Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • 20 éves a német Amazon és letarolta az online piacot

  1998. október 15-én indult útjára az Amazon Németországban, hogy 20 évvel később a teljes német online piacot uralja. Az első rendelése a cégnek az angol nyelvű Mastering Simulink 2 c. könyv volt. Az amazon.de a regensburgi ABC Bücherdienst GmbH-t vette át. Ennek a cégnek már 1995-ben volt egy telebuch.de nevű online értékesítési felülelete.


  A régi amazon.de így nézett ki. Forrás: heise.de

  Az akkori munkatársakból még heten mindíg dolgoznak az Amazonnak, ami azóta már sokkal nagyobbra nőtt: 30 telephelyen nagyjából 16 ezer alkalmazottja van a cégnek, ebből 12 ezer a saját üzemeltetésben lévő logisztikai központok egyikében dolgozik. Az Amazon a maga 8,8 milliárd eurós árbevételével a legnagyob online kereskedő, utána a második helyen az Otto kb. 3 milliárd euróval. A 3. helyen lévő zalando 1,28 mrd eurós árbevételével meg se közelíti az Amazont. Habár azt mondják, hogy a németek a teljes éves kiskereskedelemben elköltött pénzmennyiség 15%-t hagyják csak az online kereskedőknél, így a fizikia boltoknak nem nagyon kell tartaniuk az Amazon egyeduralmától.

  Folytatás...

  Stanlee 4 hónapja 9

 • ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock - ultragagyi

  Régimódi ember vagyok, meg biztos már öreg is, de egy dokkoló nekem nem ezt jelenti, amit ez a "kiegészítő" ad.

  User error első körben, mert nem igazán figyeltem oda, amikor kiválasztottam ezt a Lenovo Ultra Dock-ot. A cégnél most már az új gépek mind Lenovo ThinkPad T480s-ek, így az első nagy meglepetés az volt, hogy USB-C töltése van, ill. nincs már rajta a szerintem még igazi dokkolós csatlakozás a gép alján. A régi T460s-eket szintén UltraDock-kal használjuk, ezért is gondoltam, hogy ezzel a „dokkolóval” jól járhatunk.

  A lehetőségek elég szűkösek ezekkel az új gépekkel ha az ember 2 monitort akar rájuk aggatni, úgy, hogy ne kelljen 4-5 kábelt minden egyes alkalommal, amikor arréb vonulunk a laptoppal kihúzni, majd bedugni. Dokkoló lenne a megoldás.

  Magyarországon az új Lenovo Mechanical Side Dock (40AJ0135EU) rendszer ritka mint a fehér holló és drága is, igaz ha valaki kifizet közel 500 ezer Ft-ot a gépre, majd 150 ezret DP-s monitorokra, akkor ne ez a kb. 100 ezer Ft-os tétel tartsa vissza. Költséghatékonyabb és gyorsabb megoldást kerestünk a Lenovo kínálatából, így jutottunk a ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock-hoz, ami 2 monitor együttes használatát ígéri, van rajta DisplayPort (DP), HDMI, ethernet és USB csatlakozók tömkelege. Eddig jól hangzik.

  Folytatás...

  Stanlee 5 hónapja 6

 • Melyik blogot olvasod?

  Lassan elegem van a napi hírekből. Azt vettem észre, hogy egyre többet olvasom az index.hu blogketrecében lévő blogposztokat, vagy az index2-t.

  Kérlek írjátok le, hogy ti melyik magyar-angol-német nyelvű blogokat olvassátok rendszeresen? Olyanokat írjatok, ahol rendszeresen jelennek meg posztok, nem csak 2-3 havonta.

  A politika nem érdekel, de más jellegű témákban örömmel ovasok szinte mindenről.

  Várom a javaslatokat!

  Stanlee 6 hónapja 18

 • Bluetooth low energy beacon-t vagy tag-et keresek

  Sziasztok! Bluetooth low energy beacon-t vagy tag-et keresek. A felhasználás relatíve egyszerű lenne, barátnőm kulcstartójára tenném, hogy a telefonját ha a BLE tag közelében van, ne kelljen PIN-nel nyitni.

  Többfélét találtam a neten, a 2 dolláros kínai kulcstartó keresős tag-ek és a 20 eurós tag-ek közül nem tudom, melyik lenne a jó megoldás.

