2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Junoszty, az orosz csoda

Írta: | Kulcsszavak: junoszty . nosztalgia . TV

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

felirat

Az orosz miniatürizálás csodája akadt nem túl régen a kezembe. Régen sokan rongáltuk a szemünket vele, amikor a C=64-hez, mint monitort használtuk. Nekem volt egy színes verzió is, amiben az orosz tranzisztorok sorban hullottak és a sorkimenő transzformátor sem volt egy tartós darab. Mire sikerült rendbe rakni viszonylag fillérekért lehetett két normás TV-hez jutni.

A gépezet szép és erősen formatervezett. A kezelőszerveket és csatlakozókat ügyesen szétszórták, a készülék minden oldalán lehet találni, főként azért, mert minden állítható. A színeket a piros ház képviseli, a képcső csak fekete-fehér.

elol

Bekapcsolás előtt hátul kell csatlakoztatni a tápellátást. Ez lehet 220V, vagy 12V. A 220V akkoriban lehetett 180-260 között bármi a CCCP területén. Az antennát sem árt bedugni, vagy legalább a bot antennát ki kellett húzni.

csatlakozo

A szerkezet jobb oldalán lehetett bekapcsolni és beállítani a fényerőt. Ide lehetett szerencsés esetben a fülhallgatót is bedugni. A hangról jut eszembe, hogy anno a keleti és nyugati hangvivő eltérő volt. Ezért, ha hallani is akartuk a SID által generált hangokat, át kellett alakítani a hang demodulátort két sávosra. Emlékszem, hogy kisiparosok hirdették az itthoni készülékek nyugati normához, illetve a nyugatról behozottak hazai viszonyokhoz igazítását.

feny

Ha sikerült bekapcsolni a gépet következett a csatorna kiválasztása. Ehhez az antenna melletti sáv és az előlapi csatorna választó állt rendelkezésre. Kis tekergetés után, ha szerencsés volt az ember sikerült képet és hangot csiholni. emlékszem, hogy hosszabb használatnál hajlamos volt elmászni, ezért kis finomításra szorult. A minősége szerintem nem ütötte meg, a Commodore 320x200-át sem.

vhf-uhf

csatorna valaszto

A kép finomhangolására a vázba öntött hordfül mögött a TV tetején volt egy lerakatnyi potméter. Szinte mindent lehetett állítani, de csodát nem várhattunk a géptől. Mivel akkoriban nem volt jobb, ezért boldogan használtuk, de ha lehetett (kiharcoltuk a család beleegyezését) áthurcoltuk a gépet a Color Starhoz.

fokusz

Amikor összefutok hasonlóan régi készülékekkel, mindig elgondolkozom, hogy milyen gyorsan fejlődik a technika. A régi fekete fehér televízió átadta helyét a színes CRT-nek, ami ma már szintén kihalásra van ítélve. A HD plazma és LCD darabok nyakán már ott lihegnek a 3D darabok. Jó kérdés, hogy szükség van-e erre a rohanásra. Egy figyelmeztetés azonban még ma is megállja a helyét:

nagyfeszultseg

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog

Jó kis tévé, itt figyel a padlásomon, köszi mégegyszer :R
majd én megőrzöm a jövő nemzedékének ;)

(#2) szumoo


szumoo
(senior tag)

Régi szép emlékek, C64. :R

A nyúlon túl?

(#3) DBob


DBob
(őstag)

Szerintem az a kérdés, kinek nem volt?

Bennem (a szakkörön túli élményeken túl ahol commodore volt rákötve) az maradt meg hogy vasárnap reggel valami tudományos magazint nézek rajta. Talán japán volt, fene tudja. :))

(#4) frescho válasza DBob (#3) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Mondjuk azoknak az embereknek, akik mar a 16 bites korszakbol is kimaradtak. A mai Huszonevesek valoszinuleg minimum Pentiummal (koran erok 386-al) kezdtek a gepezest.

https://frescho.hu

(#5) psyho85 válasza frescho (#4) üzenetére


psyho85
(fanatikus tag)

Huszonéves vagyok, de emlékszem rá, csak nálunk fehér volt. Már ha pontosan ez a típus volt, de a kapcsolók alapján ez rémlik. Sőt, C=64-el kezdtük el mi is, ezen még programozni is próbáltam 6 éves korom körül (nem ment), aztán 2/3/486, szépen sorban... Ne tessék bántani a huszonévest, na! :P

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#6) ^Clown válasza frescho (#4) üzenetére


^Clown
(PH! kedvence)

Sajnos én is csak P1-el kezdtem... Mennyit könyörögtem pedig szüleimnek egy C-64-ért, de nagyon csórók voltunk...

(#7) frescho válasza psyho85 (#5) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Dehogy bantom a huszasokat. Ha valaki mondjuk 25 eves es mondjuk 6 evesen kezdett gepekkel foglalkozni, mar az AT korszakban indult. De igazad van, pontosabb lenne azt irni, hogy a mai iskolasok.

Bar ha a szulok valamelyike kozel volt a tuzhoz... Nekem Edesapam hozott haza programozhato szamologepet, ami magnescsikra mentete az adatokat, de meg vakumcsoves kijelzoje volt. Volt otthon par elrontot lyukkartya is :)

^Clown: A gepem fejleszteset en is nagyreszt nyari melobol finansziroztam.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#8) Lenry


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

miért hittem én évtizedeken át, hogy ez jugó gyártmány volt?
lehet, hogy azért, mert sose láttam ilyet élőben. nálunk az Orion meg a Videoton rulzott :P

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#9) Jamby18


Jamby18
(senior tag)

Retro rovatot a PH-ra :DD
Nekünk is volt ilyen csak már az újabb kiadás amin a videoton TV-ről ismert kapcsolók voltak.
Amikor 1jó tető antennára rákötöttük tűéles fekete-fehér képe volt !

(#10) frescho válasza Jamby18 (#9) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Coming soon...

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.