- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
KROK640 #92358 üzenetére
Nem vega56 szint. Nehéz megmondani rx5700 felett lesz a hbm2 miatt egy Gpu-val de tdp limitje miatt fene se tudja (EPS csati 250-337w max szabványtól függően). Bár hbm2 kevesebbet eszik mint a gddr6 szóval simán lehet 5700rx szint sávszéligényes dolgokban.
Techpowerup baromságot ír performancera, órajeleket is csak tippelik, nem is kiadott kártya így akár mi lehet. -
válasz
fatpingvin #92355 üzenetére
Dobozost rendeltem, újat. Amúgy kb gtx1060-1070 között lehet de egyedi felépítése miatt azaz batár nagy gpu de csak 75w-al játékfüggő mit tud majd. Alulfesz már ha lehet akkor javíthat a teljesítményén.
rx6400-al mérhető még össze.
A másik kari amit rendeltem kissé speckó: radeon pro v540
Azaz rx5700 8gb hbm2 rammal... kétszer -
válasz
MaxWil #92318 üzenetére
Éppen ez a lényeg hogy elméletben nem szabadna elpukkania semminek ha normális a táp. (persze csesznek el ma is tápokat pl : [link] ) Pont ezt akarnám bizonyítani. Kb olyan ez mint procit kinyírni hűtés nélkül, nem lehetséges (igen hővédelem nélküli socket A procit sem csak akkor ha kicsíped a hővédelmet az alaplapból is szándékosan, próbáltam max fesz majd hűtő le többször is de nem ég le, későbbieket meg amúgy sem lehet habár egy 500w tdp-re húzott i9 háát azzal nem próbálnám ki)
A 350w-os tápot meg 135w-os xeonnal és 225w-os teslával kínoztam prime95+cuda tesztek alatt és teljesen stabil volt, de mint írtam az egy modern FSP táp ez meg egy régebbi, pont ezért inkább egy feláldozhatóbb géppel próbálkozom. Elmélet az hogy ha ugyan az a bele a tápnak mint a nagyobb tesóknak akkor csak rá van írva hogy 300w valójában meg 400w-os bele van.
Normális esetben lekapcsol a gép. Illetve régi tápoknál azaz nálam CWT 450w-os nem bírt 6800 ultra és A64-el, egyszerűen újraindulgatott mert leesett a fesz, na abban semmilyen védelem nem volt de nem is tudott eldurrani semmi mert eleve nem volt képes leadni a maximumot.KROK640
https://compubench.com/
Ennél nem kell cseszekedni windowssal hogy melyik kártyát használja hanem ki lehet választani. Én leginkább annak a híve vagyok hogy nem koptatom a kártyákon a vga csatit (főleg hogy a teslákon nem is igen van, ezen egy dvi volt de nem is tudom hogy működik-e rajta) hanem intvga vagy más kártyán keresztül tesztelem. -
Régi FSP 300W elég furcsa trafós hangokat ad ki terhelés alatt bár eleve nem volt rajta egy pcie tápcsati sem azért megoldottam.
Tesla c2075 (gtx580 6gb)
Stabil tesztek alatt de röfögő hangot ad ki, szegény van 15+ éves.
Még lesz húzva a kártya, arra vagyok kíváncsi mikor kapcsol le. Eredeti terv egy 250w-os lett volna de azon még atx 4 pin csati sincs. Az a baj hogy nincs nálam a fogyasztásmérő, jövő héten visszaszerzem. Tippre amúgy olyan 350w-400w körül fog lekapcsolni.
A modernebbik 350w-os bőven elvitt 10 gen i7-nek megfelelő procit, 250w-os tdp-s titanx-et de ott a 12v nagyobb hangsúlyt kapott, a régi szabvány nyilván gyengébb. Célom hogy megtörjem kicsit a nagy táp hype-ot és az emberek ne nagy tápot vegyenek hanem jót. -
-
-
-
-
-
-
Készülök egy új cikkel is, egy modern AMD videókártya, de még pár hét vagy lehet egy hónap. Hasonló lesz mint a Tesla/Instinct cikkek. Különlegessége az hogy nem került kiadásra és csak eng sample verzió létezik. Majd meglepetés lesz.
