoffman_ #46658 üzenetére
Az nvidia Optimus elég jól működik, le a kalappal. Ha nincs játék, akkor a dVGA teljesen alszik - remélhetőleg egy hozzáértő kolléga konkrét wattmennyiséget is mond, de tleg minimális a fogyasztás. Nekem a külcsínt leszámítva nagyon hasonló gépem van GT840m-es grafikával, és amikor ez nem aktív, akkor annyit eszik a gép, mint egy egymagos atommal megáldott eeePC!
-
t72killer
titán
válasz
somasz #46653 üzenetére
"4700MQ (alulfeszelve), 4702MQ jó választás a 6440-hez" - okés, ezekszt szuperül lőtték be a hűtést
.
"ha meghajtod az U-s procit, megnöveled a turbó szorzóját, hogy nagyobb teljesítménye legyen, akkor az is fogyaszt."
- Ez is igaz, 30W körüli CPU-fogyasztást saccolok, ha nagyon meg van tépve FPU-tesztekkel (teljes gép FPU: 40W, teljes gép idle: 10W). Mondjuk nincs kéznél M-es proci, nem tudom, annál meddig megy el a fogyi. -
t72killer
titán
válasz
Primary92 #46650 üzenetére
Ugyanannyit tud, csak a hűtésen/dvga-n múlik a dolog, h mennyire gond a throttling. (személyes tapasztalat: dvga-s e7450-nél semennyire). A 4magos csak jól tervezett 17"-osokba való, kisebb notiban 2GHz-re v azalá throttlingolja magát.
-
t72killer
titán
válasz
Primary92 #46641 üzenetére
Ezek alá elsősorban erős, nem-throttlingoló proci kell, azaz Broadwell-U (másnak esélye nincs 14"-on), jól behűtve. És jogos, a dVGA elkél, főleg, ha a játékokat se akarod kizárni - bár itt be kell érned egy geforce 840m szintjével.
A 6000-es szériát csak Haswell procival láttam - ráadásul amibe dVGA-t pakoltak (HD8690M) kóstolgatta az 1500EUR-t. A Haswellről tudni kell, h lényegesen többet throttlingol a Broadwellnél, kerülném.
Attól függően, h mennyit cipeled a gépet, kb ezek a 13-14"-os opciók az aktuális Dell kínálatból:
E5450, szintén 840M grafikával (kicsit gyengébb minőség, de azért ez még üzleti)
Alienware 13 Broadwell procival és GT 960M grafikával.
-
t72killer
titán
válasz
Primary92 #46637 üzenetére
Kérdés, mennyi a keret (bocsi, nem olvastam sokat vissza). Az új Lati E7450 nekem nem tűnik kompromisszumosnak Broadwell-U procival. dVGA-verzió is létezik belőle, igaz, azért ~1600EUR-t kérnek és nagyon vadászni kell - bár érdemes elgondolkodni, kell-e az a dVGA. Ha nem feltétlen, akkor egy throttlestop-pal alulfeszeli az ember a procit és terhelt igp mellett se lesz vészes a throttling. Cserébe ~300EUR-val olcsóbb a gépezet.
Nálam a méret és a súly is szempont volt: mindenképp bele akartam tuszkolni a gépet az A4-es bőrmappámba - vékony 14"-ossal ez megy, ill töltővel együtt 2 kiló alatt akartam maradni - az utóbbi majdnem sikerült, 2053g a gép töltőstül.
-
t72killer
titán
válasz
premete #46580 üzenetére
Nálam mondjuk úgy alakult, hogy a gyári 8gigás modult 2db szintén 8 gigás Kingston modul váltotta. A konnektoros mérésben érdekes módon a dupla RAM-os konfinál még kevesebbet is mértem 1 picit, fura.
Amúgy igen, a dual channel segít, de nem mindíg. Pl az Aida photoworxx pontszám ugrott nagyot tőle, ergo photoshop-os feladatoknál tippelek komoly javulást.
-
t72killer
titán
Nem Dell-specifikus kérdés, de egy Latitude az alany. Valakinek van tapasztalata, hogy mennyivel rövidíti meg az akksiidőt, ha egy helyett két RAM modul van a gépben?
-
t72killer
titán
válasz
Razermazer #46525 üzenetére
A 720m-nél a sávszél a legkisebb gond, nagyon sovány kis magocskája van, a 96 shadert bőven kiszolgálja még a 64bites DDR3 is. (összehasonlításképp a lényegesen erősebb 840m-et is szerelik 64bit ddr3-mal)
Én maradnék a Dell-es moduloknál, csúnyán pórul lehet járni, ha picit más az elrendezés és nem passzol a hűtő.
-
t72killer
titán
Ebben a formában (=hülye user klikkelj a linkre és frissítsd fel a teleszemetelt rendszeredet az épp kipottyant, pre-béta megbízhatóságú RTM-re) ez így tuti recept egy csúnya buktára
Anno a win7 ilyen korában (RC1-2, kiadás előtt 1-2 hónappal) betonstabil volt, munkára használtam. Most meg azt rebesgetik, hogy már ősszel SP szintű javítócsomag jön ehhez a "gyönyörűséghez"
(=nem lesz kész az RTM-dátumig)
-
-
t72killer
titán
válasz
paolinho #46346 üzenetére
Az nlite-vlite buherálások ideje lejárt, van kóser M$ módszer a frissítések/driverek/rendszerkomponensek ki-be-varázslására. - újabb, tömörített (install.wim helyett "install.esd"-t tartalmazó) telepítőkre picit más a módszer, ennek kicsit utána kell nézned.
-
t72killer
titán
válasz
iSonic #46170 üzenetére
"egy zsír új Inspiron 7746-osom van és kicsit nevetségesnek tartom, hogy 410k-ért ilyen hibák vannak benne." Bizony, teljesen együttérzek, lehet én is benne leszek a csávában az E7450-nel. Már csak nyaralás után lesz rendesen időm tesztelni, kíváncsi leszek. Szerencsére túlságosan nem függök a wifitől, de azért gáz lenne, ha nem menne rendesen. Eddig az 1-2 starcraft meccs alatt nem volt probléma a wifivel.
-
t72killer
titán
válasz
soldi3r #46151 üzenetére
Énis ezt sejtem, ez viszont azt jelenti, hogy a sliceban van dc/dc konverzió, azaz bukta a dolog
A kollégától, akinek van, mindenesetre +kérdezem, mennyit nyert vele akksiidőben. Elvileg majdnem két egész belső akksi kapacitását hozza, azaz háromszoroznia kéne a futásidőt. Ha ezt nem teszi, akkor hajukra kenhetik, veszek 2db belső akksit és kész.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #46146 üzenetére
Lesz második akksi is, még ki kell találnom melyik, valszleg a normál gyári akksiból rendelek be még1et, a companion elég nevetséges hatásfokkal dolgozik.
-
t72killer
titán
válasz
szabonagyur #46142 üzenetére
Tudom, ez két külön cél. Egyrész van, hogy úton vagyok és könnyű terhelést kap a gép (office+net) - ilyenkor kell az akksiidő, akár 12 óra is. - Itt ugye turbó nincs/nem is aktiválódik.
A másik, amikor rendesen alá van pörkölve a CPU+GPU-nak, akkor a 80 fokot is elérheti a rendszer, ami ugyan nem halálos, de gondoltam kímélném, ha van rá 1xerű megoldás.
Találtam egy ilyet: Throttlestop, úgy tűnik, Broadwell-kompatibilis, bár nem írják, mennyit csökken valójában a fogyasztás.
#46143: 6-cellás akksival és ODD-vel 2.5 kiló, lehet, hogy a tesztben, ahol nézted, 9-cellás akksi volt benne +dVGA?
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Nagyméretű belépő tábla a OnePlustól
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Megjelentek az iOS, iPadOS és watchOS 26 nyilvános bétái
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Xbox Ultimate előfizetések
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)