Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
-
veterán
válasz Petykemano #4584 üzenetére
Az jöhet vajon desktopra? El tudom képzelni, hogy csak notiban lesz. De nem bánom, ha a Cézanne megkapja a frissített multimédiás motort.
mod: Ha ez azóta nem változott, nem lesz desktopra.
"A Van Gogh csak mobil fókuszú fejlesztés, nem jön belőle asztali verzió, ugyanis pont arra reflektál, hogy a vékony ultramobil gépekbe specializált részegységekkel érdemes beépíteni az egyes feladatokhoz való feldolgozókat, így érhető el a legjobb hatékonyság."#4586 pcsullog
Reméljük nem úgy járunk, mint a VP9-cel, hogy AMD sokáig bénázik a témában. Az bíztató, hogy az RDNA2-ben már viszi a motor AV1-et, innen már tényleg csak egy kis lépés betenni a Cézanne-ba a képességet.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
TRitON
aktív tag
válasz Petykemano #4592 üzenetére
Második bekezdés: "Code-named Lucienne (pronounced lucy-en), a feminine French name meaning 'light,' when the processors release, they'll join AMD's desktop parts in going by the Ryzen 5000 series nomenclature."
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
Cathulhu
addikt
válasz Petykemano #4598 üzenetére
Miert esnenek? az M1 nem konkurenciaja a Qualcommnak semmilyen teren.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4598 üzenetére
> Mindenesetre ez alapján azt a következtetést lehetne levonni,
> nagyobb teljesítmény mellett az Arm fogyasztási előnye is elolvad.azért én nem vonnék le messzemenő következtetéseket ..
A "SnapDragon 888" új gyártás technikán készült, valószínűleg a következő generációban jobban optimalizálják a samsung5m -re.
Dual5G (???) ; Ai,GPU,CPU -t ; vagyis rengeteg segéd chipet is tartalmaz ..
Az AI az A14-hez képest ... több mint dupla teljesítmény ( 26TOPS vs. A14(11TOPS ))
persze a 888 "always-on AI functions" is belejátszat a fogyasztási keretbe.
26 TOPS AI = (Total CPU+GPU+HVX+Tensor)
( forrás )A CPU-s része
1x Cortex-X1 @ 2.84GHz 1x1024KB pL2
3x Cortex-A78 @ 2.42GHz 3x512KB pL2
4x Cortex-A55 @ 1.80GHz 4x128KB pL2valószínüleg a Cortex-X1 - már túl lehet húzva a @2.84 -en .. és nem annyira hatékony
( nem bir ennyit a samsung 5nm )Mottó: "A verseny jó!"
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #4613 üzenetére
Szerintem hamarosan amugy is dobbantani fog AMD-tol.
Semmi forras, csak megerzes. -
S_x96x_S
addikt
Ami érdekes, hogy felgyorsult a ZEN3-as APU integráció .. mint átfutási idő.
most kb 3hónap ... az első ZEN3-as CPU és az első ZEN3-as APU közötti idő.de az is lehet, hogy a ZEN3-as CPU csúszott meg
meg a GPU-s részt nem is nagyon bántották .. és ez volt az időmegtakarítás ..mindenesetre a mobil felhozatal egyre erősebb ...
- több különböző modell !! változatosságban ilyen évkezdet mobilszinten nem is nagyon volt eddig.( csakhogy egy kicsit pozitiv is legyek )
[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Cathulhu
addikt
Az az igazsag nem is igazan volt mit mutogasson. A multkori CES az meg presztizs volt, ez meg meg csak nem is elo. ures szinpadon maszkal, 0 kozonseg elott elore felvett videon ugy, hogy az osszes puskaport elottek 2 honappal ezelott. Szerintem az Epyccel se allnak sehogy meg, kulonben nem a 32 magost mutogatta volna.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4625 üzenetére
> Mert mondjuk felvásárolhatta volna őket a MS is, akinek ugye a Qualcomm szállít.
ha az MS nem akar galibát, akkor nem pancsol bele "direktbe" a meglévő partnerei üzletébe.
az üzletben az egyik legfőbb érték a "bizalom" ..
