2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Élet bankkártyával Németországban - Megérkeztem

    Sikeresen megérkezett a repülőm Münchenbe. Most egy éjszakát töltök itt, utána repülök tovább Brémába. A reptéren jegyet kellett venni a helyi tömegközlekedésre (MVV). Szerencsém volt, mind a Visa/Master párossal tudtam fizetni a jegyért az automatánál, amit persze a DB (Deutsche Bahn) üzemeltet (Terminal 2, érkezési szint). Persze ez nem általános. Ha mondjuk a Müncheni fő vasútállomáson akartam volna fizetni a dombornyomott kártyával, akkor azt csak az MVV ügyfélszolgálatán tehetném meg. Az MVV többi automatás jegyértékesítő helyén csak EC kártyával vagy GeldKarte-val lehet fizetni, na meg érmével. A másik nagy szívás, hogy a MVV határain belüli vasútállomáson, ha a MVV-n belül, mondjuk vonattal akarok utazni, nem fizethetek Visa/Master kártyával a DB automatán, de ha a MVV határán kívülre utazom, akkor már elfogadja a kártyát. Ezt nem értem, de a lényeg, hogy készpénz nélkül eljutottam a szállásomra. Holnap majd már Brémából jelentkezem (ha találok internetet), és ott is kiderül, mennyire lehet használni mondjuk tömegközlekedésre a dombornyomott kártyát.

    Stanlee 12 éve 0

  • Élet bankkártyával Németországban - 0. rész: Bemelegítés

    Sokan nem tudják, hogy a bankkártyahasználat a kereskedőknek pénzbe kerül. Annak ellenére, hogy én ezzel a ténnyel tisztában vagyok, a bankkártyámat előszeretettel használom. Ennek legfőbb oka, hogy nem kell készpénzzel foglalkoznom, folyamatosan tájékoztatva vagyok, hogy mennyi az aktuális egyenlegem, és külföldön sem kell pénzváltással foglalkoznom. Az elmúlt két évben közel 270 bankkártyás tranzakcióm volt, ami majdnem minden 2. napra egy kártyahasználatot jelent, céges kártya nélkül.

    A legfontosabb dolog, ami miatt Németországot vettem példának, hogy ott próbálok majd szerencsét a kártyáimmal, az a hazánk és a német kártyahasználati szokások közötti különbség. Németországban a legszélesebb körben elterjedt az ún. EC kártya használata. Ez is, mint sok minden, amolyan német sajátosság, és más országokba nem igazán jutott el, de nincs is nagyon szükség rá, mert az 1.0-ás német kártyahasználónak ez is megteszi, aki meg külföldön, vagy a neten is fizetni akar, az vesz magának egy dombornyomott kártyát és a számlájához hozzárendeli. Barátnőmnek a példa okáért 3 évvel ezelőttig csak EC kártyája volt, még csak Maestro-ja sem volt, így is meg tudott élni és kártyával fizetni. Most is csak azért van egy EC + Maestro kombinált kártyája, mert a bankja már nem ad ki csak EC kártyát.

    Folytatás...

    Stanlee 12 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.