Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5801) bambano válasza F34R (#5800) üzenetére


bambano
titán

először számítógépet hetedikes koromban láttam, nagynéném és nagybátyám egy érdekes nevű cégnél dolgozott és ott... úgy hívták a céget, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TAnácsi Költségvetési Elszámoló Hivatal. Na mond ki ezt a betűszót nagy lendülettel :P Súlyosbította a helyzetemet, hogy anyám köjálos volt, és egy olyan irodaháznak bérelt épület második emeletén dolgozott, aminek az első két szintjén bőr és nemibeteg gondozó volt. én azon az ajtón mentem be, ha anyámhoz mentem a munkahelyére :P

szóval ez az első számítógép egy (kimondva) esz-em 52-es cucc volt, valami orosz-bolgár pdp koppintás, és cobol72-ben írtam rajta egy helloworld.c szintű programot. nyolcadikos koromtól járhattam a gimibe számtech szakkörbe (Kis Programozók Baráti Köre), ahol tpa 128-at meg abc80-at lehetett programozni. később nyertek egy aircompot is.

az első saját gépem első gimis koromban, második félévben lett, egy 16K-s spectrum. az kihúzta a gimi alatt, katonakoromban döglött be, mert jobban babráltam, mint kellett volna. utána sokáig nem volt saját gépem, de nem is érdekelt annyira, mert csak kacatokat kaphattam volna, miközben nagyvasakon tanultam. R-55-ön (egy turbó s/360 klón volt), meg egy 4200-as mikrovaxon. később melós gépként szakadt a nyakamba solaris is, kisebbek-nagyobbak kosárszám, azt is szerettem. de az igazi nekem máig a vms. a többi olyan játékszernek tűnik mellette.

az első diplomám megszerzése környékén, 1993. nyarán tudtam megvenni az első saját pc-met, az egy 286-os 20MHz-es gép volt, két mega rammal. később kis kavarással sikerült bele venni egy 80 MB-os vinyót. valahogy sose kötöttem barátságot a windowszal, az elején dos volt rajta, kermit, ka9q és hasonló cuccokkal, meg DECWindowst nyúztam, majd puff a mélyvízbe sco unix. na azt utáltam, nem értettem hozzá, minden baja volt.

akkor mutatta meg egy haverom az országba először behozott slackware linuxot, cd-n. svájcból hozták... egy darabig salakoztam, kb. 0.96-os kerneltől (ha jól emlékszem), majd jött a debian, és azóta az van. nagyjából a második stabil debian óta debianozok, és azóta komolyan semmilyen más linuxot nem néztem meg. egyszer raktam fel éles gépre freebsd-t, mert egy hardver hiba miatt nem volt jobb ötletem, de ennyi. meg egyéjszakás kalandként láttam pár másik linuxot is, de rájöttem, nem az én világom.

a gyerekem viszonylag hamar kapott saját pc-t. a legelején még vagy w95 vagy w98 volt rajta, már nem emlékszem, de gyorsan megegyeztem vele, hogy olyan oprendszer lesz a gépén, amilyet akar, viszont én csak linuxban segítek :) így nagyon sokáig debianozott, most az egyetem miatt kezdett windowsozni. nálunk volt először kábeltv-s internet, a gyerek rögtön kikövetelte, hogy neki is legyen net. Máig nem tudom, hogy csinálta, de iskolába menés előtt regisztrált a teveclubon és azóta is van tevéje. azután mikor gimiben az infó tanárja vagizni akart a saját tevéjével, a gyerek jól beégette :P

régi szép idők, egy darabig úgy dolgoztam vaxon, hogy vettem egy 386sx-es alaplapot, beledugtam egy trident kártyát meg egy eredeti dec gyártmányú ethernetet, és a vaxról bootoltattam, mint diskless gépet, és boot után rögtön indult rajta DECWindows. rendes grafikus terminált csináltam belőle a nagyvashoz. tök jó volt. se floppy, se vinyó, se pc ház, csupasz alaplap levegőben megszerelve :) azután mikor ugyanezt a vaxról bootoltatott gépet rátoltam a sunra is X terminálnak, akkor egy-két ember már vakarta a fejét, hogy ezt most így hogy... :)

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5802) F34R


F34R
nagyúr

Nice hisztoryy..

Igaz nem egy korosztaly, igy nekem ezek kiestek igazan suliban a 486dx-t, PII, PIII-t ismertem (egy idoben kaptunk Soros Gyorgy kolcsongepeket azok PIII-k voltak) Csak a Windows-t ismertem sokaig. Sajat gepem elsonek a Intel 8088-s masina volt, ha jol emlekszem, egy adag disznovagasi hurkaert cserebe..
Semmi nem volt rajta, egy par nagy FLOPPY-s jatek ment csak rajta.
Kicsinek jobban mondott AMD Athlon XP-s asztalim 2004-ben lett.

Gyors Windows tortenet: W98SE, Win ME, Win XP, Win 7
Mikor meguntam es nem jatszottam tovabb illettve a kesobbi szamitogepen is eluralkodott a feledes homalya, linux disztrok fele kacsingattam.

Es szepen jottek sorba, ki hosszabb ki rovidebb ideig: Linux Mint, Lubuntu, kesobb Archlinux huzamosabb ideig, melette rovid ideig Debian, es kivancsisagbol : FreeBSD, OpenBSD, Netbsd, PC-BSD, Funtoo, Void Linux, Parabola Linux, Slackware, ez Arch grafikus forkjai.
Masodik leghoszabbkent, amit most is nyustolok az a Gentoo.

Csak azt banom, hogy nem veluk kezdtem.....

(#5803) N0zer0 válasza F34R (#5800) üzenetére


N0zer0
senior tag

Csak akkor hozod be, ha lesz ájPheded is :o

(#5804) F34R válasza N0zer0 (#5803) üzenetére


F34R
nagyúr

Akkor en nem vagyok ember, ha mar az a kovetelmeny nem lehet nelkule elni. :P

(#5805) N0zer0


N0zer0
senior tag

Ha már nosztalgia. 1988-ban ismerkedtem meg a C+4-gyel, aztán jött a C64, C16, újra C64, persze ültem ZX80 és valami magyar mikrokoppintás előtt is, valami Alba vagy milyen BASIC-es gép, aztán jött '91-ben a 8088-as XT, nem is emlékszem mennyi memória volt benne, 1992-ben a műszertechnikás 286 20Mhz-es gép 1MB RAM, 1993-ban Philips 386SX 25Mhz 4MB RAM. Az első saját gépem egy Amd 486DX4 volt 4MB RAM-mal 1995-ben, majd onnan 5x86 8MB RAM, P1 120Mhz-es gép 16MB RAM, és szépen felfele P4-ig, meg mindenféle mobil celeroncsig, i3-as is volt, most egy ilyen atomos netbookszarom van itt az albérletben.

Linuxozni először '96-ban linuxoztam, azt hiszem a CHIP magazinnak volt az egyik CD melléklete a Mandrake Linux valamelyik korai verziója. Futni futott, érdekes volt telepíteni és használni, tetszett a KDE grafikus felülete, de nem annyira fogott meg. Komolyabban Linux felé kacsintgatni csak 2004-től kezdtem, de nagyon sokáig csak tesztelgettem, és nem fő rendszerként használtam, hobbiberhelésre tartottam. Fő OS-ként 2012-től használom, Mint Cinnamont, bár volt benne megszakítás, meg mellette fent volt a Windows. Majd Mint KDE és Kubuntu, jött, de ekkor már nem volt se Windows, se NTFS/FAT32 partíció a gépen, de volt egy kis ideig Debian és most Arch is, ezután erre az atomos hulladékra LTS Ubi minimal megy, miután Archra nincs driver, a Debiant és a Win7-et meg utálom. Most pár napja még XP-vel is szopattam magam, de miután nem lőtt le senki, és nem volt jó alatta a hardveres videógyorsítás, így most Win7-ezés marad, amíg nem lesz időm feltelepíteni a 14.04-es LTS uborkát, minimalból még sose telepítettem, csak Debiant.

(#5806) F34R válasza N0zer0 (#5805) üzenetére


F34R
nagyúr

Void-t probaltad mar? Sztem nezz ra, bar inkabb azzal van problema hogy drop lett a drivereknek az ujabb kernelen.

(#5807) bambano válasza N0zer0 (#5805) üzenetére


bambano
titán

a mandrake első verzióját 1998. július 1-én adták ki, 1996-ban aligha mandrake-eztél. a csipben az elején slackware volt.
[link]

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5808) N0zer0 válasza bambano (#5807) üzenetére


N0zer0
senior tag

Akkor viszont a dátumra emlékszek rosszul, mert az biztos, hogy Mandrake volt.

(#5809) tvamos válasza N0zer0 (#5805) üzenetére


tvamos
nagyúr

C+4...
Mindig elzáródik a könnycsatornám, és legurul néhány csepp könny az orcámon, ha eszembe jut... az elsô volt... hogyntossza meg, akitôl vette apa... sose volt jó.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5810) _Dumber_ válasza tvamos (#5809) üzenetére


_Dumber_
őstag

Nálam az első C16 volt. Bécsből szereztük (Vittük a nagyit is :) ) Előtte egy VC-20-at "programortam" A szomszéd matektanáráé volt. Első programom amit egy úszás-nyári-napközi partján írtam egy kockás füzetbe kb így nézett ki (cc11 éves lehettem):
10 print tank lő repülő
20 print tank eltalál repulő felrobban
30 goto 10

ez a játék ihlette (kedvenc játékom volt)

Utánna: C64
ezzel keveset foglalkoztam, lévén inkább a csajok érdekeltek, lévén meg elszállt a tápegysége, és csak jégakukkal az alján volt képes 20 percet működni, mielőtt lefagyott.

386sx33 volt az első PC.. 486dx66 a következő, majd and K5(ha jól emkékszem ez a i586-nak volt a klónja).
Ezt az egyetem 3. évében szereztem be. Ezen futott az első linux: red hat.
Ennek a története az volt, hogy az egyetem kapott egy felkérést az Auditól, hogy nyári munkában a diákok vigyék fel az itthon gyártott alkatrészeket Pro-engineer programba. Ez akkor az egyetemen Silicon-graphics gépeken futott amin meg Unix volt az oprendszer. Erre kaptunk oktatást, és az oktató Lajber Zoltán ajánlotta otthonra a linuxot, hogy gyakoroljunk. A munkát végül lefújták, de az oktatás már akkor mély nyomokat hagyott bennem.. Azóta nekem linuxról mindig az awk jut eszembe, és az, hogy ez mennyire megkönnyíti az életet pl egy táblázat vagy szöveg kezelésében. winben azóta sincs ilyen...

[ Szerkesztve ]

(#5811) tvamos válasza _Dumber_ (#5810) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nekem xt-volt, utána sokáig 286. Utána 486DX2... Microsoft Windows Compatible felirat hirdeti a procin, hogy ez milyen jó is. Utána 5x86 volt, azt nem szerettem. Utána volt valami celeron... Azóta csak laptopot használok, de nem nagyon érdekel már, hogy milyen, csak sok RAM legyen benne.

Az első programom... Commodore VC-20. Egy, már nem létező cégnél. Valami mstek feladatot oldott meg.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5812) bambano válasza _Dumber_ (#5810) üzenetére


bambano
titán

én belefutottam abba a társaságba, akik azt hitték, hogy a c64-re komoly ügyviteli programokat lehet írni.
hát nem lehetett :) nekiálltam megírni basicben, amit akartak, a felénél-harmadánál elfogyott a memória. elkezdtem egy részét átírni gépikódra, az se lett sikeres. a végén, amikor már mind a két floppyban futott egy-egy "adatbáziskezelő", meg a c64 interrupt rendszerére rágyógyítva egy komplett form beviteli rendszer, és még mindig nem fért el a maradék a ramba, akkor kidobták és vettek egy pc-t.

Lajbi kőkemény volt már akkor is, mint a vídia :) mikor mi még azzal molyoltunk linuxon, hogy mitől lesz otthon internet, ő már olyan problémákkal támasztotta be a társaságot, hogy megfúrtak egy motort, beleraktak egy nagysebességű kamerát és fel akarják venni az égést, de hogy bírnak annyi adatot átvinni és tárolni...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5813) tvamos válasza bambano (#5812) üzenetére


tvamos
nagyúr

A fősulin C64 vezérelte a számítógépet.

Az új kamerám 1200 fps-t tud. Mit robbantsak fel, ami azért elég lassú? :U

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5814) _Dumber_ válasza bambano (#5812) üzenetére


_Dumber_
őstag

Hát igen. Ő komolyan gondolta, de azért partner volt abban, hogy hogyan tudunk minden forgalmat agyonvágni a kollégiumi hálón, hogy teret nyerjünk a Quake kommunikációnak BME felé :)

[ Szerkesztve ]

(#5815) Rimuru


Rimuru
veterán

Egyszer indítanám el azt a szart erre nem infinit (frissítési) loop lesz belőle? Imádom. :W

ui: szerintem mindenki tudni fogja miről beszélek

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#5816) _Dumber_ válasza Rimuru (#5815) üzenetére


_Dumber_
őstag

Inteliges szoftver ez.
Tedd le a gépet 1 napig. Másnap gond nélkül be fog indulni.
Apósomnál igy javult meg. Logikát ne keress... Mondom intelligens

(#5817) F34R válasza Rimuru (#5815) üzenetére


F34R
nagyúr

Windows 10???/

Nemtudom :P

(#5818) Rimuru válasza _Dumber_ (#5816) üzenetére


Rimuru
veterán

Ez mar nem fog leformaztam a particiojat ugy ahogy van, ugyis csak adattarolasra akartam hasznalni a jovoben.

F34R: win7, ez az ami a hdd-n volt.

Vigyázat, csalok!

(#5819) F34R válasza Rimuru (#5818) üzenetére


F34R
nagyúr

Jah ertem, az a gaz hogy neked kelleni fog a windows, pedig csak a bajod gyulik meg vele :P

(#5820) tvamos válasza F34R (#5819) üzenetére


tvamos
nagyúr

En mar rezignaltan elfogadom, hogy igy mukodik a win... mert kell a munkahoz. Megjegyzem, linux-szal is kepes vagyok ugyan annyit vergodni, alkalom adtan megoldas nelkul.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5821) Rimuru válasza F34R (#5819) üzenetére


Rimuru
veterán

Annyiszor mondtam mar magamnak hogy vigyazok ra, tobbet nem kell win-t telepiteni, de mindig meghal valamiben. :DDD
Ahogy Dumber mondja, intelligens. :K

Amugy ujabb winx bug:

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#5822) spammer válasza Rimuru (#5821) üzenetére


spammer
veterán

Miért szívatod magad ezzel a Xarral? :DDD Ha már mindenképp kell Win, akkor én 7-et tennék fel, vagy max 8-at, de ahhoz meg kell Classic Shell / Boot to desktop, hogy ne a rohadt ocsmány csempéket bámulja az ember.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5823) Vladi válasza Rimuru (#5815) üzenetére


Vladi
nagyúr

random ubuntu.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5824) bambano válasza Rimuru (#5821) üzenetére


bambano
titán

nyilván olyan nagyon komoly probléma lenne csinálnod egy visszaállítási pontot...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5825) Penty


Penty
tag

Reggel benéztem véletlenül valami vírusirtós topikba. :DDD Régi "szép" emlékek elevenedtek fel bennem...

(#5826) F34R válasza bambano (#5824) üzenetére


F34R
nagyúr

Ez a fancy start menu hibaja nem az hogy egy teljesen szuz rendszer bebaszik.

(#5827) Apollyon válasza Penty (#5825) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"Régi "szép" emlékek"
Inkább úgy fogalmaznék, hogy rémálmok. Fergeteges amúgy, hogy még ma is mennyien képesek inkább magukat ezekkel szívatni.
Nekem manapság már a windows only userek kb olyanok mint a szerencsétlen álmodó emberek a mátrixban akik nem ébredtek fel.

De hát kellenek is ezek a bábok hogy nekünk jó legyen ;]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5828) Vladi válasza Apollyon (#5827) üzenetére


Vladi
nagyúr

Az ünnepekkor apósomnak írtam pár zenét. Amiket régebben is elkért. Csak azóta egy vírus lekódolta az adatait, és 500 dolcsiért kikódolja neki. Ilyenkor jön a hosszúmélysóhaly. ;]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5829) N0zer0 válasza Vladi (#5828) üzenetére


N0zer0
senior tag

Elég nagy baj, hogy Linux alá nincsenek ilyen frankó ransomware-ek, sérti a linuxosok esélyegyenlőségi és a kártevőírók és vírusvédelmi szoftverek íróinak bevételtermeléshez fűződő alkotmányos jogait, maj' minnyá' szólok az ohmbucigörlnek. Már az ókori görögök is megaszonyták (Melveripidész és követői), hogy nincs értelme a létnek, ha nem vírusozhatod össze a gépet.

(#5830) #33253120 válasza N0zer0 (#5829) üzenetére


#33253120
törölt tag

Azért néhány lelkes amatőr szeretné befoltozni ezt a piaci rést... :) Bár valljuk meg elég kevés sikerrel. :)
[link]

(#5831) spammer


spammer
veterán

Debian papa twitterét vajon meghekkelték, vagy mi a fene folyik ott? :Y reddit thread

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5833) tvamos válasza Apollyon (#5827) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én is úgy gondoltam, amikor áttért a cég az IBM workstation-ökről M$ NT4-re, hogy nagy szivola lesz... de nem volt rossz. Az XP-vel kezdődött a nagy szivola.
Linuxra gondolom azért nem fejlesztenek, mert van vagy 10 disztribúció, amire tesztelni kell, meg a különböző DE-k alatt is máshogy néz ki minden... Pedig örülnék, ha Linux alatt dolgozhatnék, természetesen fizetnék a disztribúcióért, ha kell.

Nekem manapság már a windows only userek kb olyanok mint a szerencsétlen álmodó emberek a mátrixban akik nem ébredtek fel.
Igen, Unix/Linuxról álmodom, munka közben...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5834) Apollyon válasza tvamos (#5833) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Munkával sajnos én is így vagyok. Szóval csak úgy mondom, hogy ezeket win alól írtam :DDD

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5835) #33253120 válasza spammer (#5831) üzenetére


#33253120
törölt tag

(#5836) Apollyon válasza #33253120 (#5835) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Azért Lemmy távozása is elég sokkoló volt, mert én szeretem a Motörheadet. Most meg Murdock... erre már nem is tudok mit mondani, 42 éves volt, RIP :(

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5837) spammer válasza #33253120 (#5835) üzenetére


spammer
veterán

Aztaqqq...... Akkor nem hack/fake volt. Basszus ez nagyon komoly. RIP :(

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5838) Penty válasza spammer (#5837) üzenetére


Penty
tag

Nyugodjék békében szegény!

Már nincsen meg az az oldal, amit spammer linkelt be korábban, de valaki lementette Murdock utolsó pár bejegyzését ide: http://pastebin.com/yk8bgru5

Ha jól értelmezem, akkor a ""szabadság és a demokrácia védelmezője"" (lol!) már megint kitett magáért...

[ Szerkesztve ]

(#5839) tvamos válasza Penty (#5838) üzenetére


tvamos
nagyúr

:(

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5840) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

(#5841) spammer válasza ubyegon2 (#5840) üzenetére


spammer
veterán

Mármint az igaz-e, amiket írt twitteren? Mert az nem fog kiderülni, van egy olyan erős gyanúm. Főleg, ha igaz volt. :U

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5842) ubyegon2 válasza spammer (#5841) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen arra gondoltam, ha valami volt az homályban marad, bár ki tudja... néha kiderülnek fura dolgok is. :U

(#5843) #33253120 válasza spammer (#5841) üzenetére


#33253120
törölt tag

Ha konteózni kellene, akkor szerintem valamelyik 3 betűs megkeresése áll mögötte.
Innentől meg bármi lehet.
Fikció következik:
Akár az is, hogy egy elnézett stoptábla miatti rendőri intézkedést is a párbetűs akciójának vélt, és túlreagálta.
Akár az is, hogy nyilvánosságra akarta hozni a megkeresést, és rá lett uszítva pár rendőrnek látszó egyén...

Ha nem konteózunk, akkor viszont nem tudhatjuk milyen behatások érték a közelmúltban (családi állapot, stb...) aminek a hatására ez bekövetkezett.... De ilyen rövid idő alatt kevesen hülyünek meg. Főleg ennyire.

Amúgy a linuxos társadalomnak nem hiányzott a halála, pontosabban kifejezetten káros. Meg amúgyis.... Van most ez, volt záros időn belül a reiserfs készítőjének a hisztije, meg Linus beszólásai.... Még két-három ilyen, és az fog elterjedni, hogy suicide hajlamú, antiszociális emberek csinálják a linuxot. És ez nem lesz jó.... :(

(#5844) F34R válasza spammer (#5841) üzenetére


F34R
nagyúr

google webcache-l meg meglehet nezni az archivot.

(#5845) Jim Tonic


Jim Tonic
nagyúr

Csak ma reggel olvastam Murdockot, elég megdöbbentő a sztori. Konteókban én egyenlőre nem hiszek, de lehet már tudni, mi volt a halál oka? Van hivatalos közlemény?

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5846) bambano


bambano
titán

buék

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5847) Raynes válasza bambano (#5846) üzenetére


Raynes
tag

Bambuék, pingvinkedésben gazdagot :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5848) Apollyon


Apollyon
Korrektor

BÚÉK
Na mivan, mindenki ténfereg még? ;]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5849) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

BUÉK!

Ha valaki még nem látta az új *-ok háborúját moziban, most megnézheti terminalban! forrás

ennyit kell beírni:

telnet towel.blinkenlights.nl

Ez lesz a Linux éve! ;]

(#5850) spammer válasza ubyegon2 (#5849) üzenetére


spammer
veterán

Ez nem az új rész, hanem a The New Hope, ami már ezer éve létezik.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.