Ha azt akarja, hogy minél több ARM-es kütyüre kerülhessen fel a Windows a jövőben,
akkor kiszámítható és megbízható partnernek kell tűnnie.
> Vajon az emberek kellettek, vagy az IP, vagy csak ellenséges kivásárlás?
plusz még a másik oldalon a Startup befektetők nyomása, hogy minél hamarabb extra profittal kiszáljanak ..
( mert azért van kockázat )Ami érdekes .. a Qualcomm 2 éve kiszált az ARM-es szerverpiacról.
És a Nuvia magát Server Chip Startup -nak pozicionálja ..
Persze még az anti-tröszt vizsgálat megfúrhatja az egész üzletet ..
Érdekes ez a mai január 13 - a Qualcomm - Nuvia mellett még:
"Today’s announcement comes at an inflection point for the chip industry, coinciding with Intel’s announcement that CEO Bob Swan will step down in February, to be replaced by Pat Gelsinger of VMWare."Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4630 üzenetére
> az intel megcsinálja ezt a CXL2-re épülő optane-es megoldást
ez már szabványos lesz .. és akkor az AMD szerverekbe is lehet tenni ilyet
A Latency csökkentés főleg a PCIe5.0 következménye, - ahol erre külön figyeltek -és nem engedik kicsúszni az időzítést.
De a PCIe6.0 -ban ennél még jobb lesz ...A jó hír, hogy a Linux-t már készítik fel a CXL 2.0 -ra ...
"CXL 2.0 Support Steps Closer To The Mainline Linux Kernel" ( 2021 Jan 12 )
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=CXL-2.0-v3-LinuxTehát a stratégia kérdés, hogy mikor lesz az AMD-nek PCIe5.0-ás kütyüje - ami már a CXL 2.0-át is támogatja. ( Remélem, hogy fél éven belül az Intel utánÖ
Mivel ez egy szabványos - mindenki által használt technológia lesz, sok cég fog rá gyártani
Optane szerű "Memóriát" ..
pl.
- Samsung Z-NAND
- KIOXIA XL-FLASH
- Micron 3D XPointPersze - mivel a PCIe5.0 -ás NVMe vezérlők is (elméletileg) ki tudnák használni az alacsony késleltetést ( legalábbis fizikailag nem lesz akadálya a PCIe -ben - egy új NVMe szabványba beépítve ) emiatt én ott is forradalomra számítok.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4630 üzenetére
> az az optane-ról szóló beszélgetés.
RIP - csak az üzleti vonalon marad meg ...
Intel Kills Off All Optane-Only SSDs for Consumers, No Replacements Planned
All Optane SSDs for desktop PCs discontinued
https://www.tomshardware.com/news/intel-kills-off-all-optane-only-ssds-for-consumers-no-replacements-planned
"This new drive brings second-gen Optane to market for the first time, signaling that Intel remains committed to using the exotic memory for the enterprise market. For now, it doesn't appear that the second-gen Optane will come to the desktop PC."Mottó: "A verseny jó!"
-
awexco
őstag
válasz Petykemano #4688 üzenetére
És nézd a tényt ...
Q1 19 ben 1,272 volt a forgalmuk ... most meg 3,2 körül ...I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77
-
poci76
aktív tag
válasz Petykemano #4688 üzenetére
Annak a német webshopnak a legutóbbi statisztikáiból is az látszik, amelyiknek nem jut eszembe most a neve, hogy több processzort adnak el, mint korábban. Egyszerűen csak a vevők még sokkal többet szeretnének.
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #4694 üzenetére
Mindegyik cég (AMD, Intel, NV) talicskában tolja haza a pénzt, most még inkább.
#tarcsad
-
veterán
válasz Petykemano #4694 üzenetére
Amennyire én láttam, igaz nem itt, hanem másik topikban, inkább az volt a kérdés, hogy a hiányért az AMD a felelős e vagy sem.
