Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cornus
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #99 üzenetére
miért nem magyarul írtad a neveit?
-
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Én is most kezdtem bonsai-kodni
Nagyon érdekesek, és remélem sikerül is.
Most egy Serissa Foetida-val kezdtem. Eddig nagyon szépen fejlődik.
Van már két Yamadorim is, egy Picea abies, és egy Taxus baccata-m. (ez elég ritka)
Szívesen beszélgetnék erről a témáról kezdőkkel és haladókkal is -
spanyoll
addikt
-
pifou
újonc
Szia!
Csak, hogy megnyugtassalak, a pandanak szokasa megsargulni, lehullani.
Ha nem drasztikus mertekben tortenik, akkor semmi okod az aggodalomra.
Csinalj mindent ugyanugy ahogy eddig, mert ha allandoan valtoztatod a locsolas menetet, avagy kulombozo helyekre rakosgatod folyamatosan, tobb fenyert vagy epp kevesebbert, akkor epp ezekkel teszel kart a novenyben.
Ha latsz meg eppen le nem hullott de sargulo leveleket, csak szedegesd le oket.
Azert hullajtja le, hogy ujakat hozzonUdv: pifou
-
SOAD19
addikt
Hello!
Valaki meg tudná mondani, hogy ez milyen fajta bonsai?
[link]
Régóta kacérkodok a gondolattal, hogy jó lenne egy kis fácska. Most költöztünk panelba, ezek a bonsai-ok, hogy viselik az ilyen körülményeket?Köszi!
-
schumi
aktív tag
Hali,
Mikor uj helyre kerul a bosai fa, akkor 1-2 vagy tobb level elsargulhat lehullhat, de akar tobb is, ez normalis teljesen. Ugy locsold hogy ne hagyd hogy teljesen kiszaradjon a talaja (ujjaddal nezd meg) de ne is alljon a viz alatta, mind ket veglet vegzetes lehet . A legjobb talaj ilyen szempontbol a bonsai szamara az akadama fold, mert ez annyira szemcses es laza talaj hogy ebben tul ontozni nem tudod, csak annyi vizet sziv fel amennyire szuksege van a tobbi kifolyik a talbol. Remelem tudtam kicsit segiteni
Inkabb a tobb napfenyen maradjon mint sem a melegebb helyen
Udv. J. -
spanyoll
addikt
Na akkor már csak ki kell tapasztalni a megfelelő locsolást. Egyelőre kapott naponta kb, de most egy kicsit hagyom akkor, kb 2 napontára. A hideg meglehet, hogy nem tesz jót neki, kb 17-18fokon van egész nap, cska néha kap melegebbet. Ha viszont melegebbre rakom akkor még azt a kevés napfényt is elvenném tőle amije van :/
Köszi a választ amúgy, megnyugodtam,hogy nem haldoklik -
heetomi
csendes tag
A levél hullás oka lehet a vízhiány, de lehet a túl öntözés is. A lényeg, hogy 2-3 naponta vagy ahogy a fa igényli locsolni kell. Ezt ajánlott egy tál vízbe merítve a fát elvégezni, ha ezt nem tudod, akkor felülről. Én így csinálom, de fecskendőt használok hozzá.
A levél sárgulás lehet, hogy túl hideg helyen van vagy kálium hiány. Fontos a bonsai-nál, hogy rendszeresen legyen tápoldatozva. Télen havonta egyszer, nyáron 2 hetente. Lehet kapni külön bonsai tápoldatot.
-
spanyoll
addikt
Ójaj , nem tudom mi van a kis fácskámmal, de az egyik levele elsárgult, majd később bebarnult, majd leesett. Nem tudom eldönteni, hogy most ez azért van mert nem kap elég vizet vagy pont, hogy túl sokat. Esetleg túl meleg van vagy túl hideg? Segítséééég
-
spanyoll
addikt
No ma vettem egy ficus pandát. Kíváncsi vagyok mennyire fogja bírni nálam. Közelebb raktam az ablakhoz, de még nem túl közel a fűtőtesthez, nehogy szegény megsüljön
Ha hazaértem kap egy kis vizet, aztán meglássuk, hogy mi lészen majd. -
heetomi
csendes tag
-
-
szofi86
újonc
Sziasztok!
Olvastam jó pár dolgot a bonsaiokról.
Juharból és tölgyből próbálok nevelgetni, illetve már csak juharból, mert a tölgyek megadták magukat.
Mivel társas házban élek nehezen tudnám teleltetni őket az udvaron, de van a lakástömben pince. Lehetséges, hogy ott jó lesz nekik? Ha van vkinek tapasztalata ilyen téren szóljon, ha nincs majd jelzek, mert én megpróbálkozom vele.
Előre is köszönet! -
Dyrtyho
őstag
Ha jól emlékszem,akor Bonsai fát annak idején lehetett venni az Auchanba,nem tudom,hogy manapság lehet-e még kapni,de amikor régebben rendbe akartuk tenni a földjét,akkor gyógyszer papírokat találtunk benne,azóta sajnos már kidobtuk....
