2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raspberry Pi bemutató

Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Ha valaki kicsit is követi az informatika híreit, akkor már belefuthatott a Raspberry Pi-be. A hírekben többször is szerepelt és elég jelentős rajongói bázis alakult ki körülötte. Megpróbálom a saját tapasztalataimat összegyűjteni és megosztani veletek.

Rendelés

Az első lépés, hogy hozzá kell jutni valahogy egy darabhoz. A raspberry.org rendelési oldaláról elindulva a Farnelltől vagy az RS honlapjáról rendelhető meg. Nem tudom, hogy most mennyi a várakozási idő, de én több, mint két hónap alatt kaptam kézhez a saját példányomat. Érdemes szétnézni a hardverapro.hu-n, mert mindig látni eladó darabokat.

Ahhoz, hogy tényleg használni tudjuk, szükség van minimum egy tápegységre (micro USB) és egy legalább 2 GB-os SD kártyára. Ennyi eszközzel már neki lehet állni feléleszteni, de az első bootnál nem árt, ha rá tudjuk kötni monitorra és ekkor egy USB-s billentyűzet is jól jön. Én HDMI-DVI kábellel és vezeték nélküli billentyűzettel használom.

Hardver

A hardver nem erős, de egy kivétellel jól választott. Egy mai tablet már sokkal erősebb vassal rendelkezik, de a célnak ez is bőven megfelel. A legnagyobb hibája a GPU X Window támogatása, pontosabban nem támogatottsága. Az egész lap egy Broadcom BCM2835 System on Chip-en alapul. (SoC=CPU, GPU, DSP, and SDRAM)

A nagyjából hitelkártya méretű (85.60 mm x 53.98 mm, ) 6 rétegű lapot elég rendesen ellátták csatlakozókkal. A paraméterek és a közismert csatlakozók listája a következő:

CPU: 700 MHz ARM1176JZF-S core (ARM11 family)
GPU: Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder
Memory: 256 MB
Video kimenet: Composite RCA, HDMI
Audio kimenet: 3.5 mm Jack, HDMI
Háttértár csatlakozó: SD, MMC, SDIO card
Hálózati csatoló: 10/100 Ethernet RJ45

Az ismert csatlakozókon kívül még megtalálható négy további csatlakozó, amik barkácsolásnál, oktatásnál, fejlesztésnél nagyon jól jöhetnek. (Zárójelben a panel felirat, további részleteket itt találtok: [link]):

DSI interface (S2): 15 pines display csatlakozó (flat flex connector)
MIPI CSI-2 (S5): Kamera illesztő felület
GPIO (P1): Több fajta kimenet, többek között GPIO, UART, SPI, táp, I²C, I²S. [link]
GPU JTAG (P2): Hardveres hibakereséshez (ARM11 pinout, pin 7 is nofit for locating)

A rendszer állapotáról öt LED tájékoztat. Nagyon jól jönnek, amikor nem tudjuk eldönteni, hogy lefagyott az eszköz, vagy csak szimplán nagyon dolgozik valamin. Például XBMC kiegészítő telepítésénél nem reagál egérre, billentyűzetre, de az SD kártyát folyamatosan használja.

SD kártya aktivitás: Zöld (D5)
Táp: Piros (D6)
LAN Full Duplex: Zöld (D7)
LAN aktivitás: Zöld (D8)
LAN 10/100Mbit: Sárga (D9)

A CPU nem egy erőmű, csak egy magos és egy mai Cortex A8 alapú SoC több, mint kétszeres teljesítményre képes. A kimenetek nagyjából mindent lefednek, de külső merevlemezt már nem visz el az USB csak plusz táppal.
Az SD kártyás háttértár a bővíthetőség és cserélhetőség miatt nagyon jó. Szerintem érdemes lett volna egy nagy helyett két micro SD-vel ellátni, hogy cserélhető legyen a háttértár a rendszer mellett, de így is megfelelő. Nagyon egyszerűen lehet több rendszert kipróbálni, ha van pár SD kártyánk. A megszokott x86 rendszerekhez képest a legnagyobb eltérés, hogy nincs BIOS, de erre majd a tuningnál visszatérek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hőmérséklet mérő Pi

    Egy kis bevezető után bemutatom a hőmérséklet mérésének egyszerű megvalósítását Raspberry Pi-al.

  • Mindenes HTPC, ahogyan én látom

    Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

  • Raspberry Pi optimalizálás

    Ez a cikk a saját tapasztalaimat tartalmazza a Raspberry Pi beállításaival / finomhangolásával kapcsolatban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.