Én legjobban magamat sajnálom, hogy a DIY APU piac le van tojva.solfilo
-
veterán
válasz Petykemano #4701 üzenetére
Azt nem értem, hogy merült fel, hogy az AMD bukóba lenne, ha kb mindent eladnak a gyártósorról. Max annyi "veszeteség" érhette őket, hogy esetleg nem érték el azt a bevételt, részesedést, amit elérhettek volna, ha tudtak volna többet gyártatni. A proci és VGA hiányt felnagyítja gondolom, hogy DIY van a sor végén, mi meg ugye főleg ezzel a szegmenssel kerülünk kapcsolatba.
Hajlamosak vagyunk összemosni (én is) az esetlegesen elszalasztott vagy nem eléggé kihasznált lehetőséget a bukóval. Ez pedig gyökerezhet a sok-sok évnyi AMD-s underdog létből (nálam), lévén szimpatizálok velük.Amúgy igen, mai napig kiver a víz, ha rágondolok, hogy 54k-ért tudtam csak 2*8GB 3200MHz-es RAM-ot venni a 2400G alá, azzal nyugtatgatom magam, hogy 2,5 éve elégedetten használom a gépet.
#4702 awexco
Ha volt ebben némi előrelépés, akkor az azt jelenti, hogy megoldották a skálázódási gondokat, ami GCN végénél erősen érződött, nem is jött pl GCN4-ből nagyvad, GCN5 se nagyon tudott ebben gurítani emlékeim szerint. Ha erre futotta a gyenge R&D-ből, akkor hosszabb távon még jobban feljöhetnek. Legalább is szeretném hinni.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Mumukuki
aktív tag
válasz Petykemano #4710 üzenetére
Tulajdonkepen ez az apple strategiaja is, izombol lenyomni a konkurenciat a gyarto kapaciats felvasarlassal. A sorrend kb ez lesz: apple - intel - amd Gyartasi kapacitasnal.
-
veterán
válasz Petykemano #4734 üzenetére
Miylen szépen látszik a konzolok kiszorító hatása.
Az az overall még mindig nem értem, hogy jön ki, mikor a részek mind kisebb részesedéssel bírnak.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #4734 üzenetére
Állítólag a 4.5M ps5 mellett Q4-ben csak 1M ryzen 5k eladás volt
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4750 üzenetére
köszi, ez érdekes ..
> - zen3+: +4-7% IPC, AM5, DDR5
- ez vajon már PCIe 5.0 ?
- mennyi max cpu core-ra tervezték az AM5 foglalatot? ( 32 core? )Mottó: "A verseny jó!"
-
Devid_81
félisten
Zen4/5 az jo eroben lesz megint.
Zen3+ valami olyasmi lehet majd mint Zen/Zen+
Bar attol tobb mert DDR5-os lesz mar....
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4753 üzenetére
> Kell azt előre megmondani, hogy mennyi lesz a magszám?
kíváncsiság, hogy mire terveznek ..
( 64 -lett ; maradhat ? )Mottó: "A verseny jó!"
-
awexco
őstag
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4760 üzenetére
> A multithread áttörés még nem jött meg.
> Legalábbis a második, amikor már érdemes elgondolkodni 6-nál több magon.Azért >= RTX 3070 felett még mindig egy 8 vagy 12 magos a racionális ..
persze a tesztből kimaradt a 3080 és a 3060 ...
és nem lehet tudni, hogy az NVIDIA Resizable Bar - ja be lett -e kapcsolva ..
( valószínűleg nem )
https://www.techspot.com/review/2197-zen-3-cpu-gpu-scaling-benchmark/Mottó: "A verseny jó!"
-
Mumukuki
aktív tag
válasz Petykemano #4762 üzenetére
Azert megette a fene, ha valaki 3080/90 -en es egy 5950x-el 1080p ben jatszik, foleg medium beallitassal
-
S_x96x_S
addikt
> Ezek eléggé ilyen pletykaszintű, meg nem erősített infók.
> - zen4: +25% IPC, summa +40% perf all corekiraktak egy pontosítást is
"Author’s Note (2/8/21)
There was a miscommunication between myself and the editor with regards to the performance claims of Zen 4. The only thing that we are claiming with any level of certainty is the claim of a Genoa ES sample being 29% faster then Milan at the same clocks."És újrafeldolgozta a hírt a wccftech is ..
