2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Eredeti Windows, valódi előny?

Írta: | Kulcsszavak: windows . microsoft . eredeti windows . wga

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon sok embernél tapasztalom azt, hogy a Windows operációs rendszerének aktiválási mechanizmusa valamilyen módszer segítségével meg van kerülve, ami nagyon elszomorít. Nagyon sok "hozzáértő" felrakja a Windows-t majd nemes egyszerűséggel futtat egy "aktivátort", ami csodás csodájára elhiteti a Windows-sal hogy ő márpedig helyesen van aktiválva akár mint mennyiségi licences program, akár mint egy neves gyártó OEM-szoftvere.

Hogy mi ezzel a baj? Elmondom: az emberek nagy többsége nem tudja, hogy milyen veszélyeket rejt a vírusvédelmi szoftverük védelmének kikapcsolása és egy ismeretlen, többnyire kétes eredetű és szándékú weboldalakról letöltött szoftver futtatása. Végül is mi baj lehetne, nem?

Maga a programok működési mechanizmusa könnyen átlátható: egy részük OEM-termékkulcsot telepít, és OEM-információkat emulál, más részük pedig KMS-szervert futtat (vagy ahhoz kapcsolódik), és így aktiválja a szoftvert 180 napra. A kérdés az, hogy a fenti műveleteket végrehajtó kódok mellett milyen kódokat helyeznek el még a programozók!?

Mert a legfőbb baj nem azzal van, hogy a Windows-példány nem jogtisztán van aktiválva. Igen, a felhasználó bukja a terméktámogatást és retteghet minden Windows-frissítéstől. A baj leginkább az, hogy senki nem tudja, hogy juttat-e az aktivátor valami olyan kódot is a szoftver létfontosságú elemeibe, ami után az ártó szándékú műveletek zavartalanul folyhatnak a számítógépen, tulajdonképpen a felhasználó, sőt a vírusvédelmi szoftver tudomása nélkül nem kívánt folyamatokat.

Megtehetik-e ezek a szoftverek? Igen, megtehetik! Az aktivátor használatakor legtöbbször nincs élő valós idejű védelem a gépen és a Windows se naprakész. Játszi könnyedséggel képes kihasználni a Windows-sebezhetőségeket és így kártékony kódot juttatni a rendszerbe.

Ezután viszont abszolút nincsenek az adataink biztonságban. Itt nem főként a családi fényképekre kell gondolni, sokkal inkább a bankkártya-adatainkra, amit majd később beütünk egy tetszőleges weboldalon, vagy a jelszavainkra, sőt továbbmegyek, a hálózatunk többi részére is. Ugyanis mivel a kártevő teljes irányításban tarthatja a számítógépünket, megteheti azt is, hogy sérülékeny eszközöket keres a hálózatban, és kihasználja azok gyengeségeit. Igen, ezt is megtehetik!

Nem állítom, hogy minden aktivátor egyben kártevő is, de amikor valaki egy gombnyomással kijátssza az aktiválási mechanizmusokat, akkor érdemes elgondolkodnia, hogy mit is csinál pontosabban.

Hogy mi a megoldás, ha mégsem rendelkezünk jogtiszta Windows-példánnyal? Először is, kerüljük ezt el. Tudom, hogy nagyon marketing-szagúan hangzik, de keressük az előtelepített Windows-példánnyal rendelkező gépeket, sok szenvedéstől megkímélhetjük magunkat.

Ha pedig a már meglévő gépünkön használnánk Windows-t, és nem akarunk kiadni 30 ezer forintot egy eredeti szoftverért, akkor tudok egy jó megoldást: ne tegyünk semmit. Windows 7-nél a háttér feketévé változik, és a rendszer figyelmeztet majd arra, hogy a szoftver nem eredeti. Azonban használható marad, a legfontosabb frissítéseket továbbra is megkapjuk majd, és a legtöbb funkciótól sem esünk el. Talán az újabb rendszerekben is hasonlóan működik, bár ebben nem vagyok biztos.

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Öööö... Világbéke?

Tekintsünk el a feltételezéstől (ami önmagában is sok problémát vet fel), hogy csak azért csinálja vki mert meg akar spórolni 40k-t egy os liszenszen. Miből gondolod, hogy ezzel nincs tisztában az aki ezzel él? Tovább megyek kicsit: miből gondolod hogy van mit ellopni a bankszámlájáról?

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#2) quailstorm


quailstorm
nagyúr

Amennyiben valaki az eredeti "aktivátort" szerzi be, semmi ajándékot nem adnak hozzá. Tisztában vagyok vele, hogy trójai terjesztésére és adathalászatra nagyon sok fake aktivátort és oldalt csináltak már, ez legyen a tudatlanok baja, haverjaim is belefutottak a gugli első találatba...

