2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

DöntÉSkényszer 5: A döntések döntése

Homályos idők története lesz ez. Történhetett volna akár így is. [Az írás a koronavírus előtti időkben íródott]

[ ÚJ TESZT ]

Egykor

Egy mesét szeretnék most elmondani. Egy mesét, a jövőről. Nem azt fogom most elregélni, miként történt vagy, hogy miként nem. Ezt még nem tudhatjuk, s nem tudom én sem. Homályos idők története lesz ez. Történhetett volna akár így is, avagy egy Vízió - az Emberiség Krónikája.

forrás: [link]

Valamikor réges-régen, egy távoli világban, kezdett megbolydulni az uralkodó faj. Fejlődésük csúcspontja közelében jártak, és egyre inkább nem vettek tudomást önnön hibáikról, gyengeségeikről. Ellentétek szélsőséges értékei közt élték mindennapjaikat. Ingadozó gazdaság, aránytalan tudományos és vallási sztereotípiák vezérelték őket rövid távú döntéseikben. Ezekben az időkben született egy gyermek. Egy csöppség, ki nem volt több bármely más csecsemőnél, csupán csak más volt. Szülei, a kórházi dolgozók kik érintkeztek vele, s később a környezetében élők, mind úgy fogalmaztak volna, ha valaki -veszi a fáradtságot s- megkérdezi őket: -Ez a gyermek, valahogy más.
Senki sem tudta megfogalmazni eme másságának jelentését, de még csak körülírni sem. Valahogy egész lényéből sütött (noha csak igen halványan) valami idegenszerűség. Olybá tűnt néha, mintha idegenként botladozna közöttünk s minket figyelve próbálná elsajátítani mindazt, ami emberré teszi az embert. Csak később derült ki: Sikerült!

Ennek a századnak az elején kezdődött a meglepetések kora. Körülbelül ekkor vált ki az első két állam az Egyesült Államok szövetségéből. Megunva a föderációs kötelmeket és az idegen földön folyó háborúskodást, haza szólítva katonáit lemondott az USA zászlójának „jótékony” védelméről, s kikiáltotta a független státuszát. Elámult a világ, de rá kellett döbbenni mindenkinek, hogy semmi sem örök. Pláne nem a politikában. Ugyanekkor kezdett elmérgesedni a helyzet a Közel-Keleten is. Mindennaposak lettek a vallási indíttatású merényletek, kivégzések és megmozdulások. A tudományok szinte óráról-órára fejlődtek és a technikai ugrások száma is félelmetes mértékben növekedett. Véres események sora kezdődött. Évente váltották egymást az amerikai elnökök.

No nem, mintha kiöregedtek volna, csak holtan nem igazán tudták betölteni pozíciójukat, ellátni feladatukat. Merényletek áldozatai lettek s szép csendben kezdett összeomlani az egyébként is kényes demokrácia, akadozva működő gépezete. Szélsőséges szakadár csoportok hirdették az iszlám világ eljövetelét, Allah igazság tételét s az új világrend ébredését. A vezető államok különleges katonai alakulatokat és hírszerző irodákat voltak kénytelenek fenntartani, hogy megpróbálják, legalább a saját határaikon belül fenntartani a béke látszatát. Először úgy tűnt sikerrel, de az orosz birodalom teljes széthullása után ellenőrizhetetlen események garmada vette kezdetét. Miután egy arab fundamentalista csoport, kihasználva az Internet áldott korlátlanságát, a kamerák előtt végezte ki a teljes orosz vezérkart, magát a miniszterelnököt és jó néhány minisztert, szabad prédává züllesztett néhány óra alatt egy egész birodalmat. Rengeteg kis autonóm területre, ha úgy tetszik államocskára tagolódott az egykori Oroszország, teljes fegyver-arzenálja, pedig magánkezekbe került. Ellenőrzés és felügyelet nélkül. Felborult az egyensúly a terror háborújában. Hitében és hitével elvakult emberek kezébe kerültek a népirtó, tömegpusztító nukleáris és biológiai-vegyi fegyverek. Eljött az apokalipszis hajnala. A tudomány, pedig egyre tökéletesebbé varázsolta eme fegyvereket, próbálva megváltoztatni azok hatásfokát és irányát úgy, hogy ne a környezetével együtt pusztítsa el az ellenfeleiket, hanem csakis és kizárólag az embert. A tervek tökéletesek voltak és majdnem minden úgy történt, ahogy tervezték. Majdnem.

Ugyanakkor egy digitális világ volt épülőfélben. Az ember elkezdte halmozni az információkat s egyre inkább elveszítette az adatok feletti uralmat. Szinte belefulladtak az információk végtelen tengerébe, ahogy nőttek az adatbázisok s végtelen-sok rendszer szerint próbálták meg osztályozni azokat. Egyre erősödött a kiber-tér s egy új ágazat is kifejlődött. A digitális maffia. Egész klánok születtek s próbálták iga alá hajtani a világ informatikai kivetülését. Megszűnt szinte teljesen a személyi adatok biztonsága, nem léteztek többé feltörhetetlen hozzáférési pontok és kódok. Újra divatba jött a készpénz-forgalom s egymás után zártak be, mentek tönkre az internetes áruházak. A bankjegy lett az egyetlen hiteles fizetőeszköz. Ezeket az eszközöket még mindig nehezebb volt hamisítani, mint feltörni egy-egy bank biztonsági kódját, és meghamisítani, valósnak feltüntetni a fiktív pénzforgalmat és a nem létező átutalásokat. Ismét emberi lett a bank-szakma. Számtalan kis bankfiók született ezekben az években és az ilyen fiókok látták el a közemberek pénzforgalmának az egészét. A jövő is egy ilyen kis fiókban vette kezdetét…

---

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.