2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Multimax

    Egy ideje gondolkoztam, hogy kellene építeni egy Multimax kártyát. Hogy mi értelme amikor ott a C64, D64 és emulátor is létezik? Nem sok, de így életre tudom lehelni a régóta szunnyadó MAX-ot, de az majd egy másik történet lesz. Ez sem volt egyszerű, olvassátok türelmesen, én is elviseltem a csapásokat:

    Ahogy írtam, már egy ideje gondolkoztam, végül megtettem a döntő lépést és rendeltem hozzá NYÁK-ot. Inkább csak idő, mint sok tudás vagy pénz kérdése. Na jó az utóbbi nem árt hozzá, de nem került sokba. Arra gondoltam, hogy Kínából is jó lesz, majd csak ideér. Ez volt az első hiba, mert Karácsony előtt a "majd csak ideér" sokkal több, mint amit az ember gondol. Főként, ha beleesik egy tartós kiküldetés. De türelmes voltam és a kollégák átvették a kis csomagom.

    A hozzá való alkatrészekkel úgy voltam, hogy minden akad. Sima TTL IC-k egy kis SRAM és EPROM, "mi baj lehet?" Na ez volt a második hiba, ugyanis az SCH állomány és a leírás nem fedte egymást. Az egyik szerint 512kB-os, míg a másik szerint 1MB-os EPROM kell hozzá. Természetesen ez utóbbi az igaz és nekem ilyenem nem akadt. Ahogy a reset kapcsolóból sem olyan, ami illene a panelba.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 2

  • Fekete csütörtök hardverekkel

    Végre letudtuk a fekete pénteket. Sokan csalódtak, mert itthon nem volt igazi verseny, értékelhető leárazás is elvétve. Nekünk a gépteremben a tavalyihoz hasonlóan idén is jó lett volna egy kis erősítés, de megcsúszott rendelés. Többek között az Intel procihiány miatt nem jöttek meg időben a gépek, de más téren még a Trump vs. Kína is bekavart. Ha a gépel még egy napot késnek, akkor péntekre érkeztek volna, de csütörtökön is jól elvoltunk velük.

    Az első ami fogadott az irodában egy Quelle-s doboz.

    Először azt hittem vicc, mert a rendelésnél én csak ráböktem, hogy mit akarok, az áruházat már nem választottam ki. Közelebbről megnézve még mindig Quelle-s doboz volt. A tapasztalatok alapján valami ruhaneműt várt volna az ember, de reménykedtünk, hogy nem cserélték el.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 11

  • Videoton Pong élesztgetés

    Egy 110 -> 220V átalakítás után olyan eszközt kerestem ami alacsonyabb feszültségről megy. A munkahelyemről hazahozott Videoton TV-játékra esett a választásom. Az elemtartója sajnos elég ramaty állapotban volt, de adapterről is üzemeltethető a szerkezet. Polaritásban és tápfeszültségben is megfelelt hozzá az Enterprise adaptere.

    Sajnos nem volt szerencsém. Hangot adott, de furcsán viselkedett, zizgett a gép. Gyorsan ki is kapcsoltam. Műszerrel a kézben ismét bekapcsoltam egy pillanatra, de rögtön ismét ki amikor azt láttam, hogy a fő IC 9V-nál nagyobb tápfeszültséget kap. Ez nagyon nem egészséges, a megengedettnél nagyobb feszültség gyorsan kinyírhatja és elég nehezen pótolható.

    A stabilizátor rész elég egyszerű, egy Zener diódás áteresztő tranzisztoros megoldásról van szó. Eredetileg BC108B-vel készült és 6.6V-os kimeneti feszültséget ad. Ahhoz a pár 10mA-hez ami a játéknak kell tökéletes megoldás. Nem gondolom, hogy érdemes lenne átalakítani.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 5

  • Vampire 600 II - Ismerkedés

    Eredetileg az "Interjú egy vámpírral" címet terveztem, de nehezebb kiismerni, mint gondoltam. Nem csak A500-ak érkeznek. Most arra kértek meg, hogy egy A600-zal párosítsam, de egyelőre csak pár rendszerindításig jutottam csak el és olvasgatom a dokumentációját a szoftveres oldalhoz.

    A hardver elég egyszerű, Altera FGA-val valósítottak meg egy gyors, Motorola 680x0 kompatibilis processzort és elkeresztelték az 68080-nak. Az egyszerűt persze nem a tervezésre, hanem a kártya kivitelére értem. A doboz talán tenyérnyi méretű és a mai LED-es csicsás dolgokhoz képest még csak nem is feltűnő.

    Az antisztatikus zacskó érdekes piros színű. Látványos, de nehéz lefényképezni és alig lehet kiszedni belőle a kártyát. Egy tömör leírás, egy SD kártya és két távtartó található még a dobozban.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 10

  • Néma 1200-es Amiga

    Kedvelem az A1200-es és A600-as szériákat. Mind a kettőből van egy amelyiket kijelöltem "nyúzós" darabnak. Ez azt jelenti, hogy azokat veszem elő, ha kicsit játszani támad kedvem, vagy szeretnék kipróbálni valamit. Pár workbench lemezt készítettem az 1200-es segítségével, majd a munka után következett volna a szórakozás. Sajnos a Dyna bBlasternek nem volt hangja, ezért kénytelen voltam szétszedni a gépet.

    A gép lapja már volt javítva. Valaki már kicserélte a kondenzátorokat amik tuti, hogy szivárogtak. Mikor hozzám került megpucoltam a lapot és a kompozit vidójel RCA csatlakozóját cseréltem, mert kontaktos volt. Azt reméltem, hogy most sem lesz más feladatom, mint a két RCA aljzatot kiforrasztani. Hogy biztosara menjek szkóppal rámértem a hangerősítő bemenetére. Ha ott van jel miközben fut a játék, akkor tuti nem a Paula a hibás.

    Miután megnyugodtam, hogy Paula rendben van rámértem az LF347M 1-es lábára. Ott már nem volt jel. két tippem volt, hogy mi okozhatja. Nem a műveleti erősítő volt a hibás, hanem csak nem kapott pozitív tápfeszültséget. A hiba az alábbi áramkörben volt. Az R301-en még volt tápfeszültség, de a C303 lábán már nem.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.