  Mit javasoltok, melyik gyártmányt érdemes beszerezni, hosszú elem élettartam is fontos lenne. A válaszokat előre is köszönöm!

  Stanlee 8 hónapja 4

 • VIVA - 25 év után vége

  Tegnapi nappal bejelentették, hogy 25 év után megszűnik a német VIVA zenecsatorna.

  Gondolom sokan nem is tudják, hogy volt német VIVA is, nekem a 90-es években ez volt a legújabb európai (nem angolszász) zenék forrása. Sokszor amikor hazaértem a suliból, tanulás mellett is ez ment, igaz nem értettem, hogy mit vartyognak, mert nem beszéltem németül, de kit érdekelt. A lényeg az volt, hogy jó zene ment egész nap. Nekem nagy kedvencem volt a Clubrotation és a délutáni Interaktiv. Nagy szerelmem volt Aleksandra Bechtel :B

  Sokszor hajlandó voltam órákig várni, hogy valami új zene menjen rajta, 98-tól pedig egyik-másik friss zenéket bemutató műsoruk után Audiogalaxy-n kerestem a zenéket, hogy gépen is hallgathassam az új szerzeményeket.

  Itt egy jó kis cikk németül tudóknak, hogy mi lett a VJ-kel.

  Nosztalgiára fel!

  Stanlee 8 hónapja 12

 • Google Duplex - szuperjó, de...

  A minap járta be a hír a sajtót, hogy a Google promózta a MI/AI mindegy hogy nevezzük technológiáját, ahol is egy éttermi időpontfoglalás és egy fodrásszal való beszélgetés volt a középpontban.

  Az új technológiákat természetesen valamivel promózni kell, iszonyatosan jó, hogy mennyire fejlődik a beszédfelismerés, húsz évvel ezelőtt még az is nagy szám volt, hogy a beszkennelt gépelt/nyomtatott szöveget az OCR úgy ahogy képes volt felismerni, most meg...

  De... Elég szomorú, hogy a technológia fejlődik, és ilyen piti feladatokra használnánk, mert bizonyos iparágak, az élet egyes területein a digitalizáció nem tud beférkőzni. Pl. az éttermek miért nem tudják az étlapjukat digitalizálni, az asztalfoglalásra online módot adni, amikor erre van egy tucat szolgáltatás? Még mindig egy könyvbe ceruzával firkálnak, pedig lenne ennek egyszerűbb módja is. Ugyanez a fodrásznál, autószerelőnél, mindegy kinél.

  Az életnek annyi területe van, ahol lehetne normálisan egyszerű feladatokat digitalizálni, és nem tesszük meg, helyette majd a MI felhívja az ügyfélszolgálatot, vár az ügyintézőre, és elmondja neki, hogy mi a baj...

  Stanlee 9 hónapja 28

 • Kylie Jenner elb*f'*gte magát és 1,6 milliárd USD-vel csökkent a Snapchat értéke

  Több kérdőjel is felmerült bennem a fenti hír olvasása közben. Azon nem is nagyon lepődtem meg, hogy nem tudom ki Kylie Jenner, mármint így 35 éves fejjel szégyen, nem szégyen de nem tudom, hogy ki ez a hölgy aki képes egy Twitter üzenettel ekkora "összeg" megsemmisítésére.

  Ami még inkább érdekes, hogy a techcégek így 2018-ban mennyire nem foglalkoznak a felhasználói véleményekkel, nem tesztelik az újításaikat, vagy ha egy széles felhasználói bázis elégedetlenségét fejezi ki a vélelmezett nagyszerű változások bevezetése után, akkor azt szó nélkül hagyják és tévedhetetlennek tartják magukat.

  Arról nem is beszélve, hogy a "befektetőiket" pedig még ez sem igazán hatja meg, hanem egy - bizonyos körökben biztosan nagy elismertségnek számító - személy igen egyszerű kijelentése tud csak gyümölcsöt teremni, mégpedig igen sok pénz elégetésével.

  Az egész történet viszont jól rámutat a mostani IT ipar visszáságaira: minimális értékteremtés és jó ötlet mellett lehet a tech iparban óriási vagyonokat létrehozni, de ez ugyanilyen gyorsan el is éghet egy rossz update-tel. Már majdnem olyan, mint a 2000-es évek elején volt a dotcom lufi kipukkanásakor.

  Stanlee 12 hónapja 16

 • Miért nincs politikai elemzés Magyarországon?

  Tegnap hivatalosan is elindult a választási kampány. Tudom, politikáról itt a logout-on nem igazán illik írni, van külön topikja ennek a témakörnek is, ahová relatíve kevesen járnak be és írják meg a véleményüket, de a hangulat szerintem sokszor egész jó.

  Ma reggel gondolkoztam el azon, hogy hogyan is éltem meg a választások előtti időszakot korábban, amíg Magyarországon éltem. Az első ami eszembe ötlött, hogy Török Gábor elemzéseit olvastam és minden nap vártam, hogy valami új jelenjen meg tőle az indexen, hogy aztán akár baráti körben is átrágjuk amit írt.

  Az, hogy egyetért-e valaki vagy sem egy politikai elemző írásával, sokmindentől függ, persze igazán meghatározó az olvasó politikai beállítottsága és hogy mennyire találkozik az elemző gondolata az olvasó véleményével, politikai értékeivel.

  Ami viszont meglepett, hogy mennyire nincs a magyar sajtóban értelmes politikai elemzés. Én személy szerint szívesen olvasnék értelmes és kevésbé részrehajló véleményeket a mai magyar politikai helyzetről, nem napi rednszerességgel, de néhanapján azért jól jönne valami "szellemi táplálék", ami nincs megfertőzve gyűlölettel, vagy nem megrendelésre készül.

  Folytatás...

  Stanlee 1 éve

 • Osztrák e-matrica agyrém

  Végre. 2018 és van osztrák e-matrica. Végre. És itt el is szállt az örömöm.

  2018-ig kellett várni hogy a sógoréknál is lehessen személyautóra e-matricát venni. Gondolom vártak vele, hogy a technológia kiforrja magát, és amikor már nem lesz túl drága, akkor bevezetik.

  Amikor megjöttek az első hírek az e-matrica vásárlásának menetéről ledobtam a láncot. Azt hittem, hogy a német az egyik legnyakatekertebben a jogszabályokhoz ragaszkodó életképtelen nép, de erre is próbál az osztrák rátenni egy lapáttal.

  Konsumentenschutz. A várázsszó. Mivel nagyon fontos az autópálya üzemeltetőnek a vásárlók jogai, így figyelem: az interneten vett e-matrica a vásárlást követő 18-ik naptól érvényes. :W Nem úgy mint a magyar, hogy a vásárlás pillanatától, hanem várnak 14 napot, mert ugye az internetes vásrlásnál eddig állhatsz el a vásrlástól, és mivel posta fordultával is lemondhatod a dolgot, így adnak még 3 napot, hogy biztos beérjen a lemondás. De nincs baj, mert lehet venni tavasztól az e-matricát a ragasztósat árusító helyeken is.

  Ennyire nyakatekert és a vásárlói kényelmet mellékelő megoldást még mi magyarok sem tudtunk kitalálni.

  Ps.: nekem ez az egész csak azért fáj, mert bérautóval járok haza és könnyebb lett volna a magyar és az osztrák matricát otthonról gépen megvenni. De nem baj...

  Stanlee 1 éve 35

 • Amazon vs. Kiskereskedő - miért nem lehet legyőzni az Amazont?

  Többféle okból sem tudja az Amazont egy kiskereskedő legyőzni, de ami engem inkább meglep, hogy nem is próbálnak a boltosok ellene tenni. A ZDF-en volt egy riportfilm, amiben azt taglalták, hogy mennyire erős ellenfél az Amazon és hogy bevesárlóutcányi kiskereskedő megy tönkre miattuk.

  Nekünk is van Amazon Prime előfizetésünk, tehát támogatom a gonoszt, de azt látom, hogy a bolttal rendelkező kereskedők sem tesznek meg annak érdekében mindent, hogy ne gyalulja le őket az Amazon. A dokumentumfilm hatására eldöntöttem, hogy nem fogom a következő pár rendeléskor dagasztani az Amazon árbevételét. Mi a tapasztalat és miért nem fog győzni a boltos kereskedő?

