Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Thusor


Thusor
őstag

Munkahelyen a kolléganőmnek most került beszerzésre egy Dell Precision 7920 torony munkaállomás két darab Intel Xeon 4114 silver processzor és 512 GB RAM társaságában. Szívesen kipróbáltuk volna AMD oldalon is, hogy mit tud egy hasonló kategóriájú gép, de nincs ilyen opció. Csakis Intel Xeon és kész. Ár/érték arányban is lehet jobban jöttünk volna ki. Nagyon beharangozták a dolgokat, de munkaállomás és szerver oldalon sehol az AMD a nagyok között, értem ez alatt a Dell és HP kínálatát, amik nálunk megfordulnak elsősorban szerver és munkaállomás oldalon. Debreceni Egyetem HPC központ fejlesztésekor is egyetlen egy opció volt az Intel Xeon processzoros gépek. De nem is folytatnám a listát, inkább várok tovább az AMD nagy felemelkedésére.

AOC Q3277PQU monitor / Logitech M570 egér / HP Workstation z600 / Genius SP-HF2000X 2.0 hangfalpár / DELL PowerEdge T20 / Xbox One / Xiaomi Redmi 2 PRO

(#2) t72killer válasza Thusor (#1) üzenetére


t72killer
titán

AMD oldalon marad a LEGO PC...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) Thusor válasza t72killer (#2) üzenetére


Thusor
őstag

Igen, az opció lehetett volna AMD Ryzen-ből. Na de milyen alaplapot tennél be alá ami tud 2 processzort és 1.5 TB memória bővítést. Jelenleg igaz, hogy csak 512 GB RAM van, de végül 1.5 TB-ra lesz bővítve. Na, meg állami szférában közbeszerzésen nem igazán opció az összelegozott PC.

AOC Q3277PQU monitor / Logitech M570 egér / HP Workstation z600 / Genius SP-HF2000X 2.0 hangfalpár / DELL PowerEdge T20 / Xbox One / Xiaomi Redmi 2 PRO

(#4) t72killer válasza Thusor (#3) üzenetére


t72killer
titán

Dunsztom sincs, milyen lapok vannak Epyc-hez :B :F

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag

Nem kerestem vissza, de szerintem az AMD elmondta, hogy a kínálat év végére lesz nagyobb, aztán majd jövő év Q1/Q2-re.

Emellett azt elnézve, milyenek is az EPYC CPU-k, inkább a valóban nagy datacenter-eket (cloud provider) célozzák, nem azokat, akiknek kell 1-2 vas.

Ez ilyen.

(#6) cskamacska válasza t72killer (#2) üzenetére


cskamacska
addikt

Mostanában nem szívem csücske a cég(bár lehet csak az ATi-t siratom mint Raja sötétben bujkáló árulói is :B ), de az, hogy milyen szerver lapokat (nem) csinálnak az Epyc procikhoz, és milyen nagygépekben (nem) teszik elérhetővé, az nem, vagy nem csak az AMD sara. :(

Tipikusan meglepően konzervatív környezet ez, ahol a desktop piac változásai nincsenek, vagy nagy késéssel vannak lekövetve. Anno S940-es Athlon64-ek lassan terjedtek, sőt, mikor a cégek erősebben ráálltak, de a Core 2 Duo az asztalról pillanat alatt letakarította a K8-at, céges környezetből csak lassan vonult ki. Hasonlóan a DDR2-es Socket F Opteronok is tűrhetően fogytak (K8, majd Phenom és Phenom II béllel is), miközben az asztalon a Phenomok nem rúgtak labdába, a Phenom II is olcsóbb kategóriában terjedt el, mikor már megjött a Nehalem-el a Core sorozat, de évekig "megfizethetetlen" volt.

Arról nem is beszélve, hogy az ún gyártói támogatás itt nagy súllyal esik latba, és ha anno az Intel a jóval függetlenebb notebook gyártókat is mindenféle módon tudta zsarolni és lefizetni, na akkor itt aztán tényleg bármit megtehet, és annak kell örülni hogy egyáltalán van valamiben Epyc proci.. :U :W

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#7) frescho


frescho
addikt

Thusor: Talán Supermicro lapok köré lehetne építkezni, ha valaki elég bátor, hogy korai tesztelőnek beálljon a sorba.

