Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23701) erhas01 válasza erhas01 (#23577) üzenetére


erhas01
tag

ITX ház:
Párat végignéztem. Ezek tetszenek külsőre, az elrendezésük meg nem. :
Cooltek pl.:mini Az alján van a HDD szellőző. Nálam biztosan megsülne.
Lian Li PC-Q07 . Kicsivel jobb.
Mindkettő torony olyan, mint egy máglyarakás. :)
A ház hűtése a levegő fújási iránya:
Valami sugárhajtómű formájú, és sportautó légáramlású kellene, ami a kereknél van olyan rács. Előröl hátra haladjon a levegő. Alul a ház ne legyen szita. Oldalt elöl beömlő, hátul rács. Felül teli tető kémény nélkül, lehessen ráülni.

(#23702) flashpointer válasza erhas01 (#23701) üzenetére


flashpointer
őstag

Nekem Q07-van és egy kalap szar, meg szerelhetetlen is.
Felűlre hogy egy pl egy hdd-t betegyél le kell szedni mindkét oldalt amit csak akkor lehet ha kiveszed az alaplapot amit csak akkor lehet ha kiveszed a vga kártyát amit csak akkor lehet ha kiveszed a tápot. Úgyhogy nekem az ssd csak úgy lóg a vezetéken mert 2x tettem meg a ki-beleszerelésből hmásodjára elegem lett.
Eladó olcsóért ha érdekel :D
Az egyetlen előnye hogy könnyű volt rá vágni egy igényes szellőzést amivel a proci max 60 fok de a benne lévő passzív vga is!
[link]

[ Szerkesztve ]

(#23703) vitezlejszlo válasza AxBattler (#23700) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Sziasztok

Egybe válaszolok :)

77 fok az windows alatt valami inteles cpu porkolos cucc, tekeri az osszes magot 100%-on, es akkor mertem, hogy 77 fok korul megallt a cpu melegedese (magonkent ez volt a legmagasabb ertek)

A Freezer 13-at neztem, jobb lehet-e annyival, mint a mostani Freezer 7? Esetleg a CoolerMaster Hyper 612?

Talaltam egy tesztet : ITT. Itt ha megnezitek a tablazatot, akkor kb pont mint nalam: 77 fokot csinal a mostani 7-esem, 70-et a Freezer13, es 54-et a 612.

Bar a 612 15K korul van, ha befer, es azt mondjatok jo lehet, akkor inkabb raszanom azt a penzt... Ha nem, akkor marad a 13-as, ha tenyleg fog rajta akar csak 5 fokot, mar nyugodtabb vagyok :)

Hat ez az HR22-es szep szep... csak az ara 30K? :O Ocsem.. az igen :)

Koszi

Laca

[ Szerkesztve ]

(#23704) vitezlejszlo válasza vitezlejszlo (#23703) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Hat a 612 ugy velem nem ferne be.. Marad a Freezer 13. Meg is rendeltem, meglatjuk mit bir.. majd meselek :D

Koszi meg egyszer!

Laca

(#23705) HookR válasza vitezlejszlo (#23703) üzenetére


HookR
addikt

Mindössze hatásvadász módon igyekeztem jelezni, hogy bár valóban szűkül a választható léghűtők köre, kétségbe azért nem kell esni, igény esetén így is akad (feleslegesen drága) kompatibilis behemót. :) Amúgy a HR-22 'kistestvérének', a HR-02-nek sokkal kevésbé elrugaszkodott az árfekvése, ha netán mégis ilyesmi méretben gondolkodnál.
Lényegében arra kell törekedni, hogy az alaplap nyákjára felfestett (a te lapodon csak foszlányokban kivehető) 95x95mm-es négyzeten a kiszemelt léghűtő néhány mm-nél jobban ne lógjon túl a dVGA felé. A többi irányba már terjeszkedhetnek a lamellák, azaz a HR-02 és HR-22-eshez hasonló aszimmetrikus batárok is elférnek, igaz csak egyféleképpen.
Aztán említésre érdemesek a szintén 120/140mm-es ventihez méretezett szimmetrikus, de vékony kialakítású tornyok (például: Cooler Master Hyper T4, Thermalright TRUE Spirit 140, Prolimatech Lynx... stb.), illetve a Freezer 13-hoz hasonló kisebb (általában 92mm-es ventihez méretezett, olyan 100mm-nél lehetőleg nem szélesebb) variánsok.
És persze ott vannak a fektetett, alacsonyabb hűtők, felülről lefele fújó ventilátorral, mint például a Be Quiet! Shadow Rock TopFlow SR1 illetve egy lista a nála kisebbekről.

Mondjuk ha a 77 fokot stresszteszttel mérted, ami ugye nem éppen életszerű felhasználás, akkor nem feltétlenül szükséges pénzt áldoznod komolyabb hűtőre.

Dönts legjobb belátásod szerint! :)

[ Módosította: radi8tor ]

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#23706) shteer válasza vitezlejszlo (#23703) üzenetére


shteer
titán

Akkor nem sok a 77 mert normal hasznalat kozben a kozeleben se lesz.

..szerintem jónak tűnik

(#23707) vitezlejszlo válasza HookR (#23705) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

:R

Most nem emlékszem pontosan, hogy idle-ben mennyi, 45 fok rémlik (24 fokos lakásban).

Tudom lehetne javítani a kupak leszedésével, újra pasztázásával is, de ilyentet a gari miatt nem eröltetnék.. Na meg az a pár kalapácsos videó jajjj :D Tudom ott a pengés módszer is :)

Marad ez a 13-as Freezer, aztan max ha nem jön be, akkor keresek mást, de 7k-ért szerintem jó lesz az... :)

Köszi az infókat mindenkinek!!!!!!!

Laca

[ Szerkesztve ]

(#23708) shteer válasza vitezlejszlo (#23707) üzenetére


shteer
titán

szerintem túlreagálod a dolgot :) nézd meg a normál használat mellett meddig melegszik

..szerintem jónak tűnik

(#23709) vitezlejszlo válasza shteer (#23708) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Igen, igazad van teljesen, a napi semmittevés mellett bőven jó a mostani hűtő is. De mi van ha én egyszer megtekerem úgy, hogy a lába se éri a földet.. jó akkor is csak 77 fokos, na de mi lesz nyáron.... :D

Szóval szeretek biztosra menni.. ha 70 fokon ellesz a 13-as, akkor már megérte :D

Nyíilván ha 80 fok lenne a 3770K max üzemelése jobban aggódnék, de ahogy nézem 105C, akkor gondolom olyan 90 fok fölé nem érdemes menni... :)

Ööööö izéke.. Srácok. Most esik le, hogy a 1155-ös slot cooler lyukai lehetőséget adnak arra, hogy 90 fokkal elforgassuk a coolert? Mert most a Freezer7 a VGA-ra fújja a levegőt. Ha a 13-as elfér, akkor inkább hátrafele csapatnám ki, hátha az is segít egy picit. Meg a ház elején is van egy nem használt venti, max bekapcsolnám, és akkor átszellőzne pont jól a ház...

Laca

[ Szerkesztve ]

(#23710) shteer válasza vitezlejszlo (#23709) üzenetére


shteer
titán

Elforgathato ha nincs otban semmi.
Lehet a mostani elforgatasaval es a haz szelloztetes beuzemelesevel is elerned a celidat.

Ahogy terjednek az AVX-es alkalmazasok, nem sok esely van ra hogy alap felhasznalas mellett megkuldjed ugy mint az ibt.

..szerintem jónak tűnik

(#23711) erhas01 válasza flashpointer (#23702) üzenetére


erhas01
tag

Átszabtam a Lian Lili 007-t, valami ilyenre! :)
Az első ventilátor mögé, akár egy fiókos 4 HDD -s szekrény is betehető legyen, mint egy Nas. A házon belül, vízszintesen középen lehetne egy légelválasztó lemez, felette egy tálcával, mint egy sütő, vagy íróasztal.
A tálcához rögzíthető lenne a fekvő alaplap, paneltáp, hátsó ventilátor. A tálcával együtt minden beszerelhető lehetne a felső részbe. A hátlap mellett levehető lehetne az egyik oldallemez és/vagy a tető is. Így beköthető lenne az első ventilátor, bekapcsológomb is. Szerelés így talán megoldhatóbb.
Kettő légterű lenne a belső rész, aránya 2/3 rész HDD, 1/3 rész alaplap.
Alsó térben a HDD előröl kaphatna levegőt, pl.: az AM1, alaplapnak felső légtérben oldalról hátrafelé elég lehetne a szellőzés. Úgy gondolom ebben a "kéményben" a HDD feletti hely és a gépház hátsó rész mögötti hely légtérfogat az számítana bele legjobban a HDD hűtésébe. USB felül a házon kb. mindegy hova kerülhetne. Nálam a ház álló helyzetben 90 fokkal elforgatva oldalra a gépkezelőtől el, a vele szemközti fal helyett oldalra kifelé is fújhatná a levegőt.

[ Szerkesztve ]

(#23712) vitezlejszlo


vitezlejszlo
őstag

Kezdek kicsit off lenni a hutesemmel, de hatha valakit erdekel.

Haz BitFenix Prodigy, proci 3770K alapjaraton, alaplap asrock h77 itx.

Most megneztem, a Freezer 7-tel az idle: 40 fok, Prime95-tel 65, Intel stability test-el 77. Hogy a Prime-mel miert hidegebb 10 fokkal mikor azzal is 100%-on porgott mind a 4 mag es 4 HT szál.... na mindegy.

Megvan a Freezer 13, feldobom es jovok az eredmenyekkel.

laca

(#23713) AxBattler válasza vitezlejszlo (#23712) üzenetére


AxBattler
félisten

Okés, várunk, ne kapkodj! :DD

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#23714) flashpointer válasza erhas01 (#23711) üzenetére


flashpointer
őstag

Hát ez amúgy tök jó elképzelés csak amennyi munka lenne vele :D
Akkor már költségvetés függvényében lehet érdemesebb egy alapból ilyen két részre osztott házat venni csak a táp helyére megy a lap az eredetileg szánt laphelyre pedig a többi cumó. Pl a zalman m1 ami elöl is ventis.
Habár az ilyenen osztottak sokkal nagyobbak nem 12L

(#23715) vitezlejszlo válasza AxBattler (#23713) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Freezer 13-al: idle: 41 intel teszt: 75, Prime 67

Kb mint a Freezer7-el.. mi a francot rontok el? :( Frankon meleg a huto, tehat a hot atveszi a cpu-tol... mondjuk most megnezve eleg meleg van a huto korul, lehet kellene neki valami extra athuzatas... na majd legozok vele meg.. :)

laca

(#23716) vitezlejszlo válasza vitezlejszlo (#23715) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Ellenben ha a Prodigy hátsó ventijét maximum fordulaton tekerem (1000rpm) akkor 69 fokik megy csak fel a cpu az Intel teszt alatt. Ezek szerint megreked a meleg... megvan a hetvegi jatekom :D

laca

(#23717) shteer válasza vitezlejszlo (#23712) üzenetére


shteer
titán

Azert mert regi prime-ot hasznalsz. 28.1-es ugyanugy megkuldi

..szerintem jónak tűnik

(#23718) r4z válasza vitezlejszlo (#23716) üzenetére


r4z
nagyúr

14-es venti van hátul? Ha nem, akkor legyen :D

I don't love people. I love 911s, Astral Projection and french fries, in that order.

(#23719) shteer válasza vitezlejszlo (#23716) üzenetére


shteer
titán

a hátsó venti fejlesztésével többet értél volna el :)

..szerintem jónak tűnik

(#23720) vitezlejszlo válasza shteer (#23719) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

:DD

Nyugalom, teljesen ura vagyok a helyzetnek :D RÁJÖTTEM, hogy az első ventit is be lehet ám üzemelni bátran.. meg feljebb is lehet szerelni, hogy nagyjábó irányba legyen, és akkor még ott a javasolt 14CM... :)

Az a nagy kár, hogy nincs a ház jobb lemezén egy luk, ahol friss levegőt lehetne adni az ilyen kreténül keresztbe szerelt CPU ventiknek :( Farikcsálni meg nem szeretek, de majd most keverek olyan huzatot...

Jelentkezem... :D Már ha még nem offoltam szét eléggé a topikot :)

Laca

(#23721) csƵ


csƵ
őstag

Azt hiszem jövőre visszatérek az ITX-hez. Addig is egy igéretes ház, pont amilyenre nekem lenne szükségem: Chieftec IX-05B - bár az árára kíváncsi leszek.

[ Szerkesztve ]

(#23722) flashpointer válasza csƵ (#23721) üzenetére


flashpointer
őstag

(#23723) csƵ válasza flashpointer (#23722) üzenetére


csƵ
őstag

Az a 03, én a 05-öt linkeltem.

#23724: valóban, először a 05-öt linkeltem német oldalról, aztán szerkesztettem és véletlen a 03-at az angol oldalról, majd javítottam 05-re. :D

[ Szerkesztve ]

(#23724) flashpointer válasza csƵ (#23723) üzenetére


flashpointer
őstag

akkor vagy szerkesztve lett vagy bug, mert nekem a linkeden a 03 ugrott fel : )

(#23725) Goose-T válasza csƵ (#23721) üzenetére


Goose-T
veterán

Ez igazából egy IX-03B az opcionális kiegészítőelemével és egyesített előlappal.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#23726) csƵ válasza Goose-T (#23725) üzenetére


csƵ
őstag

Meg full alu is.

(#23727) shteer válasza csƵ (#23726) üzenetére


shteer
titán

Alu chieftec? No way! :)

..szerintem jónak tűnik

(#23728) csƵ válasza shteer (#23727) üzenetére


csƵ
őstag

Oda van írva.

(#23729) Goose-T válasza csƵ (#23728) üzenetére


Goose-T
veterán

Akkor nem lesz olcsó.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#23730) Ispy


Ispy
veterán

Sziasztok!

Beneveznék egy ilyen házba egy Chieftec BT-02b helyett. Ez a konfig menne bele:

- Asrock H61MV
- Intel Core i3 - 3220
- Noctua NH-L9i
- Kingston 8GB DDR3 1600MHz HyperX
- Sapphire HD7750 1GB GDDR5 LP

Kérdésem az lenne, hogy mekkora és milyen tápot lenne érdemes belerakni?

Köszi!

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#23731) flashpointer válasza Ispy (#23730) üzenetére


flashpointer
őstag

Mennyi a keret-mik a kívánságok ?

(#23732) Ispy válasza flashpointer (#23731) üzenetére


Ispy
veterán

15k alatt, lehetőleg ne valami szélturbina legyen.

Ez esetleg jó bele?

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#23733) flashpointer válasza Ispy (#23732) üzenetére


flashpointer
őstag

Olvastam hogy azt a tápot sokan dícsérik, mivel a cuccoknak kb 100w elég, jó választás lehet.
A hibrid atx tápok jóval drágábbak de van ez az sfx táp ami ugyan 17k de valószínűleg a konfigod alatt be be sem kapcsolna a venti főleg ha van egy kis szellőzés.
(mostanában ezt nézegetem, ugyanolyan a felépítése mint az fsp300-nak csak valószínűleg jobb alkatrészekkel)

Esetleg a tápos topikban érdemes érdeklődni apróról milyen hibrid tápot ajánlanak olcsóért, mert ekkora teljesítményen tuti be sem kapcsolna a venti.

[ Szerkesztve ]

(#23734) rover45 válasza Ispy (#23730) üzenetére


rover45
senior tag

Ugyan ezt a házat nézegettem én is, de én csak paneltáppal használnám :)

(#23735) Ispy válasza flashpointer (#23733) üzenetére


Ispy
veterán

Hát nem tudom, furcsa, hogy csak egy boltban kapni.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#23736) Blaise


Blaise
veterán

Szerintetek egy Asus STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5 vid.kártya beférne gond nélkül egy Bitfenix Prodigy házba?

(#23737) Ispy válasza rover45 (#23734) üzenetére


Ispy
veterán

Nem tudom lehet várni kéne még egy kicsit, hogy legyen valami tapasztalat a hűtéssel, nem tudom mennyire fog ez a ház szellőzni.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#23738) ZetorGumi válasza Blaise (#23736) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Be. Csak ki kell venned a felső HDD keretet.
Az én 7950-em is befért, ami hosszabb.

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#23739) Blaise válasza ZetorGumi (#23738) üzenetére


Blaise
veterán

A HDD keret az első perctől kezdve ki van szedve :D

Nem is a hosszúság miatt aggódok, inkább a szélesség illetve a mélység miatt. Meg hogy a felső heatpipe nehogy beleütközzön az ODD keretbe:

(#23740) ZetorGumi válasza Blaise (#23739) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Szélességre kb 2,5 kártyahely van.
Magasságra meg 90%, hogy nem fog beleütközni, habár nekem az első perctől kezdve ki votl szedve az 5,25-ös hely lemeze.

[ Szerkesztve ]

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#23741) Blaise válasza ZetorGumi (#23740) üzenetére


Blaise
veterán

Azt én sajna nem tudom kivenni, mert van egy blu-ray íróm, nem tudom, hogy be merjem-e vállani igy a kártyát.

(#23742) ZetorGumi válasza Blaise (#23741) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Remélem ebből ki tudsz nézni valamit.

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#23743) Blaise válasza ZetorGumi (#23742) üzenetére


Blaise
veterán

Nem tudom, hogy mit kéne nézni :)

(#23744) ZetorGumi válasza Blaise (#23743) üzenetére


ZetorGumi
addikt

A felső VGA tápkábel hajlási ívének a tetejénél van az 5,45-ös hely alja.

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#23745) maláj válasza ZetorGumi (#23744) üzenetére


maláj
őstag

mármint 5.25" ;]

(#23746) ZetorGumi válasza maláj (#23745) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Jó, igen, este van. ;]

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#23747) Mercutio_ válasza Goose-T (#23725) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pont jó lenne és került végre az előlapra 2 usb3 csati is, már csak az a kérdés hogyé adják majd?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#23748) HookR válasza Mercutio_ (#23747) üzenetére


HookR
addikt

€49.- körül - pc-max.de

=============================================

mono All-In-One monitor PC - quietpc.com

[ Szerkesztve ]

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

(#23749) Mercutio_ válasza HookR (#23748) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hinnye, az már erős forinttal sok lesz.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#23750) kisza25 válasza Mercutio_ (#23749) üzenetére


kisza25
félisten
LOGOUT blog

úgy is ronda:P

Eladó Tarrington House TH AD3020 páramentesítő, használt, jó állapotú. Ár: 25000Ft 600W Napi akar 20liter 3,5 literes tartály Max 52 m² 30cm x 35cm x 52cm 14kg

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.