  Az Amazon Marketplace-en több kereskedő is árulja a portékáját, így elég egyszerűen meg tudtam keresni és nézni a weboldalukat, hogy lehet-e onnan rendelni. Arra jutottam többféle terméknél és boltnál, hogy:
  - a kiskereskedő weboldalán vagy nincs lehetőség vásárolni, vagy ha van, akkor regisztrálnom kell,
  - csak előreutalásos fizetés van, extra pénzt kérnek el ha PayPal vagy kártyás fizetési módot választom,
  - ugyanazon termék ára drágább, mint a Marketplace-en,
  - a csomagolási és postaköltség drágább a webshopban, mintha ugyanattól a kereskedőtől az amazonon rendelek,
  - sokszor hiányos, illusztráció/információ nélküli a webshop.

  Folytatás...

  Stanlee 1 éve 26

 • QR-kódos fizetés - Payback Pay tapasztalatok

  Egy hónapja majdnem írtam hirtelen felindulásból a témáról, mégpedig azért mert szinte használhatatlan volt a Paypass/Paywave-hez képest. Augusztus hónapban megjártam a közép- és kelet-európai régió pár országát, ahol is örömmel konstatáltam, hogy a MC és Visa érintős fizetési megoldásai milyen szépen elterjedtek és cash nélkül is el lehet boldogulni.

  A német Payback-nek, az egyik legnagyobb felhasználószámmal rendelkező pontgyűjtő programnak, ha jól emlékszem 2016 óta van már fizetési funkciója is. Azért, hogy a lehető legtöbb ember használhassa - szerintem okosan -, a QR-kódos fizetési rendszert választották. Az általunk látogatott boltok többségében lehet Payback Pay-el fizetni, szóval kipróbáltam, miután többször is pénztárca nálkül, de okostelefonnal mentem bevásárolni.

  Ahogy írtam is, már több, mint 1 éve bevezetésre került, így azt hittem, hogy már nem a tesztfázisban van a rendszer. Egész egyszerű a használata: a regisztráció után a fizetési rendszert üzemeltető cég részére biztosítunk egy csoportos beszedési megbízást, pár centet levonnak, valami kódot kell még az oldalukon megadni, a pénzt utána visszautalják és már lehet is fizetni. Nekem kb. 2 hét volt a regisztráció. Az android-os app-ban egy pin kód megadása után már működött a QR kód generálás.

  Folytatás...

  Stanlee 1 éve 0

 • Utolsó AirBerlin utam

  Ez is eljött. Nem különösebben számítottam arra, hogy a 2014-es év után még valaha fogok AirBerlinnel repülni, sajnos azokon a desztinációkon, amiken most a munka miatt sokat utazok, nincs AB.

  Néhány kép az utolsó utazásról.

  Ezzel a géppel mentem a csapatépítő tréningre MUC - PMI vonalon. Látszik, hogy már utószezon van, nem azok a tipikus party arcok, szerencsére a gépen volt hely bőven.

  Ez itt a melletünk parkoló gép, nem sokáig fog már ez se az AB festésében tündökölni.

  Szerettem az AirBerlinnel utazni, mégha picit furcsa keveréke volt a legacy és fapados társaságoknak. Utoljára hátul szálltam be, beszállás előtt megsímogattam a gépet, hogy minden rendben legyen :)

  Folytatás...

  Stanlee 1 éve 13

 • Németország (digitálisan is) fejlődik

  Az elmúlt héten akkora fejlesztesék értek be itt a környékünkön (München és körzete), hogy mindenféleképpen kell róla írnom.

  A hétvégén jött az első nagy fejlesztésről a hír, miszerint megnyílt Németország első (ezt nem hiszem), de a környéken az első élelmiszer üzletben üzemelő önkiszolgáló kasszája. Tudod, az ami már évek óta van Magyarországon a Tesco-ban.

  A második nagy fejlesztésről ma szóltak a hírek, hogy Herrsching-ben lehet már az autóparkoláshoz jegyet venni app-en keresztül.

  Azta, lassan betör a digitalizáció és vezető nagyhatalom lesz Németország ezen a területen is.

  Stanlee 1 éve 78

 • Kimenő hívások korlátozása Androidon

  Melyik app-el tudom a kimenő hívásokat korlátozni vagy szűrni androidon? Olyan egyszerű app kellene, amiben be tudok állítani előhívókat, körzetszámokat, amiknek a tárcsázásakor feljön egy ablak, hogy külföldi számot vagy emelt díjas számot hívsz, tényleg akarod?

  Találtam olyan app-ot, amiben konkrét számokat tudok tiltani, de egyik sem képes arra, hogy mondjuk országelőhívóra vagy körzetszámra tiltson.

  Miért kell? 2 hete felhívtak minket egy számról, ami kinézetre német vezetékesnek tűnt, mivel nem tudtuk ki lehet és a közelünkben lévő körzethez hasonlított a szám, barátnőm visszahívta, mert úgyis flatrate van. Valami ázsiai buksza szólt bele, majd letette. Még szerencse, hogy kevesebb, mint egy percig tartott, mert 7 eurónkba került, mint utólag kiderült egy műholdas szám volt.

  Minden javaslatot örömmel fogadok. Az olyan megjegyzéseket, hogy ismeretlen számot nem hívunk vissza tartsátok meg, nem vagyok rá kiváncsi. Köszönöm.

  Stanlee 1 éve 2

 • 2 órát állt a WhatsApp

  Világvége volt tegnap este. Állítólag 2 órán keresztül állt a WhatsApp. Szerencsésen túléltem az apokalipszist, jelentem most már megint jó és működik.

  Stanlee 1 éve 31

 • Filmajánló: Honigfrauen

  1986-ban egy keletnémet testvérpár Maja és Catrin nyaralni jönnek a Balatonra. Nekem már ennyi is elég volt arra, hogy felkeltse a film az érdeklődésem. Habár nem igazán szeretem a német közszolgálati tévék filmjeit, ennek a témája rögtön lázba hozott, hogy végre valami, ami abból az időszakból van, amikor kisgyerek voltam, ráadásul a Balatonon játszódik, ahová sose juthattam el gyerekként, csak a vágyaim között volt.

  A film sok negatív kritikát kapott. Én a Zeit Online-on olvastam róla először, már ott lehúzták, hogy mennyire nem reális a film megvalósítása. Emberek, a zacskóm tele van ezzel a nem korhű fikázó hozzáállással. Azt kell mondanom, hogy a magyar rész megvalósítása nagyon jó. Lehet, hogy nem minden úgy volt, mint ahogy a filmben bemutatták, de a díszletek, ruhák nagyon jók, a zene fantasztikus, nekem átjött a 80-as évek hangulata.

  Ha valaki meg szeretné nézni itt találja a zdf tematikus oldalát a filmről, most még csak az első 2 része van kint a filmnek, az utolsó befejező rész május 7-én lesz.

  Stanlee 1 éve 0

 • Ford Sync 3 AppLink - egy vicc

  A hétvégén volt szerencsém egy Sync 3-mal szerelt Kugahoz. Mivel még régi 4.4-es Android-om van, így az Android Auto-t nem sikerült kipróbálnom, de.

  A Ford weboldalán hírdetik, hogy vannak AppLink kompatibilis app-ek. Megnéztem őket, ezek közül egyiket sem tudom használni. Őszintén, ezek közül melyiknek van értelme? Talán a Spotify az, ami valamit érhet.

  Hasznos lenne mondjuk egy olyan app, ami a gyári navigációs rendszert látja el közlekedési információkkal. Igazából egész jól használható már a Sync 3 felülete, ha ez a funkció benne lenne, már szerintem nem is kellene az Android Auto felülete. De így megint csak egy nagyon drága fejegységet adtak el a népnek anélkül, hogy a lehetséges okos funkciókat kihasználnák.

  Stanlee 1 éve 0

 • Mai kukázás

  Ma kukáztam pár cuccot. Előjött belőlem a horder.

  Megint selejteztek a munkahelyemen, totál véletlen jártam arra. Mintha karácsony lett volna, olyan nagy örömmel szedtem szét a gépeket. Amúgy meg lópikuli a fenekükbe, minden kis lényegtelen dologról van körlevél, erről is szólhattak volna, hogy ha valakinek kell valami, nézzen körül, mielőtt ráesik az első eső...

  A mai préda:
  - 1 db Dell Optiplex 760 SFF Intel E8500 4 Gbyte RAM 80 Gbyte HDD
  - 1 db 5 portos switch, fém házban, tápegységgel
  - kb. 20 db 1 Gbyte-os memória
  - 2 videókártya
  - DVI kábelből 3 db

  Ami külön tetszett, hogy volt legalább 2 Dell Poweredge 2950-es szerver is a konténerben, az egyiket csak azért bányásztam ki, hogy kinyithassak már egy ilyen gépet, mert még életemben nem volt ilyen cucc a kezeim között.