- megismételve a ChipsandCheese -es hírt .. + körítés
- meg, hogy eredetileg is az AMD a ZEN4/ZEN5 -re fókuszált az újabb nagy áttöréssel.
"We are focusing on Zen 4 and Zen 5 to be extremely competitive."Mottó: "A verseny jó!"
-
tag
válasz Petykemano #4776 üzenetére
Csak bejelentés vagy konkrét megjelenés lesz márciusban? Én tavaly novemberre vártam, azóta van szétkapva a teljes vízhűtés, de már nagyon zavar hogy szanaszét lóg minden.
Ha ebből csak május környékén lesz kézzel fogható CPU, akkor inkább addig összerekom.Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...
-
tag
válasz Petykemano #4778 üzenetére
Köszi az infót. Én úgy olvastam, hogy a nagy partnereknek már folyamatosan csurgatnak, csak még a nagyközönség felé nem nyitottak és még hivatalos bejelentés sem volt.
Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...
-
TRitON
aktív tag
válasz Petykemano #4780 üzenetére
A Warhol-ról azt olvastam, hogy AM4-es lesz, nem pedig AM5 (tegnapi cikk). Ezzel szemben, az AM5, mint új foglalat, a CPU felépítésében nagy valószínűséggel csak az IOD-t érinti, tehát elméletileg akár Zen2 chipletet is lehetne rákötni, vagyis amennyiben a rendszerük készen van, el tudják indítani a terjesztését. Az alaplapgyártók biztosan nagyon örülnének neki.
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4784 üzenetére
> De sajnos a "bejelentés" nem az AMD-től van, hanem a Ryzen OC/UV tool készítőjétől.
hát ezt benéztem ...
elnézést ..
( A fránya wccftech megvezetett - persze ez inkább tanulság és nem mentség .. )
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #4798 üzenetére
de mosthogy a ccd = ccx...
nehogy az 5700X meglepire 7 magosan jöjjön, már ha jön.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
TRitON
aktív tag
válasz Petykemano #4799 üzenetére
Mint azt a #4781-ben írtam, eddig mindenütt azt olvastam, hogy a Warhol AM4 lesz. Szerintem a létét az magyarázhatja, hogy a következő generáció (platform) egyrészt messze van, másrészt igen rizikós is (új CPU foglalat és IOD, új CCD gyártástechnológia, új architektúra, DDR5, PCIe5). Kézenfekvő a ZEN3 és ZEN4 közé beékelni egy köztes generációt, ami "egyszerűen" létrehozható apró architekturális, esetleg gyártástechnológiai optimalizációval, ezáltal kicsit magasabb az IPC-je, esetleg azonos fogyasztás mellett 1-200MHz-cel magasabb frekvencián tud működni.
-
TRitON
aktív tag
válasz Petykemano #4801 üzenetére
Erős spekuláció következik.
Van egy olyan gyanúm is, miszerint nem lesz 5700X. Mivel az APU-k gyakorlatilag utolérték a GPU nélküli CPU-kat nyers számítási kapacitásban (és gyártástechnológiában), kézenfekvő lehet az alacsonyabb kategóriás igényeket APU-kkal kiszolgálni.
Ennek az lehet(ne) az előnye, hogy a ZEN3 CCD-ket nagyobb mennyiségben lehetne drágább termékekbe (EPYC, TR) építeni, ahol jóval magasabb árréssel értékesíthetők.
Emiatt nem tartom kizártnak, hogy a lineup valahogy így nézne ki: 5400G (4/8) - 5500G (6/12) - 5600X - 5700G (8/16) - 5800X - 5900X - 5950X, efölött pedig a Threadripperek. Hogy aztán ezt Cézanne-nal vagy Lucienne-nel oldanák meg... Az már nekem sem világos; ebben a tekintetben ellentmondásos információk állnak rendelkezésre.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4814 üzenetére
> Ez vajon miért nem Arm alapon készült?
piaci megfontolások?
- konkrétan a legtöbb játék még X86-os. ( Steam ...)
- az Apple meg nem adja ki másoknak az M1-et.
