Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30151) BluEyes válasza KisApám (#30150) üzenetére


BluEyes
őstag

Klasszikus, vagy western gitárt szeretnél? Ha nem tudod, nézd meg ezt a régebbi postomat, illetve klasszikus és fémhúros.

Aldit semmiképp se, ott kiflit tejet vegyél.

[ Szerkesztve ]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#30152) Szten Márs válasza BluEyes (#30151) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mint olyan ember, akit - egy ideje már - kizárólag a nylonos gitárok hoznak lázba, de nem kizárólag a klasszikus gitárok, ha nem haragszol, azért pár gondolatot hozzáfűznék ahhoz a hozzászólásodhoz.

Amikor elkezd az ember a gitárokkal foglalkozni, és a minden hangszerboltban megtalálható tömegcikkekkel barátkozni, akkor valóban kétféle gitár fog a kezébe kerülni - fémhúros, szinte bizonyosan dreadnought, 43mm nyakszélességgel (a szemöldöknél mérve) és nylonhúros, szinte bizonyosan klasszikus, 52 mm nyakszélességgel. Tehát ezeknél a gitároknál a nylonos nyaka valóban szélesebb. Vaskosnak viszont nem biztos, hogy vaskosabb. Egyrészt. Másrészt mindenféle vélt, vagy valós vaskosságtól függetlenül az, hogy a fémhúroshoz odaírtad a kényelmest, szimplán a saját szubjektív preferenciáid kivetítése, szerintem nem jó megközelítés. Nekem nem volt kényelmesebb egyetlen fémhúros nyaka sem, mint akár egy tipikus klasszikus gitáré sőőőőt... Mások vagyunk, mindenkinek más a kényelmes.

De a kutya nem is itt van elásva. Inkább ott, hogy ha az ember kilép ebből a tömegcikk világból, rájön, hogy a nylonhúros gitár nem feltétlen klasszikus. És ahogy halad előre az idő, egyre kevésbé lesz az. Azon kívül is, hogy érdemes a flamenco gitárokat különvenni a klasszikustól, egyre terjednek a crossover gitárok. Vékonyabb nyak - 50, 48, vagy akár 47mm - és esetenként ívelt fogólap. Sőt, akár 14. bundos testcsatlakozás. Miközben fémhúros vonalon a szélesebb nyakú változatok terjednek egyre jobban, főleg a fingerstyle népszerűsödése és térnyerése miatt. A 43mm mellett a 45, 46, vagy akár 48mm is simán ott van a kínálatban. Épp ezért adott esetben előfordulhat, hogy egy konkrét nylonhúros gitár nyaka keskenyebb, mint egy fémhúrosé.

Ez kicsit szörszálhasogató volt, tudom, csak kikívánkozott, ha már :) A pontosság jegyében, vagy mi.

De van egy ennél jóval szembetűnőbb dolog, amivel maximálisan nem értek egyet a linkelt hozzászólásodból. Ezt írod:

"A klasszikus gitárt akkor lehet ajánlani vételre, ha konkrétan klasszikus darabokat kívánunk tanulgatni"

Nem gondolom, hogy ez így lenne. Klasszikus gitárt akkor lehet ajánlani vételre, ha valakinek az fekszik kényelmesen a kezébe, és a nylonhúrok hangja tetszik neki. Tábortüzes gitározáshoz szerintem pl pont tökéletes a klasszikus, és sok máshoz, ami nem klasszikus zene. Na meg nem klasszikus nylonhúrosakat - most kénkrétan a crossover gitárokra gondolok - akkor is lehet ajánlani, ha valakinek a nylon hangja tetszik jobban, de a klasszikus gitár nem fekszik annyira a kezének.

Ezek sem klasszikusok túlzottan (bár persze a klasszikus zene fogalmának értelmezésétől függ, de értitek hogy értem):
- Metallica: Unforgiven 2
- Pirates of the caribbean: He's a pirate

A nylonhúroknak megvan a maguk hangja, íze, hangulata. Mindenhez IS lehet ezt választani, amihez a fémhúrost. A vízválasztó a szubjektív ízlés - kinek melyik hangja tetszik.

(Még annyit érdekességképpen megjegyeznék, hogy lehet tömör feje egy klasszikusnak vagy épp áttört feje egy fémhúrosnak is. Tudom, senki nem állította az ellenkezőjét, csak sokszor működik reflexből, hogy az egyiket csak az egyikhez, a másikat csak a másikhoz társítjuk.)

