2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Találóskérdés: Shortlist kakukktojással

    Bacsis azt mondta, hogy legyen valami 8 bites is a kiállításán. OK, de lehetne valami tematika is. Jött a szikra: legyen mondjuk a suliszámítógép, meg ami jellemző volt itthon!

    Ezzel a témával kiszórtuk az angolok jó részét, meg a szentháromságot. Hogy mi maradjon sem alakul könnyen:

    - Egy gépet elvitt a tápegysége (4x 4116-nak béke elektronjaira)
    - Két gép eleve nem 8 bites, de be lehet rajtuk mutatni, hogy a technika hol járt amikor a PC még csak 1 bites prüntyögővel muzsikált.
    - Van még egy kakukktojás amihez éppen monitort/tápegységet vadászok
    - Kell 1-2 gép a kötelező kör miatt amit valahogy majd csak bezsúfolunk

    Szóval a lista a képen látható. A megvilágítás és a háttér nem tökéletes, de a kép nagyítható és elég jellegzetesek a gépek is.

    Most pedig jöhetnek a kérdések:

    1. Melyik gép lehet a hiányzó, ha annyit elárulok, hogy ritka, de fehérholló kategóriás magyarról van szó?
    2. A képen hanyadik gép balról a kakukktojás?
    3. Mi a gépek típusa balról jobbra? (spoiler gombot használjátok ha lehet)

    Folytatás...

    frescho 6 éve 21

  • TVC - programok ROM-ból

    TVC, azaz Videoton TV Computer, a magyar 8 bitesek büszkesége. OK, csak félig magyar, mert az alapokat licencelték, de itthon tervezték át és gyártották a 80-as évek második felében.

    Mit lehet tenni, ha nem akar az ember szenvedni a kb. 30 éves TVC korabeli magnókazettákkal? Ha csak a kor a gond, akkor át lehet másolni és türelmesen várni a programok betöltését. Ha szerencsés az ember, akkor van floppy meghajtója és hozzá vezérlője. Ha még szerencsésebb, akkor SD kártyás adaptere is akad. Vagy ha ennyire nem szerencsés, de nyitott szemmel jár, akkor le tud csapni egy multicart NYÁK-ra.

    Nekem az utolsóból jutott ki. Mint látható az érdem nagyrészt nem az enyém. Csak annyi volt a dolgom, hogy pár alkatrészt beforrasszak és égessek egy ROM-ot. Ebből a programok összeszedése, konvertálása, tesztelése tartott sokáig. A többi rutin feladat. Beszéljenek a képek, egy-egy mondatos magyarázattal. A képek nem az igaziak, CRT TV-t fényképeztem, de sokkal jobbak akkor sem lennének, ha állványról ment volna DSLR-t használva.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 10

  • Hosszabb távú kapcsolat

    Egy nem mindennapi hálózati kapcsolatot építettem ki. Egyenes úton nem lehetett, ezért kerülő megoldásra kényszerültem. De haladjunk sorban és lássuk sorban a főbb pontokat: Miért kezdtem neki és mi volt a cél? Mi volt a legnagyobb probléma? Mivel próbálkoztam? Végül mit használtam fel? Milyen lett a végeredmény?

    Az miért-re könnyű válaszolni. Szerettem volna internetet a bűnbarlangomba. Persze mobilinternet is van a világon, de nem akartam az adatkeretem fogyasztani, ha van más alternatíva is.

    A Cél az volt, hogy barkácsolás közben egy IC katalógus letöltése vagy fórumok böngészése ne okozzon gondot. Nem terveztem nagy állományok letöltését, de még youtube videók megnézését sem, de szerelés közben mindig jól jön, ha rá tudok keresni a neten egy-egy részletre.

    Probléma több is akadt. Az első, hogy kábel nem jöhetett szóba, mert elég messze van ahhoz, hogy ne tudjam elvezetni a kábelt. Maradt tehát a vezeték nélküli megoldás, de az egyik végpont egy beugróban van. A wifi 2.4 vagy 5 GHz-et használ, a mikrohullám pedig nem hajlandó bekanyarodni a sarkon. Legalábbis mindenhol azt írják, hogy direkt rálátás kell neki. A régi tankönyvem aktív vagy passzív átjátszót ajánl ilyen esetekre.