-
válasz
Francia91 #92049 üzenetére
Utána néztem maxwellből csak a GM206 tehát GTX950/M2000 és ezek átnevezései támogatják, semelyik más maxwell nem.
AMD esetén elég érdekes hogy sokáig nem volt teljesen hardveres támogatás.
https://en.wikipedia.org/wiki/VP9Mondhatjuk hogy az M2000 totál joker kártya mivel youtube full gyorsítást támogat, mégis eléggé retró. Jó persze most az AV1-el változik a helyzet idővel, ott talán Intel A380-as a legolcsóbb ami tudja. (vagy esetleg a 12gen Intel Xe)
Lényeg hogy netezős gépbe is ha le szeretnénk venni a proci válláról a terhet youtube alatt akkor talán h264ify plugin (ha még működik) vagy egy vp9 kártya amiből GT1030, GTX950/M2000 a legolcsóbb talán.
Lehet érdemes kirpóbálni valami gyengébb core2 gépen egy mai frissen feltöltött youtube videót csak fullhd-ba hogy mit is csinál a procival és más más kártyával. -
-
válasz
zotyesz66 #92039 üzenetére
Hmm vagy lehet egy K2200-as quadro ami ugyan az.
Most valami buta kell. 750ti az túl jó. Valami olyan ami húzható és van benne tartalék. Ezért gondoltam hohy inkább kepler vagy fermi. 660ti amit szerettem.Francia91
M2000 túl jó, full vp9 youtbe gyorsítás, full dx12... túl nagy luxus. -
4 gen low budget gépem:
2014 szóval lassan 10 éves lehetne retró.
Kukából van minden, videókari még nincs tisztázva gt630 van itthon. (Ideiglenesen 8600gt) valami buta fermi2 vagy kepler lesz.
Proci most G3220 de úton van egy unlocked G3258-as hogy valami poén is legyen a gépben, ez a lap ahogy tudom friss biossal támogatja és húzni is lehet. (4.5ghz lesz a cél bár a hűtő maxon fog menni)
Ram kingston 2x2Gb 1333mhz, az elégséges. -
-
válasz
KROK640 #91879 üzenetére
Bátyám lomizik (it cuccok, tv, háztartási gép, aksik stb) én segítek pakolni, szállítani, cserebe kapok hardvereket. Nem gondolj nagy mennyiségre jó ha évente 30-40 gép ha van. Régebben azaz tizenx éve szó szerint hegyekben voltak c64 286,386 stb de akkor nem érdekelt és vágtam bele a gyűjtőbe hogy reccsenjen. Emlékszem 2008-9 körül dobozszám volt p2-p3 procik, meg komplett gyűjteményem is mindenféléből. Pentium pro-k is. (Helyi Otp szerver volt emlékeim szerint)
Most 90% 775, am2 legalja cuccok vannak amikor meg már menteném a jó cuccokat. Veszprém és környéke.
Ma 2 gép volt, am2 3500+, meg pentium 2180 hagytam a francba csak a fenti 2 ramot és videókarit, tápot szedtem ki. -
-
-
Diag kártyának mit ajánlanátok?
Valahova elkevertem ami volt és az istenért nem találom meg szóval kell egyet rendelnem, az ilyen volt:
https://www.aliexpress.com/item/1005005302179947.html
Nem tudom hogy van-e ennél jobb. -
-
Érdekes projektemet megosztanám, mostanában megy a nagy tápőrület hogy sokszáz wattos táp kell és valahogy a kisebb modellek háttérbe szorulnak.
10-gen 8c/16t Xeon 4215R (cascade lake refresh), 48gb ram, Tesla K20C (Titan)
Játékokat szépen viszi, és persze nem valós terhelés alatt is stabil a gép. Nem is értem mit vártam, kukázott 350w-os (modern mert már 12v-ra gyúrt) FSP táp viszi a hátán az egészet.
Az egyértelmű hogy ezek enterprise cuccok kevesebbet esznek és jobb minőségűek mint az asztaliak szóval azért nem kijelenthető hogy ugyanezen asztali megfelelőjüket elvinné ez a táp.
Kell szereznem egy erősebb videókártyát. Én hülye win11-et raktam fel, és sajnos az a többet fogyasztó Fermi alapú kártyámat kékhalállal kezeli leginkább ez a K20-as meg messze takarékosabb kb GTX780 szint.