-
JR.CSé
senior tag
Szerintem egy kértészettel valóban jobban járnál én is nevelek egy ilyen kis fát.Amikor megvettem még olyan kis apró volt 1-2 ággal.Mostanra sem lett sokkal nagyobb de azért már igencsak fa kinézete van
A titka az h amelyik ágán levél van azt meg kell vágni és így elágazik több fele.Így lessz szép sűrű a koronája.
-
mirdal
csendes tag
Szia!
Köszi a válaszod, nyomtam egy mélt, bocs utólag is!
Igen, magam is lejutottam eddig cirka egy nap elteltével. Mivel 34 vagyok, kicsit sokat kellene várnom, míg elég rutinra teszek szert a bonsai-ok területén, nem marad időm rutint szerzni a magról keltetett fák hosszú növekedési fázisa miatt!
A kérdés annyi, hogy bármilyen kertészetben találok fákat? Vagy spec kertészet kell, hogy legyen?
-
vancha2
aktív tag
Magról szerintem ne próbálkozz, mert nagyon sok idő (értsd 5-10 év) mire bármilyen eredményt elérhetsz vele.
Ha mindenképp te szeretnéd alakítani az elejétől kezdve a növényt, akkor egy kertészetből vegyél egy kis palántát, vagy begyűjtöd magad a természetből.
Utóbbinak a hátránya hogy nem szedhetsz ki akármilyen növényt (lehet hogy védett), nem tudod 100%-osan megállapítani, hogy milyen faj, és legközelebb majd ősszel teheted meg a yamadori begyűjtést (vagy tavasszal, ahogy én is tettem).
Meg hát nem valószínű hogy japán juhart találsz a természetben Magyarországon -
donhere
tag
na sikerült valakinek fűzfát "bonsai életre" kelteni ?
Nekem sorra döglenek ki, pedig ez egyik legszívósabb fa fajta -
DeusHun
őstag
No, a tavaly februárban leültetett ágacskák 2 hónapja saját edényben vannak és nőnek, immáron búra nélkül. Így mostmár van 4 darabom (a japán juhar nem tudott úszni ( :'( ), a másik kis zöld fácskát meg a macska legyilkolta).
-
farrob
újonc
Sziasztok!
3 hónapja van egy Bonsai-om (szilfa). Szépen nő, és vannak rajta új hajtások akár 10 centi hosszúak. Már vágtam belőlük, meg le is drótoztam őket, mert nagyon sok van és nem csak ilyen kis hajtások.
Kérdésem ezekkel mit csináljak, hogy fognak megvastagodni, és az új hajtásokon ilyen bazi nagy levelek vannak, hogy csináljam h olyan aranyos kis sötétzöld levelek legyenek mint amik már eleve voltak rajta amikor kaptam.Öntzésre ugye nem szabad csapvizet a klór miatt, csak lágyat, gondoltam akkor bizti jó lesz a szénsavmentes ásványvíz. Jól gondoltam?
Milyen gyakori öntözést javasoltok??
Előre is köszi mindenkinek a hozzászólást:
-
Winner_hun
félisten
Érdekel valakit Ficus Religiosa mag?
-
Makaveli
senior tag
Hehe, meglett az igazi neve: Ficus microcarpa
Márciustól novemberig kell 2 hetente tápozni, naponta kell locsolni. Mondjuk én ilyen spriccelővel öntözöm, mint amilyenbe az ablaktisztító van. Nagyon szép, nagyon tetszik!
Majd veszek hozzá tápot (vitamint). Csak 1.350, meg egy 1.600-os ollót. -
Makaveli
senior tag
Amúgy ennek mi lehet a normális neve? Mert ezen a néven, amit ide írtam a google s talált szinte semmit...
-
Makaveli
senior tag
Jupiiiiiiii.
Most volt anyám Bécsben és hozott nekem Bonsai-t. Nagyon tetszik. Mindjárt csinálok képeket. Meg olvasok egy kis tudományt hozzá.
Ez a neve: Herbae Optimae Formae
-
vancha2
aktív tag
-
Kobe
veterán
sziasztok
szeretnék énis bonsait nevelgetni, ajándékba kapnám így nem szeetnék kimondottan drága fajtát kérni, de valami igazán mutatósat....vannak tippek hogy milyen típusokra érdemes odafigyelni ilyen kívánalmak esetén ?
a kínai boróka fajta ami nekem nagyon tetszik pl -
Süni007
csendes tag
Hello szia! Carmonával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? mi a véleményetek rola? szerintetetk érdemes vele foglalkozni? Köhi elöre is
-
vancha2
aktív tag
Tudunk ajánlani szépet: acer palmatum fajták (japán juhar)
Egyébként sok mindentől függ, a bonsai kiválasztása:
1. Neked milyen fajta bonsaiok tetszenek
2. Milyen stílusban szeretnéd nevelni a fácská(ka)t
3. Mennyi fény jut az asztalra stb...Szerintem mielőtt vennél egy bonsait, nézz körül a neten, illetve a könyvekben. Én ezt a könyvet ajánlom: Link
Nagyon sok fajtáról találsz részletes leírást nagyon szép képekkel.
