2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD A6-5400K

A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver

A cikket szokásommal ellentétben menetből írom, legalább a grafikon készítéséig. Ezt azért teszem, mert többen kérdezték már, hogy hogyan szoktam tesztelni.

Az első nap: A hardver

Rögtön kicsomagolással kezdtem, a kabátom is csak a fotelba dobtam le. Nem tudom, hogy miért, de több év után is örömmel bontogatom a dobozokat. Az APU kis dobozban érkezett és jót derültem a rajta található képen. Ezzel szerintem esély sincs BF3-at futtatni, de ha ezzel lehet eladni, akkor a marketingesek felvasalják még a homlokukra is.

Előkaptam a fényképezőt és készítettem pár képet, amik remélem, nem lettek pocsékok. (Azok lettek, elnézést a minőségükért) Az alaplap nagyon egyszerű, látszik, hogy igyekeztek spórolni, de az olcsóságot leginkább az APU mellé csomagolt hűtő jellemzi. Még egy százas is vastagabb nála. Az AMD mostanában túlságosan is spórol és egy kategóriával kisebb hűtőket ad, mint kellene. Szerencsére a FX-6100 hűtője kéznél volt, az szerintem tökéletes lesz a kis APU-ra és még tuning közben sem kell félnem, hogy megsül.

Az alaplapról is készítettem pár képet, amiket nagyíthatóan szúrok ide be. A dobozán is A4-A6 mellé ajánlják. A dobozban az alaplapon felül a hátlap és két SATA kábel található. Olcsó hús, nem vártam többet.

Láthatóan nem a legcombosabb darab. 4 fázisú a tápellátás. Szerintem a 65W-os darabokat még elviszi, de tuninggal már nem próbálkoznék. Talán egy 5600-at is bele mernék rakni, de maximum alapfeszültségen tuningolva. A kivitelezése nem tökéletes, a memóriafoglalatokba elég határozottan kellett belenyomni a memóriát, de baj nem volt vele.

A csatlakozók is a minimumot hozzák. Van testvérmodell, ahol a DVI helyett HDMI csatlakozó van a hátlapon. Kár, hogy nincs olyan, amelyiken mind a kettő megtalálható.

Hardverlista

APU: A6-5400k / Celeron G530
Alaplap: ASRock FM2A55M-DGS / H67M-GE
Memória: Corsair Value 2x4GB 1600MHz CL11 (A memória utólag érkezett. Bár csak 1600-as simán megy 1866-on is.)
dGPU: HD7770 OC 1100 MHz
Tápegység: FSP 350-80APN / Corsair VX-450

Sajnos a Celeronos rendszernél eltér a tápegység, ezért a fogyasztási adatok összevetése nem lesz egzakt, de az látható lesz, hogy a két processzor fogyasztása nagyjából hogyan aránylik egymáshoz.

A teszt célja

Most telepítem a gépre a Windowst. Elfogadhatóan megy, az előzetes elképzeléseimnél talán még jobb is. Amíg települ leírom, hogy mit tervezek tesztelni:

- CPU részleg vs. Intel Celeron
- IGP tesztek: Menyivel gyengébb az Intel? Mit lehet vele játszani?
- Memória sávszélességtől való függőség: Érdemes-e gyors memóriát venni egy ilyen viszonylag gyenge APU mellé?
- Tuningpotenciál: Meddig lehet húzni az IGP-t és a CPU-t? Ezeknek mekkora hatása van a teljesítményre?
- Fogyasztás
- dGPU-val milyen teljesítményt nyújt? Tudom, hogy őrültség egy HD7770-nel összerakni a kicsikét, de az 5850-es még durvább lenne.

Azt hiszem, ha feltelepül az OS, akkor felrakom az alapdrivereket, Steam klienst és az éjjel letöltheti a tesztelésre használt cuccokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Celeron G1610 Ivy alapokon

    Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben?

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • GTX650Ti gyorsteszt

    Három kártya, három teszt és némi tuning: AMD HD7770, HD5850 és egy GeForce GTX650Ti.

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.