2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Linkin Park: Numb (egy kicsit másképp)

    Az egyik kedvenc számom a Linkin Park Numb című száma, és most megtaláltam a YouTube-on a szám "merevlemezekre, floppy meghajtókra és egyéb eszközökre" komponált változatát. Amikor elsőnek meghallottam kirázott a hideg, ez már művészet, le a kalappal!

    mbalint987 7 éve 7

  • Vajon az új TV is bírni fogja addig, mint az előző?

    16 év! Ennyi évet húzott le nálunk az anno nem túl olcsón vásárolt Philips tévénk, ami tegnap megadta magát. Nem csodálkoztam. Szerintem a vásárláskor még mi sem gondoltuk, hogy velünk lesz ez a szerkezet még 2017-ben, és láss csodát, itt volt. A gyártó akár 10 év garanciát is vállalhatott volna rá, hisz egészen idáig semmi baja nem volt. Ez az ami igazán jellemez egy gyártót, mert egy olyan TV-ből, ami 16 évig elketyegett, nos abból biztosan nem spóroltak ki semmilyen alkatrészt.

    Az utódja egy LG 42LF652V, ami FullHD, emellett pedig LED és IPS, és persze SMART és 3D is. Tud mindent, amit csak elképzelni tudok, sőt talán többet is, a képe tényleg lenyűgöző, a hangja tényleg erőteljes, és tényleg "okos" és interaktív. A kérdés már csak az: a nagy "okosság" vajon mehet és megy-e a tartósság kárára? Vajon a fejlődés a képminőség és a szolgáltatások terén kell-e jelentse/jelenti-e azt, hogy egyes területeken az új készülékek visszafejlődnek a korábbi technológiához képest?

    mbalint987 7 éve 22

  • Eredeti Windows, valódi előny?

    Nagyon sok embernél tapasztalom azt, hogy a Windows operációs rendszerének aktiválási mechanizmusa valamilyen módszer segítségével meg van kerülve, ami nagyon elszomorít. Nagyon sok "hozzáértő" felrakja a Windows-t majd nemes egyszerűséggel futtat egy "aktivátort", ami csodás csodájára elhiteti a Windows-sal hogy ő márpedig helyesen van aktiválva akár mint mennyiségi licences program, akár mint egy neves gyártó OEM-szoftvere.

    Hogy mi ezzel a baj? Elmondom: az emberek nagy többsége nem tudja, hogy milyen veszélyeket rejt a vírusvédelmi szoftverük védelmének kikapcsolása és egy ismeretlen, többnyire kétes eredetű és szándékú weboldalakról letöltött szoftver futtatása. Végül is mi baj lehetne, nem?

    Maga a programok működési mechanizmusa könnyen átlátható: egy részük OEM-termékkulcsot telepít, és OEM-információkat emulál, más részük pedig KMS-szervert futtat (vagy ahhoz kapcsolódik), és így aktiválja a szoftvert 180 napra. A kérdés az, hogy a fenti műveleteket végrehajtó kódok mellett milyen kódokat helyeznek el még a programozók!?

    Folytatás...

    mbalint987 7 éve 97

  • "Támadás a világ ellen", avagy mi ez a cirkusz, és hogyan védekezzünk?

    (Ez a cikk segítség mindazoknak, akik nem olvasnak híreket és nem igazán jártasak az informatika világában, de meg akarják érteni a történteket!)

    Miről van szó?
    Egy zsarolóvírus egy ismert Windows-sérülékenységet kihasználva fertőzi meg a számítógépeket úgy, hogy a rajta lévő adatokat használhatatlanná teszi, és feloldásukért pénzt követel. A vírus Angliában számos kórház informatikai rendszerét kényszerítette térdre, és olyan nagyvállalatok, mint például a Telenor Magyarország számítógépeit is elérte a támadás.

    Nem járok én olyan helyeken, hogy baj legyen...
    A fertőzés bárkit elérhet, még akkor is, ha nem látogat (általa annak tartott) kártékony webhelyeket. A számítógép úgy is megfertőződhet, hogy kvázi semmit nem nyitunk meg rajta, csak szimplán az Internetre kapcsolva hagyjuk azt.

    Van vírusirtóm, érhet engem baj?
    Igen! Nagyon fontos: hiába van telepítve a számítógépre aktív és naprakész vírusvédelem, a számítógép a fertőzés ellen védtelen míg a megfelelő biztonsági frissítések nincsenek telepítve.

    Folytatás...

    mbalint987 7 éve 27

  • Előre konfigurált Windows 10 lemezkép készítése

    Készítsünk olyan Windows 10 rendszerképet, amelyet programjaival, beállításaival együtt vihetünk át másik PC-re.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 7 éve 61

  • Játszadozás a pfSense-sel

    Habár nincs túl sok szabadidőm így érettségi előtt, de úgy döntöttem, hogy megépítem egy virtuális vállalat belső hálózatát, természetesen mindezt virtuálisan. Jelenleg most a szerverekre koncentrálok, a Windows szerver és a pfSense tulajdonképpen majdnem kész van, még a Linux szerver hiányzik, meg pár apró finomhangolás.

    1. Captive Portal a vállalati dolgozóknak (Microsoft AD hitelesítés, csak az "Internet Access" csoport tagjai férhetnek hozzá az Internethez, és megoldottam, hogy a felhasználnak ne kelljen közvetlenül a csoport tagjának lennie a hozzáféréshez)

    2. Proxy a hálózaton (itt éppen egy híres pornográf tartalmat hordozó oldalt blokkol)

    3. SSL Dump a hálózaton a 443-as porton történő forgalmazáskor (hogy szűrni és naplózni tudjam a hozzáférést https:// alatt is)

    4. OpenVPN kapcsolódás távolról (kétfaktoros authentikációval, szintén Microsoft AD intergációval)

    Folytatás...

    mbalint987 7 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.