Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gerner1
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
Aktív témák
-
L3zl13
nagyúr
Szerintem te alapvetően rossz oldalról indulsz el. Ezt már mások is leírták előttem. Emvy és Alan pl. ezért ezeket mégegyszer nem írom le.
Felhozol itt egy pár szavas idézeteket, amin már évezredeket vitatkoztak emberek, és nem egyszer az életébe került a vitatkozóknak. (Pl 1. pont)
Bár én kereszténynek tartom magam, számomra pont ez a legnagyobb bizonyítéka annak, hogy a Bibliát nem szabad szó szerint értelmezni.
Talán az is belejátszik, hogy nem Római katolikus vagyok. Mert ugye a római katolikus vallás szerint a pápa isten földi helytartója. Ily formán minden amit ő mond az istentől ered. Ha ezt ilyen abszolútnak fogadjuk el, akkor hogy lehet ezzel vitatkozni?
És hogyan magyarázod azt, hogy a tudományos leletek ellent mondanak a Biblia szó szerinti értelmezésének. Akkor most a Biblia hazudik? És ezzel együtt a keresztény vallás mint olyan tévedés?
Amennyire én tudom, minden értelmesebb ember akiről tudni, hogy keresztény vallású volt saját magában sikeresen feloldotta ezt az ellenmondást. Köztük híres természettudósok, filozófusok stb. És szerintem ez csak úgy oldható fel, ha felismered, hogy a Bibliát nem lehet szó szerint értelmezni. A Biblia a köznépnek íródott. Többnyire olyan emberek által akik maguk sem voltak túl műveltek.
Pl: Ha Isten elmondta volna Mózesnek azt, hogy hogyan hozta létre a galaxisokat, csillagrendszereket stb, akkor felfogta volna?
Vajon mi felfognánk? Vagy csak annyit értenénk meg belőle, amennyit a jelenlegi tudásunkkal értelmezni tudunk?
Azt mondod megpróbálod megérteni a vallást, de valójában csak a saját mércéddel próbálod mérni Istent. És ez persze nem megy. Erre mondja az egyház, hogy ''Isten útjai kifürkészhetetlenek.'' Ez egy jó kifogásnak hangzik, de igazság is van benne.
Miért teremtette meg isten Lucifert, vagy miért olyanra teremtette, hogy az elárulja őt? Miért ilyenre teremtette az embert? Miért teremtette oda azt a fát az Édenbe?
Ennyi erővel kérdezhetnéd, hogy miért nem kötötte ki ádámékat egy karóhoz, hogy ne tudják megenni azt az ''almát''. Vagy egyátalán miért adott szabad akaratot az embernek? Ha nem lenne szabad akarata, akkor nem térhetne rossz útra sem.
Ha akarod akkor ezt értelmezheted úgy, hogy unatkozott, és ezért teremtette ilyenre a világot, hogy legyen min röhögnie. Vagy úgy, hogy célja volt vele. De ha már elfogadod, hogy isten létezik, és ő teremtette a világot, akkor el kell ismerned, hogy Isten valami olyan, amit emberi értelemmel lehetetlen felfogni. Ez alapján hogyan gondolhatod, hogy az egyes cselekedeteinek a célját át fogod látni.
Remélem ezt nem úgy fogod értelmezni, hogy vallási fanatikus vagyok aki vallási dogmák és közhelyek mögé bújik, hogy ne kelljen foglalkoznia az ilyen kérdésekkel. Én nagyon sokat gondolkodtam ilyeneken, és magamtól jutottam ezekre a következtetésekre.
3. Pont. Ki fogja eldönteni, hogy mit kell szó szerint érteni és mit nem? Senki. Mindenki maga kell hogy eldöntse. Számomra legalábbis onnantól, hogy egy ''EGYHÁZI'' konvent eldöntötte, hogy mi kerüljön bele a Bibliába és mi nem a Biblia nem értelmezhető szó szerint. Ha megfigyeled Jézus is példabeszédekben beszélt a néphez. Nem adta ki nekik, hogy a jobb hüvelykujjatok legyen felül imádkozáskor, mert csak úgy érvényes az ima! Ilyen rituálékat csak az EGYHÁZAK erőltettek a hívőkre. Lehet vitatkozni, hogy szükséges-e volt akkor, vagy sem.
4. Mint már korábban is leírtam. Bár világi, földhöz ragadt ember létemre nekem is a földi élet az ami számít, és a jelenlegi jólétem, szükségleteim. De maga a keresztény vallás egy szóval sem állítja, hogy azért mert te hívő vagy neked hűdejó életed lesz itt a földön. Elég könnyű volna akkor ''hívőnek'' lenni. Mindenki kizárólag önös érdekből ''hinne''.
A hitnek és a túlvilági ''jutalomnak'' pont az a lényeg, hogy nincs rá mód a földi életben, hogy megbizonyosodj az igazáról. Így van arra lehetőséged, hogy saját szabad akaratodból dönts a hit, és az e szerint való élet mellett. -
Zoltán
őstag
A Sátán is Isten teremtménye, de angyalnak teremtette, de a Sátán döntött úgy, hogy ''rossz lesz''. (Persze ezt Isten előre tudhatta). Az angyalok hatalmas entitások, volt szabad akaratuk, vagy talán több is, amit mi emberi ésszel nem érthetünk. Az hogy a ''ROSZ'' , hogyan származhat végső soron Istentől, csak úgy érthetjük meg, ha tudjuk, hogy a ''ROSZ'' vagy ''SÁTÁN'' vagy ilyenek nem valamik, hanem valami HIÁNYA! A ''ROSZ'' tehát a ''JÓ'' hiánya.
-
Zoltán
őstag
Továbbá, hangsúlyozom, hogy ez nem a Menyország! Itt nyomulhat a Sátán! Ott nem! Ádámék hibáztak, kész, így jártunk. Persze leegyszerűsítve. Kidobtak a paradicsomból a Sátán birodalmába, de cserébe felnyílt a szemünk (Ádámék ettek a tudás fájáról, észrevették utána, hogy mesztelenek, stb...) Dönte el mindenki, hogy így jártunk-e jobban.
-
Zoltán
őstag
Csak érdekességkép írom:
Anager!
Nem egyedi az eseted. Mert hát ugye onnan indult a probléma-felvetésed, hogy földrengés meg 70.000 halot. Képzeld, a múlt században volt Liszabonban egy nagy földrengés amiben rengetegen meghaltak (70.000 -nél azért kevesebben). Addig Európában szinte ismeretlen volt, hogy 1000-ek haljanak meg földrengésben. És képzeld el, Európában pont ennek hatására milliók kérdőjelezték meg akkor Isten létét. Az Ő fejükbe sem fért be, hogy Isten hogy engedhette ezt. A történelemtudomány kimutatja, hogy attól a földrengéstől kezdve nőtt meg hatalmas mértékben az ateizmus és egyéb filozófiai irányzatok elterjedése Európában. És akkor azok még nem tudhatták, hogy mi lesz még. (Hirosima,...) Ma már meg se kottyanna, senki sem térne ki a hitéből... -
Javíts ki, de számomra ez azt mondja, hogy ha hiszel, akkor tudni fogod, hogy Isten jó, és tudni fogod, hogy amit tesz annak jósága felől nem lehetsz bizonyos csak halálod után. Tehát megint abból indulunk ki, hogy előbb hinni kell Istennek, és akkor meglesz a bizoníték, nem arról, hogy itt a bizonyíték arra, hogy hinni kell Istennek. Az a tétel bizonyítása, hogy elfogadom a magát tételt igaznak, mert csak? Mit nem látok?
Na, ez jó. :)
Sajna ez van, ezért hívják a hitet hitnek: ha bizonyítható lenne, akkor nem lenne más választásod, mint elfogadni, h ez van. Pontosan úgy van ahogy mondod: Isten jósága felől bizonyos nem lehetsz. Még a pápa sem tudja, hogy Isten van. Csak hiszi. Aki azt állítja, hogy tudja, biztos benne, az buta - utalásokat, erre utaló jeleket, gondolatokat stb. persze mindenki érezhet, láthat stb., enélkül nem is lenne hit. Viszont ami tény, az tény: Isten (vagy valami abszolútum) létezésével mindenkinek legalábbis számolnia kell, ha kicsit is elgondolkozott már azon, honnan jövünk és hová megyünk. Valaki (valami nagy filozófus v. ilyesmi, nem emlékszem most a nevére) mondta, hogy nagy merészség azt állítani, hogy Isten létezik, viszont aki azt állítja, hogy nem létezik, az meg egyenesen nevetséges.
Szóval szerintem Isten létezéséről továbbra sem érdemes vitatkozni, nem véletlenül hívják a meddő vitákat hitvitának - egymás meggyőzése csak racionális érvekkel lehetséges, márpedig idáig senki sem tudta tutira bebizonyítani, hogy Isten létezik - illetve azt, hogy nem létezik. Ez egyéni út, világnézet, satöbbi: ha valakinek van igénye rá, akkor egy ponton elgondolkozik az egészen, és dönt valamelyik irányba - de ez közvetlenül nehezen befolyásolható. Az persze lehet befolyásoló tényező, ha valaki elmegy egy tibeti kolostorba pár hónapra - tudtátok, hogy ez teljesen ingyen (repülőjegyet fizetsz) lehetséges? odamész és befogadnak... - és lehet, hogy úgy jössz el, hogy azt gondolod: ezek mégsem hülyék teljesen. Persze mondhatnék keresztény példát is (Chevetogne pl.), de úgyis mindenki fogékonyabb arra, amiről fogalma sincs és sose látta.. (keleti vallások tipikusan ilyenek, divatosak, mert nem ismerik őket az emberek illetve teljesen más kultúrában nőttek fel, így könnyű csak a pozitívumokat kiragadni belőlük...). -
Alan
aktív tag
Anaqer, úgy látom, te tényleg sokat gondolkodtál Istenről és tényleg nem vagy cinikus.
A kérdéseidre azért nagyon nehéz választ adni, mert Isten szándékosan nem engedte meg, hogy pusztán értelemmel, intellektussal el lehessen jutni Hozzá. Azért egy-két dolgot hadd mondjak, amit ilyen formában talán még nem hallottál.
0) Az alapkérdés az, hogy Isten létezik-e. Pontosabban, létezik-e egy olyan lény, aki megteremtette az anyagi világot, mindent tud róla, időben és térben mindenütt egyszerre jelen van, teljhatalommal bír felette (tehát pl. a fizika törvényeit is maga hozta létre és tartatja be). Erre tudományos válasz nem volt, nincs és soha nem is lesz. Isten úgy készített el és úgy működtet mindent, hogy erre csak akkor és annak ad választ, aki feltételezi, hogy Ő létezik és megszólítja. Nem cinikusan, nem ''na jó, tökmindegy, legfeljebb ezt is kipróbáljuk'' módon, hanem őszintén.
0b) Isten senkinek sem tartozik elszámolással. Ő ok nélkül létezik, az időn kívül, és senki sem kötelezheti semmire. Sőt, Ő maga definiálja azokat a fogalmakat saját lényével, hogy ''igazság'', ''jóság'', ''szépség'', ''harmónia'', amelyeket az ember megpróbál számonkérni Rajta. Mi vagyunk azok, akik már elfelejtettük ezeknek az igazi jelentését, szörnyen rövid távon tudunk csak gondolkodni és mivel az Édenkertben megszűnt a kapcsolatunk Istennel, már vissza sem tudunk menni hozzá, hogy újraértelmezze ezeket számunkra. Azért nem tartjuk Istent igazságosnak, mert nekünk magunknak is csak halvány emlékünk van már csak erről.
Ezt iszonyatosan nehéz felfogni. Az emberek döntő többségének, magamat is beleértve, egy élet kell hozzá.
1) Igen, Isten teremtette Lucifert is. Erről nem tudunk sokat, de azt igen, hogy szabad akarata volt, ahogy Te is említetted, fellázadt Isten ellen (ő akart a helyébe lépni), ezért Isten eltaszította őt a jelenlétéből. Egyelőre nem örökre, de ígéretet tett Lucifer végső, végleges megbüntetésére.
Az embert a ''maga képmására'' teremtette. Az angyalokról ezt így nem írja a Biblia. Sőt, a Luciferrel tartó angyalok számára megváltást sem ígért és nem hozott el (többek között ezért is gyűlöli a Sátán az embert). Az embernek tehát szabad akarata van és megismerheti Istent.
Ha Isten ezt a megismerést fizikai jelenléttel, gonoszságot megakadályozó azonnali beavatkozásokkal stb. kikényszerítené, akkor az ember többé nem lenne az, akinek Ő teremtette és nem lehetne közösségben Vele (ugyanúgy, ahogyan egy könyv szereplője sem lehet közösségben a könyv írójával).
2) A zsidók kiválasztásának az a célja, hogy Isten elhozza a világba a Megváltót, aki minden ember számára újra megteremti a lehetőséget a közösségre Istennel. Sőt, maga Isten kijelenti az Ószövetségben(!) a zsidóknak, hogy nem azért választotta ki őket, mert ők lennének a legjobbak, hanem éppen ellenkezőleg(!), ők a legkisebbek (legmakacsabbak, legengedetlenebbek, leghálátlanabbak - idézetek más-más helyekről az Ószövetségből) minden nemzet között.
Én a magam részéről nem vagyok zsidő, de nagyon örülök, hogy Isten kiválasztotta és felnevelte őket, mert ezt értem, az én üdvösségemért is tette. A keresztények és a zsidők között tehát semmilyen ellentét nincs és nem is lehet, hiszen a zsidók a fa töve, a keresztények az ágak.
Ha még érdekel a dolog, szívesen írok a többire is, de nem akarok annyi helyet foglalni.
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi belépő szinten
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Gyúrósok ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hobby elektronika
- RAM topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- Motorola Razr 50 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Vivo V50 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- AKCIÓ! HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 1000GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest