2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Super Little Chip

    Van amikor bármennyire is szeretne az ember nem tud eljutni oda, ahova eredetileg tervezte. Ha már itthon ragadtam, akkor gyorsan lefotóztam a kicsikét. Nagy, dög nehéz házban lakik és igen érdekes a lakberendezője. A homlokzat nagyon jellegzetes, aki már a 90-es években is foglalkozott gépekkel, az biztosan emlékszik rá.

    A belső kialakításon rögtön látható kicsisége. A nagyítható képen látható érdekesebb dolgok címszavakban: Video RAM-ok chipset hűtőnek álcázva, IDE helyett 50 pines SCSI, A coproci foglalat egy foglalatban ül, henger alakú a hűtő a DAC-on és végül az XGA vezérlő.

    A mérnököknek ez sem volt elég és az akkoriban bevezetett, csak általuk használt MCA 16 bites verziója került a lapra. Azt hiszem ebbe igazán kihívás mondjuk hangkártyát keresni.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 10

  • TI-99/4A

    A Texas Instrumentsről kevesen tudják, hogy számítógépet gyártott. Méghozzá nem is akármilyen gépet. A bejegyzésben szereplő darab elődje (TI-99/4) volt tudomásom szerint az első 16 bites home computer amikor 1979-ben bemutatták. A 4A ennek a finomított kiadása volt jobb billentyűzettel és kis betű kezeléssel.

    Maga a hardver érdekes megoldásokat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül:

    - A 16 bites prociban nincsnek regiszterek, hanem mindent memóriában tárol, csak egy regiszter területre mutató regisztere van.
    - A 16 bitnek adtak egy pofont amikor spórolásból a multiplexeren keresztül illesztették a 8 bites memóriát.
    - Plug and play support. Minden kártyának saját címe van, csatlakoztatás után rögtön használható.
    - Solid State Software: ROM kártyák használata. A programot a billentyűzettől balra lévő portba bedugva az rögtön használható. OK, ez nem újdonság, akkoriban eléggé elterjedt volt.
    - Sidecar: A gép jobb oldalán lévő portba lehet bővítő egységet dugni, majd abba a következőt. Sok fajta jelent meg, a szokásos floppy és nyomtató mellett a kevencem a Peripheral Expansion Box, amiben 8 slot várja a perifériákat.

    Akit bővebben érdekel, annak ajánlom a wikipédiát, én is onnan szemezgettem először [link]

    Folytatás...

    frescho 7 éve 7

  • C=64 kicsomagolás

    A rendszerváltás előtt, de még közvetlenül utána is a Commodore 64 volt "A Számítógép" a többségnek. Igen, így nagy A-val és Sz-el. Remélem sikerül pár embernek kellemes emlékeket felidézni az alábbi képpekkel. Ismét nem voltak tökéletesek a fényviszonyok és a gép, de az izgalom a régi volt, mint amikor gyerekként a Mariahilferen a kirakatban bámultam a kiválasztottat, majd fél évvel később reggeltől egészen estig nem lehetett kiszedni az ablakból. Igen, megjött, kicsomagoltuk...

    Most is jött egy egész szép dobozos példány. A doboz alapján első generációs darab. Bár anno az enyém már a fehér dobozos C verzió volt, ennek is nagyon örülök.

    A doboz csak két hungarocell, amire rá lehet húzni egy kartonból készült papírt. A VIC-20-hoz képest eléggé igénytelen kivitel. Sajnos a tápot elérte a régi gépeknél megfigyelhető hungarocellel összeolvadás.

    A gép nem mocskos, de a téliszünetben szétszedem és szépen el fogom mosogatni. A billentyűzete szépen működik.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 18

  • VIC-20 gnixobni = unboxing

    Nem szoktam dicsekedni, de most nem tudom megállni, hogy ne osszam meg ezt a pár képet. A polcon figyelt már hosszú ideje egy VIC-20, de nem volt hozzá tápom és ezért mindig tologattam a beüzemelését. Persze csinálhattam volna neki már korábban egy C64-hez valóból sajátot, de nem akartam megpatkolni. Végül sikerült szerezni egy eredeti 220V-os tápot. Türelmetlen voltam és bár a képek alapján unboxing-nak fog látszódni, de a visszacsomagolást fényképeztem le. Azt is csak telefonnal, mert eléggé kapkodtam és nem jutott eszembe időben előszedni a fényképezőgépet. Oldalról, hátulról el is felejtettem képet csinálni, de ami készült, annak egy része elfogadható. Remélem ezt a kis hibát elnézitek és együtt örültök velem.

    A doboz egész szép állapotú, bár már kb. 20 éves. Nagyon stabil darab, megvédi a gépet és nem utolsó sorban szépen fog mutatni a polcon.

    Belül is rend van, egyben a hungarocel és nincs széttépve a doboz sehol. A gép is szép, nincs besárgulva.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 8

  • Primo forrasztás

    Azt mondják egy kép többet elmond, mint száz szó. Mivel késő van beszéljenek a képek, csak címszavakat fűzök hozzájuk. A belső és a cserélt IC-k nagyíthatóak.

    Volt egyszer egy Primo, amit elég nehéz lefényképezni

    1985-ből

    Sajnos hibás volt szegény

    Szétkaptam és ismét konstatáltam, hogy néhány dolgot milyen igénytelenül oldottak meg (bal oldali modulátor, de legalább tudjuk, hogy Ani készítette)

    Más dolgokat viszont nagyon ötletesen terveztek meg, mint pl. a billentyűzetet

    Ani szebben is forraszthatott volna...

    Két 4116-os DRAM-ot gyanusítottam meg

    Folytatás...

    frescho 7 éve 13

  • Megszökött a 7812

    A Schneider-t kicsit félreraktam és visszafordultam a 8 bitesek felé. Egy nehezebb darabot kerestem elő a hétvégére. Nehezebb súlyra és azért is mert még nem javítottam HT gépet. Szerencsére van hozzá kapcsolási rajz és így csak idő kérdése, hogy eligazodjak rajta. Amikor utoljára félretettem nem adott képet. Most sem akarta az igazat, legalábbis RF jel nem jött ki belőle, de szkóppal rámérve azt találtam, hogy van sima kompozit jel. Ennek nagyon megörültem és perceken belül került is egy hozzá való videokábel. Jól jött, hogy a héten máshoz is készült DIN-RCA kábel :) De az örömöm nem tartott sokáig, mert csak szemetet láttam a képernyőn. OK, ez tipikusan RAM hiba szokott lenni, már nyúltam is a csavarhúzó felé. Belül ez a látvány fogadott miután kiszedtem a billentyűzetet is.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 5

  • EPC akku inkontinencia

    Mindig is szerettem az elfuserált megoldásokat. Talán azért, mert ritkák és mert sajnálom őket. Szóval itt van ez a Schneider féle billentyűzetbe zsúfolt XT. 1988-ban drágább volt az Euro PC, mint az Atari és az Amiga. A szép színes grafikával és beépített hanggal rendelkező versenyzőkkel szemben mono Herculest, vagy 4 színű CGA-t tudott bevetni és a speaker prüntyögését. Szóval nem volt egy nyerő darab, de nekem mégis érdekes cucc. Természetesen ezt is meg akartam takarítani. Mielőtt elsütné valaki a poént nem mosómedve volt a jelem az oviban. Szépen szét is kaptam a gépet. Van benne egy Paradise grafikus, egy WDC háttértár vezérlő a 9.54 MHz-es 8088 mellett.

    Rögtön látható volt, hogy miért sózták rám gyakorlatilag harmadáron. Az akkumulátor elengedte magát. A lapon több helyen is korróziót okozott a kifolyt elektrolit. Ha jól tudom, akkor ez kálium-hidroxid, ami lúg. Nem véletlen, hogy a legtöbb helyen ecetet ajánlanak a közömbösítésére, de mindenek előtt az akksit távolítottam el.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 11

  • 800XL élesztés

    A megfürdetett Atarit próbáltam feléleszteni. Nincs hozzá kábelem és tápom, ezért nem tűnt első körben triviálisnak. Szerencsére a neten minden pinoutot meg lehet találni. Csak 5V-ot kér, nem kell neki más tápfeszültség. Egy erősebb, Raspberryhez való táp simán elbírja a terhelést. Egy régi hang kábelt alakítottam át, mert nem gondolkoztam előre és nem volt itthon tartalék csatlakozó.

    A videó kimenet is megtréfált. Természetesen nem kompatibilis másik géppel. Pontosabban elvileg régi C64-et írnak máshol, de nem találtam olyan kábelt itthon. A kiosztást ismét megmondta a google. A csatlakozást pedig egy máshonnan kihúzott pinnel próbáltam megoldani. A földet az árnyékoló lemezre kötöttem egy csipesszel. Nem szép megoldás és nem is hozott elsőre sikert. Biztosra mentem és ránéztem a kimeneti jelre.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 4

  • Covox

    A Spectrum javításnál kérdezte valaki, hogy a fiatalokat mennyire érdekli az elektronika. Szerintem ha megfelelően van tálalva és van sikerélményük, akkor érdekli őket. Gyorsan le is teszteltem.

    Arra gondoltam, hogy valami egyszerű kell, ami közben hasznos is. Természetesen az egészet összekötöttem egy kis játékkal. Úgy gondoltam, hogy egy covox nem túl bonyolult és látványos, hogy mennyivel jobb hangja van, mint a beépített speakernek.

    Az áramkör teljesen passzív, csak egy R-2R DAC-ról van szó. A kapcsolási rajzot a gyerekek vadászták le a gr8bit.ru oldalról, ahol a működését is egész jól leírják. Az áramkör rém egyszerű.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 9

  • Spectrum analizálás

    Volt az ebayen olcsón egy hibás Speccy + dobozzal együtt. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, főként mert itthon ennyiért még a dobozt sem lehet megvenni. Ráadásnak volt hozzá táp, kábelek és joy illesztő is. Úgy voltam vele, hogy postával együtt is bőven megéri.

    Végül a Spectrumot sem hagytam a sorsára, mert sokkal kellemesebb darab, mint az első széria gumi billentyűzete. Más eltérés és ezért kompatibilitási gond sem akad a két széria között, csak a PCB más reviziójú. A gép persze nem tökéletes, például az egyik lába csak lifeg, de elfogadhatónak és ami nem elhanyagolható egészen tisztának bizonyult kívül-belül. Gyorsan szétszedtem, hogy rá tudjak nézni a belsejére. Valaki már próbálta javítani előttem, mert a billetyűzet szalagkábelei nem voltak csatlakoztatva. Tápot adtam a gépnek és már az első mérés hibát mutatott. A bemeneten ott volt a 9V, de a stabilizátor kimenetén 0V-ot mértem. Itt maradt félbe az első kör, mert nem találtam meg a forrasztópákámat és stabkocka sem volt itthon.

    A második körre jobban felszerelkeztem. Az interneten bőven találni leírásokat és kapcsolási rajzot is. A kis multiméter mellé került egy páka, egy Ganzuniv 4 és rendeltem egy kis doboznyi plusz alkatrészt is.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 26

  • Amiga 600 upgrade

    A kis gép már tiszta, de alap állapotban semmivel sem tud többet, mint egy A500, sőt kicsit hátrányban is van, mert a 2.05-os kickstartot néhány játék nem szereti. A lehetőségeket számba véve úgy döntöttem, hogy rendes upgrade-t kap a gép. A házon a fülek le vannak törve és több helyen is látszik, hogy valamikor a múltban szétszedésnél ész nélkül feszegették. Ráadásul van egy jobb állapotú 600-am is, szóval ezért sem sajnáltam jobban "belevágni" a projectbe.

    Első körben kapott egy CF kártyát, amit átalakítóval rákötöttem a gyári IDE portra. Kipróbáltam több kártyával is, de 256MB bőven elégnek bizonyult. A meglévő 1 MB-os memóriabővítővel megtoldva a chip RAM-ot kipróbáltam a WHDLoad-ot felemás sikerrel. A 2 MB és a CPU ereje is kevés normális töltési idő eléréséhez. Kis gondolkozás után jött a döntés, hogy a megoldás turbo kártya lesz, nem elégszem meg további memóriával. A képen az alaplap számunkra érdekes része látható. Alul a hosszú chip a kickstart, felette pedig a 7 MHz-en futó 68000-as Motorola CPU.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 5

  • Padlásszökevény C64 extrákkal

    Egy igazi padlásszökevény került a kezeim közé. Nincs szép állapotban, de egy kis mosás talán rendbe hozza. Bele is kell nézni szerintem, mert nem tudom, hogy eddig pontosan hol időzött és bármi lehet benne. Egy szép nagy dobozban volt a floppy és a gép. Mellettük jó sok lemez és kb. két tucat szalag. Ezek feldolgozása nem lesz gyors mutatvány, szerintem valamikor Karácsony körül olvashattok majd róla. A képeket most csak kutyafuttában, telefonnal készítettem, ezért a minőségük gyenge.

    Szóval a szett elég mocskos, de megvan hozzá minden ami fontos: Commodore 64C, táp, monochrome Philips monitor és floppy meghajtó. Persze minden mocskos és a dobozban szerintem egér rágta meg a papírt. Ezek ellenére elsőre bekapcsolt a gép és képet adott a monitor.

    Ha már említettem a képet, akkor egy kis közeli arról, hogy mennyire "pixeles". Persze teljesen mindegy, mert a C64 is csak 320 vagy 160 képpontot tudott soronként 200 sor mellett. A szinek jobban hiányoznak, de ez így volt egy szett. Már csak egy Junoszttal lenne még authentikusabb.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 5

  • A600 takarítás

    Három órám ment rá egy A600-ra, de még nincs teljesen kész. Gusztustalan állapotban került hozzám, ezért meg kellett fürdetni. Az Atarival ellentétben itt a billentyűzetet is szétkaptam apró darabokra. Az elektronika kiszerelését nem fényképeztem le, ahogy a ház elmosását sem. Nincs benne semmi újdonság, de billetnyűzet legóról készítettem tucatnyi fotót. A helyfogalás miatt megvágtam és átméreteztem őket. Nagy részüket tovább csökkentette a RIOS, ezért kicsit nagyobban is megtekinthetőek, ha rákattintotok.

    Első körben kikaptam az elektronikát a házból, itt már az üres házat láthatjátok, de még billentyűzettel együtt.

    Nagyon piszkos volt a ház, az összes illesztésnél és a felső szellőzőnél is megült a kosz.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 20

  • Atari fürdetés

    Szóba került, hogy érdemes lene írni pár szót arról, hogy hogyan lehet a régi gépeket takarítani. Amikor megérkezett a szállítmány derült ki, hogy debugolni kell a gépet. Ehhez amúgyis szét kellett szedni apró darabokra az Atari 800XL-t és a tartozékait. A gép mellett egy 1010 és 1050 fürdött meg a hétvégén, ezekről csináltam pár képet. A képek nagy része kicsit tovább nagyítható.

    Nem fehérítettem őket. Több dolog miatt nem tettem ezt meg:

    - A fehérítés kockázata, hogy nem lesz egyenletesen fehér a végeredmény
    - Sokáig tart
    - Az XL gyárilag sem fehér

    Fehérítésről már írtam, nem taglalom tovább. De nem is merem ajánlani csak sok türelemmel és azt bevállalva, hogy az első párat úgyis elrontja az ember.

    Az első lépés mindig az, hogy szétszedem a gépet apró darabokra. Amit összeraktak, azt szét is lehet szedni törés nélkül. Ehhez pár tanács, amik nagy része triviális mégis segíthet egy teljesen kezdőnek:

    Folytatás...

    frescho 8 éve 4

  • Memória bővítés 1-ről 16-ra

    Ismeritek az érzést amikor végre befér a program a memóriába? 16x több RAM hihetetlenül hangzik. Végre rendesen futnak a programok és a saját fejlesztések előtt is "végtelen lehetőségek" nyílnak meg. Nem kell választani 5 új változó és mondjuk egy bevezető felirat között.

    A memória fekete-piros-kék dobozban érkezett Angliából. Az első bekapcsolásnál ismét átélhettem az izgalmat, amit gyerekkoromban, hogy vajon működni fog-e. Igaz a régit otthon a konyhaasztalon forrasztotta össze édesapám miután kimaratta a nyákot (és kordbársony nadrágját) vasoxiddal. Végre csodálatos 16kb memóriával garázdálkodhatok 1kb helyett a másik ZX81-en is.

    frescho 8 éve 8

  • 520STe upgrade

    520-ról 4160-ra upgradeltem. Tudom, hogy ez utóbbi nem létezik, de logikusan 4160, vagy 4190 lett volna az elnevezése. Ez utóbbi csak limitált, fejlesztői kiadásban létezett hivatalosan: "An 4160 STE existed only for developers and had 4 MB memory." A kiinduló állapot:

    Az STe már szerencsére sima 9 bites SIMM modulokat használ. Az eredeti két 256kB-os modult (jobb oldali kettő) cseréltem 4x 1MB-ra (bal oldali négy). A felső borítás után a billentyűzetet szépen kihajtottam jobb oldalra, ahogy a kábel engedte. Már csak a tápot és memóriát takaró árnyékolást kellett levennem a cseréhez.

    Még szétszedve gyorsan bekapcsoltam és megnéztem, hogy mit mond a system információts kis program. A tegnapi 512kB helyett már 4096-ot kaptam. Gyors összeszerelés után pár demóval nyúztam, hogy tutira menjek.

    Folytatás...

    frescho 8 éve 10

  • Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

    GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 8 éve 83

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.