- az ARM-es Androidos játékokat meg a saját telefonon is lehet futtatni.De a kérdés jogos, ha lesz tömegesen elérhető M1 kategóriájú ARM-es proci,
akkor biztosan próbálkoznak.Mottó: "A verseny jó!"
-
poci76
aktív tag
válasz Petykemano #4830 üzenetére
*Genoa is a mockup based on the Rome image, not a real picture
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4834 üzenetére
> zen4 + AVX3-512 + bfloat16
ez nem rossz .. kell a HPC-hez is és az Intel marketinges érvek egyrészét is hárítja.
akkor már csak az új AMX ( Advanced Matrix Extensions ) van hátra.> különös ez a sok új info a zen4-ről és a Genoa-ról. Még a Milan se rajtolt el.
sok oka lehet ..
de az én kedvenc magyarázatom:
- A háttérben az AMD is gőzerővel fejleszt ( kevésbé marketingelve mint az Intel )
megint sok mindent be szeretnének tolni .. de kockázatos a roadmap.
vagyis csak a legvégén derül ki, hogy mi kerül a vásárlók asztalára.
( és most ért ki a tesztelőkhöz a teszt példány .. és mindenki szivárogtat egy picit )
és az Intel mostani információ dömpingjét próbálják ellensúlyozni- Ráadásul a TSMC is növeli a kapacitását 2021H2 -re.
"TSMC is poised to scale up its 5nm process manufacturing capacity to 105,000 wafers monthly in the first half of 2021, up from 90,000 units in fourth-quarter 2020, with plans to further expand the process capacity to 120,000 units in the second half..."
https://www.digitimes.com/news/a20210226PD207.htmlNem kérdés, hogy az AMD a második lesz a DDR5/PCIe5.0 bevezetésében ..
( legalábbis marketing és ígéretek terén )
de az már fontos, hogy mennyivel lemaradva!A 2022-es CES nagyrészt erről fog szólni ..
rengeteg ( DDR4/Gen5 ) termékeket fognak bemutatni
és az AMD-nek is ott kell lennie - nyilvános roadmappel és várható teljesítmény növekedésselpersze 1 év múlva ( 2022március) már látjuk,
hogy az AMD vagy az Intel ( Gen4/ddr5 ) bevezetése lett jobb ..
mit mutatnak a tesztek, stb.
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #4842 üzenetére
Nem emlékszem. Rákerestem hirtelen, még a Ryzen 1-nél volt ilyesmi. Persze, új uarch, előfordul.
Ha ez az Intel is annyira új, akkor lehet benne valami.
#tarcsad
-
veterán
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #4849 üzenetére
Azt jo lenne tudni, hogy mennyi volumennel, a piac hany %-at fedik le, mert igy ez Passmark/Mindfactory szindroma.
-
carl18
addikt
válasz Petykemano #4857 üzenetére
Én a Ryzen 5 1600-ról váltanák, így a méltó utod lehetne az 5600.
Igen pont attól tartottam én is ha esetleg nem lesz olcsón 200 dollárért. Mert 250 dollárért már nem az igazi bestbuy option.
Bár egy Ryzen 3600 se volna rossz ha véletlen nem lesz jó árasítva az 5000-es széria.
Am4-ről meg ráérős váltani, mert 16 magig van lehetőség a jövőben fejleszteni. így egy + 5-10 évig még el leszünk vele szerintemHiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
paprobert
senior tag
válasz Petykemano #4857 üzenetére
Kezd helyrerázódni az ellátás, az 5600X-et már akciózzák az USA-ban, $279 a Microcenter-ben.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #4868 üzenetére
Epp most neztem Linusek videojat, ott a Threadrippert veszegette, a Zen2-nel ugye kitoltak TDP-t a magasabb orajelek miatt, igy lett 230bol 280W kb.
Most mar eleve 280W, szoval kerdes fole mennek-e.
Vagy nem lesz tobb TR? -
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4868 üzenetére
nehéz így az elvárásokról beszélni félig a ZEN4 felé közelítve ..
> Más kérdés, hogy szerverpiacon mennyire lehet fókusz a ST teljesítmény?
Szoftverlicensz a válasz ..
