2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mikor érkezik a következő trolibusz? - BKK Futár API feat. CUCM & UCCX

  Egy ideje laborozom már a Cisco "telefónia" palettájának két égkövével, a CUCM-rel és az UCCX-szel (aki esetleg nem ismerné őket: mindkettő VMware ESXi alatt futtatható virtuális appliance, előbbi telefonközpont, utóbbi Call Canterként funkcionál, de szorosan integrálódnak egymáshoz).

  Miután a háttérrendszerként szolgáló Shadow-ot is összeraktam (ő PHP-n íródott saját program, és azt a célt szolgálja, hogy az UCCX kéréseire rendre választ adjon), adta magát a dolog, hogy össze kéne rakni egy látványos demót, hogyan is tud ez a pár technológia együttműködni, és valami érdekes dolgot alkotni.

  Ami ebben a demóban történik: egy, a telefonközponthoz kapcsolt telefonról felhívod azt a melléket, amin a demó applikáció jelentkezik, majd az bemondja, hogy a következő trolibusz X megállóból az Örs vezér tere irányába legközelebb mikor indul, perc és másodperc pontossággal.

  Ha a trolibusz hamarabb jön mint 2 perc, akkor azt már nem mondja be, hanem inkább a következőt. Ha 15 percen belül nem jön, de 30 percen belül igen, bemondja hogy több mint 15 perc múlva jön a busz, ha 30 percen belül sem jön, akkor pedig arról tájékoztat.

  Az adatokat a BKK Futár szolgáltatja, és figyelembe veszi a valós idejű információkat is a program.

  Folytatás...

  mbalint987 4 éve 0

 • Megfizethető árú szerverhosting

  Nem találtam ilyen témát PH!-n, így gondoltam, írok egy külön bejegyzést. Van nekem két szerverem, nevezetesen 2 Cisco UCS C220 M3, és pluszba egy tűzfal (Cisco ASA 5506-X). Nyáron lettek üzembehelyezve vidéken, az ősök garázsában zakatolnak, és habár internet viszonylag combos van alattuk, de a körülmények nem a legideálisabbak, különösképpen az áramellátásuk. Szünetmentes nincs alattuk, és bár alapjáraton is merész elképzelés ezek nélkül szervert üzemeltetni, az elmúlt egy hétben meg közel lehetetlenné vált, naponta nagyjából 3x van valamiféle áramkimaradás (még napi 1x sem lenne vidám visszaindítani a ~20 VM-et, és imádkozni, hogy összeálljon minden, így meg kb. felesleges is).

  Szóval a kérdés adott: tudtok valahol megfizethető árú szerver elhelyezési lehetőséget, amit az is meg tud engedni magának, aki amúgy nem profitszerzési céllal üzemelteti ezeket (én pl. most nemzetközi versenyre készülök velük, ~40k-t nem tudnék kifizetni ezért)?

  mbalint987 4 éve 4

 • Más tanúsítvány kényszerítése ADFS publikálásánál MS WAP esetén

  Vegyük a következő helyzetet: van egy ADFS szerverünk, és egy WAP szerverünk. Az ADFS által használt tanúsítványunkat az Enterprise CA-nk írta alá, azonban azt nem ezzel a tanúsítvánnyal szeretnénk publikálni a külvilág felé, hanem egy másik, közismert CA által aláírttal.

  A probléma: nem használhatunk az ADFS-hez egy közismert CA által aláírt tanúsítványt valamilyen ok miatt (nálam pl. azért mert a cert. három havonta lejár, és nagyon nyűgös lenne három havonta kirántani az ADFS alól a korábbi tanúsítványt, majd újat rakni helyette), azonban az sem megoldás, hogy az Enterprise CA által aláírt tanúsítványt használunk a publikáláshoz.

  Kézenfekvő lenne megmondani a WAP-nak, hogy egyéb tanúsítvánnyal publikálja az ADFS-t, ezt azonban nem fogja megtenni (legalábbis a WS 2019 WAP szolgáltatása nem teszi meg), és induláskor "The parameter is incorrect." üzenetet fog logolni.

  A megoldás: telepítsük a Cert:\LocalMachine\My útvonalra a használni kívánt tanúsítványt. Indítsunk egy privilegizált parancssort/PS-t, és adjuk ki az alábbi parancsot:

  netsh http update sslcert hostnameport=$HOSTNAMEPORT$ appid=$APPID$ certhash=$CERTHASH$ certstorename=my

  Folytatás...

  mbalint987 4 éve 0

 • Május 17. a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapja

  Nos, csak itt vagyunk, újra "ünnepelhetünk" egy világnapot, amire egy jobb világban nem lenne szükségünk. E nemes alkalomra ismét egy hosszabb blogbejegyzéssel készültem, de Szentesi Éva lazán keresztülhúzta a terveimet, tekintve hogy mindent leírt, amit szerettem volna, így szimplán csak linkelem az írását egy idézettel:

  "Olyan világról álmodom, ahol nem kéne erről írnom. (..) Olyan jó volna olyan világban élni, ahol az utcán bárki mászkálhatna kézen fogva, és bárki megcsókolhatná egymást, aki úgy akarja." (SZENTESI ÉVA: DE!)

