2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Csatlakozás a valódi szélessávhoz - A Telekom Bonding

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy Hajdú-Bihar megyei kisváros szélén élek, és nem éppen a nagyvárosok közelében, szóval nálunk a telekom. szolgáltatók nem igazán versengenek az előfizetésért. Egy helyi szolgáltató (4 Mbit-es max. sebességgel) és a Telekom biztosít nálunk szolgáltatást, mi az utóbbinál vagyunk már vagy 10 év óta (mobilos tekintetben még régebb óta).

Konkurensek hiányában (egészen mostanáig) a Telekom sem iparkodott a fejlesztésekkel: tavaly novemberig az utolsó fejlesztés egy ADSL2+-ra történő átállás volt. Én egy 20 Mbit-es Internet-szolgáltatást vettem igénybe ezidáig: az anno a Matáv által fektetett jó minőségű kábeleknek köszönhetően 18 Mbit "jött is" a Pirelli A4201G-es HGW-em keresztül.

Egyszer az üfsz.-szel történő beszélgetésem során a fejlesztésekre is rákérdeztem a lakóhelyemen, és örömmel vettem tudomásul, hogy a címemen az 50 Mbit-es Internet is létesíthetővé vált, méghozzá DSL-alapon. Sejtettem, hogy egyszer elérhetővé teszik, ugyanis tavaly novemberben említette egy szerelő, hogy volt egy alközpont-csere, és valahogy valószínű volt, hogy egy fejlettebb, VDSL2-képes központra cserélnek.

Leadtam a megrendelést, majd hívnak időpontot egyeztetni. Rákérdeztem, hogy mégis hogyan tervezik megoldani ezt a sebességet, a válasz pedig a Bonding volt. Remek, mondom, stabilabb szolgáltatásom lesz mint ha egy érpáron jönne, és ráadásul nem valami ipari hulladékot (Speedport), hanem egy ZTE HGW-t kapok, amiről azt olvastam, hogy elég jó.

Egy hét múlva megjelent egy szerelő, aki felmérte a vonal(ak) állapotát. Akadt egy kis probléma: a másik érpár nincs jól kiépítve, az utcán át kell kötni, mielőtt létesíteni lehetne. Mondta, hogy leadja az illetékesnek, és ha kész lesz, akkor majd visszajön. Illetékesek pár nap múlva jöttek megnézni a vonalt, de igazából nem sok mindent tudtak kezdeni a helyzettel, mert kábelhibára lett leadva a munkalap, és a kábel nem hibás, csak rossz helyre van bekötve. Sebaj, továbbították az illetékesnek.

Itt jött egy pici szünet, mert valahogy a megrendelést a műszaki csoport teljesíthetetlennek látta, ami miatt írtam az ügyfélszolgálatra egy panaszt. A válasz az volt, hogy akkor megpróbálnák újra. Próbálják!

Szeptember elején hívott egy szerelő, hogy van szabad érpár, már fel is ásta azt a helyet, ahol át kell kötni az ereket, de hozzá kéne férnie a külső falon lévő csatlakozási ponthoz. Intézkedtem a beengedését illetően, ezután mondta, hogy jövő héten jön, és felszereli a HGW-t is!

Jövő héten tényleg jött, és hozta magával a Telekom egyetlen bonding-képes HGW-jét, egy ZTE H368N-et! Érpárt a csatlakozási ponton beköti, majd megjegyzi, hogy kíváncsi lenne arra, hogy a Matávos kollégák milyen felindulásból vágták ki a házba bejövő vezetékből a második érpárt. Sebaj, új kábellel ezt is megoldotta, majd a régi, megsárgult Matávos belső csatlakozási pont helyett egy újat rakott fel. Majd a HGW-t ráköti, beaktiváltatja, és elment.

Az eddigi tapasztalatok: az 50 Mbit-es letöltés és a 8 Mbit-es feltöltés tényleg sokkal kellemesebb az előző kapcsolatomnál. A HGW és az Internet stabil, végre mindenkinek jut elég sávszélesség, és letöltés mellett is használható az Internet!

Az új sebességünk a Speedtest.net-en keresztül mérve

A vonal(ak) adatai VDSL2-n

Előttem az utódom (a régi csatlakozási pont a Matávos időkből és az új)

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
aktív tag

Ez erdekes, hogy csak bonding-gal tudtak megoldani ket kabelen keresztul, mert nekem 1 kabelen jon 80/20Mbps, VDSL2-vel termeszetesen, es igy is stabil. A technologia (VDSL2) maximuma pedig 300/100Mbps, tehat meg van hova fejlodni. Mondjuk lehet, hogy te tul messze vagy az elosztokozponttol, azert kellet ket vonal hogy kiszolgaljon.

(#2) Lauda


Lauda
félisten

Grat! En ezt kapom az inviteltol, 10 mbit-es adsl-rol valtottam tavaly nyaron:

Itt van tolem 100m-re a dslam. Havidij 4290.-

(#3) Lauda válasza Robert07 (#1) üzenetére


Lauda
félisten

Melyik szolgaltato ad neked 80/20-at vdsl-en? :DDD A vonalam bir 130/50-et, szoval akar 100mbit-es csomagot is elbirna.

[ Szerkesztve ]

(#4) mbalint987 válasza Robert07 (#1) üzenetére


mbalint987
aktív tag

A T rendszere szerint körülbelül 1400 méterre vagyunk, nem sok esély volt az egy érpárra, de szerintem így lesz a legjobb (főleg, hogy ha valami miatt az egyik érpár elromlik, akkor még van egy másik is).

