Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• jattila48

aktív tag

C++ -ban sajnos nincs (java értelemben vett) interface, csak valami hasonló az absztrakt class-okkal. Ez azonban nem ugyanaz (egyébként nem ismerem a Javát), mert az ilyen osztályok mérete nem 0. Ebből adódik a jól ismert diamond probléma, annak minden nyűgjével. Ilyen pl., hogy a virtuális ősosztály pointert nem lehet static_cast-olni leszármazott osztályra (csak dynamic_cast => runtime overhead), és a legleszármazottabb osztály konstruktorából kell hívni a virtuális ősosztály konstruktorát. Ez akkor is így van, ha a virtuális ősosztály összes tfv.-e pure virtual és nincs adattagja (interface). Nekem most nagyon jól jött volna, ha java-szerű interface lenne a C++-ban, és nem kell megküzdeni (fölöslegesen) a diamond problémával. Végül nem is használtam többszörös öröklést emiatt, megoldottam kompzícióval. Így azonban az ősosztály pointert kell static_cast-olnom egy típusmezőtől függően egyik illetve másik leszármazott osztály pointerré, és ezzel elérni a kompozícióval mindkét osztályban létrehozott tagobjektumot, holott ez lehetett volna ős is.
    Az MSVC-nek van ugyan _interface kulcsszava, de az nem különbözik attól, mintha tiszta absztrakt osztály írnék. Van-e olyan C++ fordító, ami valami java féle interface-t támogat? Nincs is tervbe véve hogy későbbi szabványok támogatni fogják?

Új hozzászólás Aktív témák