  A fenti idézet mellett álljon itt egy kiváló muzsika, szigorúan videóklippel, de csak a zenét hallgatva is simán érthető, miről is szól igazán ez a szám:

  Nos, ez lett volna az én megemlékezésem.

  mbalint987 5 éve

 • Helyzetjelentés

  Nos, újra itt, a blogomon, írva az új bejegyzésem, kicsivel több mint 1 év és 1 nap után. Az embernek (főleg a nálam idősebbeknek) sokszor lehet az az érzése, hogy a napok, hetek, hónapok és évek csak úgy repülnek, ami valahol igaz is, mégis úgy érzem: hosszú volt ez az elmúlt egy év.

  Repüljünk vissza rögtön egy évet, az utolsó cikkem publikálásának időpontjára. Elképesztő, hogy akkor megírtam és gondolkodás nélkül publikáltam mindazt, amit akkor éreztem és gondoltam a témáról. Persze, nem azért mert bármi olyan lenne benne, mely nem tükrözné a valóságot, esetleg amely kifejezetten kínosan érintene, sőt, a cikk egy nagyon jó anyagnak szolgálhat a mai napig mindazoknak, akik nem értik/nem értették, hogy mi ez az egész. Apropó, ha már itt járunk: a cikk publikálása után kaptam egy privát üzenetet, amelyben egy srác írt nekem. Az üzenetében az állt, hogy eddig nem nagyon tudta, hogy mégis mi ez az egész, és hogy kell ezt a jelenséget elképzelni (így inkább viszolygott a témától), de azután hogy elolvasta a cikkemet, tisztázódott benne pár fogalom, egy képet kapott a témáról, és arra késztette, hogy jobban utánanézzen ennek a jelenségnek.

  Folytatás...

  mbalint987 6 éve 0

 • ASUS G752(VT) random kijelzőcsíkozódásának javítása

  A panaszaimat leíró hozzászólást bővebben itt találjátok, röviden: ASUS G752(VT) gépem van, amin a kép (2 külső monitor mellett) random néhány tizedmásodperce csíkozódott. Hibajelenség volt az is, hogy az AOC U2879VF monitoromat a gép nem bírta HDMI-n keresztül meghajtani, DRIVER_POWER_STATE_FAILURE kékhalállal elszállt rendszeresen.

  A megoldáshoz kellett az ASUS ügyfélszolgálata, ahol elképesztően készséges munkatárssal tudtam beszélni, ráadásul még értett is hozzá (prémium géphez prémium support, gondolhatná az ember). A segítségével tudtuk kideríteni, hogy feltehetően mi a hiba okozója: az NVIDIA energiagazdálkodási funkciója.

  Javítani a következőképpen lehet: NVIDIA Vezérlőpultot megnyitjuk, 3D beállítások kezelése menüt kiválasztjuk, majd az Energiagazdálkodási módnál kiválasztjuk a Maximális teljesítmény előnyben részesítése opciót. A beállítást alkalmazzuk a megfelelő gombbal!

  Egy képben:

  mbalint987 6 éve 0

 • Windows 10 az én szemszögemből

  Aki olvasta a témában adott hozzászólásaim, pontosan tudhatja, hogy enyhén szólva sem rajongom a Windows 10-es rendszerért. Az ASUS G551-es gépemen kiválóan elketyegett a Windows 8.1 Update rendszer, pár apróságon kívül semmi problémám nem volt vele, nem is igazán lett volna miért váltanom. Azonban hár hónappal ezelőtt elérkezettnek láttam az időt vasat cserélni, a G551 helyére egy G752 került, a Windows 8.1 helyét pedig egy Windows 10-es (1709) rendszer foglalta el, tekintve hogy normálisan más Windows-rendszer nem lett volna rátehető.

  Használtam én korábban is Windows 10-es rendszert, nem is keveset, hisz mint IT-szakember nem igazán tehettem meg, hogy mellőzzem Redmondék legújabb (egyben utolsónak mondott) üdvöskéjét. A fejlődést így nagyjából követni tudtam, és be kell ismerni, hogy a hulladék RTM verzió után sorjába érkeztek az új rendszerek, amik egyre több sebet gyógyítottak a nem kevés sebből vérző kezdeti verzióból.

  Szóval február elejét írunk, a gépben már bent csücsül a Samsung 960 EVO SSD-je, indulhat a telepítés. Nem is kell mondanom, hogy a Windows 10 egy i7-es vassal és egy ilyen háttértárral rekordidő alatt összeszedte magát, szerintem fél óra alatt már fel is tolta a drivereit, kezdődhetett az okosítás: telemátria kitakarítása, Candy Crush és hasonlók száműzése (mostanra már a logójának látványától is megszalad a pulzusom), szokásos Explorer-tweakek.