Egy szál molex megy a videókártyához az is elég neki (2x6pin lesz belőle) mert hiába max 200w ha abból 75w a pcieből megy az az egy szál meg 100-200w között simán megy.
4pin-8pin ATX power csatik is megfelelnek.
Ide valami erősebb kell hogy izzadjon a táp. -
-
válasz
envagyok #91316 üzenetére
Dosban lehet felrakni, én erre egy core2-es gépet szoktam használni de modern gép is jó freedos-al.
Rá kellene keresni de szerintem a 9208 és 9207 ugyan az a chippes.
9207-8i_Package_P20_IR_IT_Firmware_BIOS_for_MSDOS_WindowsKeress inkább rá, most nem tudok ránézni csak gyorsba ennyit.
-
válasz
Pikari #91314 üzenetére
Kivéve persze a 9211-8i chippeseket (2010-től) mert az minden IS visz.
(IT módban modern fw-el). Aztán arányaiban olcsó is, igaz nincs hw raid meg cache sem de az tapasztalataim szerint inkább előny, hw raidet nem szerettem sosem.
Egyedi szektorméretet is kezeli, azaz leginkább leszarja és átadja az OS-nek kezdjen vele az amit akar. 12gb/s páréves driveokat is raktam rá, egyedül SSD-kre nem ajánlott. -
válasz
envagyok #91310 üzenetére
Nem ismerem a sun rendszereket de nem lehet hogy más a fw-jük sima pc-hez képest? Mint mondjuk ami apple cuccoknál volt hogy más fw volt a videókártyákon.
https://forums.servethehome.com/index.php?threads/updating-the-hgst-hdd-ssd-firmware.22381/page-5
This drives are oem for SUN/Oracle with customized firmware. There no easy way to change firmware to HGST generic one.Szóval lehet fw frissítés is kellhet.
-
-
válasz
envagyok #91181 üzenetére
Én kipróbálnám a helyben másik vezérlővel. Mármint a mindent vivő 9211-essel (Dell H200, H310...) IT fw-el és rábíznám egy linuxra gpartedben a formázást. Egy ilyen vezérlő amúgy is jó ha van mert a legrugalmasabb ami csak létezik egyedül SAS-os SSD-re nem szokták ajánlani mert arra lassú de hdd-vel mindenevő.
Nincs kizárva hogy ami neked van nem IT módban van valóban nem tud vele mit kezdeni. Onnan gondolom hogy nekem IT módban nem lehet belépni semmilyen menübe, nem is inicializál semmit de nem is tudna mert nincs uefi biosa és a biosom nem is veszi figyelembe hogy létezik, windows indításkor pörgeti fel a vincsiket csak.fatpingvin
Videókártyáknál katasztrofális a pcie implementálás, nagyrészt azoknál van a legtöbb inkompatibilitás. Volt régen olyan kártyám (750ti) amely nem működött pcie 1.1-es slotban mert csak, de ugyan ebben a slotban meg GTX970 ment...SAS vezérlőkkel tényleg nem volt gond verzió és sávokat tekintve mondjuk az enterprise kategória ott meg kell csinálniuk normálisan, desktopnál engedékenyebbek a szabványokkal. -
válasz
KROK640 #90710 üzenetére
Ramok megmaradt filléres ecc reg-ek. (2666-os micron @ 3200 memtest stabil, talán 3400/3600 a max amit mennek) Bios moddal kezeli, de ecc rész nem megy. Majd cserélem mert ennek a procinak kell a 3800-4000-es ram.
Lesz mellette majd valami régebbi quadro ha valami nem menne jól, dx9-10-11 az emulálva megy rajra, dx12, vulkan stb az új apikkal elég erős. De pl crytek motoros játékok meg rohadt jól futnak dxvk api fordítóval.
7980xe brutál tuningot tud (ezen példány 4.7ghz-t is ment all core) de nem lehet hűteni, kell neki a víz. Avx512 tesztben 500w-ot mutatott amíg le nem throtlingolt.Na meg kukázott gépből mai fogás (valami low end celeronos volt)
-
Kis poén, Intel Arc A770 LE 16Gb nem tud igazán dx9 sem csak emulálva dx12-re. Hát azért dx7/8 3dmark ennek megfelelően szerintem prociból megy igen összevissza eredményekkel. Lehet valami dx8 to vulkan api fordító kellene neki.