A végén még visszaszokok ide :)

(#30153) Szten Márs válasza KisApám (#30150) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Tényleg azt döntsd el első körben, hogy nylonhúrost, vagy fémhúrost szeretnél. Aztán azt, hogy mennyit költenél rá. Azt kérlek vedd figyelembe, hogy a gitár egy hangszer, és ennek megfelelő ára is van. Már ha nem valami izét szeretnél venni, ami megszólalásig hasonlít ugyan a gitárra - de megszólalás után már a legkisebb mértékben sem.

Viccet félretéve, a hipermarketes hipergagyi gitároknak nem is a hangjuk a legnagyobb bajuk, hanem a használhatatlan hangolókulcsok, a pontatlan bundozás, az absztrakt geometriájú nyak és ilyenek - amik miatt még tanulásra is alkalmatlanok.

Ha tudsz egy kicsit pontosítani, akkor mi is könnyebben ajánlunk konkrét gitárokat is :K

(#30154) KisApám válasza Szten Márs (#30153) üzenetére


KisApám
addikt

Szerintem el kellene mennem egy jó boltba, ahol mind az akusztikus, mind a klasszikus gitárt kézbe tudom fogni.
Van itthon egy elektromos gitár, egy Epiphone LP100-as (legalább 20 éves, szinte tökéletes állapotban), ami nem volt használva, de inkább egy mobilisabb (nem elektromos) gitár kellene kb. 30 000 Ft környékén, akár szettben is (gitártok).

[ Szerkesztve ]

̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

(#30155) NeoPampalini válasza KisApám (#30154) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Akusztikushoz nem értek, de Bp-n van jó néhány bolt, ahol egy csomó mindent ki lehet próbálni, pl. Mezzoforte (hangszeraruhaz.hu), Eldorádó (ezek a Nyugati környékén, eddig mindig segítőkészek voltak), Stageshop (Budán, a Batthyány tértől nem messze, itt is vannak kiállított hangszerek, igaz, csak alkatrészt vettem náluk, nem néztem nagyon körül), így hirtelen ennyi jutott eszembe.
Esetleg a Coda (Rákóczi térnél asszem?), mondjuk csak egyszer jártam ott egy cimbivel még évekkel ezelőtt, róluk nem tudok mit mondani. :)

(#30156) Moleman válasza NeoPampalini (#30155) üzenetére


Moleman
addikt

A Codában az egyik legjobb a megfizethető akusztik kínálat, legalábbis az alapján, amit 1.5-2 éve tapasztaltam. A Stageshop más világ, az sokszázezres gitárokkal van tele, de nyálat csorgatni mindenképp ajánlott.

(#30157) FockeWulf válasza Moleman (#30156) üzenetére


FockeWulf
tag

Stageshop direkt prémium akusztikus gitárokat forgalmaz, webshopján is érdemes nézelődni. A többi hangszerüzletben nagyjából egy árban vannak. De 30 ezernél kezdődnek az elfogadható minőségű klasszikus gityók.

(#30158) Moleman válasza FockeWulf (#30157) üzenetére


Moleman
addikt

Veszélyes hely a Stageshop, anno bementem egy pár húrleszorítóért a strathoz, aztán vele jöttem haza. :DDD

(#30159) FockeWulf válasza Moleman (#30158) üzenetére


FockeWulf
tag

Ez egy nagyon szép Sigma :) grat hozzá, még ha régi vételről is van szó :) gondolom a hangja is csecse ;)

(#30160) Plazmacucci válasza Moleman (#30158) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Tudom milyen az az érzés amikor bemész a hangszerboltba nézelődni és valami drága cuccal jössz ki... Kurva jó :D

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30161) Plazmacucci


Plazmacucci
félisten

Más. Erről mit gondoltok? Tuningalapnak gondolnám, új zenei világok felfedezéséhez. Engem megvett az új Peta lemez 8 húros fronton.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30162) Szten Márs válasza KisApám (#30154) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"mind az akusztikus, mind a klasszikus gitárt"

:F A klasszikus gitár az egy fajta akusztikus gitár. Akusztikus gitár az, ami elektronika nélküli, tehát akusztikus megszólalásra van tervezve. Az akusztikus gitárokat meg lehet tovább csoportosítani fémhúros akusztikusra, meg nylonhúrosra. A nylonhúroson belül meg egy kategória a klasszikus.