  Folytatás...

  mbalint987 6 éve 60

 • Használt notebook vásárlása garancia nélkül

  Gondolkodom rajta, hogy a szeretett ASUS ROG G551JW-met egy másik, erősebb és nagyobb kijelzővel rendelkező ROG-ra cserélnem. A használt piacon körülnézve egész jó ajánlatokat találtam, de sokat csak garancia nélkül.

  A kérdés: vennétek >230k-s gépet garancia nélkül? Miért vagy miért nem? Milyen eredményességgel (és anyagi ráfordítással) javíthatóak a notebookok, ha neadj'isten szükség lenne ilyesmire?

  mbalint987 6 éve 59

 • 802.1X-es hitelesítés Windows szerverrel és Cisco kapcsolóval

  A minap kitaláltam, hogy milyen király lenne megnézni, hogy hogyan lehet a korábbiakhoz erősebben szabályozni, hogy kik férhetnek hozzá a vállalati hálózathoz. Ugye van a Cisco kapcsolókban alapvető portbiztonság, de egyrészről a MAC-cím hamisítható, másrészről meg ugye porthoz kötött, ami nem túl kényelmes megoldás.

  A probléma megoldásához a 802.1X-es authentikáció pont kézen fekvő volt, azt leszámítva persze, hogy nincsenek "step-by-step" leírások a témához (szóval fellapoztam az MSDN-t meg a Cisco-nak a dokumentációit). Meg persze a Packet Tracer sehol nem ismeri ezt a technológiát, szóval kérdés nélkül a GNS3 mellett döntöttem.

  Lássuk a teszthálót:

  Hogyan hitelesítek? Vagy a kliens tanúsítványával, vagy a MAC-címmel, a kapcsoló adott portjának beállításainak megfelelően. Feltehetőleg a holnapi nap feladat lesz egységesíteni a portok beállításait, és megadni, hogy a 802.1X sikertelensége után mehet a MAC-alapú hitelesítés. A tanusítványt egyébként a Windows szervertől kapják a kliensek AD (tartomány) segítségével.

  Folytatás...

  mbalint987 6 éve 11

 • Az új Firefox - avagy a Quantum és a Blink harca

  Őszinte leszek, nagyon vártam már az új, gyorsabb és kisebb erőforrás-igényű Firefox-ot. A Mozilláék böngészőjét nagyjából 5 éve hagytam el, amikor a Google Chrome-ra váltottam. A váltás akkor abszolút megalapozottnak tűnt: a Chrome gyorsabb, stabilabb és okosabb volt a Firefox-nál, és könnyebben is kezelhetőbb.

  Úgy gondoltam, itt az idő tesztelnem, és összemérnem a Firefox 57-est (mint béta) a stabil Chrome 62-vel. A teszt nagyon egyszerű volt, és két részből állt: egyrészről az oldalak "betöltési idejét" mértem, azonban ezeket nem számszerűsítettem, pusztán "érzésre" mértem ezeket az értékeket. A másik rész a CPU és memóriahasználat mérése, miközben az oldalak meg voltak nyitva, míg interakció részemről nem történt.

  Apropó oldalak, az alábbi weboldalakat használtam a méréshez:
  - index.hu
  - 444.hu
  - youtube.com
  - netacad.com
  - telekom.hu
  - bbc.co.uk
  - cnn.com
  - euronews.com
  - merce.hu
  - tvgo.hu

  A CPU és memóriahasználat mérése úgy történt, hogy összeadtam a chrome.exe és a firefox.exe folyamatok erőforrás-használatát. Lássuk ezeket az eredményeket:

  Chrome
  - Memóriahasználat: 1995 MB
  - CPU használat: 3,95%

  Folytatás...

  mbalint987 6 éve 18

 • Október 11. - A Coming out világnapja

  A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Vélemény 7 éve 1261

 • Egy emlékezetes 24 óra

  Túl vagyok egy kemény beszélgetésen édesapámmal. 19 évem alatt (pontosan ennyi!) nem volt még ilyen kemény beszélgetésem vele. A mosolygós családapából az ~1 órás beszélgetés szomorú és csalódott férfit csinált. Nem akartam így, senki nem akarja így, a végeredmény mégis legtöbbször ugyanez!

  Édesanyám könnyen fogadta. Könnyen, hát már amennyire lehet egy ilyen hírt. Örült, hogy ennyire bízok benne. Persze, az elfogadás rögös és kacskaringós útján neki is végig kell menni, és ez nem két perc, nem két óra, nem két nap, és nem két hét. Talán nem is két hónap. Biztosan kevesebb idő, mint édesapámnak.