Car chase high detail konkrétan egy helyen beszaggatott.
(procin minden alap kivéve mesh és ddr órajel van 3200-ra állítva, videókártya totál alapon.) Procit a 3dmark celeronnak ismeri hát ez van. -
Nekem 16gb ram volt (4x4Gb DDR3) a precision notimba valami Q43 vagy milyen chipsettel. De igazán válogatós volt ramokból. Bacsisnak adtam el, jó helyre került. Dell Precision M6400
Talán az volt a csúcsok csúcsa a core2 notikból. -
válasz
KROK640 #90075 üzenetére
Én régen sokat moddoltam. A cod egy nyitott könyv számomra. Azaz maga quake3 egyszerű ilyen téren. Raytracing (szerű) is megoldható mert van depth buffer a motorban.
Ai enchance image googléra rákeresve van ezernyi fele megoldás texúra javításra, illetve esetleg paralax mapping ha megoldható a motorban akkor arra meg van jópár féle generátor is. -
Ha már retró, tervezek cod1 (quake 3) motorhoz valami grafikai javítást bár ha értenék hozzá akkor raytracinget is. Reflections, sharpen stb az nyilván egyszerű. Texúrákat tudom cserélgetni, esetleg felskálázni ai-val. Sok lehetőség van.
Ma már egy okos kenyérpirító is tudja futtatni többszáz nem ezer fps-el és szerencsére minden gépen és kártyán megy kompatibilítási gond nélkül. -
válasz
frescho #90058 üzenetére
Nekem az maradt meg hogy cégeknél (több helyen voltam rendszergazda) rohadt sok lap döglött meg első genből (gigabyte) és háklis volt a ramokra. Jó mondjuk 775-be válogatni kellett ddr3-hoz annál ugyan nem volt rosszabb. Ki is maradt a széria ezek miatt és core2 után a cégeknél 2gen jött inkább.
-
válasz
zoltanz #90056 üzenetére
Amúgy asztali első genből is inkább a 1366-ost láttam többet mint a sima asztalit.
Egyszerű, a core2 után a fene se vette mert nem volt sokkal gyorsabb és a korai ddr3 is drága volt. (1366 jó volt de horror áron) Hegyekben álltak a core2-esek ddr2 vel. Túl nagy váltás volt az elsőgen.
2gen meg bazi nagy ugrás volt. 2500-2600k mindenre elég mondták sokáig annyira jól sikerült. Imc is messze jobb volt mint az első gennel. -
válasz
DarthSun #89840 üzenetére
Hivatalosan mivel 2011-ben volt sima és ecc ramos workstation is ezért a xeon prociknak támogatni kell sima ramot, ecc, ecc reg, load reducedet is. A proci imc át tud kapcsolni ilyen olyan módba, keverve nem fog menni (kivéve ecc és sima keverhető de nem minden lapban)
Lap meg azt támogat amit a gyártója engedett.
Bonyolítani lehet még azzal hogy pl 2011v3 nál még volt egyszerre ddr3 és ddr4 támogatású proci is.zsid
E3 nem tud sajna ecc reg-et csak simát és ecct. Nevezhetük entry xeonnak is. Nem voltak olyan lapok amelyekbe mondjuk 8 slot lenne, ezért nincs is szükség ecc reghez lga115x prociknál.
Ecc reg csak azért kellett hogy levegye a terhet az imc-ről és tele lehessen rakni rammal a gépet, ha még több kellett arra meg load reduced ram volt. -
válasz
jokeph #89837 üzenetére
Nem tudod nem kihasználni. Kínai lapban is megy mind az ECC mind a REG rész mivel nem is kikapcsolható. Azaz olyan van hogy a a proci nem tudja az ECC-t akkor az nem működik (nem lesz hibajavítás) benne de a REG nem megkerülhető.
Annyi előnye van hogy tuningnál ha hibázik akkor bizonyos szintig ki tudja javítani. Illetve a REG buffer miatt több modul rakható a simához képest.