Egyes horror árazású szoftverlicenszek még mindig
CPU mag / (+foglalat) alapján történnek.emiatt megérheti egy 8 magos "erős" "F" -es Epyc .. 1TB memóriával
mert a szoftverlicensz mellett az ára még így is racionálissá teszi.említik is valamennyire az AT elemzésben:
"This actually is a measurement and benchmark figure that would greatly interest enterprises and customers which are running software or workloads that are possibly licensed on a per-core basis, or simply workloads that require a certain level of per-thread service level agreement in terms of performance."eddig ezt a paicot az Intel vitte a magas Ghz -nek ( +AVX512 ; Optane ) -nak köszönhetően is
... ide tenyerelt be most az AMD ..
Itt nem számított -eddig- annyira az olcsóbb árazás vagy a dupla magszám ... az AMD nem is tudott érvényesülni ..Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Petykemano #4872 üzenetére
> Akkor elvileg most kéne meglódulnia a piaci részesedésnek, nem?
előbb - utóbb talán ..
ha jól értem a cél a régi részesedés meghaladása >33%
persze, hogy mikorra sikerül .. főleg az ARM mellett
de talán elképzelhető egy harmadólós pont is ..
amikor 1/3(Intel) - 1/3(AMD) - 1/3(ARM)"
IC: We last spoke at AMD’s launch of Rome, with the goal to achieve 10% market share. In the middle of last year, AMD reached that goal. Where do we go with Milan – are there market share goals, or specific wins, that would measure the product a success?
FN: Unfortunately, we’re in our quiet period right now and unfortunately I can’t say. But We’re also trying not to set up specific market share goals in the short term. I will say that in the long term, and as we’ve said before, we absolutely intend to surpass the historical high watermark share target. [The] share that AMD used to have back in the Opteron days was about 26%/27% unit share and 33% revenue share. We certainly think we’re on a drive to get back there, but I don’t want to give you any intermediate checkpoints. I will say that we think that Milan is going to continue driving the business, and really it’s incrementally more competitive than the second generation - a big increment. But incrementally more competitive than second generation and we think the customer excitement and traction we’re going to get with it is large."https://www.anandtech.com/show/16548/interview-with-amd-forrest-norrod-milan
> Vajon ez is tick-tock irányba fog igazodni?
szerintem nem engedhetik meg a tik-tok luxusát ..
és azt, hogy a külső gyártástechnológiától függjenek.
agilis - gyors fejlesztési ciklus kell ..
és ha kell, .. akkor gyorsan kell változtatni,
mert a piac és a versenytársak gyorsan reagálnak.De az eddigi teljesítményből nézve (most) ez jobban megy az AMD-nek mint az Intelnek
.. vagyis valami jól felépített stratégiája lehet a "Lisa csipet csapat"-nak.Mottó: "A verseny jó!"
-
carl18
addikt
válasz Petykemano #4863 üzenetére
Nyilván mire lesz Ryzen 5 7600 talán addigra megint oda jutunk hogy egyszerübb lesz platformot váltani mint sem cpu-t.
A jelenlegi B450 deszkával 2023-ig tervezek meg lenni, ha akkor lesz jó árban platform váltás lehetőség akkor persze újítok!
De ha nagyon rossz árak lesznek, +10% előre lépes( 200% ráfordítással) akkor persze nem cserélek.Azért egy Ryzen 5 5600, de még egy Ryzen 3600 is simán jó lesz még 2024-2025-ben is! Persze majd attól is függ mennyire fognak több magra optimalizálni.
De ha abból indulunk ki egy I7-2600 10 évesen is alkalmas játékra, akkor azért nem kell félteni a mai hardvereket is.
Nyilván a jövő szempontjából több mag irányába megyünk!
Szóval majd az adott szituációhoz fogok alkalmazkodni, ha a játékokat nem írják meg 8/12 magra, akkor nyilván az erősebb egyszállas teljesítményre fogja megérni váltani.
De ha lesznek új játékok ami kihasználnak akkár 12/16 magot is, akkor remek alternatíva lesz a régi sok magos cpu.
