2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Spectrum analizálás

Írta: | Kulcsszavak: Spectrum . speccy . spectrum + . ZX spectrum

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Volt az ebayen olcsón egy hibás Speccy + dobozzal együtt. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, főként mert itthon ennyiért még a dobozt sem lehet megvenni. Ráadásnak volt hozzá táp, kábelek és joy illesztő is. Úgy voltam vele, hogy postával együtt is bőven megéri.

Végül a Spectrumot sem hagytam a sorsára, mert sokkal kellemesebb darab, mint az első széria gumi billentyűzete. Más eltérés és ezért kompatibilitási gond sem akad a két széria között, csak a PCB más reviziójú. A gép persze nem tökéletes, például az egyik lába csak lifeg, de elfogadhatónak és ami nem elhanyagolható egészen tisztának bizonyult kívül-belül. Gyorsan szétszedtem, hogy rá tudjak nézni a belsejére. Valaki már próbálta javítani előttem, mert a billetyűzet szalagkábelei nem voltak csatlakoztatva. Tápot adtam a gépnek és már az első mérés hibát mutatott. A bemeneten ott volt a 9V, de a stabilizátor kimenetén 0V-ot mértem. Itt maradt félbe az első kör, mert nem találtam meg a forrasztópákámat és stabkocka sem volt itthon.

A második körre jobban felszerelkeztem. Az interneten bőven találni leírásokat és kapcsolási rajzot is. A kis multiméter mellé került egy páka, egy Ganzuniv 4 és rendeltem egy kis doboznyi plusz alkatrészt is.

A 7805 cseréje után kivettem az ULA-t és rövid időre bekapcsoltam a gépet. Az 5V már jónak bizonyult, de a többi (+12, -12 és -5V) nem volt sehol. A ferrit sem zúgott halkan, ahogy szokott hasonló gépeknél.

A rajz szerint a TR4 és TR5 körül kellett kutakodni. A diódákra is rámértem, de azok jónak bizonyultak. A két tranzisztort kiforrasztottam a teszteléshez.

A TR4 jónak bizonyult, de a ZTX650-et cserélni kellett. A netes leírások szerint érzékeny a tranzisztorok típusára az áramkör, de szerencsémre a jónak bizonyult darab a kritikusabb. Kis kutakodás után találtam olyan tranyót ami alkalmas lehet a helyettesítésre. Persze a lábkiosztás és a méret teljesen eltér, de végül sikerült besuvasztani a nagyobb tranyót. Bekapcsolás előtt még a tekercsre is rámértem, hogy kizárjam annak a hibáját, már amennyire lehetett. Bekapcsolás után ez a kép fogadott:

Gondoltam ennél jobbat is ki lehet hozni a gépből. A neten több megoldás is létezik a videókimenet módosításra, szerintem valahol tuti meg lehet találni azt is amit én csináltam. A TV modulátor tápját és a bemenő kompozit jel kábelét kiforraszottam és félrehajtottam, így bármikor visszaalakítható a gép. A kompozit forrpontot egy 22 uF-os kondenzátorral összekötöttem a kimenettel. Lehetett volna más érték is, de ez volt kéznél. A képen már visszaépítettem a házba az alaplapot, de nagyítva látható a kondenzátor a modulátor bal oldalán.

Már csak össze kellett csavarozni a gépet. Végül még megtakarítgattam kicsit nedves popsitörlő kendővel. Nagyon jól lehozza a koszt, jobb bele sem gondolni mi lehet benne és hogy ezzel kisbabák fenekét törölgetik. A végeredmény egészen pofás lett. Üzemképes a gép, elfogadhatóan néz ki és még a képe is szebb a TV modulátorosnál.

A két lecserélt alkatrész nem került többe pár száz forintnál. Az érzés, hogy még egy veteránt sikerült életre kelteni megfizethetetlen. Természetesen egy komplett elektrolitkondenzátor cserét is végre fogok hajtani, de először végére akarok érni azoknak a dolgoknak, amik a munkapad mellett hevernek.

Hozzászólások

(#1) RexMaximus


RexMaximus
(senior tag)

Megint a jopofa kis cikk. Kivancsi lennek amugy, hogy ma mennyire alltalanos fiataloknal, hogy pakahoz nyulnak vagy egy picit elektronikaznak.

Nalunk a gepezes mellett sokszor elokerult a paka is, szerelgettunk is ezt azt a csaladban ( jo sok piaci szemetet :D ) vagy eppen hobby projekteket.

(#2) tomazin válasza RexMaximus (#1) üzenetére


tomazin
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem tudom mire gondolsz fiatalok alatt, de 30as korosztalynal 3embert ismerek kb 100bol aki kepes egy kondit kicserelni.

Cikkhez: jo volt olvasni, h vannak akik szivesen elfoglalkoznak azzal, h lelket lehellnek oreg vasakba

[ Szerkesztve ]

(#3) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Nagy lájk az írásnak! :C
Már csak azért is, mert az első szerelmemmel foglalkozik. :B

Words cannot express how much i don't care

(#4) Zoz


Zoz
(őstag)

Tünetek alapján egy fordított polaritású táppal próbálhatták ki.
Az nagy szerencse, hogy a 4116-osok túl élték a dolgot, azok gyakran megszoktak pusztulni amikor nem kapják meg az 5V-on kívül a többi tápfeszt.

(A fordított polaritás Enterprise esetén is hasonló tünetekkel jár: elszáll a két 7805-ös, és a belső 12V tápáramkörben a TR2 (BC337) tranyó, valamint a belső hangszóró LM386-os erősítő IC-je.)

(#5) frescho válasza RexMaximus (#1) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Elég kevesen. Ha őszinte akarok lenni, akkor én is csak a régi cuccoknak megyek neki. Felületszerelt még csak-csak, de bármi újabbhoz (BGA) nincs felszerelésem.

Syl: ZX81-el kezdtem ;)

Zoz: Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem vitt magával mást. A fordított polaritást emberileg nem értem, mert ott volt mellette a gyári táp is.

https://frescho.hu

(#6) plömplöm


plömplöm
(őstag)

nincsenek arra szavaim, hogy mennyire szerettem volna annak idején egy pluszt az én simám helyett, pláne ha microdrive-om is lett volna, óóó. az enyém, ami persze még mindig meg van, ha jól emlékszem, akkor rev3, a belsőbordás, fűt rettenetesen. belezsúfoltam a dobozba egy kempston-illesztőt, nameg persze az elengedhetetlen resetgombot :) . 1986-ban kaptam meg, 30 éve, belegondolni is rettentő :DDD

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#7) Syl válasza frescho (#5) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Az első találkozás nálam is a ZX81-gyel történt, de az csak egy futó kaland volt :DDD Fél-egy órás együttlét után azt mondtam, nekem kell egy ilyen. Aztán hónapokig kutattam az internyetet (újságok, magazinok ;] ) és inkább a Specrum felé fordultam. Ez 84 eleje lehetett

Words cannot express how much i don't care

(#8) frescho válasza Syl (#7) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Bőrönd importban érkezett hozzánk a ZX81 kit a kiküldetési pénzből összespórolva. Apám a konyhaasztalon forrasztgatta össze. Az én segítségem ( valójában inkább feltartottam) kimerült abban, hogy adogathattam amit kért.

https://frescho.hu

(#9) Mokó


Mokó
(fanatikus tag)

Gratula a mentéshez,és a cikk is érdekes! :R

(#10) RexMaximus válasza tomazin (#2) üzenetére


RexMaximus
(senior tag)

En a 34.-iket taposom. Fiatalok alatt inkabb az internet vilagaban szocializaltakra gondolok. Vagy fiatalabbakra, mai alltalanos iskolasokra. Igazabol mi is akkoriban kezdtunk hozzanyulni ezekhez.

Kis telepules ahol laktam volt egy TV-Video szerviz ahol tok jo fej volt a tulaj. Ha valaki nyitott volt arra, hogy tanuljon annak szoritott egy kis helyett es beulhetett gyakorolni, tanulni. Talan hatodikos lehettem akkor. Az a durva, hogy szakkozepben gyakorlaton meg se kozelitettuk azt amit a kis szervizben csinaltunk.

Nomeg jobb eszkozok voltak a szervizben es kozben eltelt vagy 7-8 ev :). Ezt nem rovom fel csak erdekesegnek irom.

Sot, pentek delutanonkent ki volt pakolva par C64 es a kornyekrol jartunk oda copy partyzni. Ekkor szinte be se lehetett ferni oda. Alig vartuk, hogy hazaerjunk a szajreval :).

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.