Legtöbbször amúgy is jobb minőségűek az ecc reg ramok az asztaliakhoz képest és erősen visszafogott időzítéssel és órajelen mennek. Jól tuningolhatóak.
Nálam 1066-os DDR3 ECC REG is ment 1866-on minden hiba nélkül, de 2133-on már hibázott viszont javítgatta az ECC de lassabb is volt. Jellemzően az összes 1066-os ecc reg kivétel nélkül ment 1600-on, és némely 1866-on.
DDR4 ECC REG hasonló, ott nagyrészt mind ment 2133@2666-on. A nagyobbak 2400/2666@2933-on és akár felette is de azt már nem mind tudta.
A load reducedek voltak nekem antituningok de az megint más cucc lásd alább.
Nem szükséges szoftveres támogatás az ECC-hez, proci hardverből csinálja. Úgy tudom i5-i7-i9-nél nem megy az ecc rész, de ugyan azon socketben xeonnal meg igen.Ahogy tudom ECC REG esetén van minimális pár % teljesítményveszteség azonos órajel és időzítések esetén. De ez teszteken alig kimutatható. ECC proci teljesítményéből nem vesz vissza.
-
-
Asztali xeon, workstation xeon és szerver xeon is van. Utóbi kettő tud ecc reg-et de abból is van ezer féle.
Ez sandynél úgy nézett ki hogy:
E3 12xx desktop/light workstation, ez ment sima ecc vel lga 1155 asszem
E5 16xx/26xx/46xx hedt/workstation/2-4 utas szerver vegyesen ment sima, ecc, eccreg. Mind egy foglalat 2011-0
E7 48xx/88xx stb meg a 4-8 utas szerverek csak ecc reggel. 2011-1
Ja meg volt E5 14xx is valami 1365 vagy mi, ja meg lehet atom xeon is volt. -
-
-
válasz
petakpa1 #89788 üzenetére
Szűrőkondi, ha jó a tápod és nincs közelbe semmi zavaró dolog akkor nem okoz problémát.
Mondjuk egy jó kis vargáné és tsa táp esetén már más lenne a helyzet.
Ha nem hibázik én nem piszkálnám, nekem rakás ilyen hardverem volt cpu, videókari és ram amiről hiányzott egy két dolog. -
Videókarit lehet bele rakni? Valahogy mindig perverz vonzódásom volt az ilyen vasakhoz.
Ramdiskbe mehetnek játékok így nvme sem kell. BF széria kihasználja a sok magot bár azt hiszem nem 80 szálat de annyi baj legyen.
Cinebench is kellően gyors lehet rajta ennyi maggal.
Illetve megnéznék egy Aida64 ramsávszélt is 16 csatornányi ddr3 még 1066-on is azért szép eredményt hozna.
Szóval TESZTET!!!! Logout bejegyezést!!!Armagedown
Meg az összes x79-es és némely x99-es kínai lap (ja x58 is asszem). Azért mai napig jók azok mondjuk pl 2696v3-assal 18 mag 3,8ghz all core hackel, 4 csatornán 1866-ra beállítva mai napig szép eredményeket tud. -
Van egy érdekes kísérlet quadro m2000-el (tápcsati nélküli gtx950 4gb)
A lényeg hogy 100w fölé is mentek vele. Ugye a 75w az 3.3 és 12v tehát maga a gpu ha 12v-ról megy vrmezve akkor értelem szerűen kevesebb mint 75w lehet.
[link]
Nyilván fene se tudja mit bírnak a pcie sávok maximum. Lap felől nincs limitje mert nem feltételezik hogy nem szabványt vesz fel a kártya. (Bizti lehet van a lapon)
Alaplapja válogatja de jobb lenne 75w felett a 12v-ot nem a lapból venni.
Csak azt akarom mondani ezzel hogy nem lehetetlen a tuning csak a pcie miatt. -
A lassan retrónak számító u.2 ősi nvme Intel P3600-as 800gb-os ssd.
Nincs mit szégyenkeznie. Majd ha lesz időm raid0-ba is kipróbálom mert kettő is van.
viszonyítás képpen egy Samsung 980 Pro Oem verziója (pcie 3.0)Az inteles egyértelműen hűvösebb. Ez a 980pro egy kályha hiába raktam rá bazi nagy bordát fűtt mint az állat 60-70 fokon terhelve. Az intelest 40 fok fölé nem sikerült vinnem.
