2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

DöntÉSkényszer 5: A döntések döntése

Homályos idők története lesz ez. Történhetett volna akár így is. [Az írás a koronavírus előtti időkben íródott]

[ ÚJ TESZT ]

A gyermek

Huszonegynéhány évvel ezelőtt született az a bizonyos gyermek, ki más volt mindenben. Nem tűnt ki semmivel sem hasonló korú társai közül, csupán csak ösztönösen érezte bárki emberfia, az ő másságát. Komolyság és őszinteség jellemezte gyermeki létét. A kérdései voltak azonban a leginkább hajmeresztőek, környezete számára. Olybá tűnt néha, mintha elkövetkező korok árvájaként keveredett volna vissza az időben közénk s genetikusan tárolt emlékei nyomán tenné fel kérdéseit olyan tudományágakban, melyek még igencsak gyerekcipőben járnak korunkban. Nem egészen hároméves korában készített rajzával -melyen valami furcsa szerkezet volt látható- szinte sokkolta szüleit. Édesanyja kérdésére, hogy mi is ez, enyhe nemtörődömséggel hangjában válaszolt: időgép. Ettől a naptól kezdve próbálta meg kordában tartani a gyermek, önmaga kíváncsiságát s tanulta meg egy életre: sosem fogják megérteni.

Sajnálatos módon egy picit felnőtté vált ezen a délelőttön s kényszeredetten kellett tudomásul vennie, hogy göröngyös utat kell bejárnia addig, még a felnőttek világába léphet.
Különcként élt gyermekként is. Valahogy mindig kilógott a sorból s ez ellen nem igazán tudott mit tenni. Szenvedő alanya volt az olyan véletlenszerű eseményeknek, melyek őt mássá tették s melyek miatt általában –ugyan nem szemet szúróan, de mégis csak- különccé lett. Apró, pici, megmagyarázhatatlan véletlenek sora. Senki sem látta át vagy meg, ezeket a jeleket, csak ő érezte e dolgok sorsszerűségét. Megszokta s igyekezett tanulni az életet. Nézte az embereket s egyre inkább megszerette őket. Gyakran elhatalmasodott rajta egy furcsa érzés: úgy érezte felelős értük és majdan egyszer olyan helyzetben kell döntenie, mikor kezében lesz az egész emberiség sorsa, mikor dönthet arról, hogy milyen jövő felé vegye az irányt bolygónk uralkodó faja.

Megtanulta azt, ami emberré teszi az embert s ettől lett többé, mássá nálunk. Senki sem hitte volna, hogy létezhet ilyesmi és mégis megtörtént. Idegen került közénk s emberebb lett az embernél. Nemcsak egy lett közülünk, de több is bármelyikünknél. Jó emberré vált. Az élete azonban mindezt megpróbálja majd megcáfolni. És majdnem sikerül is…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.