Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zsolti.22

senior tag

válasz tronic #1531 üzenetére

Én tudom, hogy mit szeretnék rajta belőni, a kérdésem inkább az, hogy a tapasztaltabb kollégák mit ajánlanak az én beállításaim mellé.

Leírnám akkor, hogy mi az, amit tervezek:
    ▪ 50/5 megabites internetet használni
    ▪ mivel 3 eszköz kell majd és szegény routernak csak 2 FA interfésze van, ezért lesz majd még mellé 96 FA interfész 4 switch segítségével (ezek CCNP SWITCH miatt lesznek, nem csak a net miatt :P )
    ▪ az én VLAN-om IPv6-os lesz, a szobatársamé IPv4 (az ipv6 lehet, hogy hülyeség)
    ▪ a nem használt portok 666-os VLAN-ban lennének téve egy shut paranccsal együtt
    ▪ a két aktív intefészen lenne port-security minden mennyiségben
    ▪ az én IPv6-omat natolni kell IPv4-gyé majd a helyi hálózatot internetképessé kell tenni
    ▪ a külső nat interfészen lenne egy befelé szűrő kiterjesztett ACL, ami először is minden TCP establishedet engedélyez, amit belülről kezdeményeztek
    ▪ csak SSH-van lehetne hozzáférni az eszközökhöz
    ▪ mindenhova jelszó kellene a belépéshez
    ▪ az internetről való hozzáférés a login block-for-ral lenne szabályozva
    ▪ nyilván nem lenne IGP, hiszen fölösleges

Nagyjából ennyi telik tőlem, még nem tartok a CCNA Security könyvnél, de lassan az is a kezem ügyébe akad.

Egy kérdésem lenne, lehet, hogy másnak egyértelmű, nekem nem: a CCNP ROUTE könyv 17. fejezetében vannak ábrák, amik az IPv6 redisztribúciót szemléltetik, ám van olyan, hogy egy router két 3. rétegbeli switchhez kapcsolódik Fa0/0.1 és Fa0/0.2 interfészen. Ezt én nem tudom elképzelni, hogy két fizikai eszközhöz csatlakozik egy kábellel egy interfészen és a konfigurációból sem derül ki, hogy miért így ábrázolják. Lehet, hogy ökörség, de nekem fura.

A TP-LINK 1043ND-ről jut eszembe: nekem ilyenem van és van benne egy nagyszerű funkció, hogy fix sebességre be lehet korlátozni, ki mennyivel tölthet IP-címtől függően. Nekem van egy 50/5-ös netem, amit ketten használunk 25/2,5 - 25/2,5 arányban. Ilyet a 2621XM-en a bandwidth paraméteren kívül lehet máshogy szabályozni?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés