2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

VIC-20 gnixobni = unboxing

Írta: | Kulcsszavak: commodore . vic-20 . vic . vc-20 . unboxing

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem szoktam dicsekedni, de most nem tudom megállni, hogy ne osszam meg ezt a pár képet. A polcon figyelt már hosszú ideje egy VIC-20, de nem volt hozzá tápom és ezért mindig tologattam a beüzemelését. Persze csinálhattam volna neki már korábban egy C64-hez valóból sajátot, de nem akartam megpatkolni. Végül sikerült szerezni egy eredeti 220V-os tápot. Türelmetlen voltam és bár a képek alapján unboxing-nak fog látszódni, de a visszacsomagolást fényképeztem le. Azt is csak telefonnal, mert eléggé kapkodtam és nem jutott eszembe időben előszedni a fényképezőgépet. Oldalról, hátulról el is felejtettem képet csinálni, de ami készült, annak egy része elfogadható. Remélem ezt a kis hibát elnézitek és együtt örültök velem.

A doboz egész szép állapotú, bár már kb. 20 éves. Nagyon stabil darab, megvédi a gépet és nem utolsó sorban szépen fog mutatni a polcon.

Belül is rend van, egyben a hungarocel és nincs széttépve a doboz sehol. A gép is szép, nincs besárgulva.

Az új táp. Angol dugó van a végén, akár át is szerelhetem, de van átalakítóm is hozzá. Ez még az első szériás darab, ami 9V AC-t ad le. Érdekes, hogy a gép oldalán elég nehezen megy be a csatlakozóba, mintha kicsit megdagadt volna. Ilyen hibával még nem találkoztam, lehet, hogy a gyártásnál kis eltérések voltak a különböző gyárakban?

A VIC-20-at (németeknél VC-20) könnyű összekeverni első pillantásra a C64-el. A C64-ek le sem tgadhatják az örökséget, de nem is kell, mert a forma egyszerű és nagyszerű. Ez a példány nagyon szép, alig van besárgulva és meglepően tiszta. Igazi gyűjtői darab.

Ráadásul nem csak szép, de működik is.

Persze ilyenkor elindul a vezérhangya, hogy még kellene hozzá egy memória bővítő, korabeli datasett és pár játék cartdrige. De ezt most elnapolom, mert így is tudom már használni a C64-hez való magnóval, joystickkal, floppy meghajtóval. A Commodore jól tette, hogy megtartotta legalább a perifériák szintjén a kompatibilitást. A TED szériánál nem tudom miért tértek el ettől.

Hozzászólások

(#1) Device


Device
(újonc)

Nagyon szép!
Ritka madár ez a változat, inkább a német VC-20 a jellemző, abból is a kerek tápcsatlakozós.
Aki nem ismeri, érdemes a Youtube-on megnézni, hogy milyen játékok voltak rá. 3.5K memóriáról beszélünk... A C64ben 18-szor ennyi van!

DOS=HIGH,UMB

(#2) DBob válasza Device (#1) üzenetére


DBob
(őstag)

"3.5K memóriáról beszélünk... A C64ben 18-szor ennyi van!"

Egész pontosan, 3.5k érhető el a basic számára.

(#3) Device válasza DBob (#2) üzenetére


Device
(újonc)

Így igaz, rosszul emlékeztem, a teljes memória mérete 5k. Az se túl sok még a későbbi 8 bites gépekhez nézve sem :)

DOS=HIGH,UMB

(#4) JasL


JasL
(senior tag)

Durva, hogy ilyen állapotban vannak még ilyen gyönyörűségek! Egy hasonlóért C64-ben... úúú, mit meg nem adnék! :)

(#5) istvankeresz


istvankeresz
(fanatikus tag)

Gyerekkoromban volt egy ilyenem, C64 helyett ezt kaptam. Amennyire akkor bántam, most tök jó lenne, ha még meglenne. Szerintem a kukában végezte, amikor megjött a várva várt C64 a máriasegítségstrasséról. :D

XBOX ONE GT: istvankereszt79

(#6) frescho válasza JasL (#4) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

C64? Kérésed parancs: [link]

istvankeresz: Ez felér egy gyilkossággal. Még mindig találnak a szerencsések lomtalanításkor gépeket, sajnos én kevéssé vagyok megáldva ilyen téren.

Device: Az 5k-ból lejön a video RAM, szóval eléggé gyengus, de 16k-s bővítővel tuningolható. Már nézegetem, de majd csak januárban lesz upgrade :)

https://frescho.hu

(#7) JasL válasza frescho (#6) üzenetére


JasL
(senior tag)

Nekem a klasszikus volt, C64 VIC formával, sötét gombokkal.. imádtam! :)

Ezen kezdtem el a programozást... BASIC: GOTO, FOR, PRINT, POKE, DATA, LOAD.. alig lehetett levakarni a junoszt kistévémről :D

Te mire kötöd őket? Sima LCD TV-re?

[ Szerkesztve ]

(#8) JasL


JasL
(senior tag)
További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.