(#2) Lauda: Nem semmi, nem is tudtam, hogy az Invitelnek van komolyabb VDSL2 hálózata.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#5) Sordoran válasza mbalint987 (#4) üzenetére


Sordoran
addikt

Na ez pont aktuális infó nekünk is. Szabolcsi kisvárosban vagyunk, hasonló helyzet. Eddig 20/1 Mbit-es net volt előfizetve, 14-15 jött maximum. Most váltottunk 30/5-re, és így már bekötnek egy második érpárt is. Kijöttek, cserélték a kábelt, ugyanilyen HGW-t is adtak, de csak egy érpár működik (narancs színnel jelzi is a HGW), és 11 Mbit. Nem tudták mi a gond, mondták biztos kábel hiba (központban azt látták, hogy egyik érpáron 1400 méter, másikon 1800 méter a táv), szóval majd küldenek valakit mondták (előző hét csütörtök). Következő kedden jöttek, azok is megkérdezték mi a gond, elmondtuk, elmentek, csináltak valamit, visszajöttek, és ugyanaz a helyzet, szóval részükről (kábelszakadást vizsgálók) nincs gond, majd még lesz valami. Azóta várunk, remélem a jövőhéten megoldódik. Ugyanakkor nagyon mondta mindkét csapat, hogy a 30 nem fog jönni ezen szerintük (telekom oldala szerint itt is elérhető az 50), de ha neked 1400 méterrel jön az 50, nekünk is jön majd remélem a 30, de még a 20-25 is jó lenne. :F

Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?

(#6) mbalint987 válasza Sordoran (#5) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Nekem meg a létesítést végző szerelő mondta, hogy hát messze vagyunk a központtól, a két érpár nagyon fogja zavarni egymást, nem fog menni az 50 Mbit. A PH! T-s fórumában rákérdeztem, még lehet, hogy egy érpáron is kijött volna az 50 Mbit, nem hogy még 2 érpáron, szóval szerencsére a szerelőnek nem lett igaza, mert az 50 Mbit teljes sebességgel jön, a két érpár nagyon jól el van egymás mellett és az Internet atomstabil.

Az én véleményem, hogy 1400 m + 1800 m hurokhosszon bőven ki kéne jönnie a 30 Mbit-nek, de talán még az 50 Mbit-nek is (ami lehet hogy csak 40-45 lenne). Ha nagyon megunod a telefonálgatást, akkor az ugyfelszolgalat@telekom.hu címre dobj egy e-mailt a panaszoddal, és kivizsgálják. Azt ajánlom hogy 3-4 naponta érdeklődj az ügy állapotáról, mert fordult már velem elő olyan, hogy értesítés nélkül zártak ügyet/megrendelést.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#7) Sordoran válasza mbalint987 (#6) üzenetére


Sordoran
addikt

Hát egy érpárral mint írtam nekünk a 20-ból volt 14, szóval fene se tudja, annyira nem értek hozzá. Most kábelcsere után meg még lassabb, 11 a max., de a feltöltés javult, korábbi 1 mbit helyett már 2, de még ez is messze az ígért 5-től. Latency ugyanaz, és stabil így is, na de nem ezért fizetünk. Ha a héten nem lesz fejlemény akkor e-mailben írunk majd, azt tudom, hogy a telekomnál elég gyér ez a javítás minőség, vagyis hiába jelentjük le, mikor kijön a szerelő, azt se tudja néha miért is kellett kijönnie. (pedig nem úgy szoktunk hibát jelenteni, hogy "rossz a fécsbuk, javíccsátok meg", hanem mindig konkrétumot)

Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?

(#8) Gézengúz


Gézengúz
addikt

A Speedportra azt írni, hogy hulladék azért kicsit erős... Már rég nem rúg nálam labdába a Tkom, de melyik másik modem van gigabites portokkal szerelve? Nálam ugyanakkor erősen stabil volt!

(#9) mbalint987 válasza Sordoran (#7) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Nekem szerencsém volt, én a szerelések alatt legtöbbször otthon sem voltam, mindig tudták, hogy mit kell csinálni. Ha a 11 Mbit VDSL2-n jött ki, akkor az baj, mert akkor nem biztos a 30 Mbit (a másik érpártól függ). Esetleg ha gondolod egy xDSL vonalinfót tölthetsz fel (a HGW webes felületéről tudsz ilyet print screenelni), megnézném, hogy mit tud a vonal (persze szakértő én sem vagyok, a saját méréseimből tudok max. kiindulni).

(#8) Gézengúz: Egyszer volt nálam, a VoIP-ot dobálta, a WiFi gyengélkedett, a P2P-t szűrte. 3 nap után szóltam, hogy vigyék oda, ahova gondolom, és be ne állítsanak még egy hasonló kinézetű eszközzel.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#10) Sordoran válasza mbalint987 (#9) üzenetére


Sordoran
addikt


Remélem erre gondoltál. Ezekhez nem értek annyira, hogy ebből mi jó, mi nem. Korábban 1 érpáron ment a 14+ mbit, szóval nem értem most miért csak 11. De én már 20-al is elégedettebb lennék, ha a feltöltés meglesz 5 mbit ahogy ígérik. (van egy sanda gyanúm, hogy az az 1 mbit feltöltés ami volt okozta azt, hogy ha sok eszköz volt csatlakozva akkor megugrott a latency). Javulni már így is javult, mert lol-ozni szoktam, és néha mikor tesóm nekiállt online nézni valami videót akkor 300+ ms latencym lett, de mióta váltottunk, nem fordul elő.

Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.