Egyelőre se Eldi, se DAZ nem volt vádolható egy dokumentált adatlopással sem. Sajnos maga a program nem nyílt forráskódú, csak a nagy része amit használ benne az az.

Előtelepített Windowst fogok hamarosan eldobni, mert Pro 8.1-et frissített Home 10-re, amiben nincs GPedit...
Engem csak egy érdekel, működjön.

Bitporknak meg igaza van, nem azért nézem a 10 éves monitoron a legolcsóbb SFF irodai gép képét, mert olyan hűde gazdag vagyok :DDD

A Microsoft bevételei felől meg nem aggódok, így is az ő ökoszisztémájukat erősítem, ha Windowsos alkalmazást vásárolok véletlen, nem pedig Linuxot használok.

(#3) updog


updog
senior tag

akinekniccsepézzehasználjonlinuxotnemkötelezőwindowsthasználni alinuxszar awindowsmegegyspywarefos dealinuxonkerneltkellfordítanimegnemmegyajátékse vegyélmacetazalegjobb burzsujgäci delinux dewindows delinux dewindows

Topic zárható :DDD ;]

Egy dolgon akadt meg a szemem: (#2) quailstorm eredeti aktivátor :F És ha majd az eredeti aktivátor is már fizetős lesz, akkor lehet majd tölteni az aktivátorhoz is aktivátort, hogy aktiváld az aktivátort, ami aktiválja a windowst? DAWG

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#4) Egon


Egon
nagyúr

A feszegetett téma szvsz az eredeti vs. kalózverziós vita specifikált változata. Kb. minden csont le lett rágva már ezerszer ebben a témában, pro és kontra érvek sokaságával.
Mint rendesen, ezúttal sincs tisztán fehér vagy tisztán fekete.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#5) dugo_


dugo_
veterán

Nem állítom, hogy minden aktivátor egyben kártevő is

Akkor minek kell ilyen cikkeket írni? Aki nem a mydi*itallife km*pico official threadből tölti le az okosságot, az szerinted el fogja olvasni? :D

(#6) fordfairlane


fordfairlane
veterán

Nem értem, hogyan függ össze az aktivátor, és a víruskergető-, wupdate kikapcsolás kérdéskör.

Az aktivátorok, legalábbis amiket én ismerek, észrevétlenül tevékenykednek. Nincsenek hatással sem a WUpdate-re, sem a telepített vírusirtóra, legalábbis az MS féle Security Essentialsra biztos nem. Max az aktivátor telepítője nem szokott tetszeni neki, de azt meg ignore-ra lehet rakni.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#7) mbalint987 válasza bitpork (#1) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Nem, én azt látom, hogy nem tudják. Nagyon-nagyon sok embernek fogalma sincs arról, hogy milyen potenciális veszélynek teszi ki magát az aktiválási mechanizmust megkerülő megoldások használatával. Mindig elmondom, hogy szerintem két dolognak kéne minden számítógépe jogtisztának lennie: a OS-nek és a vírusirtónak. Hogy onnantól kezdve milyen programokat telepít, az (majdnem) mindegy is.

"azért csinálja vki mert meg akar spórolni 40k-t egy os liszenszen"
Miért másért? Hidd el több embernek lenne licence, ha bemehetne egy x+1. számítástechnikai boltba, és kérhetne egy licencet 2k-ért (ennél jóval többet ér a Windows persze, csak feltételezzük). Nem gondolom, hogy az emberek szeretik, hogy a Windows Update félévenként kiköpi az aktivációt, ami után a "szomszéd Pisti" újból mókol valamit.

(#2) quailstorm:
"Amennyiben valaki az eredeti "aktivátort" szerzi be, semmi ajándékot nem adnak hozzá."
Mondod te. Én meg azt mondom, hogy erről nem tudok tanúbizonyságot szerezni.

(#6) fordfairlane: Sok aktivátort az AV megfog, ennyi köze van hozzá például.

(#5) dugø: Egy problémára akartam rávilágítani, ennyi.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#8) customer114 válasza updog (#3) üzenetére


customer114
senior tag

Ha már aktivátor. Tegyük fel, hogy egy gépen 'fekete' w10 fut, tegyük fel hogy aktivátorral van aktiválva, ami fertőzött. Tegyük fel, hogy a kaspersky látja is ezt, de átengedjük manuálisan. De! Tegyük fel, hogy a tűzfalon nem engedjük ki az aktivátort, tehát se küldeni, se fogadni nem tud adatot.

Feltehetjük, hogy ez a gép "tiszta"? :D

(#9) dugo_ válasza customer114 (#8) üzenetére


dugo_
veterán

Onnantól, hogy felengedtél rá egy W10-et, nem tiszta... ;]

(#10) customer114 válasza dugo_ (#9) üzenetére


customer114
senior tag

A w10 is blokkolva van kifele. (tegyük fel):D

szerk.: igen, tudom hogy ez nem lehetséges :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.