2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Mobiltelefon követése - Nagytestvér figyel téged

Írta: | Kulcsszavak: mobil . gmlc . mobile . location

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem először hallom, hogy a mobil alapján be lehet mérni, hogy éppen hol tartózkodunk. Valamelyik nap reggel a rádióban is szóba került. A hírek szerint a sorozatgyilkosok elfogásánál is hasznát vették. Én a következőre jutottam:

Jogi háttér

Az Elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. tv. (Eht) pontosan megadja, hogy mit lehet és hogyan tárolni és felhasználni. A szolgáltató 2 év 30 napig kezelheti a keltkezett forgalmi adatokat, de csak számlázásra használhatja, ha másként (pl. marketing cél...) nem rendelkeztünk. Az Eht 157. § (6-9) alapján "nemzetbiztonság, a honvédelem és a közbiztonság védelme" érdekében 3 évig kell tárolni az ügyfelek adatait a szerződés megszűnését, illetve az egyes forgalmi adatokat azok keletkezését követően.

Magyarán ha SMS-t küldtünk, vagy bármilyen szolgáltatást igénybe vettünk az 3 évig van az adatbázisban.

Műszaki háttér

Hogy mit tárolhatnak el rólunk, az eléggé széles körű, mert ugye a hálózat optimalizásióhoz szükséges adat sok dolgot takarhat. Szerintem minimum az alábbiakat tárolják. Megpróbálok nem szakszlengben fogalmazni, elnézést azoktól, akik értenek is hozzá.

IMSI - A SIM kártya egyedi azonosítója (Egy számhoz több kártya is tartozhat)
MSISDN - A telefonszámunk
IMEI - A telefon egyedi azonosítója
Cella információk - Cella sorszáma, timing advance lépcső, vételi szint... (ezekről majd bővebben)
Hívás információk - hívó és hívott fél, hívás hossza... Hívás a megnyitott web oldal és annak címe is.
Pageing információk - Ha mozgunk és egy adott cellacsoportból átlépünk egy másikba, vagy ha lejár egy adott idő kapunk a page-t. Ilyenkor a Cella infókat kapja meg a központ. (Pl. jól hallható a hangszóróban autónál.)

Egy cella adott területet lát el, így hívásnál nagyjából lokalizálni lehet a hívó-hívott feleket. Városban egy állomásra kisebb terület jut, így ott pontosabb, mint a mező közepén. Én városban néhány utcasaroknyira saccolom a pontosságot.

Ezt lehet tehát tudni a tárolt infókból.

Megfigyelés és követés

Ha valakit megfigyelek, akkor valószínűleg valami Location Based Services kerül a képbe. LBS-re, mobile location positioning kulcsszavakra keresve sok találat érhető el.2001 Octóberében hoztak határozatot az USA-ban, hogy az ottani mobil szolgáltatóknak be kell vezetni. Ezt itthon is megtették, ha jól tudom. A működési elve egyszerű, itt térek vissza a Cella információra.

Minden állomásról és környékéről (domborzat, beépítettség...) a megfelelő információkat egy adatbázis tárolja. fontos, hogy egy cellának mekkora a teljesítménye, antenna nyeresége, antenna pozicionálása, magassága...

2G - A telefontól le lehet kérni (page üzenetre adott válasz), hogy melyik cellákat (adókat) látja és hogy milyen térerővel. Az aktuális cella timing advance lépcsőjét is visszakapjuk. A TA egy 550m széles körszeletet ad meg, középpontban az adóval. Példa: Ha az adó észak felé ad 60 fokos szöggel (képzeljetek el egy szabályos háromszöget csúccsal lefelé) akkor még 3-4 torony térerejét segítségül véve rossz esetben egy 550 méteres átmérőjű kör, jó esetben az átmérő 100 méter.

3G - Egy adó körzete jellemzően kisebb, mint 2G esetén. Ez a nagyobb frekvenciából adódik, meg eleve abból is amire használjuk. Mivel már a tervezésnél a minimális rádiószmogra törekedtek a Radio Network Controller arra törekszik, hogy minimumon tartsa az adóteljesítményt. A telefonokkal folyamatosan kommunikál (ez beszélgetésnél pár 10ms-ként ismétlődik), így van egy rádiós teljesítmény mérésünk. Ráadásként mér késleltetést is, ami pontosabb a TA-nál. Én 100m alatt ontosságot saccolok. Ez városban 1-2 saroknak felel meg, plázában pár 10 méternek.

AGPS - Assited GPS. Ha van műhold, van referencia óra (szolgáltatói hálózat) és egy táblázat a GPS inicializációjához nagyon gyorsan méteres pontossággal megmondható ki, hol van. Persze erősen behatárolt, mert látni kell az eget és azt sem tudom ezt szolgáltató oldalról hogyan inicializálják, mert szerintem GPRS kapcsolat is kell hozzá.

Felhasználás

A tárolt adatokat jó esetben a szolgáltató ara fogja használni, hogy a hálózatát optimalizálja. Persze ilyenkor nem a mi azonosítónkra, hanem adott terület celláira és azok terhelésére kíváncsiak.

Ha gond van és a 112-őt hívjuk, elvileg az operátor kap egy hozzávetőleges helyet, ami segít a mentő, tűzoltó kivezénylésénél.

Ha ránk szálltak a zsaruk, akkor simán feltérképezik a szokásainkat. Itt jegyezném meg, hogy ezen alapuló követő rendszert használnak szállítócégek, hogy az alkalmazottak ne fusizzanak, elég egy készülék a furgonba...

A közismert gyilkosságsorozathoz: Ha tűt keresnek a szénakazalban, akkor a néhány terányi adatbázisra lefuttatnak pár keresést és van egy hosszú listájuk, hogy az adott környéken milyen szám-készülék... járt. Ha valamelyik több helyen is feltűnt a cselekmény előtt-alatt-után, akkor mehetnek a nyomozók kutakodni. Egy normális sql harcosnak ez nem tarthat egy napnál (tegyük fel, hogy a lekérdezés 7 órát fut, de nem tart 7 percig sem) tovább. Nem hiszem, hogy ez 100 fölötti találatott dobna, főként, ha világvégi kis falvakról van szó. Persze ha az elején figyeltek az elkövetők, majd lazult a figyelmük, akkor nem ilyen rózsás a helyzet.

Saját vélemény: Ha bűnöző vagy ne tarts mobilt. Ha elkövetői kört akarnak felderíteni hiába cserélgeted a kártyát nem okoz hozzád kötniük a telefon alapján. Ugyanígy nem gond, ha több telefonod/számod van, mert a pozíció árulkodik egy idő elteltével. (Egy helyen bukkan fel, ki-be kapcsolási idők...)

"Big Brother is watching you"

Hozzászólások

(#1) whiz


whiz
aktív tag

"Ha bűnöző vagy ne tarts mobilt."

Ennyi. :U

Egy jó hacker nem kéri le a napot!

(#2) frescho válasza whiz (#1) üzenetére


frescho
addikt

Raadaskent ne tarts szamitogepet es a net szolgaltatasainak 90%-at is keruld el, mint ordog a tomjent.

Sajnos a megfelelo hatosagainknal nincs vagy legalabbis nagyon keves a hozzaerto. Pedig nehany adatbazis osszekapcsolasaval lehetne javitani peldaul az adohatosag eredmenyessegen.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#3) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Egyébként kikapcsolt állapotú telefont is be lehet mérni, ha van benne akkumulátor.
Ha kiveszed már nem, de én úgy tudom kikapcsolva is küld jeleket a telefon.

Nem biztos hogy ez itt Magyarországon van, de valahol olvastam.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#4) frescho válasza Apollyon (#3) üzenetére


frescho
addikt

Urban legend. Nem kuld jelet a halozat fele. Ki es bekapcsolasnal van forgalom, de kikapcsolt allapotban nincs. Persze ha valaki bele berhelt egy poloskat...

Legalabbis en igy tudom.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#5) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Az, hogy a Nagytesó figyel, engem egyáltalán nem érdekel. Más dolog az, ami ebben aggasztó.

Van a reklám, mely szerint elküldöm SMS-ben (emelt díjasan) azt számot, amely tulajdonosának hollétére vagyok kíváncsi, és kielégítenek. ;)
Nos, marha jó vicc, de kérdem én, milyen jogon szolgáltatják ki per fütty azt, hogy éppen hol vagyok?
Jogos egyáltalán?
Ha nem, akkor miért nem lép a hatóság az elkövetők lábára?

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) sztikac válasza Vakegérke (#5) üzenetére


sztikac
őstag

hollétére vagyok kíváncsi, és kielégítenek.
ha az a bizonyos tulaj engedélyezi :U

(#7) Vakegérke válasza sztikac (#6) üzenetére


Vakegérke
veterán

Nem, de nem ám. A reklám szerint csak egy SMS, és feltárul előtted a titok.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#8) Crystalheart válasza Vakegérke (#7) üzenetére


Crystalheart
senior tag

A szám tulajdonosának előzetesen hozzá kell járulnia, milyen számról érdeklődhetnek a holléte felől. Ofkórz.

(#9) Vakegérke válasza Crystalheart (#8) üzenetére


Vakegérke
veterán

Ha így van, akkor ezt nagyon elhallgatja a reklám.
Szóval elküldök egy jó drága SMS-t, és azt kapom, hogy az illető nem járult hozzá, hogy adatait kiszolgáltassák?
Szép.
A lényeg, hogy kaszálni tudjanak.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#10) Móci válasza Vakegérke (#9) üzenetére


Móci
addikt

Pontosan. Ez arra való, hogy a sok hülye (mert szerintem aki ilyen sms számokra költi a pénzét, az az) küldje a lóvét az idiótábbnál idiótább marhaságokra. Még a reklám is undorító, én legalábbis nagyon utálom az összes ilyen csodát.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.