30 ezer környékén, pláne tokkal nagyon nehezen fogsz bármit is találni legalábbis ami megvehető. Mindenesetre igen, az egy jó ötlet, ha körülnézel. Fémhúrosra az említett boltok teljesen jók (a stageshop kivételével, oda akkor érdemes benézni, ha minimum egy nullával többet szánsz gitárra), nylonosban pedig csapd hozzá mindenképpen a kil-t és a segovia-t.

(#30163) BluEyes válasza Szten Márs (#30152) üzenetére


BluEyes
őstag

Mint olyan ember, akit - egy ideje már - kizárólag a nylonos gitárok hoznak lázba,

Nem kicsi elfogultságot vélek itten felfedezni. De nincs ezzel semmi baj.
Az említett post egy totál kezdőnek ment, aki még csak közelébe se merészkedett korábban semmiféle gitárnak. Mint mostanra kiderült, a jelenlegi érdeklődőnk detto, most megy majd valami boltba, ahol megtekinti a két konstrukció közötti különbségeket. Az összeghatárt is megtudtuk (30k), amire nagyjából vakon fogadtam volna. Valahol korábban azt a postot is megtalálod tőlem, ahol a fémhúros Cort-ot meg a Yamaha C30 klasszikust ajánlom. És most is ezek lesznek az ajánlataim. Szerintem látható, hogy fölösleges mélyebben belemerülni, csak zavart okoz a kezdők fejében a túl sok információ, tartom hogy a postomban leírtak bőven elegek az első gitár megvételéhez. És azt is tartom továbbra is, hogy a legnagyobb kikúrás klasszikus gitárt tukmálni olyanra, aki nem kíván a klasszikus zenével foglalkozni.
Amikről te beszélsz, az a haladó(bb) gitárosoknak szól, és én erősen biztogatlak is, hogy szedd össze az anyagot, és írjad meg, akár egy Logout cikkben.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#30164) Szten Márs válasza Moleman (#30158) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Így kell ezt csinálni, gratu! :C Jófélék ezek a Sigmák, szóval megértem, hogy valahogy hozzádragadt ott a boltban :D

(#30165) Szten Márs válasza BluEyes (#30163) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"Nem kicsi elfogultságot vélek itten felfedezni."

Hát de ezen nincs mit felfedezni, hiszen gyakorlatilag én magam írtam le, hogy nylongitár buzi vagyok :DDD

Viccet félretéve: ettől függetlenül én szeretem és tisztelem a fémhúros akusztikusokat is. Sőt, néha még kézbe is veszek fémhúros gitárt. Már akusztikusat. Elektromosat semmiképp, az számomra teljesen idegen, és a legkisebb mértékben sem vonz.

"Szerintem látható, hogy fölösleges mélyebben belemerülni, csak zavart okoz a kezdők fejében a túl sok információ"

Nem kell sokkal több információ, mint amit leírtál. Elég egy "általában" szót beszúrni a kellő részekhez (pl: nylonhúros gitár: "általában szélesebb nyak" a szélesebb helyett ), illetve kigyomlálni a szubjektív jelzőket, amik más embereknek nem biztos, hogy igazak (pl. "kényelmes"), Így nem lesz információözön sem, de mégis pontos a leírás.

"És azt is tartom továbbra is, hogy a legnagyobb kikúrás klasszikus gitárt tukmálni olyanra, aki nem kíván a klasszikus zenével foglalkozni."

Ez viszont egész egyszerűen nem igaz. Vannak emberek, akiknek szimplán kényelmesebb a klasszikus gitár, pont a nagyobb húrtávolságok, a szélesebb nyak miatt. Ha egy ilyen embernek a nylonos hangja jön be jobban, akkor neki a klasszikus a tökéletes választás, akkor is, ha tábortüzes akkordozgatást akar, meg akkor is, ha iron maiden-t, meg metallicát akar fingerstyle interpretációkban előadni. Ha viszont nem kényelmes neki a klasszikus, vagy a fémhúrok hangja tetszik neki jobban, akkor persze, felejtse el a klasszikust. És még továbbmenve hozzáteszem, hogy ha a nylonos hangja tetszik neki jobban, csak a klasszikus nem kényelmes, akkor ott vannak a crossoverek - nem véletlen említettem meg őket. És akár akkordozgatásra is.

"Amikről te beszélsz, az a haladó(bb) gitárosoknak szól, és én erősen biztogatlak is, hogy szedd össze az anyagot, és írjad meg, akár egy Logout cikkben."

Ilyesmire eddig még csak nem is gondoltam, de most, hogy mondod, egészen kedvet kaptam hozzá. :)

[ Szerkesztve ]

(#30166) Moleman válasza FockeWulf (#30159) üzenetére


Moleman
addikt

&(#30164) Szten Márs
Köszi!

Nagyon jóféle, sok akusztikot kipróbáltam bő 1 éve, ez fogott meg a legjobban. Nem is akartam ennyire minőségit, de jó áron adták, nem lehetett otthagyni. :B Túl sokat nem játszom rajta, de a rózsafa hát miatt reménykedem, hogy befektetésnek sem rossz, most, hogy korlátozták a kereskedelmét.

(#30161) Plazmacucci
Peta hatása alatt én is nekiálltam héthúrosokat próbálgatni tavasszal, de pár perc után szóltam az eladónak, hogy inkább valami baritont keressünk. :DD Egyéni preferencia kérdése, hogy mennyire tolerálod a szélesebb nyakat, nálam kiesett még a kívánságlistából is.

(#30165) Szten Márs
Teljesen igazad van, de én megértem az emberek általános ellenszenvét a nejlonnal szemben, én is nejlonon kezdtem, "mert azon kell", aztán 4 hónap után hatalmas megkönnyebbülés volt a western.
Most már vennék újra nejlont, csak a hangja miatt, valami keskeny nyakú Cort CEC-szériást.

[ Szerkesztve ]

(#30167) Plazmacucci válasza Moleman (#30166) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Hét húrost már pengettem, az nem zavart. Nyolc lehet betenné a kaput, nem próbáltam még sajnos :)

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30168) Szten Márs válasza Moleman (#30166) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

"de a rózsafa hát miatt reménykedem, hogy befektetésnek sem rossz, most, hogy korlátozták a kereskedelmét"

Én csak a brazil rózsafa kereskedelmének korlátozásáról tudok. Ez indiai rózsafa, legjobb tudomásom szerint itt nincsenek korlátozások. Persze tévedhetek. Esetleg tudsz róla valami anyagot, infót?

"én is nejlonon kezdtem, "mert azon kell""

Uhh, ez egy nagyon rossz beidegződés, és ahol csak lehet, ez ellen viszont szót szoktam emelni. Azért mondják, hogy azon "kell", mert hogy az puhább és kevésbé bántja az ujjbegyet. De amikor tizenegykét éves kislányok vígan megtanulnak fémhúroson játszani, akkor felnőtt férfiaknak is azt mondani, hogy kezdjenek nylonnal, nehogy a végén még bibis legyen a pici ujjacskájuk, hát az számomra több, mint értelmezhetetlen. És látok ilyet, nem kevésszer. Tévedés ne essék, nem ellened, vagy bárki ellen beszélek, akiket rádumáltak a nylonoson kezdésre, hanem azok ellen, akik képesek rádumálni másokat a nylonra, "azon kell kezdeni" felkiáltással. Egyszerűen agyament dolognak tartom. A "jajj, fájni fog az ujja" izén kívül meg nincs semmi, de abszolút semmi ok, hogy miért klasszikuson kezdjen valaki, ha úgy amúgy nem azon szeretne.

(#30169) KisApám válasza Szten Márs (#30162) üzenetére


KisApám
addikt

Marad akkor a boltról boltra járás, ez a tuti. Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

(#30170) Szten Márs válasza KisApám (#30169) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Cort AD-810 és egy tok hozzá és pénzben is jobban kijössz, plusz lesz egy olyan gitárod, ami egészen biztosan teljesen jó kezdésnek. Ja, meg pár színes gombért még rendelhetsz mellé pengetőt. Ezek a szettek eléggé felejtősek...

