Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17092) kutjaaa


kutjaaa
tag

Sziasztok!

Az előzőekben láttam, hogy szóba került a húrláb kérdése olcsóbb árkategóriájú hangszereknél! Én 1992 óta egy Hohner Professional L75-öt használok fix húrlábbal, 10-en év kihagyás után 2012 őszén elkezdtünk próbálni, tavasztól december közepéig végig nyomtuk bulikat havi átlag két fellépéssel!
Egy ideje piszkálta a fantáziám a tremoló, elkezdtem beszélgetni zenész, hangszerész haverokkal, pro-kontra én az alábbi következtetést vontam le! Hangsúlyozom saját vélemény! Ha eredeti floyd-dal vagy schaller-rel stb. szerelt hangszerre nincs pénz akkor sajnos a floyd rendszerű húrlábról le kell mondani, legalábbis ha hosszabb távon nincs kilátásban egy húrláb csere, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a licensed cuccokkal nem az a gond, hogy pontatlanok vagy hibásan lennének legyártva, hanem az anyagminőség nem megfelelő és ez igaz pl az Ibanez RG350-ben lévő Edge III-ra is ami 100k+ os hangszer, egyszerűen elkopnak a kések amin megtámaszkodik/fordul a rendszer, ezáltal pontatlanná szélsőséges esetben hangolhatatlanná válik a hangszer! Mivel én tudtam, hogy mostanában nem kell attól tartanom, hogy megint vehetek egy hangszert, vagy egy eredeti floyd-t 60k-tól, elkezdtem nézelődni a "vintage" tremolóval szerelt gitárok között, egy hangszerész ismerőssel sokat beszélgettem és felvilágosított, hogy ezeket a tremolókat is be lehet állítani "lebegőre" így két irányba lehetséges a tremoló használata, persze a nyújtás hely hiányában nem akkora mértékű mint egy folyd rendszernél! Én tartottam a hangolódástól de Ő elárulta, hogy az ilyen rendszerű húrlábaknál nagyon nem mindegy a húrozás és a nyereg állapota, a húrozásnál nagyon fontos, hogy a feltekert húr nem lehet egymás felett több rétegben a kulcson, a nyeregben pedig akadálymentesen kell, hogy mozogjon a húr, ne legyen berágódva a nút mert akkor beleszorulhat a húr!

Sok-sok keresgélés után végül egy Ibanez SA260FM gitárt vettem, a húrozásnál odafigyelek a fentiekre és megelégedve tapasztalom, hogy egy két-két és fél órás fellépés alatt egyszerűen nem hangolódik el a hangszer pedig szokott kapni néha rendesen! A másik gitárom is megvan még, az egy más karakterű hangszer, de nagyon szeretem.

A lényeg ebben a sok szövegben, hogy nem kell lemondani a tremoló használatáról az alacsonyabb árkategóriában sem, csak ebben a szegmensben tartózkodni kell a floyd rendszerű hangszerektől!

Üdv,
kutjaaa

[ Szerkesztve ]

T450, XIAOMI Note 8T,

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.