  Nem lehet könnyű dolguk. Anya azt mondta, hogy nem baj, hogy nem lesznek unokák. Édesapám őszintén bevallotta: önző módon ő azért örült volna neki. Én is örültem volna neki, de nem így lett. Féltenek, attól ami kint vár. Én is féltem magamat. De attól még inkább félnék, ha nem lehetnék önmagam.

  Ma nem akarok vitázni. Nem akarok vitázni a melegházasságon, az örökbefogadáson, a Pride-on. Elegem van egyenlőre a vitákból. Élni szeretnék! Boldognak lenni! Hiszem, hogy ez nem hiú ábránd: mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Most viszont erőtlennek érzem magam. Volt már ilyen: általában amikor így érzem magam lefekszem, és alszok. Ha alszok, nem gondolok a nehézségekre. Az álmokban nincsenek gondok, nincsenek problémák.

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve

 • Potyautas

  Történt egyszer, hogy a szüleim hazafele autóztak egy rendezvényről (08.13-án, vasárnap). Már majdnem hazaértek, amikor egy sarkon megpillantottak egy gyönyörű magyar vizslát, akit ráadásul majdnem el is ütöttek. A kóbor kutyák nem szokatlanok errefelé, egy vizsla azonban mindannyiunkat megérint: két vizslánk is van (az egyik fajtiszta, a másik csak közel ;) ), és nagyon szeretjük őket. Nem volt hát mit tenni: édesapám magához hívta, és nagyjából 2 perc szaglászás és kisebb kergetőzés óta a gazdájaként tiszteli, akit mindig és mindenhova követ, bármerre is járjon.

  A nagy harmónia jegyében el is indultak, hogy az utcában lévő, és feltételezhetően viszlát tulajdonló embereket meglátogassák. Mindezt persze este fél 11-kor, a látogatottak nagy örömére. A hűséges kis jószág (a továbbiakban: Potya) végig gyönyörűen ment édesapám után, nagyon boldogan. Sajnos azonban hiába vertek fel jó pár embert, nem lett meg a gazdája a kutyának, így a szüleim egy szomorú döntést hoztak: nagy nehezen otthagyják a talált helyén Potyát.

  Ugye, van a lelkiismeretünk. Az egyik legbosszantóbb dolog, és nagyjából mire már majdnem hazaértek, képes volt őket is az őrületbe kergetni. Nem volt mit tenni: visszamentek Potyáért, aki annyira megörült nekik, hogy csukott ajtón és nyitott ablakon keresztül szált be az autóba. Még jó hogy a fényezésnek már hulla mindegy...

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 11

 • Mértéktelen düh

  Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek összeszorul a torka, és kicsordul a szeméből pár könnycsepp. Bevallom őszintén, elég érzékeny ember vagyok, az erőteljes érzelmek sosem álltak távol tőlem, mégis viszonylag kevés alkalommal fordul elő az, hogy elmorzsoljak egy-egy könnycseppet. A kevés alkalmak egyike a Hozier - Take Me To Church című számának meghallgatása.

  Az említett dal sokáig elég népszerű volt, holott nagyon sok ember nem igazán tudott/tud róla, hogy pontosan miről is szól a dal. A téma egyébként nem különösen elvont, ellenben a legtöbb számára érthető: a homofóbia, vagy általánosítva csak: a gyűlölet.

  Naponta elgondolkodom azon, hogy mennyivel szebb lehetne a világunk akkor, ha nem gyűlölködnénk és nem bántanánk saját embertársainkat. Gondoljunk csak bele: bizalommal és barátsággal tudnánk fordulni embertársainkhoz akkor is, ha a vallása vagy bőrszíne nem egyezik a miénkkel, ha szexuális irányultságát tekintve kisebbséghez tartozik, vagy ha véleménye és/vagy értékrendje különbözik a miénkkel.

  Mert az nem probléma, ha valami más véleményen van, mint mi, illetve ha az értékrendjét tekintve különbözik tőlünk. A világ egyik legszebb jelensége az emberi sokszínűség: minden ember más álláspontot képvisel, mást gondol és hisz a világról, embertársairól és magáról.

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 152

 • Milyen könyvet a távközlésről?

  Nem rendelkezem mélyreható ismeretekkel a távközlés témájában, mégis érdekelnek pl. a GSM mobilhálózatok, az xDSL és (Euro)DOCSIS hálózatok illetve egyéb megoldások működése, felépítése, technikai háttere és története.

  Tudtok olyan könyvet, amelyek a fentiek valamelyikéről vagy akár mindegyikéről illetve hasonló témákról olvashatok?

  mbalint987 7 éve 14

 • Linkin Park: Numb (egy kicsit másképp)

  Az egyik kedvenc számom a Linkin Park Numb című száma, és most megtaláltam a YouTube-on a szám "merevlemezekre, floppy meghajtókra és egyéb eszközökre" komponált változatát. Amikor elsőnek meghallottam kirázott a hideg, ez már művészet, le a kalappal!

  mbalint987 7 éve 7

 • Vajon az új TV is bírni fogja addig, mint az előző?

