Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5901) tvamos válasza bambano (#5900) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én "update-fetisiszta" vagyok.
Mindig ápdételek, ha kiírja a farmeráma, hogy a jelenlegi fless verzióval nem megy. :DDD

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5902) F34R válasza tvamos (#5901) üzenetére


F34R
nagyúr

En akkor is csak a flash-t updatelem nem az egesz rendszert.

(#5903) spammer válasza bambano (#5900) üzenetére


spammer
veterán

"nem értem azokat, akik mindenféle disztrókat kipróbálnak. minek? fel kell rakni a legjobbat, a többi mit számít?"

Akarod mondani, Debiant, ugye? :P Sokan azért próbálgatnak végig mindent, hogy megtudják, melyik a "legjobb", pontosabban a legmegfelelőbb nekik. Legfőképp olyanok, akik OOTB akarják a legmegfelelőbbet. Persze vannak súlyos distrohopperek is. :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5904) Jim Tonic válasza tvamos (#5901) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Én dettó "update fetisiszta" vagyok. :)
Nekem a linuxozás hobbi, ezért kísérletezgetek. Én szeretem az Ubit, pontosabban a Lubit, az apróbb nyűgökkel együtt. Hozzáteszem, az utóbbi 1 évben nem is futottam bele problémába. Ubi családon belül mászkáltam, de a Lubuntu maradt a sztár. Hozzáteszem, csak a homeserveren fut itthon.

[ Szerkesztve ]

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5905) ubyegon2 válasza Apollyon (#5899) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hosszú-hosszú évtizedekkel ezelőtt tesóm gépén játszottam valami stratégia játékot és először uby volt a nick-em, aztán valamiért újrakezdtem, de nem akartam a régi állást sem dobni és a másik nick egon lett. Utána sok-sok játékkal így tettem, aztán amikor első gépem megvettem jóval később és kellett nick a T-online emailhez, akkor az ubyegon ugrott be először s mivel úgy néz ki, ezt meg bírtam jegyezni, mindenütt ubyegon vagyok. :)

ubyegon2 meg úgy jött itt, hogy szolgáltatót váltottam és valamiért nem tudtam egy idő múlva belépni a fórumra, a t-online.hu címhez meg már nem fértem hozzá, újra kellett regelnem. :((

A noop meg az I/O időzítő a meghajtóknál, az általános mostanában a deadline, az azért jó, mert HDD/SSD-n egyaránt használható, míg a noop csak SSD-n. Régebben cfq volt az alap.

[ Szerkesztve ]

(#5906) bambano válasza spammer (#5903) üzenetére


bambano
titán

mi mást... az első oprendszer, aminek tisztességes csomagmenedzsmentje volt, a debian volt. amikor a debianban már simán felrakhattál bármit, le is tudtad nyom nélkül szedni, kezelt függőségeket, stb, akkor az rpm ennek még a tizedét se tudta. a slackot meg úgy lehetett normálisan használni, hogy minden új verziónál gyalu és újratelepítés. elképzelheted, mennyivel egyszerűbb volt, miután áttértem a debianra...

nekem pl. a desktopomon nagyjából oob debian van, egyedül az nvidia drivert kellett kicsit hegeszteni, meg a dual monitoros konfigot. a szervereimen meg stock debian van, azokba nagyon-nagyon ritkán nyúlok bele úgy, hogy nem debianos cucc. talán egy nem debianos cucc van rajta, belemókoltam a dhcp szerver logolásába, hogy olyat is logoljon, amit alapból nem szokott. de a mókoltból is csináltam deb csomagot és az van feltelepítve.

windows? haha... egy csomó olyan problémára ad (rossz) megoldást, ami nélküle elő sem fordul.

felraktam a fedorát, mert egy kártyához nem sikerült normálisan összehegeszteni a drivert debian alatt és azt hittem, jobban járok. uhhh... először is elkezdett mindenféle olyan fájlrendszereket ajánlgatni, hogy azt se tudtam, a fő karbantartója él-e még, börtönben van-e vagy mi... utána felrakott törött kernel modulokat a telepítő. majd elindított valami ál-menedzsment szerver webet, amin pár, teljesen érdektelen dolgot lehetett farigcsálni.. na ennyi volt, ment rá a gyalu.

az utánzatokkal meg minek foglalkozni? debianos csomagot átfaragja az ubuntu, majd azt megint átfaragja valaki és akkor lesz belőle egy pontosan micsoda? linux mint ubuntu edisön feat. rihanna by kardashians?

az idő pénz, ingyen Jézus koporsóját se őrizték. azt is szoktam mondani a főnöknek: olyan vagyok, mint az orvos. addig jó, amíg nem látsz. az elején mindenki azt hiszi, viccelek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5907) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#5905) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

I/O időzítő

ez I/O ütemező akar lenni

részletesebben

[ Szerkesztve ]

(#5908) spammer válasza bambano (#5906) üzenetére


spammer
veterán

Jó, de azóta eltelt 20+ év. :) Mondjuk szerverre nyilván Debian, meg desktopra is, ha nyugit akar az ember, csak működjön és kész. Fedora vonal nálam kimaradt, nem hoz lázba, bár a CentOs-t próbáltam volna múltkor VM-ben, 15 perc alatt sem végzett a Gnome-os GUI installer (jó rusnya), közben szétterhelte a gépet. Ennyi idő alatt más disztró már kész van. :))
Amúgy a Debian is patch-csel csomagokat, és nem csak a szükségesekre gondolok, futottam már bele hulla felesleges menü átszabásba (pl. awesome wm csomagnál).

Windows? Ma hozta egy rokonom a gépét, hogy tegyek rá valamit. Azt hittem a hajam tépem, kattintgatok össze-vissza, mint egy hülye, M$ oldaláról levadászom, ami kell, a kicsomagoló nem akarja kicsomagolni oda, ahova akarom (Program Files), Adminként futtatva mindjárt odarakta. WTF? Ez sima unzip, még csak telepíteni sem kellett. De ez hagyján, mert a progi cseszett működni, irány egy 3rd party program, az egyből működött. De komolyan, nagyokat sóhajtok már, amikor egy Windowsos gép elé kell leülnöm, pedig 20 évig használtam különféle Windowsokat. Ha belegondolok, hol tarthatnék ma linuxban, ha 20 éve használnám már... :(

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5909) F34R válasza spammer (#5908) üzenetére


F34R
nagyúr

pont beleolvastam tegnap egyik gentoo-s topikba, mert ugye mindenki azt hiszi hogy a gentoosok valami matuzsalemek..... igen most mar azok, de amikor ok kezdtek tizenevesek voltak, azota 40-50 even at kitartottak a disztro mellett. A sok divat disztrot en is megneztem, multkor is ecseteltem melyik jott be.
Ha 2-3 ami szoba johet, az egyik az Arch a masik a Gentoo a harmadik meg valtozik :P ;]

Jah sajnos en is sokaig windowst hasznaltam, es munkaba is azt kell hasznalni had ne mondjam milyen rosszul vagyok tole. Amugy korhazba pozutiv hogy windows xp helyett valami debiant hasznaltak xfce-vel.
Azert egy kis mosoly kikerekedett az arcomra.

Legutolso BSD Now-n Bryan Cantrill RAGE :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5910) tvamos


tvamos
nagyúr

Hát, ne kövezzetek meg, de nekem kb. mindegy, hogy linux, vagy windows, csak működjön... de én el tudok rontani mindent. :( Pedig nem szándékosan van. De tényleg.
Mondjuk a Unity-t, meg a KDE-t nem bírom, rondák, meg a felugráló akármiktől herótom van.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5911) Vladi válasza bambano (#5900) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ocsmány, de van rá fizetőképes kereslet. :P

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5912) bambano válasza Vladi (#5911) üzenetére


bambano
titán

persze, mer' a zemberek minden vackot megvesznek, még törött dependencyt is :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5913) lionhearted válasza bambano (#5912) üzenetére


lionhearted
őstag

mondjuk a fedora nem egy RHEL :)

Tegnap még működött...

(#5914) Raynes válasza spammer (#5908) üzenetére


Raynes
tag

Azért 10-20 éve még nem volt desktopon alternatíva a Linux, ne ostorozd magad emiatt. Nem csak az évek számítanak, hanem a problémamegoldókészség is.

Egyébként tényleg nagyon szar Linux után windowsozni, mintha sportautóból visszaülne az ember kispolszkiba.

(#5915) Sonja


Sonja
veterán

Meglepő, de fél év Linux használat után már én is így vagyok. Múltkor kellett Win 8.1-et kicsit rendbetenni (meg az idióta Win 10-re való update-et eltüntetni), és azon kaptam mag, hogy nyomom a Ctrl+Alt+T gombot, hogy előhozzam a terminált. :B Fura volt, hogy nem akar megnyílni, utána kapcsoltam, hogy ja, ez Win. :P :D

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5916) Apollyon válasza Raynes (#5914) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Inkább olyan mint a taigetosz. Attól kapok agyfrászt mindig, hogy winen hiába tekerem az egeret egy nem aktív ablak felett, bele kell kattintani hogy görgessen...

A másik kedvencem (ezek nekem új élmények): az mp3 lejátszóm totál ki tudja nyírni a munkahelyi wint ha rádugom. Van a lejátszómban belső memória, meg egy sd kártya is, ha nem veszem ki az sd-t a win ui-ja totál széthal, de olyan szinten hogy a start menüig lehet csak eljutni, utána nem regál semmire, hiába hadonászol a kurzorral. Csak a hard poweroff segít. Ezzel ellentétben a debian azonnal feldob egy értesítést hogy talált két mountolható háttértárat...

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5917) Apollyon válasza spammer (#5889) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Jah amúgy nano rulez.
Legalábbis jóval egyszerűbbnek tűnik, meg a design is jobb kicsit ;] A vim nekem túl sok volt elsőre bár már elkezdtem próbálgatni. Az emacs-et meg akartam nézni, de ha a vim overkill, akkor ez mi? Fel akar tenni ~93 megát egy terminálos szövegszerkesztő programhoz... wtf kategória. Persze elhiszem hogy van akinek ez kell.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5918) tvamos válasza Apollyon (#5917) üzenetére


tvamos
nagyúr

Frászt kapok a nanotól. Mindig nyomom, hogy <ctrl>+<s>, de... nem jó...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5919) bambano válasza Raynes (#5914) üzenetére


bambano
titán

nálam a kiemelt top hozzászólások azok, amik meg akarják magyarázni, hogy valami nem volt úgy, ahogy volt...
de, már 20 éve is alternatíva volt a linux desktopra.
95-98 között olyan helyen dolgoztam, ahol sunos-ból volt összerakva egy desktop hálózat és *MINDENT* tudott, amit most egy wines hálózat. én semmi hasznosat nem láttam még windowsban, amit előtte ne láttam volna máshol, leginkább unixon.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5920) Apollyon válasza bambano (#5919) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Win95 nagy durranásnak számított, de állítólag volt valami IBM cucc akkoriban ami sokkal többet tudott mint az akkori win, csak nagyon kevesen használták.

Ja igen, OS/2 [link]

(#5918) tvamos: Pedig ott van alulra írva mi micsoda, akár magyarul is ;D

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5921) cami][us válasza F34R (#5881) üzenetére


cami][us
senior tag

Azért nem árt ha a felhő őrült canonical ismeri a zfs-t is, még ha idén csak techdemo formájában is.

A launchd még nem kamu, csak rosszul fogod.

#5915 Ismerős szitu volt régen.

[ Szerkesztve ]

(#5922) spammer válasza Apollyon (#5917) üzenetére


spammer
veterán

Csak egy kis ízelítő videó, hogy a Vimben hányféle módon és mennyire gyorsan meg lehet oldani bizonyos dolgokat: [link] 6 perc, érdemes végignézni, ahogy bemutatja, hogy hogyan lehet még egyszerűbben és gyorsabban megoldani ugyanazt a feladatot. Amúgy a Vimcasts egész jó kis sorozat, ha valakit érdekel a téma, bár bizonyos részei már elavultak, vannak jobb megoldások (pl. pluginekkel kapcsolatos videók). De van egy 2 részes Vim training class videó, ezek sem rosszak alapozásnak: [link]

Egyébként nekem azért is volt jó megtanulnom a Vimet, mert így jelenleg szinte minden fontosabb programomat ugyanolyan vagy hasonló (logikájú, azaz vimes) keybindekkel tudok használni, ami nem kicsit könnyíti meg az életet. :) Bár azt hozzá kell tenni, hogy terminálos (ncurses) programokról van szó legfőképp, és az is előny, ha tiling wm-et használ az ember, mert akkor nagyon gyorsan lehet mozogni és váltogatni az ablakok és programok között.

Emacs engem nem hoz lázba, biztos sokat tud, de épp ez az, hogy overkill, meg minden valami Ctrl-os keybinddel működik (legalábbis alapból). Majd talán egyszer, ha már nagyon beleuntam a kényelembe. :DDD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5923) F34R válasza spammer (#5922) üzenetére


F34R
nagyúr

Control + modifier + key. Egy komplett fajlszerkeszto, grafikusan is, mellette IDE es telis teli van pluginekkel.
Ezert cserebe nagyon nagy, a tobbihez viszonyitva. Mondjuk egy Atom editorhoz kepest meg akkor is kijon 10 emacs belole :DDD

(#5924) spammer válasza F34R (#5923) üzenetére


spammer
veterán

Vim-ből is olyan IDE-t lehet varázsolni, amilyet akar az ember, csak pluginek kérdése az egész. Atomot nem próbáltam, biztos jó, én régen Sublime-oztam, az is jó volt, csak hát Vim után már nem térek vissza gui-s editorra.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5925) bambano válasza Apollyon (#5920) üzenetére


bambano
titán

nem az volt az állítás, hogy milyen alternatívák voltak 20 éve, hanem az, hogy a linux nem volt alkalmas desktopra. pedig alkalmas volt, nekem már akkor is az volt a gépemen. sőt, a linux a maga 6-8 karakteres konzoljával meg a világbajnok konzoldriverével karakteres módban is alkalmas volt minden munkára, ami átlag embernél előfordulhatott.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5926) Raynes válasza bambano (#5925) üzenetére


Raynes
tag

Nemvótalkalmas. Átlag ember 20 éve is már játszott, mp3-azott, audioCD-zett, mod-okat hallgatott, mpeg/indeo videózott, voltak korai DirectX-es játékok már, plusz már sokan akkor is wordöztek, exceleztek. Ezek mind nem voltak Linux vagy más unixlike OS alá akkor még. vagyis nem teljes értéjkű alternatívaként. Kb. 10 éve pedig a Flashen, videókártyadrivereken vérzett el, plusz a Wine még nem volt ilyen használható állapotban, meg egy csomó programnak nem volt alternatívája, pl. torrentezés, miazmás.

Ne magadból indulj ki, hogy te csak 10-20 éve is csak konzolozásra használtad a gépet, az egy átlag felhasználót már akkor sem elégített ki. Ma már alkalmas a Linux desktopnak, esetleg nem hardcore gamerkedésre is, de ez nem volt mindig így.

(#5927) bambano válasza Raynes (#5926) üzenetére


bambano
titán

20 éve a játékok még nem windowsosak voltak.
a directx-et a w95 osr2 és az nt4 tartalmazta először, de a 2.0-s verziójáig nagyjából semmi nem ment vele, pláne nem játék. 1996-ban is még mindig csak erőltették a használatát.
20 éve a játékok még doson futottak. linuxra volt dos emulátor, azzal lehetett bizonyos szinten játszani, aki akart.

mp3-at simán hallgattunk linuxon, cd-t is játszottunk le, grabbelni is lehetett már. 1999-ben fejezték be az xanim fejlesztését, akkor képzelheted, mikor kezdték. 2000-ben már volt mplayer.

office még windowsra is csak alig volt, én senkit nem láttam, aki akkoriban ms office-vel dolgozott volna. aki nagyon szövegszerkesztett volna mifelénk, azelőtt két út állt: vagy wordperfect-ezett doson, vagy latexezett bármin. ehhez képest nekem pl. volt applixware itthon, meg lehetett staroffice-t venni/szerezni, tehát aki grafikus office-t akart, linuxra hamarabb megkapta, mint windowsra.

annak idején előbb volt rendes hálózat linuxra, mint windowsra. a 3.1-es windowsban pl. nem volt egyáltalán. trumpet winsockkal meg hasonlókkal kellett bűvészkedni, hogy legyen. pénzesebbeknek pctcp. a 3.11-es windows for workgroupsban volt először valami hálózatnak látszó szösszenet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5928) Vladi válasza Raynes (#5926) üzenetére


Vladi
nagyúr

Fedora Core 6 - Zod, kiadás: 2006-10-24.
Azóta kizárólag linuxot használok elsődleges desktopnak.

Lehet tovább fejtegetni, hogy alkalmas volt -e.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5929) Apollyon válasza bambano (#5925) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Én ezt értem, csak meg akartam erősíteni amit írtál.

(#5922) spammer: Thx, amúgy most hogy már én is elkezdtem configfileokkal szórakozni, tényleg jobb lenne pár plusz funkció, mint pl. ami a kate-ben is van (pl. egyszerre átírni ugyanazokat a kifejezéseket stb.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5930) spammer válasza Apollyon (#5929) üzenetére


spammer
veterán

Van multiple-cursors plugin is Vimhez, amivel több helyen ki lehet választani ugyanazokat a kifejezéseket és egyszerre átírni. De alapból is van substitution, amivel akár egész fájlban azonnal tud cserélni (sed-hez hasonlóan):

:%s/cserélendőszó/újszó/g

Plugin menedzsmentre ez elég jó: vim-plug.Persze ezekkel ráér a későbbiekben foglalkozni, elsőnek az alapokat kell megtanulni, a home-row (hjkl) kezelést, amitől először a haját tépi a legtöbb ember, de de ha egyszer rögzül, akkor nagyon gyors. :)

Pár interaktív tutorial, ami még segíthet az alapok rögítésében:
- openvim
- VIM Adventures
- és terminálban a vimtutor parancs

Ne aggódj, ha szokatlan, ha szenvedős, általában nem megy gyorsan a logika elsajátítása, apránként érdemes tanulgatni, ráérezni, aztán idővel szépen rögzülnek az alapok. És az alapok után a legfontosabb egy saját vimrc (vim config) összeállítása, ott jön majd ki igazán csak az ereje, ahhoz képest alapjáraton csak piskóta.

Good luck! :)

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5931) Raynes válasza Vladi (#5928) üzenetére


Raynes
tag

Ez a 2006. októberi dátum elég határeset. Egyrészt még inkább 9 éve volt ez, mint 10, ráadásul ebben a korszakban kezdődött, hogy tényleg használni is lehetett desktopon. 8 éve meg már szerintem is használható, én kb. innen számítom.

@robokuty: sokan MS Office-oztak már Win 3.0 és 3.1 alatt, akkor még sehol nem volt semmilyen StarOffice. Ahogy írod, grabber is csak 1999-től, mplayer is csak 2000-től volt rá, és még sorolhatnánk, ami csak 2000 után, márpedig itt 1999 előttről volt szó. DC++ pl. a mai napig nincs Linuxra, igaz már nem használja szinte senki, de annak idején népszerű volt, előtte meg a KaZaa és társai. Az ilyen Quake szintű játékokat is elég sokára portolták, utána, hogy nyílt lett a forráskódjuk, meg most már a Wine is használhatóbb. Szóval ezt a 20 éve szöveget bebuktad. A 10 évvel ezelőttről talán már el lehetne vitatkozgatni, de szerintem még akkor is elég necces kijelenteni.

Azt viszont aláírom, hogy a grafikus felülete és a hálózatkezelése 20 éve is fejlettebb volt, pont akkor viszont ez az átlag felhasználót még nem érdekelte annyira.

A *(La)TeX meg desktop usernek sose volt alternatíva. Pedig a TeX-et (értem ezalatt a plain TeX-et, és az újabb variánsait, plain XeTeX/LuaTeX) megéri megtanulni, mert nagyon jó cucc, de a LaTeX-nek ellene vagyok, sok idióta csomag, egymást ütik, nem látja az ember, hogy mit csinál, túl nagy ár ez a dokumentum strukturáltságáért. TeX-ben nem kellenek csomagok, és legalább látja az ember, hogy mit csinál, mit mire állított, közvetlenül lehet a formázást alakítani, plusz egy TeX-es dokumentum nagyságrendekkel gyorsabban fordul le (gyenge vagy régi gépen akár húszszoros különbség is lehet azonos dokumentumnál), és épp úgy el lehet benne valasztani a tartalmat és a formázást, és épp úgy lehet strukturálni abban is a dokumentumot. A legtöbb embert a LaTeX riasztja el a TeX-ezéstől, pedig ha TeX-kel kezdenének, akkor sokkat többen megszeretnék, az sokkal könnyebb. Ha Lamport nem kotnyeleskedik bele, ma a TeX talán sokkal népszerűbb lenne. Pl. LaTeX-ben alap dolgokat elég körülményes megcsinálni, nagyon nehézkes betűtípust váltani, meg tört pontra pontos, tetszőleges betűméretet (csak ilyen-olyan kókler csomagot, ami az egész dokumentumot szétcseszi), meg a margókat, mindezek TeX-ben pofon egyszerűek. Sajnos a neten sok a kókler, összemosták a TeX és a LaTeX fogalmakat, a legtöbb TeX-es weboldal, oktatóanyag és fórumtopik valójában LaTeX-hel foglalkozik, mintha ugyanaz lenne. Azon szoktam röhögni a tex.stackexchange.com-on (már a webcím is megtévesztő, mert 99%-ban LaTeX variánsokról szól) jön a kérdező, hogy XeTeX-ben ezt és ezt nem tudja megoldani, hogyan lehet, erre a sok idióta nyomatja neki intravénásan a hülyeséget, hogy ilyen meg olyan LaTeX-csomagot (persze abban már hanyatt-homlok különböznek, hogy melyiket), meg milyen környezetet használjon, aztán mikor a kérdező rájuk szól, hogy plain (Xe)TeX-es a kérdés (és ezért van TeX-taggel megjelölve, nem LaTeX-essel), akkor még ők vannak megsértődve, hogy a kérdező milyen hálátlan, meg hogy a (Xe)LaTeX különben is mennyivel jobb, vagy használjon ConTeXtet vagy dezodort, mert még az is jobb, mint a TeX 2015/16-ban. Aztán ott vannak az online fordítós LaTeX-es oldalak, pl. sharelatex.com, elég jó megoldás lenne, de nem, a sima TeX-et csesznek támogatni, mikor pedig annak a támogatása sokkal egyszerűbb lenne, és a szervert is kevésbé terhelné, de hát minek, mikor a LaTeX-et kell tukmálni mindenkire. Először én is LaTeX-hel kezdtem, és vagy 2 évig csak kínlódtam benne, egy elfogadható dokumentumot sem tudtam csinálni, aztán átálltam XeLaTeX-re, ezzel már sok mindent meg tudtan csinálni, lettek végre tényleg szép dokumentumaim, nem csak ilyen szabvány, csomagos, default szarok, de igazán nagy lendületet ott vett nálam a dolog, mióta TeX-ezésre adtam a fejem, és átálltam XeTeX-re, azóta is mérgelődök, ha utóbbival kezdek, mennyi felesleges szopástól kíméltem meg volna magamat, és lett volna 2 év előnyöm a mostani szinthez képest. A LaTeX alatt a csomagok olyan problémát oldanak meg, amit eleve a LaTeX generált, tiszta Windows-feeling.

(#5932) Vladi válasza Raynes (#5931) üzenetére


Vladi
nagyúr

Jesszusszíve. Ez meg inkább szőrszálhasogatás. :Y

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5933) bambano válasza Raynes (#5931) üzenetére


bambano
titán

"sokan MS Office-oztak már Win 3.0 és 3.1 alatt, akkor még sehol nem volt semmilyen StarOffice.": egyébként nem szégyen megnézni a wikipediát, ott kiderül, hogy az első (nyilván még használhatatlan) msoffice verziót 90-ben adták ki, az első staroffice-t meg 86-ban. tehát volt.

"Ahogy írod, grabber is csak 1999-től, mplayer is csak 2000-től volt rá": nagyon ügyesen ferdíted azt, amit mondtam, gratulálok, 10 pont!

napster volt már akkor is. "Szóval ezt a 20 éve szöveget bebuktad.": valójában nem, te buktad be, de engem annyira nem izgat, hogy felvilágosítsalak, úgyhogy magadra hagylak ezzel a témával.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5934) Vladi válasza bambano (#5933) üzenetére


Vladi
nagyúr

"3.1 1996-07[18] First to support Linux."

Pont 20 éve. :)

Jó hát nem 20, csak 19.23 de akkor is. :DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5935) spammer válasza bambano (#5933) üzenetére


spammer
veterán

A hozzáértőknek nyilván használható volt már akkor is a Linux, de azért azt se felejtsük el, hogy a legtöbb embernek még ma sincs fogalma róla, hogy mi az a Linux vagy LibreOffice vagy hasonlók, nem hogy 20 éve. Egy rendszergazda, informatikus, hacker stb. értett hozzá, de a többi embernek nagyjából a PC = DOS vagy Windows volt (főleg, hogy warezben szépen felrakták a gépekre, nem foglalkozott vele senki, nem volt aktiváció, védelem, semmi). Szerintem az utóbbi 8-10 évben fejlődött sokat, már next-next finish-sel is felrakhatják olyanok is, akik nem különösen értenek a géphez.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5936) Apollyon válasza spammer (#5935) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Szinte mindenkinek a gépén valamilyen windows volt, még a suliban (általános) is azt tanították. 90-es években én gyakorlatilag nem is láttam olyan gépet, amin ne windows és/vagy csak dos lett volna.
Linuxról csak annyit lehetett hallani, hogy létezik olyan. Internet nuku, max 28.8 kbps az is drágán.

Akkoriban sokat gémeztem 486-oson, a norton commander volt az alap, és hogy a doom2.exe-t kellett keresni hogy induljon a fun. Meg Heretic, ilyesmi.

Ha lett is volna linuxom, rá nem jöttem volna hogy kell kezelni, mivel gyakorlatilag nem is volt ismerősöm aki értett volna hozzá. Mondjuk lehet elég lett volna annyit mondani hogy vannak olyanok hogy man pages :D

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5937) tvamos


tvamos
nagyúr

Emlekszem, volt valami dos... nem tudom... 6.22 (?) talan, amiben lehetett tobb programot futtatni, es at tudtam menni a doksibol, a pic programozoba, meg vissza, nem kellett bezarni a doksit, hopy folytassam a programot, meg vica-verza, + nyaktervezo... utana meg jot a win3-mas mp-lab, meg az ms works... hu, micsoda elorelepes volt. A ceges halozat meg koax kabelen ment, ha jol emlekszem bnc csatik mentek egyik pc-tol a masikig. Novell halozat volt, ha jol emlekszem. Ahoz kepest minden jo, Windows 7, Ubuntu, mindegy.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5938) Sonja


Sonja
veterán

Én annak idején MS-DOS helyett DR-DOS-t használtam! :) Eredeti 5 ¼ floppy lemezen voltak meg nekem (2db lemez)! :D

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5939) bambano válasza tvamos (#5937) üzenetére


bambano
titán

már nem tudom a dos verzióját fejből, de amihez a qemm386 tartozott, az tudott dos-t multitaszkolni.
a 3.12-es novell minden idők egyik legjobb hálózati oprendszere volt. a w7 az a fasorban sincs hozzá képest.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5940) Vladi válasza spammer (#5935) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ez megint marhaság. Amikor én egyetemista voltam, olyan emberekről derült ki, hogy linuxozik, akikből sose nézted ki. Biológus, bölcsész stb. Mert valahol látta, haver mondta stb.

Egyébként az, hogy mennyire hazsnálható könnyű lenne kideríteni. Vegyünk egy 10 és egy 20 éves gépet, rakjunk rá egy 10 és 20 éves disztrót és kiderül.

Nyilván nem a mai webet kell ráereszteni, mert az is gyökeresen másabb lett.

(#5936) Iscariah:

2001-ben Nyíregyházán szakközépben linuxot tanultunk. Suse 7.valamennyi.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5941) spammer válasza Vladi (#5940) üzenetére


spammer
veterán

20 éve voltál egyetemista?
szerk: ja hogy 2001-ben voltál középiskolás, na ugye. :)

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5942) Vladi válasza spammer (#5941) üzenetére


Vladi
nagyúr

2001-ben érettségiztem, utána 1 évet ráhúztam, szakmát tanulgattam. 14 éve kezdtem az egyetemet.
Önéletrajzi adataimat olvashattátok.

Egyébként: #5932 :P

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5943) bambano válasza Vladi (#5942) üzenetére


bambano
titán

van rendes szakmád is? :P :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5944) Vladi válasza bambano (#5943) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nem, nincsen. :P

De nagyon sok olyna dologhoz értek - kicsit, meg nagyon - aminek semmi köze egymáshoz. :Y

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5945) Apollyon válasza spammer (#5930) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Na tegnap kicsit foglalkoztam vele, köszi a linkeket.

Ettől a hjkl-től még agyfrászt kapok, valahogy nehezen rögzül, de nem is használom olyan hc módon még hogy gyorsabb legyen a nyílgomboknál :D

Az a vim-es game kinda fun.))

Vimtutor is nagyon jó, és tud magyarul is.) (na nem mintha létszükséglet lenne, viszont elég bő a leírás)

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5946) cami][us válasza spammer (#5935) üzenetére


cami][us
senior tag

Szerintem az utóbbi 8-10 évben fejlődött sokat

Sokszor olvasok ilyesmit, de lövésem sincs mit jelent. :D A yast-ban 12 éve is ugyanúgy betudtam állítani mindent, mint ma.

Atomot nem próbáltam, biztos jó

Fostalicska.

Szoktak olyan rémálmaim lenni, hogy az X összeomlik, vagy a konfigja bedobja a törülközőt. Igaz, eddig még soha nem volt nálam ilyen, de arch alatt állítólag bármi megtörténhet. ;]

[ Szerkesztve ]

(#5947) spammer válasza Vladi (#5942) üzenetére


spammer
veterán

Tehát akkor te a 2002 utáni évekről beszélsz, én meg '95-'96 környékéről. Szerintem nem mindegy ez a "pár" év. :P
_

(#5945) Iscariah : tapasztalatból mondom, jobb, ha minél előbb elfelejted a nyilakat, hiába gyorsabb még most, csak hátráltat abban, hogy megszokd a hjkl-t. Szenvedős, de majd rögzül. :)

~/.vimrc-be akár be is rakhatod ezt:

map <Up> <Noop>
map <Down> <Noop>
map <Left> <Noop>
map <Right> <Noop>

Akkor aztán hiába nyomkodod a nyilakat, rá leszel kényszerítve a megfelelő használatra. ;] :D

De akár ez is mehet az előző helyett:

map <Up> :echo "Use the 'k' key, Luke!"<CR>
map <Down> :echo "Use the 'j' key, Luke!"<CR>
map <Left> :echo "Use the 'h' key, Luke!"<CR>
map <Right> :echo "Use the 'l' key, Luke!"<CR>

:DDD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5948) spammer válasza cami][us (#5946) üzenetére


spammer
veterán

Ezt jelenti:

"már next-next finish-sel is felrakhatják olyanok is, akik nem különösen értenek a géphez."

Te nem értettél a géphez/linuxhoz 12 éve?

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5949) Vladi válasza cami][us (#5946) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nekem is ez lenne a kérdésem. Akik azt mondják, mostanra lett használható és 10-15-20 éve ne mvolt, sorolják már fel, hogy milyen újításoknak készültek el azóta, hogy használható lett. :F

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5950) spammer válasza Vladi (#5949) üzenetére


spammer
veterán

Mondjuk szélesebb körű lett a hardvertámogatottság, többen fejlesztik a kernelt, drivereket, kevesebbet kell szívni, jó esetben OOTB megy a wifi, webcam, printer, scanner, lónak a faxa. Fejlődött a Wine, egyre több a natív linuxos játék is (AAA címek is, nem Tux Racer és hasonlóak), van Steam, van a már említett next-next-finish GUI-s telepítő, vannak újabb, esetekben jobb/alkalmasabb fájlrendszerek, lettek/fejlődtek olyan szoftverek, mint pl. Open/LibreOffice, Gimp, Krita, Darktable.

bambano írta, abban az időben a Debiannak volt normális csomagkezelése először. És a Debian nem az átlagjúzer Desktop linux volt akkor, ha jól sejtem. :) Most(anra) meg kb. mindennek van normális csomagkínálata és normális csomagkezelője, még ha a legtöbb nem is olyan jó, mint a pacman. :P ;]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.