Szerintem elmondható hogy az ősi p3600 nem volt egy rossz ssd a maga korában azaz 2016 ha jól emlékszem.
-
Itt arról is szó van hogy milyen hőfokról hűl vissza. Mert nagyrészt forrasztás miatt döglenek meg a kártyák. Ha eleve hűtve van akkor esélyes hogy kevesebb tartományban mozog a hőmérséklete. Ezért még az is jobb ha totál 100 fokon megy minden de bazi nagy bordával és lassabban jut el odáig vagy lassabban hűl le.
-
válasz
DarthSun #89286 üzenetére
eah6850 dc/2dis/1gd5/v2
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asus-hd-6850-directcu-v2.b759
gondlom valami oc verzió
Maga a GPU hűtés rendben van de az nem hogy minden más csupasz.
Eladtam amúgy 5eft-ért. Tudom lehet többet érne de nem férek már el annyi cuccom van.
A hozzám került döglött kártyák nagy része Asus, ez mondjuk pont jó volt. -
Sokadik miért nem veszek Asus DirectCU videókártyát hozzászólásom.
HD6850, nem mai darab, tervezői gépben volt 24/7 ment (talán ez volt a szerencséje az álladó hőfok miatt) Szépen kitakarítottam csillog villog.
Sem a vrm-en sem a ramokon nincs hűtés. Szerencsére azért nem zero rpm-es szóval nem fő teljesen de így is alul van hűtve.
off:
mivel nem bírok magammal ezért a nagy gépet cserélem, nincs nagy igényem így valami régebbit vettem. Bár nagy vonzalmam van a workstationok és brand gépek iránt néha azért teszek kitérőt desktop irányba is.
Asrock x299 taichi xe (61eft 1 év gari) - Asrockról egyre jobb véleményel vagyok, igazából messze jobbnak tartom mint az Asust azonos áron. (volt már több asrock lapom és igazából csak a 478-as érában voltak minőségbeli problémák)
Xeon W-2155 ES (megy a lapban moddolt mikrokóddal) 41eft ami remélhetőleg csökken mert 7900x-et akartam ES-ként azaz nem jót küldenek. Bár ez is jó lesz de nem ilyen áron.
Ehhez még procihűtőm nincs, foggalmam sincs mit rakok rá de 1366/2011/2066 jó rá szóval van miből válogatni.
Ramok régi gépből megvannak, ecc reg-et kezel a lap szerencsére 8x8gb lesz most csak benne 2666-os. -
-
válasz
Bile Demon #89250 üzenetére
Köszi, valami ilyesmire gondoltam én is.
-
-
-
válasz
fatpingvin #89119 üzenetére
Gyárban cnc marógép mellett. Igazából az hagyján hogy a gép ilyen de mondjuk a dolgozók tüdeje milyen lehet.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
DarthSun #88996 üzenetére
Gyakorlatilag annyiról van szó hogy eddig a cpu és gpu 256mb-os szeletekben kommunikálhatott egymással ami elég is lenne de akkora dögnagy textúrák és geometriák lettek hogy egyre rosszabb hatékonysága volt ennek az átvitelnek.
pcie3.0 specifikációban lehetőség volt ennek a szelet méretnek a változtatására. A nagy kártyák tudták és használták is (teslák számításokra) csak ekkor még nem volt igény rá hogy játékoknál is legyen jelentősége. Előszedték mit bazi új húdekirály technológiát miközben 10+ éve default enabled a szerver és workstationokon.Amdnél smart access memory néven van, ott a nimez driverben bekapcsolható, nvidián szerintem csak megadott kártyákon megy a driver oldalán hiába tudja a kártya.
Nálam az egyik kártyánál működik alapból bios mod nélkül is supermicro lapon de az modern lap. Nem is kikapcsolható. -
Ha esetleg valakinek kellene Resizable Bar engedélyezése x79/x99-es lapokon.
Resizable BAR on LGA 2011-3 X99 – how to enable and get extra performance
Rebar ivy óta támogatott (mivel a pcie 3.0 spec része) szerver oldalon de bios support kell hozzá. Most tekintsünk el a marketingtől hogy ilyen olyan drága lap kell hozzá meg proci és csak a specifikáció szerinti dolgokat nézzük.