  16 év! Ennyi évet húzott le nálunk az anno nem túl olcsón vásárolt Philips tévénk, ami tegnap megadta magát. Nem csodálkoztam. Szerintem a vásárláskor még mi sem gondoltuk, hogy velünk lesz ez a szerkezet még 2017-ben, és láss csodát, itt volt. A gyártó akár 10 év garanciát is vállalhatott volna rá, hisz egészen idáig semmi baja nem volt. Ez az ami igazán jellemez egy gyártót, mert egy olyan TV-ből, ami 16 évig elketyegett, nos abból biztosan nem spóroltak ki semmilyen alkatrészt.

  Az utódja egy LG 42LF652V, ami FullHD, emellett pedig LED és IPS, és persze SMART és 3D is. Tud mindent, amit csak elképzelni tudok, sőt talán többet is, a képe tényleg lenyűgöző, a hangja tényleg erőteljes, és tényleg "okos" és interaktív. A kérdés már csak az: a nagy "okosság" vajon mehet és megy-e a tartósság kárára? Vajon a fejlődés a képminőség és a szolgáltatások terén kell-e jelentse/jelenti-e azt, hogy egyes területeken az új készülékek visszafejlődnek a korábbi technológiához képest?

  mbalint987 7 éve 22

 • Eredeti Windows, valódi előny?

  Nagyon sok embernél tapasztalom azt, hogy a Windows operációs rendszerének aktiválási mechanizmusa valamilyen módszer segítségével meg van kerülve, ami nagyon elszomorít. Nagyon sok "hozzáértő" felrakja a Windows-t majd nemes egyszerűséggel futtat egy "aktivátort", ami csodás csodájára elhiteti a Windows-sal hogy ő márpedig helyesen van aktiválva akár mint mennyiségi licences program, akár mint egy neves gyártó OEM-szoftvere.

  Hogy mi ezzel a baj? Elmondom: az emberek nagy többsége nem tudja, hogy milyen veszélyeket rejt a vírusvédelmi szoftverük védelmének kikapcsolása és egy ismeretlen, többnyire kétes eredetű és szándékú weboldalakról letöltött szoftver futtatása. Végül is mi baj lehetne, nem?

  Maga a programok működési mechanizmusa könnyen átlátható: egy részük OEM-termékkulcsot telepít, és OEM-információkat emulál, más részük pedig KMS-szervert futtat (vagy ahhoz kapcsolódik), és így aktiválja a szoftvert 180 napra. A kérdés az, hogy a fenti műveleteket végrehajtó kódok mellett milyen kódokat helyeznek el még a programozók!?

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 97

 • "Támadás a világ ellen", avagy mi ez a cirkusz, és hogyan védekezzünk?

  (Ez a cikk segítség mindazoknak, akik nem olvasnak híreket és nem igazán jártasak az informatika világában, de meg akarják érteni a történteket!)

  Miről van szó?
  Egy zsarolóvírus egy ismert Windows-sérülékenységet kihasználva fertőzi meg a számítógépeket úgy, hogy a rajta lévő adatokat használhatatlanná teszi, és feloldásukért pénzt követel. A vírus Angliában számos kórház informatikai rendszerét kényszerítette térdre, és olyan nagyvállalatok, mint például a Telenor Magyarország számítógépeit is elérte a támadás.

  Nem járok én olyan helyeken, hogy baj legyen...
  A fertőzés bárkit elérhet, még akkor is, ha nem látogat (általa annak tartott) kártékony webhelyeket. A számítógép úgy is megfertőződhet, hogy kvázi semmit nem nyitunk meg rajta, csak szimplán az Internetre kapcsolva hagyjuk azt.

  Van vírusirtóm, érhet engem baj?
  Igen! Nagyon fontos: hiába van telepítve a számítógépre aktív és naprakész vírusvédelem, a számítógép a fertőzés ellen védtelen míg a megfelelő biztonsági frissítések nincsenek telepítve.

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 27

 • Előre konfigurált Windows 10 lemezkép készítése

  Készítsünk olyan Windows 10 rendszerképet, amelyet programjaival, beállításaival együtt vihetünk át másik PC-re.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 éve 60

 • Játszadozás a pfSense-sel

  Habár nincs túl sok szabadidőm így érettségi előtt, de úgy döntöttem, hogy megépítem egy virtuális vállalat belső hálózatát, természetesen mindezt virtuálisan. Jelenleg most a szerverekre koncentrálok, a Windows szerver és a pfSense tulajdonképpen majdnem kész van, még a Linux szerver hiányzik, meg pár apró finomhangolás.