  Kb. 1 órát kutakodtam, addig voltak ott többen is beszerzőkörúton.

  Néhány fénykép:

  Folytatás...

  Stanlee 1 éve 18

 • 127 km-t futott páncélozott MB G 500 eladó

  Potom 90000 euró.

  Hirdetes itt.

  Stanlee 2 éve 5

 • Tőzsdére akar menni a Snapchat

  3 milliárd USD értékben akar részvénykibocsátást tartani a Snapchat. Ezt olvastam ma reggel. Rákerestem, techcrunch is ír róla, itt meg itt. Van egy cég, ami kb. fél éve szinte semmi növekedést felmutató napi aktív felhasználóbázissal (kb. 160 millió) rendelkezik, 2016-ban kb. 400 millió USD-os bevételt generált, és magát 25 milliárd dollárra értékeli. Habár idénre már 1 milliárd dolláros árbevételt prognosztizálnak, a Google Cloud szolgáltatására keretszerződést kötöttek évi 400 milló dolláros értékben.

  Nem is pazarlom tovább a karaktereket és az időtőket, mindenki döntse el maga, hogy mekkora üzlet lesz a kisrészvényeseknek ebben a buliban.

  Stanlee 2 éve 2

 • A nagy startup ötlet

  Még mindig nem jött meg. A hétvégén is közel egy teljes napot brainstormingoltunk barátnőmmel, de nem sikerült egy olyan üzleti lehetőséget kitalálni, amiből akár 1-2 év nélkülözés után is meg lehetne éldegélni.

  A helyzetünk kicsit speciális, mivel mindketten Németországban élünk és nem is akarunk most elköltözni innen, sok értelme amúgy sem lenne, mivel barátnőm Budapesten nem sok munkát találna, mert nem beszél magyarul, nekem meg nincs túl nagy kedvem visszamenni. Ezért gondolkozunk abban, hogy valamit el kellene indítani.

  Egy fizikális bolt nyitásáról le is tettünk, teljesen mindegy milyen termékről van szó, az esetek többségében megfelelő felvevőpiacra lenne szükség és olyan termékre, amit az interneten nem lehet megrendelni. Mi az a termék, amit csak boltban tudunk jól eladni, nem kell hozzá valami speciális tudás, és egy 40 ezres kisvárosban sokat el lehet belőle adni? Mi ezt nem találtuk meg, mivel a legtöbb terméket már árulják, tehát egy sokadik boltot ugyanazon termékkörre alapítani totál felesleges, amit meg online is lehetne árulni, azt meg már amúgy is árulja nem csak egy webshop.

  Gondolkoztunk egy webshop nyitásán is, mivel barátnőm szüleinek a birtokán lenne megfelelő nagyságú raktárhelyiség ingyen, internet van, a futárszolgálat meg ott is fel tudja venni az összecsomagolt árút, nem vagyunk a mostani lakhelyünkhöz kötve.

  Folytatás...

  Stanlee 2 éve 29

 • Retrogames kupon

  A POLICE 07 Reloaded, Az Ezüst-tó kincse és az új Mesék Titka társasjátékok 15% kedvezménnyel kizárólag a Retro Games vásárlók részére! Aki kapja marja: 4T44M5FY

  http://www.shop.retrogames.co.hu/

  En meg tavaly vettem meg az Ezust to kincse limitalt valtozatat, meg mindig bejon :-)

  Stanlee 2 éve 0

 • Mi ennek az autógyártónak a neve?

  Tegnap óta a közeli utcában van ledobva ez a szekér, ideiglenes rendszámmal, látszik rajta a régi fóliázás nyoma, az ideiglenes rendszám is csak be van dobva az utastérbe. Melyik (kínai) gyártó, milyen modellje ez? Egyébként automata és még rajta vannak a szenzorok. És amúgy elég kulturált a belseje...

  Stanlee 2 éve 9

 • Sokkoló fényképek dohánytermékeken

  Csak ma vettem észre, hogy már itt, Németországban is sokkoló fényképeket helyeznek el a dohánytermékek csomagolásán. Mivel nem dohányzom, igy nagyon nem is nézegettem a cigisdobozok változását, csak ma döbbentett le, hogy milyen képeket is kell az embernek néznie.