Athlon64+: Milyen piacra vezetés az ahol több, mint fél év mire termék lesz belőle? Ráadásul úgy, hogy az alacsonyabb fogyasztású processzorok elvileg gond nélkül mehetnek a régi lapokba? Hol van itt a piacra rúgott ajtó? Érdemes visszanézni a korábbi bejegyzéseimet, hogy mekkora mennyiségről (eddig idén 5 új rack-et nyitottunk) van szó.

cskamacska: konzervatív vagy sem, ha nincs termék a piacon, akkor nem is lehet eladni. Több hírben is szerepelt, hogy partneri megállapodást kötöttek a nagy gyártókkal. Sajnos nem látni az eredményét. A hírek túlzóak vagy nem tesznek meg minden ésszerű dolgot a siker érdekében? Másik oldalról amikor a CPU hiányról cikkeztek, akkor az ott volt érezhető, hogy pár tucatnyi gép rendelésénél előre szóltak, hogy a szokásos 4 hét helyett 6-7 hét alatt fognak csak megérkezni a gépek. Az SSD problémát jobban meg lehetett érezni, ott még többet kellett várni az NVMe kártyákra.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#8) t72killer válasza cskamacska (#6) üzenetére


t72killer
titán

Mind2-re ki vagyok bukva: a Spectre balhé kiderülése előtt 1 hónappal szereztem intel procit vastag pénzekért, ami az SSD-műveleteket hazavágta, az AMD procik meg csak arra voltak jók, hogy a meglévő intel cuccosom árát lenyomják.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#9) zsopu


zsopu
tag

Szerintem a szerver (vagy a munkaállomások) olyan piac, mint az autóipar.
Ha valami jó és bevált azon nagyon nehezen lehet/tud változtatni.

Sajnos hiába a jó ár/érték, ha nem tudja hozni azt a megbízhatóságot.
Vagy talán tudná, de még nem bizonyított be... (de ott a talán!)
Erre nem ad senki!
Itt ez az elsődleges. Az ár meg nem érdekes.
Ha lehal egy szerver, az sokkal nagyobb költség. A nagy cégek ezt nézik.

(#10) ncc1701


ncc1701
addikt

Irígylem a problémáidat.

(#11) frescho válasza ncc1701 (#10) üzenetére


frescho
addikt

Köszönöm. Mottó a munkámhoz: A cloud nem más, mint valaki más számítógépe. (Problémája, gondja...)

Hosszú hónapokig volt egy üres mérnöki állás a csapatomban, amit itt is többször leírtam, így lehetett volna akár a te gondod is.

https://frescho.hu

(#12) bacsis válasza ncc1701 (#10) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog (1)

Akinek ebből van a kenyere, annak bizony ez elèg súlyos problèma :R

(#13) ncc1701 válasza bacsis (#12) üzenetére


ncc1701
addikt

Ha munkaeszköz, akkor megveszi az intelt. Akinek komoly kéziszerszám kell, az makitát vesz, az is sírjon, h drága?

(#14) Peter Kiss válasza frescho (#7) üzenetére


Peter Kiss
senior tag

200+ U nem akkora mennyiség, tippre Azure/AWS/Google DC-ekbe kicsivel több került már idén, sőt, az AMD-s hardverekből is minden bizonnnyal. :) Mindenki azt a munkát vállalja be, ami gyorsan hoz sokat a konyhára, itt sincs ez másképp.

Meg itt AMD-t emlegetünk, de elérhetőség tekintetében azért a szervergyártóknak nagyobb szerepük van, abba meg bele se menjünk, vajon miért nem ömlenek az AMD-s design-ok. ;]

(#15) Cucuska2 válasza ncc1701 (#13) üzenetére


Cucuska2
őstag

Te komolyan ennyire nem érted? Szeretne AMD-t venni, mert jobb ár-érték arányú, csak nem lehet kapni.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#16) frescho válasza ncc1701 (#13) üzenetére


frescho
addikt

Ha a google és az Amazon belevág, akkor nem lehet velük nagy gond. Amúgy hibás nézet, hogy csak Makitát vesz. Sokkal logikusabb, ha élettartamra nézi meg, hogy mi az ami megfelel és az mennyibe kerül. PErsze ettől még kijöhet az, hogy a Makita 5%-kal drágább csak és akkor marad a bevállt márkánál. Az Előző EPYC-nél nállunk is ez a döntés született. De a csapatom dolga az, hogy megvizsgáljuk a kérdést. Ugyanígy közös mérlegelés után döntöttünk közösen a Cisco switch-ek cseréjéről.

Athlon64+: Közepes méretű vállalatról van szó. A beruházási keretünk ahhoz már elég nagynak bizonyult az utolsó negyedévben, hogy az egyik beszállítónál a WSE kereskedelmi igazgató foglalkozzon velünk. A másik partnernél kimondták, hogy mi jó kísérleti egerek vagyunk. Elég nagyok ahhoz, hogy eleget rendeljünk, de nem túl nagyok, hogy a gondokat ne lehessen kezelni, ha vannak.

Az AMD-nek az lenne a dolga, hogy a partnereket támogassa, hogy a bejelentésre elkészüljenek a referencia platformokkal. Legalább ott várnám el ahol a TDP-be beleférne az új procis és elvileg nem kellene más csak firmware/BIOS/EFI frissítés. Legalábbis ezt lehet olvasni Abu írásaiban.

https://frescho.hu

(#17) sonar válasza zsopu (#9) üzenetére


sonar
addikt
LOGOUT blog

Nem egészen így fogalmaznék, hanem ha elkötelezed magad vmi mellett akkor nem szivesen váltasz egy kis kaland kedvéért. Hogy mire is célzok, ha van mondjuk van kevés 10-20 v mégtöbb intel vasad amin garantáltan fut minden nem biztos, hogy a sok sok gép mellé kell még más szivás is. Lehet, hogy nyersz gépenként x dollárt, de ha vmi nem megy mert nincs támogatás hozzá akkor mi van.
Nagyon nagyon mérlegelni kell, hogy a vason nyert dollár vajon mennyire megtérül.
Ez tényleg ott éri meg, mint a google ahol van elég képzett mérnök akár az OS-t is átfaragni. Max generáció váltást előbbre ütemezik ha nem jön össze a mutatvány.

Lenovo-nál is öszre várhatóak az AMD-s szerverek.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#18) Steven válasza frescho (#16) üzenetére


Steven
addikt

Én nem látok bele így mint te , de , ha igaz amit írsz elég gáz ...

Bár arra gondolnék talán , hogy elsőre most a nagyobb megrendelést szolgállják ki ,ügye be lett jelentve sok cég hogy AMD-re épít... mindneki más meg egyenlőre le van szarva.

Kíváncsi vagyok nálunk a több ezer szerverből mikor látok AMD-t , nagy ritkán futok bele egy két opteronba.

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#19) frescho válasza sonar (#17) üzenetére


frescho
addikt

Elég mennyiségű gépről van a cégnél szó, hogy érdemes legyen körbejárni a témát. Ebben a hónapban selejteztünk az általad megadott mennyiséget és a csere mellett új gépeket is csatasorba állítunk. Persze nem egyenletes a gépek felhasználása az év során, de így is látható, hogy van értelme a váltáson gondolkozni. Ahhoz, hogy mérlegelni lehessen először kellene legalább egy teszt gép...

Steven: Egy nagyobb cég általában konzervatívabb. Ahol dolgozom nagyjából középen áll. Már elég nagy, hogy ne házi megoldásokról és 1-2 tucat gépről legyen szó. Ahhoz még elég kicsi, hogy ne a fejünk felett hozza meg valaki sok szinttel a döntéseket. A személyes kapcsolat még megvan és a C level is (CFO/CTO) megbízik az ilyen irányú döntéseinkben. (Mielőtt megkérdezi valaki: Nem királyi többes, mert ugyan a döntés nagy része az én vállamon van, de az esetek nagy többségében konszenzuson alapul. Több szem többet lát más-más szemszögből. Az is szempont, hogy egyikünk sem érthet mindenhez és az elfogultságot is ki lehet így küszöbölni.)

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#20) Steven válasza frescho (#19) üzenetére


Steven
addikt

De én most arra gondolok , hogy egy Googlehoz képest kb sehol senki nincs , hogy csak egy céget említsek...

Szvl ki elégítik a nagyok igényeit elsőként gondolom (nem biztos) :)

Aztán jöhetnek a többiek... bár ki tudja...

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#21) Peter Kiss válasza frescho (#16) üzenetére


Peter Kiss
senior tag

Azt a beszállítót nyaggassátok, akinek van lába magasabb prioritású régióban, úgy talán hamarabb lehet tesztmasina, bár macerás lesz biztosan.

(#22) frescho válasza Steven (#20) üzenetére


frescho
addikt

Ebben igazuk van, de akkor a marketing anyagaikat kellene hozzáigazítani. Már évek óta az a tapasztalatom, hogy az AMD még annyira sem megbízható ilyen szempontból, mint az Intel. Csináljanak bejelentést és publikus elérhetőséget 3 hónappal később.

Athlon64+: A partneri viszonyunk és a kapcsolattartó salses is jó több cégnél is. Lesz gép, csak ki kell várni. Ahogy fent írtam ami bosszant az a marketing vs. valóság.

https://frescho.hu

(#23) D1Rect válasza ncc1701 (#10) üzenetére


D1Rect
félisten

Felháborító, hogy nem lefejezett egérről postol valaki, esetleg linkel random 444 cikket, hanem IT témában írja le a saját gondolatit.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#24) cskamacska válasza D1Rect (#23) üzenetére


cskamacska
addikt

És a körbehugyozott gépvas, az már sz@rt sem ér? :P

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#25) Depression


Depression
veterán
LOGOUT blog

KőEgyszerűen túl korai. Tehát, ha az említett cikkben, ami egy héttel fiatalabb, mint a logoutos cikked, az szerepel, hogy "hamarosan", akkor nem kell felháborodni, hogy még nem kapható. A time schedule-ban is csak q3 szerepel az első fecskékre, ami ugye szeptember végéig bőven belefér.

Én más iparból származom, ott akkor kezdik el gyártani a gépet, amikor teljesen ki van fizetve, azaz min. fél év, de inkább 9-12 hónap, mire leszállítják, miután átutaltál párszáz milliót, vagy mrd-ot, előtte meg több hónapos tárgyalások vannak.

Elhiszem, hogy szeretnéd kézben tartani, tesztelni, de ez is "csak egy számítógép", nem fog újat mutatni, legfeljebb gyorsabb, és kevesebbet fogyaszt.

Tehát nem hegeszt szebben, nem lesz szebb a végtermék, sőt, még a crysis sem.

Ha gyors, vagy ugyanolyan, csak sok áramot megspórol, és ezért kapsz bónuszt, vagy most kell elköltened a keretet, akkor megértem.

[ Szerkesztve ]

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott kotton. 'nem használható fel engedélyem nélkül, ebből póló lesz

(#26) Peter Kiss válasza Depression (#25) üzenetére


Peter Kiss
senior tag

Szerintem én még csak nem is a pozitív oldal a legfontosabb, hiszen azt nagyjából tudjuk, mi az ígéret, vagy bejön, vagy nem, ki lehet próbálni.

Gond akkor lehet, ha valami bődületes negatív oldala is van a dolognak, avagy az adott szervernek. Szoftvertámogatás vagy bármi, ami miatt nem lehet normálisan vagy egyáltalán beilleszteni az adott környezetbe. Nem tudom, ilyennek mekkora esélye lehet, de ettől jobban tartanék.

(#27) Steven válasza Depression (#25) üzenetére


Steven
addikt

csak hogy képbe hozzalak , bárki szivesen váltana ha nem kéne 10 gép helyett csak 5-t használni mert kiváltja a 10gép munkáját ... kevesbb áram (hűteni is kell ezeket a szarokat)
kevesebb szerződés a supporta azaz olcsóbb fentarthatóság.
Aztán nagyobb teljesítmény akár több ügyfelet is jeletnhet.. bár nemtom ők épp mit csinálnak..
(te szavaiddal élve enged meg kérlek , szebben nem heggeszt , DE kevesebb arc kell a hegesztéshez ) :D

(amúgy kurva drága a support a szervere ha olyan szerződésed van , hogy pár orán belül ki mennek és ezek nem állhatnak meg, 0-24 be mennek. Support a kurva drága és baromira nem indegy hányra fizeted)

Ahol én dolgozom ott is minden megy abba az irányba ,hogy hyper-v cluster serveren van több száz szerver.... az olcsóbb fentarhatóságé jegyében... minnél erősebb a vas annál több VM et bír el.

Itt azért elég sok pénzről beszélünk ha mondok egy számot 100 szervert meg tud oldani 10 ből... hamar behozza az árát...ügyfelek meg tejelnek mert ők csak azt látják , hogy megy a szeró azt nem ,hogy az éppen egy VM vagy egy vason fut az os .
És azért az is számít ,ha olcsobban jut hozzá mint a konkurencia termékéhez.

Csak éppen amiről beszélünk az mind egy teória mivel nem jut információhoz (tesztgéphez árhoz stb) ezért kalkulálni sem tud jelenleg frescho

[ Szerkesztve ]

Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile

(#28) frescho válasza Depression (#25) üzenetére


frescho
addikt

Ahhoz, hogy Q3-ban kiszállításra kerüljön már most meg kéne tudni rendelni. A hírek szerint hónapokkal ezelőtt megkapták a mintapéldányokat, a gyártási példányok is rég megérkeztek a gyártókhoz, sőt már a következő szériát is lezárja az AMD. Nézd vissza Abu írásait. Ezzel szemben a beszállító támogató mérnökei sem rendelkeznek információval. Ebből a Q3-ban nem lesz kiszállított végleges szerver és ha jobban számolok, akkor nekünk sem teszt gép. Ez a marketing bullshit ami bosszant nem kicsit.

Ha eddig nem jött volna át: Igen, ez a munkám része. Olcsóbban fog heggeszteni és ez fontos szempont. Nem azért megyek utánna, mert extra bónuszt kapok érte, hanem azért, mert nem szarok bele és igyekszem a lehető legjobban végezni a munkám. Mondjuk az ősszel esedékes jövő évi pénzügyi tervezéshez jó lenne már látni, hogy az AMD jó alternatíva-e, vagy marad az Intel.

Athlon64+: Pontosan ezen okok miatt egy teszt gépet szeretnék először, ha lenne. A szoftveres gondok egy részét házon belül meg tudjuk oldani, mert nyílt szoftvert használunk ahol lehet.

Steven: Jó az irány amit felhoztál. Egy éves bejegyzés: [link] Ez csak egy bővítés volt...

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#29) Depression válasza frescho (#28) üzenetére


Depression
veterán
LOGOUT blog

Azért mondom, hogy túl korai, és azért is írtam az én példámat, mert a beszerzés egy éve alatt biztos, hogy valamelyik gyártó előjött egy kicsivel jobbal. Attól én még nem bosszankodtam, hogy a következő generációt nem lehet még beszerezni, és jól végeztem a dolgom, az éppen aktuális ajánlatokból kiválasztottuk a nekünk megfelelőt.

A jövőévi pénzügyi terv pedig a neve is mondja, egy terv. Ha decemberben kapsz tesztgépet, és februárra mondjuk megállapítod, hogy gazdaságosabb lenne az epyc, nem fognak kekeckedni, amikor a tényleges megrendelésnél ezt adod meg.

Mindettől függetlenül ismerjük az intel üzletpolitikáját. Helyesbítek, annyit tudunk, amiért már megbírságolták őket. Ilyenek mellett még a hp, dell és társainál is verheted az ajtót, ezek is csak a pénzt nézik.

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott kotton. 'nem használható fel engedélyem nélkül, ebből póló lesz

(#30) frescho válasza Depression (#29) üzenetére


frescho
addikt

Természetesen így fogok tervezni, nem vagyok nyeretlen kétéves.

Sok mindent lehet az Intel rovására írni, de ezt már azért nem. Egy sima firmware upgrade kellene elvileg az új generáció nagy részéhez. Ha ezt nem képesek megoldani a partnerekker, akkor azt ne hirdessék teli szájjal, hogy elérhető. Desktop vonalon már elég jól csinálják, itt is összeszedhetnék magukat.

https://frescho.hu

(#31) Cifu


Cifu
nagyúr

A nyaralás miatt kicsit lemaradtam a témáról, majd lesz erről amúgy update? :R

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#32) frescho válasza Cifu (#31) üzenetére


frescho
addikt

Egyelőre nem. Amiről érdemes lenne, arról nem szabad még egy ideig.

https://frescho.hu

(#33) Cifu válasza frescho (#32) üzenetére


Cifu
nagyúr

Awwww..... ;]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.