Nézz körül pár bonsai-al foglalkozó portálon, ott biztos meg tudják mondani, hogy mijen fajta legyen az első fád. Addig is böngészgess: bonsai.lap.hu -
Makaveli
senior tag
Én is szeretnék egy ilyen kis fácskát, de nem tudom, hogy milyet, igazából egy társasházban lakok a 2. emeleten, kb. 13 nm-es a szobám. Van erkélyem, szal szerintem a téllel nem lenne semmi baj. Igazából az íróasztalra szeretném, az asztal kb. 1 m-re van az ablaktól? Valami szépet tudtok ajánlani???
Előre is köszi!
-
vancha2
aktív tag
Ezercsillag fácskát? Az nagyon szép, ha virágzik!
Információk:
Örökzöld cserje, csillag alakú fehér virágai nyáron nagy tömegben nyílnak. Latin neve a kellemetlen szagú gyökerére és kérgére utal. India, Kína és Japán szubtrópusi vidékeiről származik, a mérsékelt éghajlatú területeken csak szobában tartható. Levele apró, sima, fehér virága egyszerű vagy telt. Létezik bíbor virágú és tarka levelű változata is.
Az ezercsillag fácska minden stílusra alkalmas, kivéve a hokidachit és a chokkant. Közepestől az extra kicsiig terjedő méretekben neveljük.Nevelési útmutató:
Elhelyezés: Napos meleg helyre állítsuk. Minimális hőigénye 12 C. Óvjuk a hideg levegőtől.
Öntözés: A vegetációs időszakban naponta öntözzük. A magas páratartalom fenntartása érdekében vízzel permetezzük, kivéve virágzáskor, ugyanis a nedvesség elszínteleníti a sziromleveleket. Télen, amikor rövidebbek a nappalok, tartsuk viszonylag szárazon a talajt.
Tápanyag utánpótlás: A vegetációs időszakban kéthetente, télen havonta tápoldatozzuk.
Átültetés:Kétévenként ültessük át, kora tavasszal. Normál talajkeveréket használjunk.
Metszés: Vágjuk vissza az új hajtásokat egy vagy két levélpárra az átültetés után.
Szaporítás: Zölddugványokat vágjunk, azok tavasszal vagy nyáron könnyen meggyökeresednek.Egyébként miért nem veszel egy könyvet (én sem magamtól vagyok ilyen okos
).
Nekem ez van meg (szerintem a legjobb magyar könyv): Link -
Süni007
csendes tag
Jut eszembe, kaptam japán szil magokat és az érdekelne még hogy hoyg tudok neki állni fát nevelni magokrol! Mert van hozzá egy valami használati utmutatószerü de angolul van és nem tok angolul és senki nem tudta normálisan elmondani mi áll rajta:S Ugyhogy köhi elöre is a segitséget
-
Süni007
csendes tag
-
Süni007
csendes tag
Köszi szépen
Amugy közben sikerült több emberrel konzultálnom és tényleg nem lehet diobol bonsait nevelni
Az lenne még a kérdésem hoyg egy két fám levelein megjelentek kis barna foltok teljesen kerekek és csak két három levélen vannak! Lehet valami betegség vagy esetleg jég okozhat ilyen sérülést?
-
vancha2
aktív tag
Fűz metszése:
Minden évben kora tavasszal az átültetés után az előző évi hajtásokat vágd vissza egy vagy két rügyre.
Diófából szerintem nem lehet bonsait nevelni (én még sehol sem találkoztam dió bonsaial)
Egyébként hogy próbálod szaposítani? Gyökerezteted, dugványozod, légbujtás... stb?) -
Süni007
csendes tag
-
Süni007
csendes tag
Nekem van fűzfa bonsaiom! Most nem rég kezdtem el öket nevelni de egyenlöre jól birják és szépen fejlödnek! Én is ágrol gyökereztettem ugyhoyg valszeg sikeres lesz az akció!
Sok sikert hozzá! Amugy szomorúfűzem van meg most gyökereztetek csavartfűzet/gyökérfűzet kinek hogy ismerös
Cső
-
Süni007
csendes tag
Hello mindenki!
Elkezdtem én is bonsait nevelgetni egyenlöre szerencsére elég nagy sikerrel! Érdekelne hoyg vannak e esetleg akik már régebb ota foglalkoznak a témával és esetleg a segitségemre tudnának e lenni mert egy fa fajtánál rendszeresen elbukok és nem tudok rájönni a miértjére! Elöre is köszi a segitséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyaralás topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- sziku69: Szólánc.
- eBay
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest