2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Covox

Írta: | Kulcsszavak: covox . covox speech thing . diy . DAC . LPT

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Spectrum javításnál kérdezte valaki, hogy a fiatalokat mennyire érdekli az elektronika. Szerintem ha megfelelően van tálalva és van sikerélményük, akkor érdekli őket. Gyorsan le is teszteltem.

Arra gondoltam, hogy valami egyszerű kell, ami közben hasznos is. Természetesen az egészet összekötöttem egy kis játékkal. Úgy gondoltam, hogy egy covox nem túl bonyolult és látványos, hogy mennyivel jobb hangja van, mint a beépített speakernek.

Az áramkör teljesen passzív, csak egy R-2R DAC-ról van szó. A kapcsolási rajzot a gyerekek vadászták le a gr8bit.ru oldalról, ahol a működését is egész jól leírják. Az áramkör rém egyszerű.

A kivitelezés sem lett túlságosan elbonyolítva. Egy próbanyákot kapartam elő a fiók mélyéről, mellé 1%-os ellenállások (10/20k), egy-egy elkó és jack aljzat került. Sajnos az LPT csatlakozóhoz nem találtam házat, de így kényelmesebb is volt, nem kellett fűrészelni a nyákot. A fiúk felváltva rakták össze a covoxot megfelelő munkafegyelem mellett. Ez utóbbit kiemelném, mert ugyan szeleburdiak, de rövid "munkavédelmi oktatással" simán belátták, hogy miért nem fogdossuk a páka melegebbik részét és azt is, hogy az alkatrészek is megégethetik őket.

A végeredmény nem lett szép, de a beültetési oldal elsőre messze nem rossz. Persze vérprofik simán beleköthetnek, például a föld bekötését és a D0-ra menő ellenállást meg lehetett volna szebben oldani. Az alkatrészek lábait is lehetett volna fogóval hajlítani és szebben elrendezni, de az első "lengőszerelt" covoxomhoz képest szuper a kivitelezés.

A forrasztásnál kicsit segítettem. A minőségre nem lehetek büszke, de úgy kell nézni, hogy először vettek pákát a kezükbe. Tudom, hogy egyenetlenül dolgoztak, majd belejönnek apránként.

Az építést pár mérés, majd teszt követte. Nem volt sehol sem zárlat, ezért egy öreg hangkártya nélküli 486SLC laptopra dugtuk rá a covoxot. A kimenetet erősítőre kötöttem amíg a fiatalok beállították az LTP DAC-ot a Pinball Fantasies-ban. Kicsit halkan, de a speaker-hez képest sokkal jobban szólalt meg a játék, amit lefekvésig nyúztak.

Megfelelően előadva a "mai fiatalokat" is érdekli az elektronika amiből játékosan tanulhatnak. Ami a legjobb tetszett, hogy közben komolyan figyeltek és betartották a szabályokat. A kérdés az, hogy mi legyen a következő project...

Hozzászólások

(#1) DarthSun


DarthSun
(PH! kedvence)

Szerencsés gyerekek, olyan apjuk van hogy felnőttkorukra szinte biztosan sikeresek lesznek !

(#2) frescho válasza DarthSun (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Megtisztelő a feltételezés, de a retró mániától nem lesznek sikeresek. A sikeresség csak részben múlik a szülőkön, részben a környezeten, de a gyereknek is élni kell vele. Hogy mit tudnak a barkácsolásból hasznosítani az csak sokára fog kiderülni.

https://frescho.hu

(#3) DarthSun válasza frescho (#2) üzenetére


DarthSun
(PH! kedvence)

Nem kifejezetten a retro mániára gondoltam. A gondolkodás és az alkotókészség felé terelésre. Persze, nyilván egyéb körülmények összejátszása is szükséges, de ha a szülők nem jól nevelnek, kisebb az esély.

(#4) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

Mennyi idősek a lurkók?
(Azt meg nem is gondoltam, hogy a Covox az ennyire egyszerű)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#5) frescho válasza dabadab (#4) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

6. osztályba járnak. Már bőven elég nagyok ahhoz, hogy pákát adjon a kezükbe az ember.

https://frescho.hu

(#6) RexMaximus


RexMaximus
(senior tag)

Miket indithat egy egy kerdes.

Ha fent marad az erdeklodes akkor erdemes lehet osszekotni az elektronikat programozassal. Nehany evtizedig meg lehet kamatoztatni ezt az alapot :)

Megkerdezhetem, hogy hany eves vagy?

(#7) frescho válasza RexMaximus (#6) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Scratchet, game creator már pár éve programon van. Próba panel és Intel Galileo-val is elég sokáig sikerült eljutni. Nekem hobbi, ha érdekli őket, akkor miért ne magyarázzam el.

Nem fogok egyértelmű választ adni ;) Annyit elárulok, hogy nagyon korán kezdtem a gépezést, Édesapám egy ZX81 kit-et hozott haza Angliából, amit később megörököltem.

https://frescho.hu

(#8) vitezlejszlo válasza frescho (#7) üzenetére


vitezlejszlo
(őstag)

Akkor rakasd veluk ossze legkozelebb az a ZX81 Kitet :D

(#9) frescho válasza vitezlejszlo (#8) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Ha lenne egy ZX-81 kitem, akkor az legures terben lenne uvegbura alatt.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.