2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Macintosh Classic felkészítés

    Már a felkészítő meccseknél tartok. Tavaly ilyenkor már teljes sebességgel gyűrtem a gépeket, hogy bacsis kiállítására elkészüljek. Idén ha nem is sokkal, de kicsit egyszerűbb a helyzetem, mert a tavalyi keret nagy része elsőre elindult. Még a HT-1080Z hátravan, de már az újakat is elkezdtem trenírozni.

    A cél az, hogy összeálljon az A csapat. Amiga és Atari már van a bevetésre kész polcon. A hétvégém részben egy Apple Macintosh Classic javítása töltötte ki. Floppy meghajtót javítottam, kicsit állítgattam a képernyőt és felmásoltam pár programot. Ha már nekiláttam, akkor a következő csapattaghoz is válogattam programokat.

    A végeredmény egy használható Mac Classic játékokkal és ráadásnak egy doboz teli Apple IIGS lemezekkel. Lassan, de biztosan haladok a kitűzött feladattal.

    frescho 5 éve 4

  • XT-IDE rev. 4.

    Az opensource hardver előnye, hogy ingyen és könnyen reprodukálható. Na jó ebből az első fele nem igaz, mert az alaktrészeket és a NYÁK-ot sem adják ingyen. Ráadásul nem elégedtem meg az lap kivitellel, az aranyozás megdobta az árat, ami így szállítással már elérte azt, hogy ÁFÁ-t kellett rá fizetni. Nem voltam vidám. Na de nem ez a lényeg, hanem a hardver rész.

    Mire is jó ez a cucc? XT-re lehet kötni sima IDE merevlemezt. Mivel 8 bites, ezért elvileg lassabb, mint egy 286-386-os korabeli HDD, de van egy nagy előnye, ugyanis kezeli a nagyobb meghajtókat is, nem fut bele az 504MB-os limitbe. Szóval akár még egy 386 mellett is lehet értelme, hanem akar az ember az MBR-be telepíteni szoftveres megoldást.

    Az lakatrész kupac nem volt túl nagy. Legalábbis nem tűnt annak. Menet közben kezdtem csak el számolgatni, hogy kb. 110 IC és ennél több aprólék került a munkaasztalra.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 18

  • Imét Videoton, most egy kis tuning

    Idén már volt pong és fekete-fehér kis TV is. Most egy kicsit visszatértem a TV Computerhez.

    A technikai részleteket már leírtam itt: [link] A lényeg az, hogy a TVC órajelét meg lehet duplázni. Persze nem lesz kétszer gyorsabb, de sokat profitálnak a programok a tuningból. Átlagban bőven 50% fölött van az overclock, nem számoltam utána, de közelebb a 75%-hoz, mint az ötvenhez. Úgy tervezem, hogy a tuningolt gépet viszem idén Fülére, még ha nem is ez a legszebb darab.

    Ha már BRSZK, akkor itt a következő, ezúttal 16 bites, átnézésre váró alany:

    frescho 5 éve 0

  • Újabb Videoton

    A hétvége egy részét Videoton cuccokkal töltöttem el. Ugyan nem számítógép vagy régi konzol, de érdemes volt megmenteni ezt a kis TV-t. Tökéletesen működik, szép éles fekete-fehér képe van. Szerintem a zöld Vidi ponghoz nagyon jól fog menni ez a szép piros Super Star 12.

    TVC-hez csak azért nem használnám, mert ahhoz már színes dukál.

    frescho 5 éve 6

  • USA keleti part

    Négy hetet töltöttem el a keleti parton - munkával, de szerencsére mellette néhány nap pihenés is jutott.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 121

  • A koporsó tartalma

    A vámpír csöndben pihent a hűvös, félreeső zugban. A kalandor régi barátnőkön gondolkodva lépett közelebb. Már készült egy ideje a találkozásra. Nem keresztet és kihegyezőt és karót hozott magával, mint pár száz évvel korábban tette volna. Még csak nem is ezüst lövedékkel töltött revolvert szorongatott. A koporsó 54-es kiadása volt a zsebében.

    A clickbait felvezetés után lássuk miről is van szó. Hónapokkal korábban beköltözött egy Vampire a gyógyuló félben lévő 600-as Amigába. Egy kimondottan hozzá előtelepített 3.-es Amiga OS-sel készültem kipróbálni. A Coffin/OS neve stílusos, egy koporsó jól jön a Vampire mellé.

    Futtattam pár játékot, de csak kettőt fényképeztem le. Apropó fényképek. A szokásosnál is gyengébbek, telefonnal monitorról készültek állvány nélkül. Nem gondolkoztam előre, legalább a PL1-et vihettem volna a műhelybe, azzal már jobb lett volna az eredmény.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 7

  • Glitchworks XT-IDE

    Rendeltem XT-IDE kitet. Hogy ez mi is pontosan? XT kompatibilis gépekbe a 8 bites slotba lehet bedugni és a segítségével IDE merevlemezt vagy átalakítóval CF kártyát lehet a gépre kötni. A részletes leírás és repo elérést itt találhatjátok meg: [link]

    Mivel openhardware, ezért van kicsit olcsóbban kit, mint az eredeti. A NYÁK minőségétől féltem, de az egész rendben van. A csomagolás is, csak 2 IC lába görbült meg kicsit, simán ki tudtam egyengetni. Az viszont bosszantó, hogy csak az intergált áramköröket küldték el. Ellenállásokat és hidegítőkondikat találok a fiókban. Az előbbiek értéke nem kritikus, az utóbbiak nélkül pedig el kell működnie, szóval még csak nem is kritikus. De ellenálláslétrát amire szükségem lenne hiába kerestem. Mondjuk így a sima 90 fokos tüskesor helyett vehetek rendes csatlakozót a kártyára.

    Ami bosszant, hogy az egészhez képest aprópénz ami hiányzik, de így hétvégére marad az élesztés.
    Aminek örülök, hogy nemsokára lesz végre egy második ilyen kártyám, nem kell rakosgatni a gépek között.

    frescho 5 éve 4

  • Vidi konzol újraélesztés másodjára

    A pongot nem hiszem, hogy be kellene nagyon mutatni. A Videoton is készített az AY-3-8500-as áramkörrel egy saját verziót. A játékmenet volt saját, mert sokat nem lehetett variálni, maximum annyit, hogy a labdát két játékos hány ütővel ütögeti egymásnak. A sebesség, ütőméret és a visszapattanás szöge volt még variálható, de ezzel tényleg végére értem a feature listának. Majd lesz részletesebb leírás is a szerkezetről, most inkább egy teszthalott darab életrekeltését mutatnám be ami nemrég érkezett.

    A legfontosabb ezeknél a gépeknél, hogy a központi IC működik-e. Ha az rendben van, akkor mindent meg lehet rajtuk javítani. Ezeket a gépeket általában egy fordítva berakott elem, vagy táp nyírja ki. Az esetek többségében a T11-es tranzisztor adja fel a küzdelmet. Az előző esetben is az volt a hibás, rögtön nekiláttam kiforrasztani. Valaki már gányolta a szerencsétlent, valószínűleg pillanatpákával ment neki, mert egy forrszemet majdnem teljesen eltüntetett és jó nagy gömbökkel taknyolt a tranyó lábaira. Gyorsan rámérve az lett a konklúzió, hogy a hibát máshol kell keresni. A Zener dióda volt a hibás, de úgy gondoltam, hogy valami modernebbet építek be. Jobban megnézve a kapcsolást úgy döntöttem, hogy egy sima 78-as sorozatú stabkockát kap.

    Folytatás...

    frescho 5 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.