2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 802.1X-es hitelesítés Windows szerverrel és Cisco kapcsolóval

    A minap kitaláltam, hogy milyen király lenne megnézni, hogy hogyan lehet a korábbiakhoz erősebben szabályozni, hogy kik férhetnek hozzá a vállalati hálózathoz. Ugye van a Cisco kapcsolókban alapvető portbiztonság, de egyrészről a MAC-cím hamisítható, másrészről meg ugye porthoz kötött, ami nem túl kényelmes megoldás.

    A probléma megoldásához a 802.1X-es authentikáció pont kézen fekvő volt, azt leszámítva persze, hogy nincsenek "step-by-step" leírások a témához (szóval fellapoztam az MSDN-t meg a Cisco-nak a dokumentációit). Meg persze a Packet Tracer sehol nem ismeri ezt a technológiát, szóval kérdés nélkül a GNS3 mellett döntöttem.

    Lássuk a teszthálót:

    Hogyan hitelesítek? Vagy a kliens tanúsítványával, vagy a MAC-címmel, a kapcsoló adott portjának beállításainak megfelelően. Feltehetőleg a holnapi nap feladat lesz egységesíteni a portok beállításait, és megadni, hogy a 802.1X sikertelensége után mehet a MAC-alapú hitelesítés. A tanusítványt egyébként a Windows szervertől kapják a kliensek AD (tartomány) segítségével.

    Folytatás...

    mbalint987 6 éve 11

  • Az új Firefox - avagy a Quantum és a Blink harca

    Őszinte leszek, nagyon vártam már az új, gyorsabb és kisebb erőforrás-igényű Firefox-ot. A Mozilláék böngészőjét nagyjából 5 éve hagytam el, amikor a Google Chrome-ra váltottam. A váltás akkor abszolút megalapozottnak tűnt: a Chrome gyorsabb, stabilabb és okosabb volt a Firefox-nál, és könnyebben is kezelhetőbb.

    Úgy gondoltam, itt az idő tesztelnem, és összemérnem a Firefox 57-est (mint béta) a stabil Chrome 62-vel. A teszt nagyon egyszerű volt, és két részből állt: egyrészről az oldalak "betöltési idejét" mértem, azonban ezeket nem számszerűsítettem, pusztán "érzésre" mértem ezeket az értékeket. A másik rész a CPU és memóriahasználat mérése, miközben az oldalak meg voltak nyitva, míg interakció részemről nem történt.

    Apropó oldalak, az alábbi weboldalakat használtam a méréshez:
    - index.hu
    - 444.hu
    - youtube.com
    - netacad.com
    - telekom.hu
    - bbc.co.uk
    - cnn.com
    - euronews.com
    - merce.hu
    - tvgo.hu

    A CPU és memóriahasználat mérése úgy történt, hogy összeadtam a chrome.exe és a firefox.exe folyamatok erőforrás-használatát. Lássuk ezeket az eredményeket:

    Chrome
    - Memóriahasználat: 1995 MB
    - CPU használat: 3,95%

    Folytatás...

    mbalint987 6 éve 18

  • Október 11. - A Coming out világnapja

    A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 7 éve 1261

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.