Videókártyákból nem igazán tudom mióta van, nálam a tesla m40 már tudja gpuz szerint (de nem ad semmi előnyt), talán a 4gb+ méretű kártyák óta? (64bites címzéshez lehet köze?) -
válasz
envagyok #88967 üzenetére
Na meg kaptam egy Hp 939-es konfigot. Hp pavilion w5000.
Amd X2 3800, 2x1gb ddr1, kuka vincsi, inno 7600gt. Rakás sata, usb minden van.
Egész komoly gépház persze már rossz állapotú de masszív tele kimenetekkel és bemenetekkel is!, dvd tartóval a tetején. Táp szerintem nem gyári. Nem indítottam még el.
Nem értem van video bemenet de nincs kártya benne. Van valami ati ipx400 chip de nincs invga vga csati... vagy ez az ipx400 lehet a bemeneti dekóder? -
Sas low level format (vezerlőm nem megy normálisan 4kn meghajtóval, gondoltam egyet és formázom 512-esre hátha jó lesz. Rohadtul új nekem ez.) Core2 e8400, fsp táp ami 15+ éves.
Dell h310 10 éves moddolt fw ősi sas vezerlő 2018/19-es hddkel.
28eft volt kb 27tbnyi sas vincsi (6-1.2gb méretűek)
100/100 mind persze vezerlőm csak ez a régi 10+éves van.
Majd apróra megy ha mind felkészül hogy működjön 10eft-os vezérlőkkel.
6tb-os megy rendesen de a többi valami elcseszedt 4160k mérettel van. -
válasz
cbmfan #88935 üzenetére
Még régebben aliexpressről, ebayről tonnaszám voltak ES procik ilyen foglalatban is és ugye mivel olcsóbbak voltak ezért esélyes hogy a bontott notiba is ezt rakták cserélve a gyári akár milyen lassabb procit.
770-esek párezer forintért mentek régen de a kisebb fsb-sek drágábbak voltak (de több lapban mentek). [link]
Én mondjuk a következő generációkkal többet foglalkoztam, így simán berendeltem Q9100-asokat, X9100-asokat nevetséges összegekért, még itt az aprón is adtam a quadokat ilyen 5eft körül úgy hogy megérte eladni.
ES prociktól eddigi tapasztalataim alapján nem kell félni, a nagyon koraiakkal lehetett gond nagy általánosságban. -
-
-
válasz
envagyok #88787 üzenetére
Matrox MGA millenium vált be, illetve ha mazohista akarsz lenni akkor AT25/AT3D az kötődik egy kicsit a rush miatt
, nekem kettő is van és mindegyik máshogyan bugzik grafikában
Vagy egy totál standard s3-at ha találsz nem noname típust jobb képpel.
De valóban korai saját api-s kártya érdekesebb. -
válasz
fatpingvin #88680 üzenetére
Jól hangzik, mobile glide gyorsító.
-
-
válasz
KROK640 #88619 üzenetére
Az asztal alatt vannak a gépek sorban amiket úgy gondoltam megéri összerakni. (P2 450, Abit ST6 1,4s, IC7 3ghz, P1 233...stb) Illetve pár doboz alaplap.
Jobb oldal a salgó polc (vagy minek nevezik) már megrogyott, dobozokban szépen videókártyák (kb 2 nagyobb doboz meg több kisebb)
c64-ből is van pár (C, G, sima) mindegyik kukázott, a monitor is. Egyedül egy új modern tápot vettem mert a régi c64 tápok így 30+ év után szerintem már gyilkolják a gépeket.
A fő c64 egy korai breadbin hozzá tartozó színes monitorral, kettő quickshot II tubro-val és 2mb-os cartridgeokkal tele játékkal. A többi eladásra vár mert abból fejlesztem a fő gépet. -
-
-
válasz
fatpingvin #88599 üzenetére
-
-
-
-
Vannak kimondottan üzleti szériás lapok Asus Business/Pro széria, Asrock Rack ... igazából a nagyobb gyártóknak mind, azok zöld egyszerűek nagyrészt. Nekem nem egy ilyen lapom volt. Az biztos hogy nem ezeken van a hangsúly mert drágábbak, okkal.
