Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dabadab

titán

válasz bambano #7953 üzenetére

Marmint melyik reszet?

Amikor annak idejen osszeraktam a szervert, akkor az volt a celkituzes, hogy legyen egy bazi nagy particio, amin tudom tarolni a nem olyan fontos, am nagy meretu adataimat, konkretan a zene- es filmyujtemenyem (azert nem olyan fontos, mert ha vmi tortenik vele, akkor berippelem/letoltom ujra).
    A nagy meret miatt mindenkeppen vmi tobbdiszkes megoldas kellet volna. Elsore RAID0-ra gondoltam, de azzal az volt a gond, hogy az utolagos modositasoknak nem sok teret ad: ugyanis abban biztos voltam, hogy elobb-utobb bovitem majd a tarhelyet, viszont RAID0-nal ugy tunt, hogy erre nincs igazan megoldas, csak arra, hogy lecsereljem a komplett arrayt (egyreszt, mert nem tamogatja az online bovitest (vagyis eloszorle kellett volna mentenem minden adatot (de hova?), ujraepiteni az arrayt, visszamasolni az adatokat), masreszt meg feltetel, hogy azonos meretu particiokbol alljon).
    Na, igy lett LVM, mert az meg mindezt tudta: alapbol 2x500 GB-n volt a medialibrary, aztan tegnap beraktam egy 1TB-s HDD-t (aztan itt sajnos el kellett sutnom egy rebootot, mert vmiert a hotplug nem akart mukodni es a rendszer nem vette eszre, hogy uj HDD erkezett), az uj HDD-t hozzacsaptam a volume grouphoz, az egyik regi diskrol (ami a jovoben mas, fontosabb beosztast lat majd el) atraktam ra az adatokat es kiszedtem a volume groupbol, a logical volume-t atmereteztem a vg uj meretere aztan vegul az ezen ulo ext3 fs-t is kibovitettem 1,5 TB-re. Az egesz tulajdonkeppen teljesen gondolkodasmentesen zajlott, ot parancsot kellett csak kiadni, jelentos idot csak az 500 GB adat atkoltoztetese meg az fs atmeretese igenyelt.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés