Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5951) #33253120 válasza Vladi (#5949) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nekem a legjobban a network nanager és a ráépülő pár dolog ami bejön. Sose szerettem a wvdial-t. Igaz én csak 2004 óta használok pc-t, de azt tudom, hogy szívás volt az instabil mobilos wap/net csomagot ráķötni a pc-re. Utána szívás volt az első 3G modemem, szinte csak win alatt ment rendesen. Vagy esetleg gprsec-el, de inkább azzal sem.
Ma meg már azért kicsit más. Feldugom a mifit a laptopra, és felismeri. Ha meg nem akkor van hozzá Vodafone.sh amit futtatva menni fog.

Amire én használom a gépet gyakorlatilag tökmindegy minden más. ;] A nautilus (vagy fájlok, vagy ki tudja ezen a héten mi a neve) szemre nem sokat változott. (De az mc sem. ;] )

A javuló hw támogatást azért még általánosan meg lehet említeni. Meg ehhez kapcsolódóan a gyártói támogatást aminek a következtében pl már van Steam, meg ilyesmi... :)
És, hogy mára szinte mindenből van csomag valamelyik disztróra. :)

(#5952) bambano válasza spammer (#5950) üzenetére


bambano
titán

mik azok az aaa címek és miért játszanak az emberek címekkel?

egyébként egyetértek, 20 évvel ezelőtt, amikori desktopságot kétségbevonták, még előfordult, hogy egy-két wifi kártyának nem volt támogatása a kernelbe. igaz ugyan, hogyha lett volna, se tud mire csatlakozni, mert az csak a kétezres évek közepe környékén lett divat, de ettől még tényleg sz.r volt a wifi támogatottság 95-ben. oh wait...

az egészhez még tegyük hozzá, hogy a windows sem olyan volt, mint ma, tehát aki azt hiszi, hogy linuxot bonyolult volt telepíteni, windowst meg nem, az súlyosan téved. egy-két hozzászólásból az jön le, mintha a mostani windowshoz akarnák az akkori linuxot hasonlítani.

a magam részéről azt gondolom, hogy a továbbiakban hagyom, hogy mindenki szórja a sületlenségeit erről a témáról. én továbbra is tudom, hogy 10-20 éve a linux teljesen alkalmas volt desktopnak, semmivel sem volt rosszabb, mint egy windows, sőt. nekem meg van egy arrisom, ami különösmód rákívánt a seggberúgásra...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5953) spammer válasza bambano (#5952) üzenetére


spammer
veterán

Most tényleg sok értelme kiragadni részeket (wifi) és belekötni. Akkor mondom úgy, a wifi támogatottsággal még évekkel ezelőtt is volt szívás, sőt, ma is előfordul. Ahogyan a szaros ATI-s laptopommal is volt szívás még úgy 2007-8 környékén is, amikor az égvilágon sehogy a büdös életbe' nem jött vissza rendesen sleepből, mert szétesett a kép, és a guglit keresztül kasul túrva kb. mindent megpróbáltam, semmi nem működött megfelelően. De mondhatnám a tavaly vásárolt zsír új laptopot, ami ráadásul egyszerű inteles (semmi extra), nem keveset szívtam vele, mire rájöttem, mi a jó Istentől fagy csontra sleep/shutdown/reboot esetén. Ha nem sikerült volna megoldanom (illetve csak "workaround"), lehet, hogy alkalmatlan lett volna linuxra. És elszórakoztam vele, túrtam a fórumokat, még kernelt is forgattam neki órákig (aminek egyébként semmi értelme nem volt). Átlagjúzer soha az életben neki se állna ennek, menne rá egyből a Windows.

AAA címek, értsd játékok meg azért lettek említve, mert a Desktopon terjedést nagyban elősegíti, hogy Pistike tudja-e futtatni linuxon az új Batmant meg a COD-ot. Ha nem, akkor számára alkalmatlan lesz még most is Desktopra. Te nem játszol, neked nem szempont, de sok átlagjúzernek szempont (nekem sem, de ettől még másnak van rá igénye). Lehet mondani, hogy kit érdekel Pistike meg a játékai, de ezek az igények is hozzák a fejlesztőket/cégeket, akik majd írnak rendes drivereket is, hogy esetleg ki is lehessen használni az adott hardvert rendesen, ne csak Windowson. Nem olyan rég Wine alatt játszottad az AoE-t, még ma sem megy linuxon, nem hogy 15-20 éve (ahogy az akkori csúcs játékok sem mentek). Bár mostanra már van ilyesmi: [link]

Neked 20 éve is alkalmas volt mindenre.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5954) tvamos válasza spammer (#5953) üzenetére


tvamos
nagyúr

Kb. 15 éve költöztem albérletbe. Vettem egy analóg tuneres video kártyát. Windows telepítő cd volt hozzá. Linux alatt meg VGA módban ment. Talán 8 éve vettem egy USB-s TV tunert. Akkor már csak a hangot nem sikerült megoldani... viszont jött a csodálatos Unity. Meg már van FreeCAD, meg Eagle CAD a tárolóban...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5955) bambano válasza tvamos (#5954) üzenetére


bambano
titán

attól a linux nem lesz alkalmatlan desktopra, hogy neked nem sikerült a hangot megoldani.
attól sem, hogy a vga mód szerinted a kártya hibája.
meg attól sem, hogy keveredik a desktop pc kategória a gamer pc kategóriával...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5956) tvamos válasza bambano (#5955) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én nem írtam azt, hogy rossz, vagy használhatatlan, mégcsak nem is panaszkodni próbáltam. Gyári support nélkül nem boldogultam.
Nem játszottam rajta, csak TV-t akartam nézni...
Szerintem kezzel fogható, pozitív fejlődés van, egy hozzám hasonló felhasználó számára.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5957) Apollyon válasza spammer (#5947) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Hehe :D
Amúgy nem kell átbindelnem, meg tudom állni a dolgot.)

BTW, milyen wm-et tudnátok ajánlani kde csőlátás után? Olyan kéne, amit mondjuk meg lehet tanulni programozói tapasztalat nélkül is :D Néztem ezt a herbsluftwm-et de elég hardnak tűnik így elsőre.
Openbox?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5958) spammer válasza Apollyon (#5957) üzenetére


spammer
veterán

Openbox jó, a konfigja mondjuk xml formátumú, amihez tudás nem kell, csak csúnya kicsit, de ezt leszámítva rendben van, meg amúgy vannak gui-s konfigurátorok is hozzá, ha az jobban fekszik. Panelnek én a jó öreg tint2-t használtam, de más panelek/barok is biztos használhatóak.

Ha kipróbálnád a tilingot is, akkor i3: a legnépszerűbb és eléggé kezdőbarát, van rendes dokumentációja és egyszerű konfigja van (már olyan értelemben, hogy scriptelni sem kell hozzá), lásd: [link], [link]. És mivel népszerű, a kereső is könnyebben dob rá találatot, ha probléma lenne.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5959) bambano


bambano
titán

itt ezerrel esik a hó.
nemrég még eső esett...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5960) #33253120 válasza bambano (#5959) üzenetére


#33253120
törölt tag

Itt is. Érdekes...

Ja, hogy egy városban vagyunk? ;]

(#5961) BoB válasza bambano (#5959) üzenetére


BoB
veterán

Itt meg egy hete se hó, se eső.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#5962) tvamos válasza bambano (#5959) üzenetére


tvamos
nagyúr

Itt meg -13 van, de ejjel -18 volt. Van ho, meg jeg is...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5963) Raynes válasza spammer (#5950) üzenetére


Raynes
tag

Így van. Csak nehogy téged is leszőrszálhasogatózzanak, mint engem. A 20 évvel ezelőtti állapotok nagyon kezdetlegesek voltak, akkor a Linux még csak 4 éves volt, gyerekcipőben járt nagyon, pláne desktop (értsd nem workstation vagy server) felhasználást illetően. Persze nem baj, nyilván nem is volt várható, hogy már a megjelenés idején kiszorítsa az addigra már erős pozíciót szerzett MS-os termékeket. Mindennek kell idő, míg felfutja magát, pláne egy OS esetében, aminél a drivertámogatottság és a szoftverkínálat is fontos. Csak túlozni nem kell, hogy már 100 évi is használható volt, stb.. Nem, nem volt az, legfeljebb csak annak, aki a desktop gépét workstationként használta, tesztelt, fejlesztett, gyakorlásként rendszeradminkodott rajta.

(#5964) Raynes válasza bambano (#5939) üzenetére


Raynes
tag

Erre a multitaskingos DOS-ra én is emlékszem, de elég instabil volt. Norton Commander nálam is alap volt, de csak míg hozzám nem került a DOS Navigator, mert onnan az volt az etalon, arj helyett pedig a RAR. A DR-DOS-on nem ment néhány alkalmazás (főleg játékok), az már akkor is csak pótmegoldás volt olyan cégeknek, akik nem akartak MS-DOS licencet venni, csak az kellett nekik, hogy bizonyos programok fussanak. Pedig az volt a vicc, hogy az alternatív DOS-ok fejlettebbek voltak technológiailag, mint az MS-DOS, csak a kompatibiltáson véreztek el itt-ott. Most már a FreeDOS látja el ezt a funkciót, bár szerintem már MS-DOS-t is lehetne legálisan használni, hiszen abandonware lett, nem árusítják, a Microsoftot nem érdekli, ha használja még valaki.

P.S. itt Anglia kellős közepén is havazik most, ami nagy ritkaság errefelé, enyhe telek szoktak lenni-ok.

[ Szerkesztve ]

(#5965) bambano válasza Raynes (#5963) üzenetére


bambano
titán

itt valójában végig arról van szó, hogy ti nem láttatok olyat, tehát nincs.
én meg láttam olyat, és egyszerűen nem értem, hogy miért akarja mindenki megmagyarázni, hogy amit láttam, az ott se volt.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5966) Apollyon válasza spammer (#5958) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Akkor i3 lesz, köszi. Remélem a tearinget meg fogom tudni oldani. Itt KDE-n ezzel sosem kellett foglalkozni, mert opengl-ben megy az asztal. Vagy mi.
Nálad volt ilyen gond? Te mit használsz?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5967) Penty válasza Apollyon (#5966) üzenetére


Penty
tag

Lehet, hogy jobban járnál először egy "hagyományos kinézetű" Openbox-szal, mert egy tiling WM a KDE után túl drasztikus különbség lenne, és csak elmenne a kedved az egésztől.

Mindenesetre majd számolj be a tapasztalataidról.

[ Szerkesztve ]

(#5968) spammer válasza Apollyon (#5966) üzenetére


spammer
veterán

inteles laptopon volt tearing, én comptont használok (terminál átlátszósághoz is kell), az megoldotta. Bár én awesome WM-et használok, de ez ilyen szempontból lényegtelen. Egyébként intel esetén compton nélkül is kiküszöbölhető a tearing egy xorg.conf-os TearFree opcióval.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5969) Raynes válasza bambano (#5965) üzenetére


Raynes
tag

Azért akarja mindenki megmagyarázni, mert tényleg nem volt ott, csak robodoggy álmodta :P

Amúgy sok emléket visszahozott ez a DOS-os téma. Épp nézegettem screenshotokat a WordPerfect 5.1-ről, régi szép idők. Szövegszerkesztőben akkoriban még a ConText volt nagyon jó formázós text editor (a plain text editorokat, mint a pe2, turbo editor már akkor is verte a unixos és amigás világ vimje). Meg NC és DN mellett floppyn használtam Volcov Commandert is, ha idegen gépen gyorsan kellett valami. Nagyon tróger volt az egész DOS-os világ. Fel is passzintanék egy DOS-t virtuális gépre, csak értelmét nem látom. DOS-os játékoknak soknak van már Win32-es vagy linuxos portja, meg ott van a DOSBox is, felhasználói programokra meg ott vannak a modern OS-ses alkalmazások. Semmi nem motivál, hogy feltegyek akármilyen DOS-t is.

A Novellt utáltam, nagyon szar volt. Ahelyett talán már akkor is értelmesebb volt valami unixlike/Linux OS.

[ Szerkesztve ]

(#5970) bambano válasza Raynes (#5969) üzenetére


bambano
titán

nem mindenki, csak egy-két account halmozó és társai...
wordperfect.. volt solarisra wordperfectem.

a novell meg annyira rossz volt, hogy kompletten, az utolsó csavarig, mindent elloptak belőle a windowsba.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5971) Raynes válasza bambano (#5970) üzenetére


Raynes
tag

Inkább arról írj, hogy Solarison mivel commanderkedtél. Szerintem akkor még nem volt mc.

(#5972) spammer


spammer
veterán

Windows 10 Spying is worse than I ever imagined

Nem szarral gurigázik az MS. :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5973) F34R válasza Raynes (#5971) üzenetére


F34R
nagyúr

ls, mv, cp es egyebb linux parancsokkal. ugy fel eve beszeltem egy sraccal aki sokban befolyasolta hogy ma gentoo-t hasznalok, o mai napig csak ezeket hasznalja.

(#5974) bambano válasza Raynes (#5971) üzenetére


bambano
titán

ugyanazon, amivel linuxon. na jó, majdnem, mert solarison ksh-t használtunk, linuxon meg sh-t, később bash-t.

az ilyen totalcommander kategóriás marhaságokat akkor sem, azóta sem használtam, mert minek korlátoznám magam egy jó kis nagytudású shellhez képest egy ócska kétpaneles fájlmásolóra?

másik irányból nézve: a solarison volt szabványos desktop környezet. minden user szintű dolog volt benne, amire neked szükséged lehetett. le is nyúlták az egészet, lehet kettőt találgatni, hogy melyik manapság népszerű desktop környezet született belőle!

ha nem a kde-re tippeltél, akkor rosszul tudod.

szerk: "Szerintem akkor még nem volt mc.": szokás szerint ezt is rosszul tudod. 1994-ben kezdődött az mc projekt, tehát 20 éve már volt mc.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5975) spammer válasza F34R (#5973) üzenetére


spammer
veterán

Jó is a cli, egy rendes zsh completionnel elég gyors is, de pl. a rangerrel szerintem gyorsabban (vagy legalább olyan gyorsan) elvégezhetőek a (fájl)műveletek.

Amúgy nem olyan régen elkezdtem használni a newsbeutert, elég jóság, most már az rss-ek is a terminálba érkeznek. :))

De jó lenne, ha a spotify-ból is lenne egy ncurses verzió (ami még free accal is működne ;] ).

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5976) bambano válasza spammer (#5975) üzenetére


bambano
titán

régi klasszikus az mlf-ről:
- nagymama, miért olyan nagy a füled?
- hogy jobban hallhassalak
- nagymama, miért olyan nagy a szemed?
- hogy jobban láthassalak
- nagymama, miért olyan nagy az arcod?
- mert zsh-t használok :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5977) spammer válasza bambano (#5976) üzenetére


spammer
veterán

- nagymama, miért vagy gyorsabb nálam?
- mert zsh-t használok.

:P

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5978) Sonja válasza spammer (#5975) üzenetére


Sonja
veterán

Free spotify-val soha nem lesz, sajnos. Idézet a spotifyd oldaláról:

"Requires Spotify Premium. This is a requirement on all applications using libspotify unfortunately."

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#5979) spammer válasza Sonja (#5978) üzenetére


spammer
veterán

Ja, tudok róla, spotify-cli is premium-only. De mindegy, abból azért kellene amúgy is egy ncurses verzió, abban még a borítóképeket is meg lehet oldani akár. A mostani gui-s kliensük egy zenelejátszóhoz képest sokat eszik, de legalább lassú is hozzá.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5980) Raynes válasza bambano (#5974) üzenetére


Raynes
tag

Azért azt egyikőtök sem fogja nekem bemesélni, hogy a tabos kiegészítés ver egy kétpaneles fájlkezelőt. Pl. ha csak egy mappában bizonyos fájlokon végzel műveletet? Ezt kétpanelesben nagyon könnyű megtenni, csak kijelölöd a fájlokat és csapatod. Terminálban lehet egyenként cp-zni, meg vergődni, és tabot ronggyá csapkodni. Esetleg archívumból csak bizonyos fájlokat kinyitni, meg 1-2 fájllal archívumot frissíteni. Könyvtárban fájlokat mindenféle szempont szerint szűrni és rendezni, ehhez megint lehet több ls-sel bűvészkedni, commanderben csak 1-2 kattintás vagy gombnyomás. A modern commanderek fülkezelése is nagyon hasznos, ezt megint nem lehet terminálból, annak ellenére, hogy néhány grafikus terminál kezeli a több fület, azért mégse ugyanaz.

Meglep, hogy mc már 94-ben volt. Bár az is tuti, hogy az NC-t, DN-t, Windows Commandert nem érte utol akkor még tudásban, legfeljebb a Volkov Commanderrel lehetett pariban.

(#5981) F34R válasza Raynes (#5980) üzenetére


F34R
nagyúr

Ranger-el de.. Nalam sincs se thunar, se pcmanfm, se nautilus, sem spacefm sot meg dolphin sem.

(#5982) bambano válasza Raynes (#5980) üzenetére


bambano
titán

"Azért azt egyikőtök sem fogja nekem bemesélni, hogy a tabos kiegészítés ver egy kétpaneles fájlkezelőt.": ennek lehet például az az oka, hogy ezt senki nem is akarja bemesélni neked.

az érvelésedben az a hibás, hogy azt hiszed: a shell csak a tabos kiegészítést adja lehetőségnek. nem csak azt adja. a unix attól unix, hogy kiválóan tud kis programokat összekapcsolni. ezt bukod el, ha ilyen kacatokat használsz, hogy mc meg gnome fájlkezelő meg ilyenek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5983) Raynes válasza F34R (#5981) üzenetére


Raynes
tag

A ranger okés, de csak 1 paneles. A Thunar, Nautilus, Dolphin nagy kalap széklet, nem is értem, hogy minek mellékelik minden DE-hez, a PCman elég vérszegény, a spacefm-et nem ismerem. Egy kétpaneles böngésző annyira alap, hogy routerre, szerverre is felteszek egy mc-t, ha nincs fent, ráadásul alap szövegszerkesztőnek is használható, ha az ember nem ismeri a vi/vim-et, és nem akar cat-tel, ed-del és nanoval szopni. cp-zzenek és tabozzanak a robokutyok, és akinek hét anyja van.

Igaz a Thunar, Nautilus, Dolphin nem ortodox fájlkezelők, hanem amolyan ikonos fájlböngészők, intézők, tehát nem is a commanderek ligában játszanak, persze ez a tudásukon és a használati kényelmükön is azonnal látszi.

Spotifyból nekem olyan régi kliens kéne, amivel free accounttal is lehet hallgatni akármelyik zenét, azaz ne csak shuffle playt tudjon. Az nem baj, ha nem CLI-s, vagy sokat eszik.

(#5984) Raynes válasza bambano (#5982) üzenetére


Raynes
tag

Ezt az összekapcsolást nem értem. mc-t csak terminálban, konzolban használok, tehát csak vészesetben. Grafikus felületen Double Commandert izzítok, Gtk-s, vagy Qt-s verziót, attól függően, hogy milyen WM/DE van fent. A GNOME Commander nem jött be soha, bár az talán még nem olyan nagy hulladék.

Szerk.: WOW, végre enged a fóröm kétszer egymás után hozzászólni. Azt hittem, hogy még évekig, vagy több száz hozzászólás erejéig még ezzel az antiflood védelemmel fog szivatni.

[ Szerkesztve ]

(#5985) F34R válasza Raynes (#5983) üzenetére


F34R
nagyúr

spacefm-t nem sokan ismerik, en akkoriban hasznaltam mikor Archon beszart a libfm igy masik tipusu fajbongeszot kellett keresnem. Tud 2-4 paneles dolgokat is, sokretu. Bar mar ot sem hasznalom egy jo ideje.

(#5986) spammer válasza Raynes (#5983) üzenetére


spammer
veterán

A rangerben be lehet állítani az oszlopokat tetszőlegesen, s bár valóban nem kétpaneles, de tud tabokat kezelni, ami lényegében hasonló, csak nem egyszerre látod két oldalon. De mondjuk 2 rangert is lehet futtatni, és akkor egyszerre van mindkét oldalon egy, elvileg együtt is tudnak működni (vágólap stb.), de én még így nem használtam, nem látom értelmét.

Spotify free tudomásom szerint csak mobilon shuffle play, nekem desktopon simán megy rendesen, sorrendben, soha nem volt shuffle-only. Azt halkan jegyzem megy, hogy a spotify-1.0.17.75-2 verzióval reklámok sincsenek free accounttal sem (legalábbis Arch alatt). ;]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5987) cami][us válasza Raynes (#5983) üzenetére


cami][us
senior tag

plugin-en keresztül tud a tonhal is osztott nézetet. Régen szó volt róla, hogy beépítik a vanillába, de nem lett belőle semmi, viszont epic segfault fest lett belőle tök alap feladatok elvégzése alatt is. Mondjuk a poén, hogy openbsd alatt meg a legfrissebb is elég stabil, miközben minden más szórja a core filéket. Be is kellett állítanom egy cronjob-ot hogy törölje őket a francba. :N

(#5988) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Nem túl szép jövőkép: [link] :(

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5989) Vladi


Vladi
nagyúr

Agyam eldobom, milyen játékok vannak! :Y

Mé nem vagyok ma gyerek. :O

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5990) Raynes válasza spammer (#5986) üzenetére


Raynes
tag

Valóban, a free Szpaadöfáj tényleg nem shuffle. Nekem egy időben nem csak a telefonos alkalmazás, hanem a linuxos kliens is azt játszotta, hogy csak shuffle-ként használhatom. Lehet lázadás volt belőle, és PC-n enyhítettek.

(#5991) Apollyon


Apollyon
Korrektor

A kávézó most eléggé hiányt szenved olvasmányos, érdekes cikkekből, de no para.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5992) Raynes válasza cami][us (#5987) üzenetére


Raynes
tag

A Dolphin pl. plugin nélkül is tud akárhányfelé osztott nézetet, de egy normális commander szintjét így sem éri el.

(#5993) cami][us válasza Raynes (#5992) üzenetére


cami][us
senior tag

Szerintem ez megszokás kérdése. Használtam rövid ideig mc-t, de ha nem volt X, akkor is megvoltam nélküle. Inkább csak néztem rá, mint supercow az új gateway-re.

#5991 Linuxot már meg se akarják ölni? :D

[ Szerkesztve ]

(#5994) Raynes válasza cami][us (#5993) üzenetére


Raynes
tag

Ha van X, akkor tényleg felesleges mc-zni, akkor vannak rá sokkal jobb GUI-s, X-es commanderalternatívák. Az mc akkor jó, ha nincs X, és az ember nem akar átpipe-olt utasítások tömkelegével szívni, meg széttabozni a billentyűzetet.

A cp és hasonló alap parancsokkal nem csak az a baj, hogy állandóan be kell gépelgetni, meg tabozni ezerrel, hanem hogy pl. nem mutatják, hogy hol tart a műveletvégzés folyamata (persze valami átpipe-olással ez is kitrükközhető), ami pl. egy commander alatt szépen látszik alapból. Azért ez sem mindegy, főleg marha nagy fájloknál vagy nagyon hosszú műveleteknél, és nem csak cp-t érinti.

Tudom, megszokás kérdése, de a commandernélküliséget nem tudom megszokni. Persze lehet anélkül is gépet használni, de baromi körülményesen, kb. olyan, mintha az ember a szájába tett tollal akarna írni. A mai háttértáraknak és hardvereknek ma már embedded és mikroeszközökön sem tétel egy nyomorult kis commander vagy egy komolyabb text editor, stb.. Régen, a 640KB mindenre elég korszakban, mikor az is érvágás volt, ha valami csak több floppyra fért fel, akkor tényleg kétszer is meggondolta az ember, hogy mire pazarolja az erőforrásokat.

(#5995) bambano válasza Raynes (#5994) üzenetére


bambano
titán

te miért nem használsz windowst?
úgyértem: kizárólag windowst?
amennyit itt fikáztad a unixot, más már rég letörölte volna.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5996) lionhearted válasza Raynes (#5994) üzenetére


lionhearted
őstag

Ne szenvedj már ennyit. Mi a halált másolsz te itt minden nap tömegével?
Évente, ha egyszer van szükségem desktopon bármire, ami az egy ablakosnál több. DragNDrop elég az összes többi esetre. Ha meg valamit batchelni kell sokra megyek a guis halálokkal...
Ez nem win, hogy összevissza dobálgassam a cuccokat, meg TCMD-ből indítsak programokat, mint 10 éve.

egyébként tabbal lényegesen gyorsabb, mint mc-ben keresgélni, csak ehhez tudni kell, hogy mit keresel. Nálam mc (home) szerveren is akkor kerül elő, amikor nem jól leírható (és batchelhető) adatmozgatásra van véletlen szükség, és/vagy ha nem tudom, hogy mit-hol keresek. Ez is elég ritka.

Tegnap még működött...

(#5997) Raynes válasza bambano (#5995) üzenetére


Raynes
tag

Abszolút nem fikáztam. Most csak ideiglenesen használok Wint, driverhiány miatt az új gépen, hiányzik is a jó kis linuxozás. Előtte csak Linux volt fent a régi gépemen, semmi Windows mellette, de még csak NTFS partíció sem. Semmi bajom a unixokkal. Csak arra akartam rámutatni, hogy ne essünk túlzásba a 100 éve is használható volt desktopon dolgokkal, meg ne sajnáljuk le a commandereket, nem passzióból találták ki azokat sem.

Egyébként lehet ma feldobom újra az Archot, tesztelni, hogy videólejátszás alatt tearingel-e az llvmpipe-os szoftveres videógyorsítás. Nagyon elegem van ebből a Nyílászárók Hétből, KDE-s Linux után olyan, mint sportautóból visszaülni kispolkába :O

(#5998) spammer


spammer
veterán

:DD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5999) cami][us válasza spammer (#5998) üzenetére


cami][us
senior tag

(#6000) Apollyon


Apollyon
Korrektor

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.