    Próbálkozásaim során több lehetőséget is kipróbáltam:

    Folytatás...

    frescho 6 éve 44

  • Hordozható 286-os plazmával

    1989-ben biztosan egy vagyonba került. Laptopnak nem nevezném, mert nincs akku benne.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 43

  • plazma 286-os kinyitva

    Az előző alkalommal csak azt néztem, hogy működik-e a gép. Mivel életjeleket mutatott betoltam a műtőbe. Egyelőre csak életmentő műtétet végeztem és csak az alaplapra koncentráltam. Ugyan csak telefon volt nálam, de a képek így is beszédesek lesznek.

    Nem csak kívül volt mocskos, de belül is. Minden megvan ami kell. Leghátul portok és CGA vezérlő. Azt követi a HDD és FDD, az egész alatt pedig az alaplap. A kiszedett billentyűzet alatt bal oldalon CPU (AMD 286 @12MHz) és akkumulátor. Jobb oldalon a memóriák sorakoznak. Mindenhol máshol pedig a chipkészlet százlábúi. A floppy-HDD pároshoz 3 kábel tartozik, ez pedig azt jelenti, hogy MFM vagy RLL a vinyó.

    SIPP RAM-ok, összesen 1MB, 4x 256kB-os modul formájában. Még egy MB-ot be lehet szuszakolni a gépbe, bár szerintem fölösleges, így jó ahogy van. Ezek is jó koszosak, pedig itt már kapott egy kis sűrített levegőt. Én meg nem jutottam lélegzethez. Legközelebb hallgatok a józan eszemre és kiviszem a szabadba a gépet...

    Folytatás...

    frescho 6 éve 11

  • 286-os plazmával

    Igazi noname gép 1989-ből. SupCom néven találtam rá az interneten egy képre, de a gépre csak annyi van írva, hogy Laptop 3120. Így is egy vagyonba kerülhetett akkoriban.

    Nincs túlságosan jó bőrben. A képeken úgy szerepel, hogy már egy órát tisztogattam, de még mindig tiszta por. El sem tudom képzelni, hogy miért működőképes még. Ha lesz időm, akkor szétborítom, hogy belülről is ki tudjam porolni. A műanyag alkatrészek meg mehetnek a csap alá egy kis WU2-vel.

    A gépen a szokásos csatlakozók vannak. Soros, párhuzamos és egy CGA monitor kimenet. Az oldalán még van billentyűzet csatlakozó is és ahogy látszik belül valószínűleg van egy vagy kettő ISA port is.

    A gépben egy 12Mhz-es 286-os CPU van 1 MB RAM társaságában. Ehhez jön még a CGA felbontású mini plazma kijelző és egy 40MB-os merevlemez.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 11

  • Am386SX-40 savazás

    Ma is rászántunk a segítséggel a tegnapi 386SX-40-re 15 percet. Az volt a cél, hogy az akku lekerüljön az alaplapról.

    Az Alaplap kiszerelése és az akku kiforrasztása megvolt 10 perc alatt. OK, ez utóbbi nem sikerült jól. Hiába adagoltam hozzá friss ónt a forraszanyag meg volt keményedve. Meg is égett a forrszem kicsit.

    Ezt követte a passziválás. Sima ecetet csepegtettünk a lapra. kb. 5 percig hagytuk állni. Büdös mint a fene, keresni kellene valami mást helyette. Valaki javasolta a citromot, de azt nem találtam elég erősnek. Talán tömény aszkorbinsavval kellene próbálkozni?

    Fogkefével és fülpucoló pálcával kicsit segítettünk az ecetnek. Pár perc után nem volt mit eltávolítani. A lakkot le lehetne leszedni üvegceruzával, befuttatni ónnal és lelakkozni, de ezt mos kihagytam.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 12

  • Am386SX-40 első benyomások

    Fájós háttal nem lehet emelgetni, ez meg dög nehéz. Szerencsére mindig akad valaki aki kisegít és a csavarhúzótól még nem vagyok eltiltva. Így is gyorsan kellett végeznem, csak pár percet tölthettem el vele.

    Tudtam, hogy mire számíthatok hardver szempontjából és azt is, hogy működőképes a gép. A 286-os és fiatalabb gépeket már a youngtimerek közé sorolom. Na nem azért mert rasszista vagyok és csak a 8 bitesek az igaziak, hanem azért, mert viszonylag egyszerűen üzembe állíthatóak. Ebben a gépben is már VGA kártya van, így rögtön rá tudtam kötni az monitoromra.

    Persze az alaplapi akkumulátor lemerült, ezért rögtön be kellett lépni a BIOS-ba. A jó öreg AMIBIOS a megszokott színeiben tündököl. Hogy ki és miért választotta ezeket nem tudom, de talán ez adott jó kontrasztot. Később a sima sárga-kék párosítás is megfelelt, szóval nem értem. Ez már modern gép, a merevlemezt automatikusan detektálta.

    Folytatás...

    frescho 6 éve 9

  • PC antituning

    Bacsis Karácsonyi feladata megmozgatta a régi gépeket és a berozsdásodott kerekeket is. A cél minimalizálni a cinebenchben elért pontszámokat. Gondolom a legtöbb induló hasonló ötletekkel állt elő:

    - Először is keresni kell egy IPC-ben harmatos platformot. Intelek között a Pentium 4 elég jó választás.
    - A második lépésben érdemes az órajelet lecsökkenteni. Szorzó + SETFSB és máris lassabban fut a gép. Ebben már az Athlon 64 is jó, akár 600MHz-ig is le lehet vele menni.
    - Végül ki kell herélni a platformot. Single channel, lelassított RAM és végül a cache kikapcsolása. Köztudott, hogy a utolsó ötlet számít a legtöbbet

    Sajnos az újabb lapokon nincs erre lehetőség. Biztos van olyan szerencsés ember akinek van olyan deszkája amin ki lehet kapcsolni az L1 és L2 cache-t. Elvileg nekem is van, de sajnos álltában megpunnyadt, még csipogást sem sikerült kicsiholnom belőle. Törtem a fejem és morfondíroztam:

    "Ha a BIOS ki tudja kapcsolni, akkor biztosan lehet írni olyan programot ami ugyanezt teszi. Régebben a Cyrix processzorokhoz (486SLC) is volt egy program amivel lehetett turkálni a controll regiszterekben. Regiszterek, hmm nézzük csak milyen regiszterei vannak az Intelnek prociknak?"

    Folytatás...

    frescho 6 éve 8

  • PC emuláció raspberry-n

    Bacsis még Karácsony előtt írta ki a cinebench anti versenyt. Elvileg bármivel lehetett indulni. Versenyen kívül megnéztem mire képes egy Raspberry 3. Igen, tudom, hogy az egy ARM processzor. De ilyen apróság nem állíthat meg, Windows 2000-et már próbáltam Nokia 800-on. Itt most egyszerűbb volt a dolgom, mert a qemu csomagot kellett csak telepítenem. A Windows-t már jó előre felhúztam egy USB-s külső storage-re egy P4-en amit szintén "anti tuningoltam" kicsit. Egy erős táp, VNC a gépre és máris lehetett indítani a gépet:

    root@raspberrypi:~# qemu-system-i386 -vnc :0 -m 512 /dev/sda

    Jellemző, hogy a CPU-Z indítása is 15 perc fölött van és bármelyik ablak mozgatásánál látható ahogy újra rajzolja azt a Windows. Hogy használható-e bármire azon kívül, hogy kipipálhatom? Nem igazán. DOS-os játékokat jól futtaja, talán még Win 95 elkocog rajta, de minek?

    frescho 6 éve 16

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.