  Ma volt nagybevásárlás, és szombat lévén sokan voltak a boltban, hosszabban kellet sorbanállni, szóval csak úgy nézelődtem, és amit láttam, hát mit is mondjak, kevésbé nyerte el a tetszésemet.

  A kedvenc képem az egyik vágott dohányt tartalmazó kb. 500 g-os csomagoláson volt, amin egy lerohadt lábujjal rendelkező lábfej van lefotózva - a jobb hatás érdekében majdnem életnagyságú minden a csomagon, mivel a teljes csomagolási felület 65%-át kell ezeknek a képeknek lefedniük. Aki szeretné látni, hogy mit kellett néznem szemmagasságban, annak itt a link, és a 12. képről van szó.

  Stanlee 2 éve 19

 • Tapasztalt NNTP szerver üzemeltetőt keresek

  NNTP (Network News Transfer Protocol) szerver üzemeltetésben tapasztaltak jelentkezését várnám. Lenne egy-két kérdésem, de sajnos nem jutok előrebb. Ha valaki valamilyen NNTP cache-t üzemeltetett - nem text hanem binary csoportokra, azok jelentkezését is szívesen fogadnám. Köszönöm!

  Stanlee 2 éve 0

 • Freelancer.com tapasztalataim megbízóként

  Szeretném megosztani veletek a freelancer.com-on gyűjtött tapasztalataimat megbízóként.

  Érdemes tudni, hogy nem vagyok jártas a php programozásban, de van egy két "webes" ötletem, amit szívesen megvalósítanék. Így arra a döntésre jutottam, hogy egy kisebb összeget elköltök külsős emberre. Nézegettem a lehetőségeket és így jutottam el a freelancer.com-ra.

  A munkám miatt már évek óta készítek magyar, német és angol nyelven is ipari folyamatok automatizáláshoz leírásokat, amik elég szájbarágósan tartalmaznak minden egyes folyamatot, hogy a megbízott cégek jól el tudják készíteni a munkát.Így az ajánlattétel megkönnyítése érdekében készítettem egy kb. 5 oldalas leírást arról, hogy mit is kellene tudnia annak a joomla modulnak, amit el szeretnék készíttetni.

  Az ajánlatkérés elkészítése gyorsan ment a Freelancer.com-on, secperc alatt leszedték a zsetont a paypal acc-ról, minden ment szépen magától. Azt a fajta ajánlatkérést választottam, ahol az ajánlattevők nem látják a többiek által megadott árat. Az élesítés után perceken belül jöttek az ajánlatok, kisebb nagyobb összegekkel. Innentől nem is foglalkoztam a dologgal majd 2 hétig.

  Folytatás...

  Stanlee 2 éve 14

 • Opel Astra K 1.4 ecotec (szubjektív vélemény)

  Ebben az autóban pozitívan csalódtam. A legutóbbi bérlésem a Hertz-nél CDMR kategória volt. Reménykedtem, hogy nem a megszokott Ford Focus 1.0 ecoboost-ot kapom, hanem valami mást, mivel már nagyon vágyom egy kis változatosságra, az utóbbi egy évben négyszer kaptam ezt a szörnyeteg Focus-t, a legutolsó a 100 LE-s változat volt, ami sem nekem, sem barátnőmnek nem tetszett igazán.

  A felvétel reggelén a szokásos módon megkaptam az e-mailt, amiben közölték, hogy egy Opel Astra fog rám várni. Egyből utánanéztem és az adatok alapján egy 100 LE-s erőgép lebegett a szemem előtt, ami kellőképpen gyenge szerintem ezekhez a méretű autókhoz, de ha ezt dobta a gép, el kell fogadni. A reptérre megérkezve a Gold Choice parkolóban még nem volt ott a gép, pont takarították, így egy kis várakozás után érdeklődtem, hgy van-e valami más, esetleg diesel, de mint mindíg, lepattintottak egy nemleges válasszal, hogy ebben a kategóriába nincs diesel, csak IDMR-től felfelé. OK, a járgánny elkészültek, átvettem, irány a munkába.

  Delután indultunk barátnőm szüleihez, előtte bevásároltunk. Az autópályán már akkor meglepett, hogy a maga kis 100 LE-je mennyire jól mozgatja a szekeret, ill. a hatsebességes váltó légkondizás ellenére is ilyen jó fogyasztást produkál - 6 liter alatt...

  Folytatás...

  Stanlee 2 éve 6

 • Ne tőccsé p0reszt Németországban!

  És semmilyen más szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat ne tölts le Németországban P2P fájlcserélőkkel.

  Az Indexen cikkeznek mostanában erről, amikor is magyar ügyvéd, magyar felhasználókat, magyar lakcímükön zargat mindenféle levelekkel, hogy fizessenek ennyit meg annyit mert egy német cég által forgalmazott poreszt töltöttek le Magyarországon, magyar IP-vel. Nem a jogszerűségébe akarok belemenni a dolognak, hanem hogy a módszer Németországban teljesen legális.

  Nem lehet eleget írni arról, figyelmeztetni mindenkit aki kijön Németországba, hogy NEM töltünk le/fel semmilyen szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat (videó, zene, fénykép, szoftver, stb.) P2P fájlmegosztó rendszereken keresztül (torrent, meg nem tudom még mi).

  Németországban külön iparág jött létre arra, hogy a német IP címeken keresztül történt szerzői jogsértéseket rögzítse, a szolgáltatóktól az IP címhez tartozó előfizetők címét megszerezze, majd peren kívüli egyezség keretén belül pár száz/ezer euróra lehúzza a felhasználókat. Itt mindez legális, a német jog, bíróságok ehhez aszisztálnak. Ha perre viszed az ügyet, vesztesz és még többet fizetsz. Senkit nem érdekel, hogy csak 1 kbyte adatot töltöttél le a filmből, zenéből, amit így nem is lehet "élvezni", még csak nem is tölttél fel adatot, ha mindezt német IP-vel rögzítették, már megy is a fizetési felszólítás.

  Folytatás...

  Stanlee 3 éve 29

 • MOL Marché Toalett - a lehúzás magasiskolája

  WC-re kellett mennem. Többnyire nem jelent gondot, hogy megálljak valamelyik lelakott autópálya menti pihenőhelyen és a meglepetéseket rejtő pihenőhelyes WC-t használjam. Vagy egyszerűen a természet lágy ölén könnyítsek magamon. De most nem ment, mert egy bazinagy vágás volt az egyik ujjamon, szóval nem akartam nagyon kontrollálatlan körülmények között dolgot intézni.

  Meglátogattam az egyik MOL Marché toalettet. Sajnos nem volt nálam kemény magyar valuta, így euróban kellett fizetni. 50 centbe kerül az élvezet. 100 HUF-ba, ha van magyar valuta. Automata csak 50 centet, 1 és 2 euróst fogad el. Szuper, van 1 euróm, bedobom, egy 100 Ft-os érmét kaptam visszajárónak. Ez azt jelenti, hogy aki euróval fizet, az keményen 200 Ft-ért végezheti el a dolgát. Az eredeti ár duplájáért. Már azt is elég nagy lehúzásnak találom, hogy 50 centbe kerül eurós fizetés esetén a toalett, de elfogadom, mert az a legkisebb egy érmés közös valuta, de azért egy ilyen nagy cégnél nem értem, mire föl ez a nagy felár. Gondolom aki 2 euróssal fizet, az is 100 Ft-ot kaphat vissza, mert az automata nem ad vissza normalisan.

  Szóval nagy köszönet a Marché-nak, hogy lehetőséget biztosít kulturált körülmények között a szükségletek elvégzésére, de ez a furcsa árképzési módszer csak cseppet lehúzós...

  ui.: a jövőbeli problémák elkerülése végett most felszerelkeztem egy erszényni százassal.

  Stanlee 3 éve 8

 • Help: Windows 7 update nem működik

  Proxmox alatt telepítettem Windows 7 Ultimate változatot, 32 és 64 bit-et is. Kb. 5-6 órán keresztül pörgetik 100%-on a procit, memóriát is majdnem kitöltik, de egyik sem talál frissítenivalót. Kb. négyszer telepítettem újra, egyik sem működik. Valami ötlet?

  ps: dobozos legális szoftver, egyenest Írországból az MS-től és még sose telepítettem, tehát nem regisztrált.

  Stanlee 3 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.