  1. Captive Portal a vállalati dolgozóknak (Microsoft AD hitelesítés, csak az "Internet Access" csoport tagjai férhetnek hozzá az Internethez, és megoldottam, hogy a felhasználnak ne kelljen közvetlenül a csoport tagjának lennie a hozzáféréshez)

  2. Proxy a hálózaton (itt éppen egy híres pornográf tartalmat hordozó oldalt blokkol)

  3. SSL Dump a hálózaton a 443-as porton történő forgalmazáskor (hogy szűrni és naplózni tudjam a hozzáférést https:// alatt is)

  4. OpenVPN kapcsolódás távolról (kétfaktoros authentikációval, szintén Microsoft AD intergációval)

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 7

 • Windows-kliensek nem tudnak frissítéseket keresni a WSUS-szerveren megoldása

  Szóval adott egy Windows Server 2016 Datacenter (Evaluation) szerverünk, ami AD DC és WSUS-kiszolgáló is egyben. Adott egy Windows 10 Enterprise (Evaluation) kliensünk, ami a megfelelő csoportházirend-beállítássokkal be volt állítva, hogy a frissítéseket a WSUS-szerveren keresse!

  Azonban az alábbi hibaüzenetekbe futottam (WindowsUpdate.log):
  WS error: There was an error communicating with the endpoint at 'http://server.domain.tld:8530/ClientWebService/client.asmx'.
  WS error: There was an error receiving the HTTP reply.
  WS error: The operation did not complete within the time allotted.
  time allotted.
  WS error: The operation timed out
  Web service call failed with hr = 8024401c.

  Megoldás
  Állítsuk alaphelyzetbe a Windows Update szolgáltatását a Microsoft útmutatója alapján, majd indítsuk újra a gépet! Miután ezt megtettük, gond nélkül fogja keresni a frissítéseket a kliens.

  1. Szolgáltatások leállítása
  net stop bits
  net stop wuauserv
  net stop appidsvc
  net stop cryptsvc

  2. QMGR fájlok törlése
  Del "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr*.dat"

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 8

 • Melyik (valszeg. Kowalsky meg a Vega) szám lehet?

  A Media Markt-ban hallottam egy jó számot, amiben a (talán szíriai) bombázásokról és az ahhoz kapcsolódó politikai eseményekről is beszéltek (kvázi zene, zenés aláfestéssel riport/tudósítás majd zene módon), de nem találom sehol.

  Amire pontosan emlékszem, az az, hogy az USA kiáll azon országok mellett, akik demokratikus államformára térnek át (valami ilyesmi). Nem tudjátok esetleg mi lehet a szám címe?

  mbalint987 7 éve 3

 • IPTV: avagy a jövővel vissza a múltba?

  Egyre többször felmerül a PH! Telekom-fórumán egy-két erős kijelentés az IPTV-vel kapcsolatosan. Sokan panaszkodnak arra, hogy a több százezer forintba kerülő TV-jükhöz kényszerűen rá kell kötniük a Szolgáltató beltéri egységét, amihez persze külön távirányító, energiafogyasztás és egyéb kellemetlenség is párosul.

  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jövő a konvergált hálózatok felé húz. Alig tudunk az országban olyan helyről, ahol vezetékes technológiákat figyelembe véve külön hálózat szolgálna a TV-hez és a világhálóhoz (helló 29-es körzet). Azzal is egyetérthetünk, hogy a fejlődés hosszútávon leginkább IP-alapokon képzelhető el.

  A T berendezkedését nem sok szolgáltató osztja, a hárombetűs ügyfeleihez leginkább koaxiális kávelen érkezik a szélessáv, amin már nem nagy művészet digitális (és analóg) csatornákat is küldeni (a kérdés persze, hogy ez így mennyire gazdaságos, mennyire pazarolja el az erőforrásokat). A négybetűsnek sincs nehéz dolga, meghatározó hálózata optikai vagy LAN, mely előbbihez RF Overlay segítéségével (azaz az optikán küldik a csatornákat, viszont abszolút nem IP alapon, ez ugyanúgy analóg vagy DVB-C), utóbbinál pedig külön koaxiális rendszerrel oldják meg a csatornák továbbítását.

  A T-nek ennél azért nehezebb dolga. Van egy kiterjedt xDSL-hálózatuk, egy szintén kiterjedt optikai és egy maghatározó koaxiális hálózatuk.

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 16

 • Tesco Scan&Shop, avagy így kell ezt csinálni

  Ma voltam a (debreceni) Kishegyesi úti Tesco-ba vásárolni. Korábban is láttam a fura, Android-alapú leolvasókészülékeket a bejáratnál illetve az önkiszolgálóknál is, de nem igazán tudtam, hogy mire valóak. A program ma indult Debrecenben, ennek örömére egy Tesco-s dolgozó volt a bejáratnál, aki elmagyarázta, hogy mire való ez az egész és hogyan használhatjuk (első pozitív tapasztalat: tényleg készséges dolgozóval tudtam beszélni, ez fura volt a Tesco-ban).