2025-ben egy Zen 3900X/3950X még használtan biztos remek áron beszerezhető lesz majd. És egy B550 Tomahawk röhögve kiszálja ezeket a processzorokat.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #4875 üzenetére
2019-ben Intel 5.2%, AMD 4.0%.
Mit gyartatott ott az Intel? -
carl18
addikt
válasz Petykemano #4877 üzenetére
Hát a Ryzen 1600 előtt egy I5-3470 volt, amit főként azért cseréltem mert az újabb játékok alatt már sokszor láttam 100%-os processzor kihasználtságot. Micro laggok is voltak a magas kihasználtság miatt.
Aztán meg lett a Ryzen 5 1600 és most minden tükör simán fút, ahol az i5 100%-on járt ott a 12 szál 35/40% produkál maximum.
Az i5-3470 5-6 évig mindenre jó volt, talán Mafia 3 és társai voltak amik meg tudták izzasztani, Meg a Crysis 3 CPU gyilkos pályája.
Welcome The Jungle ott 44 fps-t tudott de attól nem voltam vele elégedettlen.Most a Ryzen 5-ös 30-40% között pörög átlagosan játékok alatt.
De a legtöbb amit láttam 65/70%, szóval én még úgy látom a jövőben jól jön az a 12 szál.Hát nyilván mindig van egy jobb befektetés, a kérdés a jövőben mire fogja jobban megéri fejleszteni?
Most úgy vagyok az egésszel, egy Ryzen 3600/5600 majd biztos kitart 2025-ig. Után tény lehet hogy a platform váltással fogok jobban járni főként az erősebb IPC és a új Ficsörök miatt.
És akkor talán újra lesz verseny, az intel már javában 7 nanométeren fog gyártani, és AMD-ből is lesz Zen 5 szóval biztos megéri új platformra építeni.
De lehet már 2023_2024 körül beruházok az új AMD-re Am5 foglalaton, vagy a új Meteor Lake-S 7 nanométeren se tünik majd rossznak.
Új platform mellet meg ott áll erős érvnek az a garancia is!
Mert az 1155 foglalatba még volt lehetőség I7-3770-re és 8 gb ramról 16 gigára bővíteni. De az egész ugrade annyiba fájt volna mint ha építenék egy új Am4-es Konfigot. ( Alaplap, CPU, Memoria)
A régi kombót elpaszoltam és +35E forintból meg is épült a Ryzen konfiguráció.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
paprobert
senior tag
Ez szöges ellentétben van a mendemondákkal.
Az milyen már, hogy az NV 2020-ban, a 7nm-es Ampere compute kártyáira(+ a kifutó Turing-ra) többet költött, mint az AMD a Navi, Zen2, Navi2, Zen3, kétféle Xbox és Playstation chipekre összesítve, vagyis a komplett portfólióra.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #4881 üzenetére
Ezt tovább gondolva: ha az NV 2020-ban a 7.7% részével csak GPU-t gyártatott, akkor az AMD a maga 7.3%-ából csak 1.46%-nyi részben gyártatott GPU-t?
Persze így nem vethető össze, mert az AMD 7n, míg az NV 12n technológián volt 2020-ban a TSMC-nél.
#tarcsad
-
carl18
addikt
Kicsit aggasztó ez a grafikon! Nem csoda készlathiány van AMD háza táján. Új Konzol, új processzorok, új videókártyák mind ezt majd nem egy időben.
Az durva hogy az idén emelkedett lefoglalt gyártósor is csak 9,2%-ot tesz ki. Pesze a tavalyi és az előtti 4 és 7,3 százalékhoz képest határozott előre lépés.
De most hogy tudnak űtőképes hardvert gyártani ideje volna eleget is gyártani hogy meglegyen a készlet és valódi térhóditás történjen.
Most azért akkár hogy nézzük az intelnek az előny hogy saját magának gyárt. Megnézhetjük a készlethiány miatt is hogy elszált egy Ryzen 5 3600 ára 65/70E forint.
Intel 10 generáció viszont mindenhol van készleten, egy 10400F is 45E körül van. Elég ha van készleten és az emberek ismét az intelt fogják venni!Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest