Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1279) Niquis válasza Bero (#1276) üzenetére


Niquis
aktív tag

Utánanéztem, és meghallgattam pár felvételt, amin többfajta gitár hallható. De erről később, mert basszgitár esetében vettem észre jobban a különbséget/arra koncentráltam.
Elektromos gitár esetében kb. ugyanazt mondják, mint basszgitárnál: a csavarozott nyakú gitár hangja jobban ''üt'' az elején, míg az egybenyakas/ragasztott nyakú gitárnak jobb a hangkitartása és a fa tónusa jobban előjön. Minél jobban integrálva van a nyak a testtel, annál jobban át tudja adni és venni a rezgéseket, ugye. Ebből az is következik, hogy csavarozott nyakúaknak is lehetnek nagyon jók ezek a paramétereik, ha jól van rögzítve a nyak. Ha viszont nem elég szoros a rögzítés, mert akkor rohamosan veszít a hangkitartásból. Próba: befér-e a legvékonyabb pengetőd a nyak és a test közé?:)
Saját füllel ezt kb. igazolva láttam, basszer esetén: Precision Bass, csavarozott nyak, pattogós hangzás (punk). Nemtom-milyen-de-kurva-cool-kinézetű-egybenyakas Bass: talán kicsit tompa, ''puttyogós'' hang, de nagyon szép, lágy, fa-tónus (ska-jazz).
Elektromos gitárnál már nem hallottam ennyire egyértelműen: hallgass meg egy GunsNRoses felvételt, amin ragasztott nyakú (Les Paul) gitárokkal játszanak, és egy másfajta rockot, amin mondjuk Ibanez vagy Fender vagy mittoménmilyen, jellemzően csavarozott nyakú gitárokkal tolják. Szerintem ott nem ütközik ki annyira, és az effektezés miatt nehezebb is kihallani (nekem legalábbis).
Hope it was satisfying.:)

"És ha helyzet van, akkor mindig lépni kell. Ha olyan a helyzet."

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.