Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • karmaresz

    senior tag

    Sziasztok!

    Hosszabb poszt következik kavarásomról és meglehetősen érdekes tapasztalataimról egy (ör)dögös vörössel ;] az elmúlt napokból.

    5 éves gépem felújításának újabb fázisaként múlt héten beléptem egy alig használt Powercolor Red Devil RX 6600XT-vel a klubba. A kártya egy öregecske Zotac GTX 1050-et váltott. Sokáig nézegettem, merre tovább, de felhasználási szokásaimat tekintve (50% munka, 30% tartalomfogyasztás, 20% casual játék), ár/érték arányban, no meg a kíváncsiság okán AMD-re és azon belül is a 6600XT-re esett a választásom. Red Devil meg azért lett, mert olcsó volt, úgy láttam, a két venti mellett is elég jóra sikeredett a hűtése, a 3 ventis, hosszú változatok meg nem férnek be a mostani házba.

    Régebben optimalizáltam, tuningolgattam -még jumperrel is- óvatosan ezt-azt, így most is érdekelt, mit lehet biztonságosan kihozni az új kártyámból. Az elmúlt pár nap alapján ez a tuning projekt meglehetősen érdekes és -ahogy az itteni, valamint reddites/youtubos anyagok többségéből látom-, az átlagtól eléggé eltérő útra és eredményekre -vagy tévútra -remélem, megmondjátok, ha így van :D - vezetett.

    A tuning célja -egyrészt maga az optimalizálás, tesztelés, tervezés, gondolkodás, utánajárás élménye, másrészt- egy relatíve olcsó, nagyon halk rendszer, de ehhez képest jó teljesítmény volt, vállalható GPU hőmérséklet mellett.

    Drivernek és a tuning során az Adrenalin 22.11.2 (WHQL)-t, valamint a 35%-os ventillátor limit feloldására MPT-t használtam. MPT-ben csak venti értékeket állítottam. Benchmark és tesztelés céljából Unigine Valley és Superposition, valamint 3DMark Time Spy futott 1080p max/extreme beállításokkal. Ellenőrzésre, mérésre HWiNFO 64 volt belőve. Jegyzetelésre pedig excel, összesen 39 próba eredményeivel. Mindenből a legfrissebb verzió.

    0. kör. frissítettem, belőttem minden szükséges drivert és alkalmazás. beállítottam a Power Limitet 20%-ra, engedélyeztem a resizable bar-t a biosban, kitaláltam egy alap induló metodikát, és lefuttattam a default értékeken a teszteket.

    1, VRam 1. kör: Az már az tesztelés elején látszott, hogy a VRam nem lesz OC bajnok. Gyári fesz. mellett 2250 MHz volt, ahol még végigfutottak a benchmarkok, de desktopon, hosszabb használat mellett itt is előfordultak kisebb, rendszerösszeomlással nem járó hibák. Itt 2200-2220MHz körül értem el még stabil eredményt, de aztán visszatértem az alap VRam órajelhez, a munka végéig.

    2, Feszültség: második lépés az volt, hogy belőttem a gyári órajelet és elkezdtem lefele tekerni a feszültséget 20 mV-onként. Itt ért az első komoly meglepetés: egyre csak mentem, mentem lefele és nem akart hibát dobni a gép. 1000 mV-nál jöttek elő az első jelek, kiakadások, de 1010 mV-nál minden benchmarkot többször lefuttatva, több óra után is atomstabil volt a rendszer az alap GPU min/max:700/2670 MHz, VRam: 2000 Mhz mellett! :K

    3, Frekvencia: Miután az előjáték megvolt, elkezdtem szép lassan rátérni a lényegre a frekvenciával először csak óvatosan, 2600/2700: stabil, majd 50 MHz-enkénti emeléssel egészen 2750/2850 MHz-ig eljutottam. Ezután egy minimális feszültség emelés 10 mVolttal, -hiszen még mindig szinte jeges a GPU- meg is tette a hatását. Eljutottam 2875/2975-ig úgy, hogy szintén lefutottak a tesztek, de utána a taskbar ikonok már elkezdtek "ricogni". Apránként visszamentem 2846/2946-ra, ahol ismét eljött az a pont, mikor több óra után is stabil volt a rendszer mindössze 1020mV mellett!

    Itt egyelőre leálltam. Nem volt kedvem/erőm tovább próbálkozni a fesz emeléssel, mertt mint az elején írtam, halk és viszonylag hűvös gépet akartam.

    4, jöhetett ismét a VRam: Nem akarom sokat ragozni. Sok csodát nem vártam az első kör alapján, de a végeredmény az 1020mV fényében meglepett. Itt stabilan, további fesz emelés nélkül a gyári 2000-ről 2176MHz-ig jutottam. E fölött már előjöttek driver time-out hibák. Sorry, most látom, hogy ez a rész nem látszik a lentebbi screenshoton, de az érték leolvasható a HWiNFO64 panel GPU Memory Clock sorában.

    Majd legvégül teszteltem még 8-10 fajta FAN profillal, illetve MPT-ben feloldottam a min 35%-os limitet, illetve állítottam a start és stop temp-en, hogy alacsonyabb fordulatról (20%) és más hőmérsékleten tudjam indítani és leállítani a ventit. A mostani, bár még jó eséllyel nem végleges -de elfogadható hőmérséklet mellett leghalkabb, itt pár másodperc kivételével 1200 alatt, de átlagban 800-900 rpm körül pörög max a venti- profil a screenshot-on nagyjából leolvasható.

    Amíg ide eljutottam, abban benne van vagy nettó 12-14 óra olvasgatás, youtube, beállításokkal próbálkozás, benchmark, amit főleg éjjel tettem, hogy a családtól ne vonjam el magamat, de őszintén élveztem minden percét. :R

    Most a következő, stabil eredményeim vannak:


    A venti pedig épp csak a hallhatóság határán hűti a GPU-t és így, minden esetben max 90, de átlagban csak 65-70 fokos a hotspot.

    Szóval most nagy a boldogság. A magam kis naiv módján azt gondolom, eléggé kimaxoltam a dolgokat (unigine oldalon úgy látom nincs hasonló 6600XT érték, de 3DMark-on is ott van a valahol a legjobb 100 alján (CPU/GPU szűrésre)), de mégis bujkál bennem a kisördög, hogy hajtanám még ezt a kártyát, ha van merre. ;]

    Kérdés: jó, vagy rossz-e az irány, amibe kezdtem, a túl alacsony feszültség mellett esetleg bukok-e komolyabbat máshol, amit újrakezdőként nem veszek figyelembe, illetve érdemes-e még bármerre próbálkozni, -pl.: min/max frekvencia közötti különbség növelése, fesz emelés 1050-1060mV-ig, táp csere, alaplap csere a mostani- GPU-val?

    Ja, még egy fontos dolog. Jelenleg egy nem túl acélos ASROCK B350M Pro4 alaplapon, 2x8 gbyte, csóri 2133Mhz-es ram van a gépben, amit 2666MHz-en hajtok 18-as CL mellett :B (CPU zsír új, még csak minimálisan megküldött Ryzen 5700X, PSU valami egy 500W-os nem csúcs, de nem nagyon xar darab). Elméletileg jövő héten esedékes a RAM csere valami 2x16 vagy 4x8gbyte 3600/16-os KIT személyében, szóval gondolom, a pontok még ugornak akkor egy észrevehetőt az XMP összelövése és egy potenciális RAM timing és fclk tuning után.

    Köszi, ha elolvastad és örülök az építő jellegű válaszoknak! :R

    [ Szerkesztve ]

    Once, I thought I was wrong but I was mistaken

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés