2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • VMware cluster bővítés

    CPU-ból és memóriából sosem elég ha az ember virtualizálni kezd. A jó pár hete beszerelt DB gépek nagy részét is belaktuk. A DB-k és az új fejlesztések mellé is kellettek virtuális gépek. Hogy tartsuk az iramot 4 új gépet szervert rackeltünk be és állítottunk be a VMware alá. Pontosabban 4-ből csak 3-mat, mert az utolsó nem látja a fibre channel kártyát, de majd egy gors gépterem látogatás után csatlakozni fog a többiekhez.

    Az első kérdés legtöbbször az, hogy mennyi az annyi. A 4 gép összesen 2TB memóriát és 253GHz CPU-t jelent. Bedobtam őket egy külön clusterbe, hogy csináljak nektek egy kis printscreen-t. Tudom, hogy ez soknak tűnik, de én nagyon örülnék ha még ennyit be tudnék állítani csatasorba november közepéig.

    A második kérdés az szokott lenni, hogy milyen gépeket használunk. Egy kép többet elmond, mintha gépelnék fél oldalt.

    frescho 7 éve 18

  • Képminőség upgrade

    Többször írtam már a bejegyzéseimben, hogy gyenge a képminőség. Zavart, de valahogy nem jutottam vele sose ötről a hatra. Pár kommentben felvetődött, hogy videót is lehetne csinálni. Ki is próbáltam, de gyorsan megfogadtam a tanácsot, hogy a fokozatosság elvét követve először a sima fotók minőségét kell javítani. Ebben nagy segítséget kaptam az előző bejegyzés alatt amiben azt a kérdést tettem fel, hogy milyen videót is lenne értelme készíteni. Főként RexMaximusnak köszönhetek sokat.

    Az ötlet egyszerű volt. Építek egy szoftboxot és kész. Ez addig jó ötlet amíg nem döbben rá az ember, hogy nincs hozzá elég hely, limitált a szabadidő. Ráadásul amíg nem látszik, hogy lesz-e eredménye még pénzt sem kellene beleölni. Hogy honnan indultam és hova jutottam pár kép jobban megmutatja. minden kép nagyítható. Ha nem jeleztem, akkor csak egy átméretezést végeztem a képeken. minden más műveletet megadok. Sima jpeg állományokat nyertem ki a fényképezőgépekből. Tudom, hogy RAW-val tovább jutnék, de amíg így nincs rendben addig fölöslegesnek éreztem a szoftveres machinálást. Mindegyikre kattintva 1920x1080-hoz közeli méretben nézhetitek meg a képeket.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 19

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 7 éve 143

  • C=116 - videót, de milyet?

    Ez a bejegyzés kicsit kilóg a sorból három ok miatt is:

    - Az első, hogy most az Atari 8 bites szériáról kellene olvasnotok, de az kicsit hátrább sorolódott
    - A második, hogy a Commodore 116 nem illik bele a második sorozatba amit éppen össze akarok rakni. Ezért nem is ismertetem teljes részletességgel, csak belekapok kicsit.
    - A harmadik, hogy volt egy ötlet, hogy csináljak videókat. Délután gyorsan kipróbáltam, hogy mit lehet gyorsan összedobni.

    Lássuk a 116-ot. A TED széria (C16 és plus 4 a másik kettő) mellett jelent meg. Kicsit furcsa szerzet, mert az eredeti Tramiel féle koncepcióhoz ez a legközelebb eső gép. Egy olcsó, gyenge számítógép, ami a C64 alatti területet fedi le. "Business is war" vallotta főnök és ezzel le tudták volna támadni azokat a területeket ahol például a ZX81 is tarolt. A logikát követve az ötlet jó volt. Építettek egy olcsón gyártható, viszonylag egyszerű gépet aminek a tudása simán felvette a Spectrum-Amstrad vonallal a harcot. Ezt úgy érték el, hogy terveztek egy TED becenevű központi chipet ami grafikát, hangot kezelt és minimalizálták az egyéb IC-k (CPU,memóriák persze kellettek) számát. A TED 40×25 karakteres vagy 320×200 grafikus képernyőt tudott kezelni, ráadásul 128 színnel. A 16 szín * 8 világosságból csak 121 lett, mert 8 a fekete árnyalata, azaz fekete. Ha a spriteokat is kezelte volna, akkor nagyon jónak számított volna.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 13

  • A mikroszámítógépek második hulláma

    Az 1977-es első trió kijelölte az irányt és a fejlődés, mai lehetővé tette a megjelenésüket nem állt meg. A gyártók különböző stratégiát választottak:

    - Az Apple a II-es továbbfejlesztése mellett tette le a voksát. Ehhez jó alapnak bizonyult a Wozniak által tervezett architektúra. Az almákat a felső kategóriába pozicionálták, ezzel ki is szálltak az alsóbb régióból ahol a legtöbb fejlesztés történt.
    - A Tandy kiterjedt, egymással sem kompatibilis gépeket tervezett, mint például a Color Computer. Jelentős mennyiségű gépet gyártottak, de szerintem szétforgácsolták ezzel az erejüket. Versenyeztek, de már nem tudtak igazán beleszólni a dolgokba.
    - A Commodore járta be a legérdekesebb utat. A PET vonalat fejlesztették hosszú ideig, de Tramiel a tömegeknek akart gépet készíteni. Ehhez olcsón kellett nagy volumenben gyártani.

    A kezdeti háromból így emelkedett ki a Commodore, de kapott bőven vetélytársakat. A többi cég előtt érdemes megnézni, hogy a második generáció milyen újdonságokat hozott az elsőhöz képest. Az integrált áramkörök fejlődésével egyre kevesebb alkatrészből épültek fel a gépek miközben a tudásuk nőtt. Megjelentek a céláramkörök, például a grafikáért és hangért felelős IC-k. Persze volt olyan gyártó, aki mindent megpróbált a lehető legjobban leegyszerűsíteni, hogy az árat a minimumon tartsa. Ez is egy járható út volt, de az USA-ban más kellett a sikerhez.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 11

  • Two Bytes Are Better Than One

    Szerintem ötletes hirdetés. 16 bites processzor abból az időből, amikor a 8 bitesek is csak éppen elkezdtek felfutni. A TMS9900 az első 16 bitesek között volt, még az Intel 8086-ot is megelőzte. Részt vett az IBM PC proci válogatóján, de kihullott. Később háborúba ment a 6502 ellen, de nem a győztes oldalon. Mégis egy érdekes darab a maga hibáival.

    Szerintetek mikori lehet a fenti hirdetés?

    frescho 7 éve 11

  • Commodore PET

    A PET megszületése olyan, mintha a két konkurensének a történetét kevernénk össze. Kellett hozzá szerencse, jó szakemberek és pár ember, aki meglátta az üzleti lehetőséget.

    A PET fogantatása

    Kellett egy mérnök, Chuck Peddle, aki ki akart fejleszteni egy mikroszámítógépet. A csapatával, már megalkották a hozzá való processzort és egy elődmodellt is. Ez utóbbiból, a KIM-1-ből, kb. 7000 darabot adott el a MOS. Bár még nem tekinthető igazi mikroszámítógépnek, de ez és a másoknak nyújtott támogatás jó alapot adott Peddlenek. Főként a "két Steve-vel" (Wozniak és Jobs) való kapcsolata inspirálhatta. Az eredetileg mikrokontroller felhasználásra szánt MOS 6502-re épített Apple gépen végzett hibakeresés közben több ötletet is átvehetett. De a MOS vezetősége hallani sem akart egy mikroszámtógépről.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 2

  • TRS-80

    Tandy Radio Shack - Z80 Teljesen logikus betűszó. A Tandy tulajdnoban lévő Radio Shack boltok az egész USA-t lefedték. 1977-re az addigi CB rádió láz kezdett lecsengeni. Az új sikertermék a Szilicium völgyből érkezett, bár eleinte még a megalkatói sem hitték, hogy mekkora sikert fog aratni.

    A TRS-80 megszületése

    A gép atyja Don French volt, aki beszerzőként dolgozott a cégnél. '76 közepén John Roach gyártási igazgatóhelyettessel együtt utaztak a keleti partra. A National Semiconductornál ismerték meg Steve Leininger-t, aki a bemutatót tartotta nekik. Szerették volna konzulensként alkalmazni, de érthető okokból a partner cég nem adta ki. Szerencséjükre a következő cégnél is vele találkoztak, ugyanis félállásban a Byte-nál is dolgozott eladóként. Itt már meg tudtak állapodni az állásajánlatról. A kicsi a világ érzéshez még többet tesz hozzá, hogy a Byte shop Paul Terell tulajdona volt, aki a két Stevenek segített az Apple I eladásában. Leininger is jól ismerte őket, mert a Homebrew Computer Club elnöke volt.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 3

  • DB hardware

    Ismét meglátogattuk a datacentert. A képek nem a legjobbak, csak telefonnal készültek, de talán pár embert érdekelhet. Most nem hibás vas volt az oka, mint az előző vasas bejegyzésben, hanem új gépek jöttek, csak a másik fő beszállítótól. A konfiguráció megegyezik:

    - 2x E5-2643 v4
    - 256 GB memória
    - 3.2TB PCIe SSD

    5 clusterhez 15 gépre van szükség. Kicsomagolva egész szép kis stószot alkotnak a Dell R630-ak.

    A Dell külön csomagolta az OEM SSD-ket. A HP fusionIO helyett ezekbe a gépekbe Samsung NVMe-k érkeztek.

    Az R630-ba csak fél magasságú kártya megy be, míg az NVMe kártyákat gyárilag teljes magasságú hátlappal szerelték. Gyors csavarozás következett

    Jól néznek ki az átszerelt SSD-k. Éves fizetésnek is elfogadnék egy ilyen tornyot.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 9

  • Apple II

    "To me, a personal computer should be small, reliable, convenient to use and inexpensive."
    "Számomra a személyi számítógépnek kicsinek, megbízhatónak, könnyen használhatónak és olcsónak kell lennie."

    A fenti sorok a Byte magazin 1977 májusi számában jelentek meg. A cikket Wozniak írta és az Apple II-ről szólt. Stephen Wozniak és Steve Jobs együtt alapította a céget, de az első és a második gép műszaki alapjai is Wozniak gyerekének tekinthető. Az Apple II technikai hátteret már nagy vonalakban leírtam, az alábbi pár sor inkább a gép megszületéséről és utóéletéről fog szólni.

    Az Apple II előélete

    Ahogy a nevében is szerepel itt minimum a 2-es számú modellről van szó. De az előzmények sokkal többet rejtenek. Wozniak már gyerekként belépett az elektronika világába. Édesapja felügyelete mellett 11 évesen rádióamatőr állomást, majd a középiskolában tranzisztoros számológépet épített. Az első főiskolájáról azért rúgták ki, mert betört az iskola számítógépébe. Az első saját kivitelezésű gépet, amit Cream soda-nak hívtak, Bill Fernandezzel készítette. Ez a gép még tisztán TTL elektronikából állt, mert 1971-ben még nem állt rendelkezésére CPU. 4 bites shift regiszterekből, ALU-ból építettek egy primitív 8 bites számítógépet.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 8

  • Mikrogépek belülről

    Már volt szó a CPU és memória fejlődéséről, ami lehetővé tette a 70-es évekre a mikrogépek elterjedését. Egy elég gyors evolúviós folyamat történt. Szándékosan írok evolúciót forradalom helyett. Amikor technológiai forradalomról és valami hatalmas újításról olvasok, akkor eszembe jut egy másik gép, ami már valami hasonlót tudott kicsit korábban. Sokkal jobban szeretem azt mondani, hogy a 70-es évek második felében az addigi fejlődés hihetetlen módon felgyorsult. A cégek egyszerre fejlesztettek és újabb kis cégeket alakítottak az öregekből kilépő szakemberek. A sok gép közül három emelkedett ki az eladott példányszám tekintetében:

    - Apple II
    - TRS-80
    - Commodore PET

    Sajnos egyikből sem rendelkezem első szériás hibátlan példánnyal. Az áruk sajnos meghaladja azt amit rá tudok szánni. Például egy TRS-80 beszerzése bőven 100.000 Ft-ot meghaladó mutatvány.

    A gépek eltérőek voltak. Ötletes, sőt néhány helyen zseniális mérnöki megoldások születtek. A közös alapokat nem tagadhatták meg, ezért a főbb részeltek hasonlítottak egymásra. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a főbb műszaki jellemzőket.

    Folytatás...

    frescho 7 éve 22

  • Hard(ware) work

    Ma és tegnap nem volt retró vasazás, de volt helyette kis szerver bütykölés. Ha nem is napi, de rutin munka volt az első. talán néhány embernek mégis érdekes lehet. Csak telefonnal készítettem képeket, azt is csak kettő feladatról, de a felbontást csökkentve már nem borzalmas annyira.

    Memória bővítés

    Három régi gépben kellett memóriát bővíteni. Ehhez kellett "néhány" memória modul. Mondjuk 40 darab 16GB-os DDR3.

    Az öreg Delleket reboottal együtt kb. 15 perc/darab sebességgel lehetett upgradelni. A redis szinkronizálásra többet kellett várni, de az egyiket kihasználtuk és finom Wiener schnitzel-t ebédeltünk.

    12 modul ment egy gépbe. A végén 4 darab maradt, kelleni is fog tartalék alkatrésznek. A boot screen már mutatja is a 192GB memóriát.

    Memória és CPU csere

    Folytatás...

    frescho 7 éve 8

  • Mikroszámítógépek

    Mikroszámítógép vagy angolul microcomputer. Azokra gépekre amikre használom kicsit találóbb a homecomputer megnevezés. Van pár gépem és a blogomban látható, hogy szép sorban előszedtem őket. Lemostam, felélesztettem pár olyan darabot is, ami véletlenül került hozzám, vagy nem érdekelt eddig annyira. Mára az a korszak amiből származnak több, mint retrónak számít. Lehet, hogy csak azért érzem így, mert átéltem ezt a korszakot és én többet látok bennük, mint retró gépeket. Az a kb. másfél évtized már történelem, amiben sok mára kihalt gyártó versenyzett a hasonló alapokra épülő, mégis egyedi gépekkel. A cégek és gépek mögött érdekes történetek és jó pár ma már ikonikus ember állt. Nem csak a számítógépekről, de a történelmi háttérről, versenyről és emberekről is igyekszem a későbbiekben írni pár sort.

    Mikroszámítógép

    A mikroszámítógép elég tág fogalom. Mivel több tucat különböző gyártó volt, ezért csak a legfontosabb jellemzőket sikerült összegyűjtenem:

    Folytatás...

    frescho 7 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.