Minőségben jobbak egyértelműen, vrm hűtés sem agyoncsicsázott. Ha eleve jól van megcsinálva a vrm akkor nem kell akkora batár nagy nagy borda mint a gémer lapokon. Pl 100w alatti procinál nem is kellene vrm borda, nálam a supermicro lapon pici vrm borda van a 200-300w-os total tdp procikra.
Az tény hogy lehetnének ilyen egyszerű de minőségi lapok az alsó szegmensben is. -
válasz
DarthSun #88585 üzenetére
Oké most megyek hányni....
nem vagyunk egyformák.
Nekem a Pc és az extra fény nem fér meg, annyira hogy a ledeket is leragasztottam. Viszont éjszaka kell valami háttérfény az igaz.
Egy retró múlt rendszerbeli ocsmány piros gömbfejű asztali lámpám van istentudja milyen led-es égővel ami már egyszer kiégett csak átforrasztottam a hibás részt és az egész egy zacskóval van elirányítva amit egy sata kábellel rögzítettem hogy ne a szemebe világítson.
Gépem is olyan dizájnos hogy közel 20 éves chieftec gépházban van, extra dizájn a hátsó részen gyorskötözőzött 12cm-es venit és egy kopott AMD sempron matrica, titan ventiszabályzóval a videókártyához mert kézzel vezérelem.Ugyanakkor réges régen 2006-ban nekem volt zizon extreme gépházam több fénycsővel meg világítós ventikkel akkor szimplán divat volt az ilyesmi.
Nyilván ízlésen nem lehet vitatkozni. Nálam egy sima zöld pcb-s totál egyszerű lap jön be igazán minél kevesebb lefeddéssel. -
válasz
KROK640 #88583 üzenetére
A sajátomat (NF7 sima korai széria 2000+ XP majd 2600+ MP) amit akkoriban használtam régen eladtam azóta volt még ezeken kívül is 3db.
Valahogy mindig visszasírom az Abit-os időket, ma már kommersz lapokból nem is vennék semmit annyira lehangoló az összes. (agyon RGB-zet, unalmas fekete, burkolt olcsmányságok extrém módon túlárazva)
Régen még az alsókategóriában is szép lapokat gyártottak ezernyi színben. (Soltek szürke, ECS lila, Abit piros/kék, Gigabyte kék....) -
-
válasz
zoltanz #88575 üzenetére
Driver, régi kondik, esetleg hiányzó smd.
Nekem az Xfi gamer pattogott még de az driver gond volt, korai driverekkel közel használhatatlan volt az a kártya. Realtekekkel jó tapasztalatom van, bár biztos audiofillek megmondják hogy zajos stb de részemről gond nem volt velük. -
-
-
Hd6850 meg csak 11-et támogat és nem megy rajta dx12-es játék. Ezen meg igen csak frame per év sebesseggel hiába nyers erőben még használható lenne. Magyarán hiába tudja ha nem használható. Crysis motoros (az asszem dx11?) KCD meg játszható, egy Farming simulator 22-t meg nem viszi el.
-
-
-
-
-
-
Köszi a válaszokat akkor awe64.
-
Csak dosra melyik ajánlott hangkari?
Vibra 16xv ct4170
Awe ct4520
Nemtom milyen sb sima? ct4810
Sb live ct4830 windowsos gépeimben ilyenek vannak.
Xwave yamaha xg
Kompatibilítás miatt lenne érdekes.
P1 233 lenne bár túl sok a proci, majd rakok bele lassabbat. Videókari random s3 lesz azokkal nem volt gondom vagy valami mga millenium. Modernebb dos játékok lennének. -
válasz
fatpingvin #88354 üzenetére
-
-
Speakerről eszembe jutott hogy régen pár játéknál volt 11/22khz(?) lejátszás speakeren is, magyarán nem kellett hangkártya persze nyilván fos minőségben de nem mint pittyegő volt használva hanem rendes hangeszközként. Meg nyilván tudott wav-ot is lejátszani csak zabálta a procit.
Új hozzászólás Aktív témák
- RAM topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gitáros topic
- One mobilszolgáltatások
- Konteó topic
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Autós topik
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari