Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28909) dqdb válasza korcsi (#28903) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kinéztem a Be Quiet Pure wings 2-t de abból ki lehet fogni problémás darabot ami aggaszt mert sok kellene és úgy alá lehet szaladni.
Hónapokkal ezelőtt (vagy volt az talán egy év is már?) többen panaszkodtak problémás PW2-re (a 3 pines változatra). Előtte ajánlottuk, és volt, aki azóta vásárolt és elégedetten nyilatkozott a topikban, szóval valószínűleg egy rossz szállítmány volt csak. Én nem vetném el az opciók közül.

Versenyzők lehetnek még a Alpenföhn Wing Boost 2 (szines belső) illetve Nanoxia Deep Silence, a keret a projektre körülbelül 20KHUf és mivel vidéki vagyok előnyös lenne egy helyről beszerezni (Bluechipről mi a vélemény)
CPU_FAN1: PWM
CPU_FAN2: 3 pines (és a CPU_FAN1-gyel egyszerre szabályozható csak, szóval lényegében kiesett)
CHA_FAN1: PWM
CHA_FAN2: 3 pines
CHA_FAN3: 3 pines

Vagyis van egy szabad PWM-es és két szabad 3 pines csatlakozód. A WB2 PWM-es, alacsony a maximális áramfelvétele, szóval négyet ráköthetsz CHA_FAN1-re kihasználva a beépített elosztóját, azonban ekkor legyenek egyforma méretűek (eléggé eltér a 120 és a 140 mm-es specifikációja).

PWM-es Nanoxia DS-ekre is áll az egyforma méret feltétel, ha erre esik a döntésed, akkor kell egy ilyen kábel.

PWM-es PW2 esetében a lehet eltérő a méret (hasonló a két modell specifikációja és fordulatszám-görbéje), és az előbb linkelt kábelre szükséged lesz.

Ha 3 pines irányban mész el, akkor az eltérő méret miatt 3+1 felállásban érdemes a CHA_FAN2/3-ra kötni a ventilátorokat, ehhez 3×3 pines elosztóra lesz szükséged. Ajánlott típusok: Pure Wings 2, Aerocool DS, Nanoxia DS.

Telepítsd fel az alaplapodhoz járó ventilátorvezérlő szoftvert (nem jut eszembe, hogy az ASRocknál milyen néven fut), és nézd meg, hogy melyik csatlakozónál mennyi a minimum beállítható szabályozási érték, mert ha például 50%, akkor lehet, hogy érdemes alacsonyabb maximális fordulatszám felé elmenni, hogy idle-ben ne legyen hangos a gép, azonban ha 20%, akkor erre nem kell odafigyelni.

Ha többféle ventilátor van a gépben az előny vagy hátrány? Megkülönböztetve mondjuk hogy porszűrőre dolgozik, vagy csak kifele a szabadba?
Általában nem, csak azonos feladatra érdemes azonos ventilátorokat használni, azaz például a két beszívó elöl legyen egyforma. Ha változik a konfigurációd (alaplap, ház), akkor tud a többféle ventilátor problémát jelenteni, mert nem biztos, hogy rendelkezésre áll megfelelő számú és típusú csatlakozó.

Olyankor szoktak többféle ventilátort használni, ha eltérő feladatra kellenek, így például bordára magas statikus nyomás kell, házhűtésre magas légszállítás. Ettől akkor szokás eltérni, ha rosszul szellőzik a ház, és előre magas statikus nyomási ventilátort kell tenni, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson be a házba.

Ahogyan a többiek is írták: előre kettő, hátulra egy (mert hiába a csökkentett feszültség, egy 4970K és egy 290X van a házban), felülre egy (a hátsó helyre), ebből induljál ki.

Felülre azért nem ajánlott tenni két ventilátort, mert az első csak a CPU hűtő elől szívná el a levegőt, és ha oda szerelsz ventilátort, akkor az könnyen a CPU hőmérséklet-emelkedésével járhat. Felül az egynél több ventilátorhelyet csak vízhűtés bordájával lehet kihasználni.

Ha összeállítottad a hűtés a fenti elvek alapján, és játék közben sokallod a VGA hőmérsékletét, akkor lehet, hogy érdemes alulra egy ventilátort szerelni, de az is könnyen lehet, hogy ezzel tönkre vágod a belső légáramlást. A gyári ventilátor ennek a kiderítésére tökéletesen alkalmas lehet.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.