  Nekiindultam a bevásárlásnak, a gép azonnal érzékelte az összes árucikket, a kezelése pedig szinte pofonegyszerű volt. A használata és cipelése nem volt fárasztó, az érintőképernyő azonnal érzékelte a parancsokat, szóval minden rendben volt (második pozitív tapasztalat). Az önkiszolgáló kasszánál is egyértelmű volt a fizetés, és ott is (szinte) minden rendben működött (a gép először egy ismeretlen árucikkről panaszkodott, de egy kasszás készséggel segített).

  Egy pillanatra Nyugat-Európában éreztem magam: egy korrekt, azonnal működő és készséges munkatársakkal megtámogatott rendszer segítségével (aminek minden részletére odafigyeltek) kényelmesen és gyorsabban meg tudtam oldani a bevásárlásom, anélkül hogy az alkalmazottak acsarkodnának velem, vagy hogy egy összekókányolt rendszer lefagyjon vagy összeomoljon. Így kell megszerettetni az emberekkel a technológiát...

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 17

 • MacOS: Ez most komoly?

  FIGYELMEZTETÉS: A cikk teljes mértékben a saját véleményem tükrözi!

  "Ez most egy vicc, ugye?" Ez a kérdés túl sokszor hallatszott el az utóbbi hetekben, ugyanis szobatársam a korábbi Windowsos gépét egy új generációs MacBook Air-re cserélte. Én meg még soha nem használtam eddig MacOS-t, szóval kíváncsian figyeltem, hogy hogy boldogul vele, milyenek a benyomásai. Az ő benyomásai nem voltak rosszak, viszont az enyém annál inkább. A teljesség igénye nélkül 2 dolog:
  - Nem mindegy, hogy milyen egeret kapcsolok hozzá: nonszensz, nehogy már kétszer drágább egeret vegyek azért, hogy működjön a csoda gépemmel.
  - Nem mindegy, milyen telefont kapcsolok hozzá: az odáig oké, hogy a gép az iTermékekkel kvázi együtt lélegzik, de az, hogy Androidos telefonokkal minimálisan (értsd: max. kép és zene csere lehetőség), vagy egyáltalán nem működik együtt, az kiborít.
  Erről jut eszembe a helyzet: gépet kölcsönkapom, hozzádugok egy Samsung-telefont, de csak tölti. Kérdem szobatársam, mi ez, a válasz: "Azon a porton nem szereti az Androidos telókat, csak a másikon." Mi!?

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 40

 • UPC Direct összefoglaló (tervezet)

  A UPC Direct témaösszefoglalóját szeretném megújítani, itt lenne hozzá egy tervezet. Várom a véleményeket! :)

  Mielőtt kérdeznél, kérlek, olvasd el az alábbi összefoglalót!

  Bevezetés
  A UPC DTH S.à r.l. egy, a Liberty Global leányvállalataként Magyarországon is működő telekommunikációs és távközlési vállalat, mely műholdas televízió mellett már Internet és telefonszolgáltatást is biztosít előfizetői számára. A UPC Direct jelenleg harmadik a magyarországi műholdas piacon, a több mint 282 ezer előfizetőjével (2015. Január). A UPC Direct nem összekeverendő a kábeles tévészolgáltatást nyújtó UPC Magyarország Kft.-vel.

  Elérhetőségek, ügyfélszolgálat
  Telefonon:
  - Telefonszám: 1214 (külföldről: +36-1/688-1048)
  - Elérhetőség: hétköznapokon 8:00-22:00 óráig, hétvégén 10:00-22:00 óráig

  Skype™
  - Skype™-azonosító: upcdirect.magyarorszag
  - Elérhetőség: hétköznapokon 8:00-22:00 óráig, hétvégén 10:00-22:00 óráig

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 1

 • NAT "megakadályozása" a nem engedélyezett IP-k számára (Windows 2012R2)

  A helyzet a következő: van 3 szerverem, mely közül az első (az ábrán a nullás) két NIC-cel rendelkezik, és ami végzi a NAT-ot. Egy másik szerver Proxy-szerverként üzemel, a felhasználók ezen keresztül érik el az Internetet (a harmadik szerver szerepköre mindegy).

  Az szeretném elérni, hogy a NAT-szerver segítségével az Internetet közvetlenül (tehát nem proxy-n) csak pár gép tudja elérni, a többi gépnek muszáj legyen a Proxy-t használnia. Ugyanis jelenleg ha valaki beírja a NAT-szerver IP-címét alapért. átjáróként, akkor ki tudja kerülni a proxyt. Hogyan tudnám megoldani ezt a problémát?

  mbalint987 7 éve 5

 • Telefonvásárlás

  Körülbelül egy hónappal ezelőtt született meg bennem az elhatározás, hogy a már 3,5 éves SP-m helyett keressek egy új telefont, az "öreg harcost" pedig adjam el. Az áttörés múlt hét szombaton történt, amikor is két vevő is jelentkezett, majd tegnap megköttetett az egyik vevővel az üzlet: az SP 20.000 Forintért elkelt (úgy, hogy anno vettem 73k-ért).