Na, látom közben szerkesztetted a hozzászólásod. És igen, igazad van, a boltba járás és a személyes próba a legtutibb :K

[ Szerkesztve ]

(#30171) nap


nap
addikt

Újabb fordulóponthoz érkezett az életem. Megvenném az ultimate gitárt, ami stílusokon, műfajokon átívelve kitartana életem végéig, viszont ehhez mindenképp el kellene adnom egy vagy több gitáromat. A kínálat:
- Dean Colt félakusztikus, féltömör, félnótás gazdától
- B.C. Rich JR-V a body art szériából
- Squier Jazzmaster, a jazz nem nagymesterétől
- Jackson RR3 emg, floydrose, metál
- Les Paul fából, fémből és lélekből
Aki több darabot visz, több kedvezményt kap. ;)

browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...

(#30172) Moleman válasza Szten Márs (#30168) üzenetére


Moleman
addikt

A brazil már régebb óta tiltólistás, a többi fajra idén került korlátozás. Nem explicit tiltólista, csak brutális papírmunka kell a nemzetközi szállításához, így most már nem gyártanak semmilyen új gitárt rózsafával, mert nem éri meg. Ezért reménykedek, hogy megnő a kereslet utánuk a használtpiacon.

A nejlonra visszatérve, még azzal se feltétlen értek egyet, hogy kevésbé bántja az ujjad, attól is bibis volt. :DDD Amúgy az utóbbi 10 évben az ismerőseimmel westernt szoktam vetetni kezdésnek, és 9-es húrokat teszek rá, annál ujjbarátabb dolog nem sok van. De ha valakiben nincs elég elhatározás, még az is meg tudja állítani sajnos.

(#30169) KisApám
A boltba járás abszolút javasolt, kipróbálni, kiválasztani, hogy mit szeretnél, viszont a vásárláskor én a GS felé terelnélek. :) Ilyen AD810 jellegű gitárokat sokszor 20 ezer alatt meg lehet kapni használtan, és ha addigra megtapogatod az újat, esetleg viszel magaddal valakit, aki ért hozzá, jó eséllyel ugyanolyan jót tudsz venni, mint a boltból, az új ár 2/3-áért.

(#30173) Plazmacucci válasza nap (#30171) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Kemény dió. Szerintem a használt piac tömve van és komolytalan az egész. Mindegyiken nem kevés bukó lesz ha gyorsan akarsz kuszálni. Én is el akartam adni az Epit, de annyi a kókler idióta, meg amúgy sincs a leg olcsób szaroknál picit drágább cuccokra kereslet, hogy jegeltem a projektet. Pedig most a 8 húros megvételéhez jó lenne.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30174) Szten Márs válasza Moleman (#30172) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Köszönöm a linket!

Uhh, még a cocobolo is a listára került. Így nehéz lesz jót készíteni... az igazán jó fák közül maradt a ziricote, azt meg baromi kevesen használják (még).

(#30175) Alexios válasza Plazmacucci (#30173) üzenetére


Alexios
veterán

Amúgy tényleg, 100 fölött kb megáll az élet, ami gondolom sajnos ilyen magyar dolog, de minőségibb cuccokból kínálat se nagyon van, és (tényleges, nem valami kertigép cserés) kereslet se igazán rá. Boltban sem igazán lehet pár kivételtől ilyen dolgokat kipróbálni (jó mondjuk az én Ibanezem pont volt készleten, és jóval efölött van de akkor is:D )

[ Szerkesztve ]

(#30176) updog válasza Szten Márs (#30168) üzenetére


updog
senior tag

Arról nem is beszélve, hogy én bementem anno a hangszerboltba tizenpár éve, kockásingben, alatta Nirvana póló, szakadt farmerben, mondom, hogy szeretném megvenni életem első gitárját, if you know what I mean, és kacsingattam a 15-20.000-ért kirakott ütött kopott rissz-rossz second hand elektromos gitárok felé.

Nemúgyvanazmer'tanulninyájlonkell, a vége az lett, hogy rámsóztak 30-ért egy eléggé alja, ellenben zsírúj East elektroakusztikus nylonhúros gitárt, négy évig Nirvanatól kezdve System of a downig mindent azon játszottam :DDD BTW azóta is megvan, szó se róla, megszerettem :) De nagyon utálom ezt a sztereotípiát, hogy első gitár = klasszikus, miközben azért mentem a hangszerboltba, mert szutyok punkot meg metált akartam elkezdeni játszani, csak tényleg fogalmam nem volt róla, hogyan működik ez az egész.

Jó persze most eleve ilyet keresett a kolléga :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#30177) Plazmacucci válasza updog (#30176) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Bementem 2005 decemberében az első gitáromért a boltba, szakad 'talicskás pólóban, volt nálam 25 ezer forint és kihoztam az első szutyok strat copy-t ami a pénzből kifér. Nekem mondta a hangszerboltos, hogy klasszikus gitáron kell megtanulni játszani, mert akkor lesz "hallásod", de leszartam akkor, és most már amúgy is tudom, hogy baromság :DDD

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30178) Humbucker


Humbucker
senior tag

Na elvittem az Epit hangszerboltba. A srác azt mondta megpróbál kicsit emelni a húrmagasságon, de az is lehet hogy fel kell csiszoltatni a bundokat, mert kettő kopottnak tűnik, és lehet azért is berezeg a húr.

(#30179) Panzermeyer válasza Humbucker (#30178) üzenetére


Panzermeyer
tag

Én nem tudlak már követni, milyen Epit vittél és melyik bundok csörögnek?

When you stop telling lies about me, I will stop telling the truth about you.

(#30180) Panzermeyer válasza Plazmacucci (#30177) üzenetére


Panzermeyer
tag

Én az első gitáromat Budapesten vettem úgy, hogy Nyíregyházáról utaztam el érte. Akkoriban diákként kb 800 Ft volt a Nyh-Bp vonatjegy, de hazafelé már nem volt vonat (este volt, én meg benéztem), így egy parkban vártam a hajnalt. A gitárhoz nem volt tok, úgy szállítottam a vonaton csupaszon.
16 évesen nem érdekelt :)

Valami 25 ezres szemét strat copy volt, de egy ideig elvoltam vele :)

When you stop telling lies about me, I will stop telling the truth about you.

(#30181) brickm válasza Humbucker (#30178) üzenetére


brickm
őstag

Kopott 2 bund? Mit csináltak azzal a gitárral? A vonat járt rajta?

(#30182) arnyekxxx


arnyekxxx
veterán

Én az első gitáromat Szolnokon a Hubay út melletti Triál zeneboltban vettem. Leszpólszerűség, piros, madeincseszlovákiavagyNDK tudjafene, Onyx márkanévvel. A bolt választékát ezen kivül még egy szóló és egy basszus Jolana jelentette. Húrt fémből egy fajtát lehetett kapni, nyilván nem elektromosra való volt de legalább nem damil.

Na ki itt a legöregebb? :)

PS. áá megvan, ez is Jolana gyártmány volt, korábban nem találtam nyomát a neten.

yessz

http://www.jolana.cz/onyx/

Állatul szólt a kibelezett Tesla szalagosmagnóra rákötve :)

(#30183) Szten Márs válasza updog (#30176) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Fantasztikus... ezek a szakértő eladók :W

Nem mellesleg ez a "nylonossal kell kezdeni" mánia olyan finom mellékhatásokkal jár, hogy az emberek a klasszikus, illetve általában a nylonos gitárokat elkezdték kezdőgitárnak látni, amit majd kinő az ember, és akkor vált valami komolyabbra... pedig hát...

Amúgy egy gitáros topicban miért ír mindenki OFF-ban a gitárokkal kapcsolatos élményekről/véleményekről? :F :DDD

(#30184) bigrob válasza Szten Márs (#30183) üzenetére


bigrob
őstag

Szerintem ezek az olcsóbb belépő kategóriás akusztikus vagy nylonos gitárok arra jók hogy eldöntse az ember, hogy akar-e komolyabban foglalkozni a dologgal.
Valami zerdo/well western gitárral kezdtem, házhozszállitással 13-ért :D
1-2 hónapra rá jött is az elektromos, mert szarul jött át a Rammstein ;]

[ Szerkesztve ]

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#30185) Szten Márs válasza bigrob (#30184) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, ezt szokták mondani, de ez igencsak furcsa nekem. Eleve el nem tudom képzelni, milyen az, amikor az ember nem tudja, akar-e xy hangszerrel komolyabban foglalkozni. Hiszen az vagy szerelem, és pontosan tudja, hogy igen-igen-igen, neki az KELL így csupa nagybetűvel... vagy nem tudom mi van. Minek vág bele, ha igazából nem is tudja, kell-e neki? Unalomból? Vagy nem is értem. De ez valószínűleg az én korlátom, úgyhogy mindegy is. A másik pedig az, hogy ha valaki valamilyen okból eleve nem tudja, hogy kell-e neki ez az egész gitározósdi egyáltalán, akkor miért egy gagyi valami fogja meggyőzni, hogy igenis kell...? Szóval furcsállom. Ennek ellenére sokfelé hallom, hogy erre mégiscsak jók ezek a low-end hangszerutánzatok, szóval valami lehet benne.

(#30186) kemotox válasza Szten Márs (#30185) üzenetére


kemotox
addikt

Jajj ne mondd már, hogy veled soha nem volt ilyen.. hirtelen fellángolás, impulzusvásárlás, beleunás, stb stb.

(#30187) Szten Márs válasza kemotox (#30186) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Persze. Ilyen-olyan dolgokkal, na de hangszerrel...? A hangszer enyhén szólva más. Az, hogy megtetszett ilyen-olyan impulzusok alapján a temple of elemental evil, de az elején meguntam vagy éppen úgy gondoltam, hogy tök jó lesz B. Cornwell Excaliburja, de nem volt az, vagy, hogy azt gondoltam, többet fogom használni a gyümölcscentrifugát, mert milyen jó is lesz, aztán azóta is itt áll, nem egyenlő azzal, hogy szeretnél megtanulni zenélni, egy hangszeren játszani. Más dimenzió.

(#30188) arnyekxxx válasza Szten Márs (#30185) üzenetére


arnyekxxx
veterán

Eleve el nem tudom képzelni, milyen az, amikor az ember nem tudja, akar-e xy hangszerrel komolyabban foglalkozni

Aki fagottozni akar az nyilván valamilyen távlati célt lát benne (már ha nem a szülei iratják be 7évesen) de a gitár pont olyan amit sokan ki akarnak próbálni hiszen milyen vagány dolog már meg egyébként is roxtárság, aztán 2 hét tanulgatás után esetleg eljutnak a börtönablakában elzajongásáig és itt véget ér a történet. Ha csak azok vennének gitárt akik komolyan gondolják és végig is csinálják, már rég bedőlt volna a gitárgyártás :)

(#30189) Szten Márs válasza arnyekxxx (#30188) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mondjuk igaz, jogos, amiket írsz.
Ugyanakkor a fagottgyártás sem dőlt be :D

(#30190) Kobe válasza kemotox (#30186) üzenetére


Kobe
veterán

Hajjaj.... Volt is 3 :D
Gondolkoztam mostansag, hogy lehet a peaveyt is el kene passzolni es csak az RG maradna, optimalizalni a cuccokat.... De hat usa meg strat....

(#30191) Szten Márs válasza nap (#30171) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Amúgy csak kíváncsiságból: mi lenne az ultimate gitár számodra?

(#30192) Moleman válasza Szten Márs (#30183) üzenetére


Moleman
addikt

Amúgy lehet, hogy az én elnejlonosodásomnak is az volt az oka, hogy régen kezdtem, nem voltak ilyen jó lehetőségek. 2002-ben alap dolog volt egy vidéki kisvárosban, hogy van (el)használt nejlon 10 ezerért, meg hasonló állapotú elektromos 20 ezerért, válassz. És a 20 ezer akkor, általános iskolás fejjel irgalmatlan sok pénz volt, dédmamámtól kaptam meg végül a nejlont. A westernért, és később minden másért is Pestre kellett jönnöm, otthon a mai napig csak a belépőszintű tűzifák lógnak a boltban falon.

Sőt, még Pesten is ugyanez a helyzet, ha elhagyod a népszerű és megbízható boltokat, ahol ha nem is nyugat-európai színvonalon, de sokmindent ki lehet próbálni. Pl volt az Europarkban/KÖKI-ben hangszerbolt, de minek. Bementem, a legolcsóbb nejlonosból volt a szivárvány minden színében, azon kívül szó szerint semmilyen más gitár nem volt a boltban. Akkor akartam Epi Les Pault venni, leírattam velük, milyet szeretnék, mennyiért tudnának hozatni, oké, majd hívnak. Azóta se hívtak. És ugyanezt eljátszotta 4 másik hasonló semmirekellő hangszerbolt is, belvárosi és külvárosi egyaránt.

(#30185) Szten Márs
A lehetőségek kiszélesedésén kívül a mai low-end gitárok minősége is sokat javult azért, nem mellékesen az árak csökkenése mellett. Egy 20 ezres, 1-2 éves használt AD810 reálértéken felébe se kerül, mint 15 éve egy 20 éves repedt nejlonos Kremona.

[ Szerkesztve ]

(#30193) Humbucker válasza brickm (#30181) üzenetére


Humbucker
senior tag

Egy 16 éves gitáron ennyire furcsa 2 kopott bund?

(#30194) Whit3Rav3n válasza updog (#30176) üzenetére


Whit3Rav3n
senior tag

Nalam a zenetanar akit a szüleim kerdeztek mondta azt hogy klasszikuson kell kezdeni, szoval en is elöször azon kezdtem el tanulni pedig en is sokkal inkabb a rock/metal iranyba akartam volna menni zeneileg. Vegülis megtetszett annyira az is hogy nem hagytam abba a gitartanulast, par honap mulva meg atmentem egy gitartanarhoz aki azonnal azt mondta hogy ha elektromos gitaron akarok tanulni akkor nincs mire varni, vegyek elektromos gitart. Fel ev mulva miutan megkaptam a klasszikus gitart lett emiatt egy elektromos gitarom is, szoval annyi pozitiv volt nalam hogy nem kellett evekig klasszikuson meglenni ugy hogy nem is azt akartam jatszani.

@humbucker Szerintem egyaltalan nem meglepö, egy igazan aktivan jatszott gitaron mar par ev alatt elkophatnak ugy a bundok hogy ujra kell csiszolni. Legalabb manapsag sokan belatjak hogy a klasszikus eleg puha ujezüst fem nem idealis bundanyag es atallnak acel bundokra, amik aztan tenyleg sokkal lassabban kopnak mint a hagyomanyos ötvözet bundok.

[ Szerkesztve ]

(#30195) Eastman


Eastman
őstag

Kovács Emil: Akusztikai és számarányok a gitárok formatervezésében

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#30196) Humbucker


Humbucker
senior tag

Majd annyit szeretnék még rákölteni, hogy a hangolókulcsokat lecseréljem. Valami szép fémre, nem értem miért jó ez a műanyag kupakos. Milyet tudnátok ajánlani ami már jó minőségnek mondható?Gotoh kulcsot láttam, szépnek tűnt.

(#30197) Plazmacucci válasza Humbucker (#30196) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Gotoh, Schaller, ezek megbízhatóak.

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#30198) brickm válasza Humbucker (#30193) üzenetére


brickm
őstag

Akkor levzetem, ha van egy hangszer amit rendszeresen mondjuk heti 8-10-20 órában használnak 16évig, nyilván kopik a bundozás. De nem kettő. Hanem mind. Nyilván ez is történt, csak kettő húr bund valamiért sokkal jobban elkopott. Nem tudom egymás mellett vannak-e pont, de pl rossz nyakbeállítás okozhatja, hogy a húr odaverődése jobban koptatja a bundot. Nyilván ezt nem azért érdemes megállapítani és megcisnálni, mert akkor 16év után neked nem az a két bund fog megint elkopni,meg nem is azért, mert annyira drága lenne 16évente bundot csiszoltatni, neadj isten cseréltetni, hanem mert okozhat a rossz nyakbeállítás egyéb zörejeket, kellemetlenségeket. De ezt csak látatlanban tippelem, lehet tényleg fát vágtak rajta.

[ Szerkesztve ]

(#30199) nagyArc válasza arnyekxxx (#30182) üzenetére


nagyArc
tag

Én az első gitáromat magam csináltam. A Nagyenyed utcában volt egy kis bolt, ott lehetett venni pickup-ot, fogólapot, mindenfélét, ezek lettek rászerelve egy ágydeszkára. Nagy boldogság volt, amikor megszólalt.

(#30200) sza.sa válasza Humbucker (#30196) üzenetére


sza.sa
tag

Elméletileg csak a tekerők is kaphatóak külön, már ha kompatibilis vele:

[link]

(Én innen rendeltem satus kulcskészletet, teljesen jó minőség, szállítással volt együtt kb 12.000 Ft)

sza.sa

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.