  Ezzel felmerült egy másik kérdés: mi legyen a következő szerencsés, aki hasonló ideig tud majd szolgálni a mindennapjaim során. Az elvárások amit megfogalmaztam itt találhatóak, de röviden: tartós, stabil és gyors készülékre vágyom megbízható szervizháttérrel, és mindezt 125 ezer forintért. Már régóta szemezgettem a OnePlus 3-mal, amit ma meg is rendeltem a gyártótól.

  A szervizükről viszont hallottam jót is és rosszat is, és nem tudom, hogy ebből a szempontból helyesen döntöttem-e. Abból a szempontból szerintem igen, hogy a Sony szervize is kellően szidva lett, de az SP két látogatása során maximálisan korrektek voltak. Tehát a szervizben bízom, és remélem, hogy - az SP-vel ellentétben - nem kell megtapasztalnom a minőségét.

  Folytatás...

  mbalint987 7 éve 8

 • Merevlemez nélküli Windows telepítés és indítás

  ...hálózat segítségével: hogyan telepítsünk és alakítsunk ki egy hálózatról induló és Windows-t futtató gépparkot?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 éve 47

 • Csatlakozás a valódi szélessávhoz - A Telekom Bonding

  Egy Hajdú-Bihar megyei kisváros szélén élek, és nem éppen a nagyvárosok közelében, szóval nálunk a telekom. szolgáltatók nem igazán versengenek az előfizetésért. Egy helyi szolgáltató (4 Mbit-es max. sebességgel) és a Telekom biztosít nálunk szolgáltatást, mi az utóbbinál vagyunk már vagy 10 év óta (mobilos tekintetben még régebb óta).

  Konkurensek hiányában (egészen mostanáig) a Telekom sem iparkodott a fejlesztésekkel: tavaly novemberig az utolsó fejlesztés egy ADSL2+-ra történő átállás volt. Én egy 20 Mbit-es Internet-szolgáltatást vettem igénybe ezidáig: az anno a Matáv által fektetett jó minőségű kábeleknek köszönhetően 18 Mbit "jött is" a Pirelli A4201G-es HGW-em keresztül.

  Egyszer az üfsz.-szel történő beszélgetésem során a fejlesztésekre is rákérdeztem a lakóhelyemen, és örömmel vettem tudomásul, hogy a címemen az 50 Mbit-es Internet is létesíthetővé vált, méghozzá DSL-alapon. Sejtettem, hogy egyszer elérhetővé teszik, ugyanis tavaly novemberben említette egy szerelő, hogy volt egy alközpont-csere, és valahogy valószínű volt, hogy egy fejlettebb, VDSL2-képes központra cserélnek.

  Folytatás...

  mbalint987 8 éve 28

 • Első blogbejegyzés a leállás után

  Csak jó lesz ez most már... :R

  A címoldal legtöbbször egész gyorsan töltődik be, de a hozzászólások betöltése még elég lassú. Mindenesetre visszavettem az egy lapon szereplő hozzászólások számát 50-re, hátha így gyorsabb!

  mbalint987 8 éve 23

 • A lerobbant Ikarus esete

  Őszintén megmondom, eddig sose éreztem különösebb késztetést, hogy blogbejegyzést írjak, de valahogy ez most csak kikívánkozott belőlem.

  Szóval véget ért mára a gyakorlat, indulok haza a 16 órási busszal. Teljesen átlagos útnak ígérkezett: a sofőr később érkezett, és később is indult el, de ami a legfontosabb az az, hogy újra egy öreg Ikarus gördült be a kocsiállásra. Tudniillik, ezen a vonalon ezt a járatot a Hajdú Volán (az új csilivili nevével: ÉMKK) 3 autóbusza szokta vinni (mikor egyik, mikor másik): a szóban forgó csuklós Ikarus (talán 280-as), egy másik hasonló Ikarus, és egy piros MAN (talán SÜ313-as). A két Ikarus között annyi a különbség, hogy bejegyzésem alanya picit jobban zörög, és barna bőr üléssekkel van ellátva. (Lehet, hogy furán hangzik, de mivel én szökőévente egyszer ülök csuklós buszon, ez a pár hetes gyakorlat ezekkel a buszokkal pont jó)

  No elindultunk, és mivel otthon maradt a fülesem, ezért a fél órás utat igyekeztem egy kis szundival kitölteni (ki az, aki az Ikarus monoton hangjára amúgy is álmosan nem aludna el?). A szunyókálás a végcélom és a gyakszi helyem közötti település előtt egy picivel maradt abba, ugyanis eddigre úgy felforrósodott a busz, hogy ébren elviselni sem volt könnyű. (A buszon az ablakok nagy része nem nyitható, és nem volt függöny. Mi (nem) kell még?)

  Folytatás...

  mbalint987 8 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.